5G-kuume kasvaa – Olisiko nyt oikea hetki vaihtaa uuteen teknologiaan?Näytä ensimmäinen kirjoitus

46 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

@Kuukkelinpuu ja muut, vaihteluväli löytyy @AaTanja :n jakaman linkin kautta kun klikkaa Tilaa niin seuraavalta sivulta löytyy vaihteluvälit suoraan:


 
@AsiakasY tukiasemien "tiheys" riippuu ainakin käytettävästä taajuudesta, mitä korkeampi taajuus niin sitä lyhyempi kantama. Näin ollen tarvitaan paljon myös kokonaan uusia tukiasemia. Määrällisesti en osaa sanoa 🙂>

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +16

Tällä hetkellä tämä 3.5GHz taajuusalue mikä käytössä on kattaa yhtä hyvin melkeinpä kuin 1800MHz 4G-verkko koska tukiasemassa on käytössä mm. beamforming-tekniikka joka parantaa kuuluvuutta. Ainoastaan tässä korkeammassa 3.5GHz taajuudessa huomaa lähetyspuolella heikennyksen mutta NSA-verkossa voidaan hyödyntää matalampaa taajuutta lähetyspuolella. 

 

5G:n käyttöön tulee nykyisiä 4G-taajuuksia, ainakin 700MHz-taajuus joka sitten kantaa yhtä hyvin kuin 800MHz-taajuusalue eli kyllä se 5G tulee kuulumaan. 5G:tä voidaan myös ajaa samoilla taajuusalueilla kuin 4G:tä DSS-tekniikan ansiosta samaanaikaisesti. 


CA-tekniikka on myös 5G:ssäkin eli voidaan yhdistää useita taajuuksia samaanaikaisesti jolla saadaan parempia nopeuksia. Tuskinpa uusia mastoja nyt tulee heti alkuun kun se ei ole ilmaista mutta kyllä uskon pelkästään 5G:n tuovan monia parannuksia mitä 4G:ssä rajoitteena. 

 

Mutta tällä hetkellä pitää vaan odottaa rauhassa kun ei tässä 5G:tä kaupallisesti tarjolla kovinkaan kauan. 5G vielä kehittyy paljon. 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Eli tässä vaiheessa ei ole mitään järkeä vielä maksaa ylihintaa 5G liittymästä vaikka olisi 5G puhelin, etenkään kun verkot eivät kata kuin pieni alueita ja tekniikka päivittyy vielä paljon. On kiva nähdä miten 5G parantaa jossain vaiheessa kuuluvuutta asuinpaikassani, kun 4G kanssa on ajoittain pieniä haasteita.

Käyttäjätaso 7

@olkitu 

 

"5G:n käyttöön tulee nykyisiä 4G-taajuuksia, ainakin 700MHz-taajuus joka sitten kantaa yhtä hyvin kuin 800MHz-taajuusalue eli kyllä se 5G tulee kuulumaan. 5G:tä voidaan myös ajaa samoilla taajuusalueilla kuin 4G:tä DSS-tekniikan ansiosta samaanaikaisesti.


CA-tekniikka on myös 5G:ssäkin eli voidaan yhdistää useita taajuuksia samaanaikaisesti jolla saadaan parempia nopeuksia. Tuskinpa uusia mastoja nyt tulee heti alkuun kun se ei ole ilmaista mutta kyllä uskon pelkästään 5G:n tuovan monia parannuksia mitä 4G:ssä rajoitteena."

 

Se on totta , että 5G:ssä tullaan käyttämään ja käytetään jo noita nykyisiä 4G-taajuuksia. Se kyllä parantaa kantavuutta , mutta ikävä kyllä noilla alemmilla taajuuksilla on riesanaan ihan sama kaistarajoitus kuin 4G:lläkin. Siis mitään giganopeuksia noilla alataajuuksilla ei aikaan saada , vaikka kuinka käytettäisiin DSS:ää ja 4G:tä samanaikaisesti.

 

Noihin mainostetuihin 5G:n giganopeuksiin päästään vasta , kun saadaan laajasti käyttöön 3,5 GHz ja sitä suuremmat taajuudet , jolloin myös kaistanleveydet kasvaa moninkertaisiksi nykyisiin verrattuna. Se on asia , joka vaatii suuren määrän uusia tukiasemia ihan tuon operaattoreiden sloganin " tukiasema joka lampputolpassa" mukaisesti.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +16

Kyllä gigabittiin on mahdollista päästä kolmella 4G-taajuudelle 1, 3 ja 7 ja 4x4 MIMO:a käyttäessä ihan käytännössä. Tälläistä tosin tehdään todella vähän ja on saatavilla Helsingin ydinkeskustassa vain. 

 

Mutta jos lähdetään että 4G:llä aloitettiin 100Mbit/s maksiminopeudella niin 5G alkaa siitä 1Gbit/s kohdalla - tietysti jaettua molemmat eli käytännössä nopeus tulee olemaan alempi. Ei tämä 5G mikään taianomainen ole että edelleen varmaa kapasiteettia jos tarvitaan niin se tehdään kiinteänä. 

 

5G on parannus mutta ei se mikään ihme ole. Lisää taajuuksia tulee käyttöön samaanaikaisesti mutta samalla kyllä käyttökin kasvaa. 

 

--

 

5G:ssä kiinnostava mikä eri aikaisemman sukupolven tekniikoihin on tuo tukiasemissa käytettävä MassiveMIMO, 32x32 tai 64x64 joka pitäisi kapasiteettia tarjota mutta ei sitä maksiminopeutta erityisesti. Tähän liittyy ns. viipalointi joka nähdään tulevaisuudessa miten pelittää. 

 

Tukiasemaa tuskinpa joka lampun tolppaan tulee vaikka kuinka ideoitaisiin - enkä usko edes tarpeelliseksi. Mmwave voi ihan hyvin tarjota FWA-palvelua nykyisiltä mastoiltakin kun ovat useimmiten tarpeeksi korkeita ettei siihen tule esteitä. 

 

--

 

Itse pääsen kotonani 900/60 NR-NSA:lla hyvin ZTE MC801A modeemillani eiköhän se gigabitin määritteen melkein lataussuunnassa ole. Langattomassa tullaan aina liikkumaan vaihteluvälin sisällä kun ei siinä mitään takuita voi antaa. 

Käyttäjätaso 7

@olkitu 

 

"Kyllä gigabittiin on mahdollista päästä kolmella 4G-taajuudelle 1, 3 ja 7 ja 4x4 MIMO:a käyttäessä ihan käytännössä. Tälläistä tosin tehdään todella vähän ja on saatavilla Helsingin ydinkeskustassa vain."

 

Siinäpä se. Toki 5G on parannus , mutta turha odottaa maanlaajuisesti mitään giganopeuksia. Ei niitä millimetriaaltoja eikä edes noita mainitsemiasi ominaisuuksia ole tulossa vielä pitkään aikaan koko maahan. Ei myöskään pelkkä radiotekniikan päivitys riitä , vaan tarvitaan uusia tolppia ja tukiasemille paljon myös kuitua , että se ei muodostu tulpaksi.

 

PS. Meidän lähitukiasemassa ei ole millään operaattorilla 5G:tä eikä edes tulossa lähiaikoina. Kunhan saisivat edes 4G:n toimimaan sanokaamme 100 Mbit/s nopeudella tasaisesti.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +9

Oma mielipiteeni on et järkevämpää olisi ilmoittaa noille pienimille alueellisille puhelinyhtiöille kiinnostuksensa et ne vetäisi valokuidun suoraan kotiin eikä sillo tarvii miettiä tuota 5G:n peittoaluetta. Valokuidun kysyntä on ollu nousussa kun ihmiset on alkanu tajuumaan et valokuidulla saa paremman netin.

 

Tässä saa isot operaattorit nenällensä ja niin niiden pitääkin saada kun niitä ei meinaa kiinnostaa rakentaa valokuitua ja ne pyrkii jarruttamaan sen rakentamista. Jotta mobiilidatan tuputtaminen saataisiin loppumaan niin meidän kuluttajien pitäisi sankoin joukoin alkaa tilaamaan sitä valokuitua kotiin voilt pienemmilt firmoilt.

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +6

@AaTanjaItse sain Telian singles day päivänä Rajaton 5G 450M eli 450Mbit/s liittymän 24kk ajaksi 29.90€/kk, mikä vaikuttaa paremmalle kun 300Mbit/s liittymä samaan hintaan. Erohan noissa on, että 450Mbit/s on 100Mbit/s uppi.

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +6

@kurkitopi Tuota 450M liittymää minäkin olin päivittämässä itselleni tämän 300 megasen tilalle, mutta niin kuin usein minulle käy niin olin päivän myöhässä. Mutta pitää taas kerran todeta että saa ainakin rahalle vastinetta, kun tuo 300M menee yleensä reipasta ylinopeutta 🙂>

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +6

@Eeros No siinä oli myös Rajaton 5G 300M samaan 29.90€/kk 24kk ajaksi, miettii kumpaa siinä valitsee. Ja kirjoittelin matkapuhelinfoorumilla asiasta, että ensimmäinen asiakaspalvelija ei edes suostunut myymään kuin "uudelle" asiakkaalle tuota tarjousta ja ei koske nykyisiä asiakkaita.

 

No Teliapartio oli tarkistanut, että nykyisille myydään myös, niin uudestaan Telian chatin kautta, hetki juteltiin ja kytki sen. Meni hetken aikaa, ennenkuin päivittyi omiin tietoihin Rajaton 5G 450M ja seuraavana päivänä tilausvahvistus.

 

Juu maksoin rajaton 4g 150M 29.90€/kk eli samaan hintaan tuli 3x nopeampi liittymä tai jos olisi 3x alempi, niin tuon 150Mbit pitäisi vajaan 10€/kk maksaa.

 

Jos nyt 1-2v päästä hommaisi 5G-puhelimen, kun täällä ei vielä edes kuulu 5G

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +16

@Antsa92 valokuitua rakennetaan varsin paljon koko ajan niin kuluttajien tarpeisiin kiinteälle yhteydelle, mutta myös siksi, että myös 5G vaatii toimiakseen kuituyhteyttä. 


 


@Eeros painaa tosiaan kunnolla ylinopeuden puolella 😁> Aika huisia! Täytyy samalla kaikille liittymänsä jo päivittäneille todeta, että olette kyllä varmasti saaneet rahalle vastinetta. 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

Tulen tulevaisuudessa harkitsemaan 5G-puhelinta, mutta tällä hetkellä en näe tarvetta omassa käytössäni. Lisäksi tottakai liittymät ja puhelimet tulevat edullisemmaksi ostaa muutamien vuosien saatossa 🙂>

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +6

@AaTanja Oli aikanaan Soneranaikainen puhelinliittymä ja monesti vetäsin siellä 180-220Mbit/s latausnopeuksia vaikka sopimuksessa oli 100Mbit/s. Noissahan oli "virallisesti" raja aivan jossain muualla kuin 100Mbit/s. Ja nykyään jopa näillä 50Mbit/s lähtevällä kaistalla pääsee Telian liittymällä jopa sinne 57-60Mbit/s uppiin.

 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +16

Näin se on - hieman eroja on profiilissa millainen todellisuudessa. Elisalla on yleensä todella tiukka profiili vs Telia/DNA:lla. 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Mistähän löytyisi tietoa, miten nämä 5G-luurit toimivat heikossa 4G-verkossa, eli ilmeisesti vastaanoton herkkyydestä on kyse. Nykyisessä OnePlus 6T:ssä on ilmeisesti vastaanoton herkkyys niin huono, että kadottaa 4G-verkkoa. Onhan laitevikakin mahdollinen...

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +15

Kannattaa @AsiakasY testata toista laitetta, millä selviää laitepuolen tilanne. Mikäli SIM-kortti on vanha, niin sen voisi myös uusia, mikä saattaisi vaikuttaa myös asiaan. 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Asiaa on testattu useilla eri kombinaatioilla ja kyllä se on nyt niin että joko puhelimeni on jotenkin viallinen tai sitten ominaisuutena on heikko kuuluvuus ja yhdistettynä Telian verkon melko heikkoon sisäkuuluvuuteen, niin puhelin tippuu 3G verkon puolelle. Sikäli tippuminen 3G verkon puolelle on ihmeellinen juttu, kun 4G verkossa on 800MHz taajuus käytössä ja 3G verkon puolella 900Mhz, eli 4G pitäisi teoriassa toimia paremmin, ellei sitten tukiaseman lähetystehoa jotenkin rajoiteta 4G verkossa. Asuinpaikkani on sikäli haasteellinen kaikille operaattoreille, koska asun eri tukiasemien kantaman äärirajoilla - yhden tukiaseman kantama loppuu asuntoni kohdalla  ja toinen ilmeisesti pyyhkäisee yli. Ja sim kortti on melko uusi ja toimii toisessa puhelimessa hyvin. Itse ei tarvitse haaveilla 5G vallankumouksesta jos tällä alueella nykyisiin tolppiin ruuvataan 5G rojut kiinni, 

Käyttäjätaso 7

@AsiakasY 

 

"Sikäli tippuminen 3G verkon puolelle on ihmeellinen juttu, kun 4G verkossa on 800MHz taajuus käytössä ja 3G verkon puolella 900Mhz, eli 4G pitäisi teoriassa toimia paremmin, ellei sitten tukiaseman lähetystehoa jotenkin rajoiteta 4G verkossa."

 

Näinhän se olisi , jos sekä 3G-verkon että 4G-verkon tukiasemat olisivat aina samassa tolpassa. Näin ei ole.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Olen cellmapperilla tiiraillut kotialueeni tukareita ja samoissa tolpissa näyttää olevan aekä 3G että 4G tukarit, tosin 3G verkkoon pudotessa kyteytyy puhelin samaan tolpaan jossa on 1800 Mhz 4G ja tämä on tietysti luonnollista. Mutta toisesta suunnasta tulee 800 Mhz 4G ja se katoaa ajoittain kokonaan. Epäilen että keila menee yli asuntoni ja olen ikäänkuin katveessa. 
Tänään autoillessa puhelin oli taas pitkiä aikoja 3G verkossa vaikka käsittääkseni pitäisi olla 800 Mhz 4G tarjolla. Ei mielestäni ole normaalia.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Verkon äly on vain sellainen, että tiputetaan 3G-puolelle, jotta puhelut turvataan. Jos puhelimesta saisi vain 4G:n päälle (saattaa *#*#4634#*#* menusta puhelimesta riippuen onnistua), saattaisi tuo pysyä 4G:ssä ja kuitenkin toimia.


 


On myös paljon puhelinlaitteesta kiinni, miten toimii. Esimerkiksi iPhone X tuntuu olevan paljon epäherkempi pysymään verkossa kuin Xperia 1, Oneplus 8, Xperia Xz1 tai Samsung Galaxy S8.

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +6

@olkituElisalla on 4G mobiililaajakaista 100Mbit/s "todellisuudessa" 150Mbit/s profiili vaikka virallisesti myydäänkin 100Mbit/s liittymänä. Tätähän ne eivät huutele kovin paljon julkisuuteen.

Vastaa