Ukkoset rikkovat vuosittain paljon erilaisia sähkölaitteita, joten lue tämä artikkeli niin tiedät miten toimia. Hyvällä valmistautumisella ja oikeilla toimilla voit suojata kotisi tai mökkisi digilaitteita ukkosen aiheuttamilta vaurioilta.
Vinkit pähkinänkuoressa
- Irrota sähkölaitteiden pistokkeet seinästä.
- Hanki ylijännitesuoja, jos sinulla on sähkölaitteita, jotka on pidettävä koko ajan kytkettyinä.
- Hanki varavirtalähteitä mahdollisten pitkien sähkökatkojen varalle.
- Tulosta ohjeet vikatilanteiden varalle jo etukäteen.
- Telian omistama Telia Play -boksi ja reititin ovat vastuullasi, eikä takuu kata ukonilman rikkomia laitteita.
Viisi turvallisuusvinkkiä kesän ukkosiin
1) Sähköjohdot irti pistorasioista
Irrota reitittimen, television, tietokoneen, pelikonsolin ja muiden herkkien sähkölaitteiden virtajohdot pistorasioista ukkosen alkaessa. Jos et ole kotona ennakoidun ukkosmyrskyn aikaan, niin irrota sähköjohdot ennen lähtöäsi. Laitteiden sammuttaminen ei riitä suojautumiseen.
Kotona virtajohdot on helppo irrottaa, kun ukkonen lähestyy. Paikat, joissa laitteet ovat pidemmän aikaa ilman käyttöä ja valvontaa, ovat haasteellisimpia. Jos mahdollista, pidä johdot kytkettyinä irti mökillä aina, kun et itse ole paikalla.
ADSL- ja VDSL- reitittimien osalta muista irrottaa myös johto puhelinpistokkeesta.
2) Ylijännitesuoja turvaa pieniltä virtapiikeiltä
Kodinkoneliikkeet myyvät ylijännitesuojia, jotka suojaavat siihen kytkettyjä sähkölaitteita virtapiikeiltä. Tällainen laite on hyödyllinen jos ukkosmyrsky on kaukana, mutta sen aiheuttama virtapiikki iskee johtoja pitkin alueellesi. Ukkosen aiheuttamat virtapiikit voivat aiheuttaa vaurioita jopa useiden kilometrien päähän.
Jos salama iskee voimakkaasti ja riittävän lähellä, ylijännitesuojakaan ei välttämättä turvaa laitteitasi. Varmin keino on irrottaa sähkölaitteet, reitittimet ja muut laitteet pistorasioista ukkosen ajaksi.
3) Laitteet lataukseen ennen ukkosta
Jos omalla asuinalueellasi on tiedossa ukkosta, niin kannattaa ladata älypuhelin ja muut tarvittavat laitteet ennakkoon. Ukkonen voi pahimmillaan aiheuttaa pidemmänkin sähkökatkon, jolloin laitteiden lataaminen ei onnistu myrskyn laannuttua. Älä lataa mitään laitetta verkkovirralla ukkosen aikana, sillä ukkonen voi rikkoa laturin lisäksi myös itse laitteen.
4) Lisää virtaa varavirtalähteestä
Pidä ladattu varavirtalähde (ns. powerbank) tai useampi kaapissa ukkosten varalta. Pitkän ukkosmyrskyn tai sähkökatkon aikana älypuhelimesi akku on mahdollista ladata varavirtalähteen avulla.
5) Puhelinta voi käyttää ukkosella
Voit käyttää älypuhelinta huoletta myös ukkosen tai sähkökatkojen aikana, kun se ei ole kytkettynä laturiin ja verkkovirtaan. Älä kuitenkaan käytä puhelinta sateen aikana ulkona, sillä kosteus voi vaurioittaa laitetta.
Ukkonen tai lyhyet sähkökatkot eivät vaikuta viestintäpalveluihin. Telialla on varsin hyvä akku- ja varavoimavarmistus matkapuhelinverkon peruspeitolle. Verkon varmistukset perustuvat Viestintäviraston määräykseen. Peruspeiton tukiasemille vaaditaan 2-4 tunnin akusto.
Toimenpiteet ukkosen jälkeen jos yhteydet eivät toimi
Tarkista Telian häiriötiedotteet.
Lisätietoja sähkökatkoista löydät Energiateollisuus Ry:n Sähkökatkokartta-palvelusta tai oman verkkoyhtiösi nettisivuilta.
Jos nettiyhteys menee poikki ukkosen aikana tai se ei toimi ukkosen jälkeen, varmista laitteiden toimivuus ennen kuin teet vikailmoituksen. Jos reititin on rikkoutunut, voit tilata helposti toimivan laitteen asennettuna Telia Helpistä numerosta 0600 10 100 (2,50 €/puhelu + 2,50 €/alkava min + mpm/pvm, avoinna ma-pe 0800-2000, la 0900-1630).
Jos laitteesi on kunnossa - ja olet kaikki vinkit jo kokeillut - on aika tehdä häiriöilmoitus, jos yhteydet eivät edelleenkään toimi. Voit jättää häiriöilmoituksen kirjautumalla osoitteessa telia.fi tai soittamalla asiakaspalveluumme numerossa 020 690 400 (pvm/mpm).
--
Lue lisää: