Julkinen alue
Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

2G ja 3G verkkojen sunset.jpg

 

 

Yksi ihmiskunnan historian vallankumouksellisimmista luomuksista on ehdottomasti matkapuhelin. Matkapuhelimen kehitystä älypuhelimeksi on siivittänyt alati uudistunut mobiiliverkko, joka on edennyt aina NMT-verkosta viidennen sukupolven verkoksi, eli 5G-verkoksi.


Vanhat verkkotekniikat eivät enää riitä palvelemaan modernin maailman tarpeita. Uudemmat tekniikat, 4G-verkko ja 5G-verkko mahdollistavat nopean yhteyden, paremman kapasiteetin ja lisäksi uudempi tekniikka avaa mahdollisuuksia tulevaisuutta ajatellen. Niin kuin kehitykseen kuuluu, uuteen siirryttäessä vanhasta tekniikasta on usein luovuttava. Vanhoja verkkotekniikoita, eli 2G- ja 3G-verkkoja on alettu sulkemaan maailman laajuisesti. Ulkomaan matkalle lähtiessäsi sinulla kannattaa olla niin liittymä kuin myös laite, jotka tukevat uuden sukupolven mobiiliverkkoja, eli 4G- että 5G-verkkoja.

 

2G- ja 3G-verkkoja ajetaan alas maailman laajuisesti

 

Olemme ilmoittaneet sulkevamme 3G-verkkomme vuoden 2023 loppuun mennessä, vaan mitä muualla maailmalla tapahtuu? Koska tällä hetkellä käytössä on viiden eri sukupolven mobiiliverkkoja, ovat operaattorit eri puolilla maailmaa päätyneet erilaisiin ratkaisuihin tehdessään tilaa uudemmille verkkotekniikoille.

Tiedossamme on yli 30 operaattoria, jotka ovat sulkemassa 2G- tai 3G-verkkojaan. Esimerkiksi Norjassa aloitettiin 3G-verkon purkutyöt jo vuonna 2019, ja Saksassa operaattorit ovat sulkeneet 3G-verkkojaan tänä kesänä. Muita maita, joissa operaattorit ovat ilmoittaneet 3G:n alasajosta tämän vuoden aikana ovat muun muassa Malesia, Tšekki, Italia ja Kreikka.


Maailman laajuisesti tilannetta katsottaessa yleisempää on sulkea 2G-verkko ennen kuin aletaan miettimään mahdollista 3G-verkon sulkemista. Moni operaattori Yhdysvalloissa, Aasiassa ja Oseaniassa on jo sulkenut 2G-verkkonsa ja jopa asettaneet arvioita ajankohdista 3G-verkon sulkemiseksi. Esimerkiksi Japanissa 2G-verkko pimennettiin jo melkein 10 vuotta sitten.


Miksi sitten jotkut, erityisesti Eurooppalaiset operaattorit ovat tehneet päätöksen sulkea 3G-verkon ennemmin kuin 2G-verkon? Tämä johtuu muun muassa siitä, että Euroopassa on hyödynnetty laajasti M2M (koneliittymä) ja IoT (esineiden internetliittymä) -tyyppisten palveluiden kohdalla 2G-teknologiaa. Ylläpitämällä 2G:tä annetaan teollisuudelle ja yrityksille enemmän aikaa siirtyä uudempiin tekniikkoihin.

 

Englanninkielessä käytetään termiä "sunsetting" puhuttaessa tuotteen tai palvelun käytöstä poistamisesta.Englanninkielessä käytetään termiä "sunsetting" puhuttaessa tuotteen tai palvelun käytöstä poistamisesta.

 

2G- ja 3G-verkkojen sulkemisen vaikutukset:

 

  • Maassa on suljettu 2G-verkko - tällöin puhelusi kulkevat 3G- ja 4G-verkossa. Puhelimesi sekä liittymäsi täytyy tukea 4G-puhetta, jotta puhelut toimivat 4G-verkossa. Netin käyttö tapahtuu 3G/4G/5G-verkoissa.
  • Maassa on suljettu 3G-verkko - tällöin puhelusi toimivat 2G- ja 4G-verkossa. Puhelimesi sekä liittymäsi täytyy tukea 4G-puhetta, jotta puhelut toimivat 4G-verkossa. Netin käyttö tapahtuu 4G/5G-verkoissa. 3G-verkon sulkeminen edellyttää mobiilidatan osalta nopeampiin verkkoihin siirtymistä.

 

Puhelimen käyttö ulkomailla: varmista että yhteytesi toimii

 

Ulkomailla, mahdollisesti vieraassa massa yhteyksien toimivuuden tärkeyttä ei voi vähätellä - puhelimesi on yksi tärkeimmistä matkatavaroistasi. Saatat haluta tutkia karttaa, soittaa tai tarkastella vaikkapa ravintolasuosituksia. Varmistaaksesi verkkoyhteyksiesi toimivuuden ulkomailla on suositeltavaa hankkia ajoissa 4G- tai 5G-verkkoja, että myös 4G-puhetta tukeva matkapuhelin 4G- tai 5G-liittymällä.

 

4G-verkko tulee tulevaisuudessa olemaan ensisijainen puheverkko. 4G-puheella on paras äänenlaatu puheluissa ja lisäksi se mahdollistaa wifi-puhelut, eli VoWIFI:n. Wifi-puheluiden myötä voit soittaa puheluita kaukomailta Suomeen wifi-verkon kautta kotimaan hinnalla.

 

Kaikki verkkokaupassamme myytävistä puhelimista tukevat 4G-puhetta. Kesäkuusta 2020 eteenpäin lähes kaikista uusista puhelinmalleista löytyy 4G-puheen ja Wifi-puheluiden tuki. Asiakastukisivustoltamme löydät listan tuetuista laitteista. Myös 5G-tuki alkaa vakiintua uutuuslaitteiden valikoimassa - yli puolet myymistämme puhelimista ovat 5G-puhelimia.

 

4G puhe ulkomailla.jpg

 

Muistilista puhelinkäyttöäsi ajatellen ennen kuin lähdet reissuun:

 

 

Päivitä liittymäsi    Tilaa uusi puhelin

 

 

Lue myös:

3G-verkko suljetaan - näin se vaikuttaa laitteisiin

Ota hyödyt irti uusien sukupolvien verkoista - 3G-verkko jää historiaan

Paras puhelin 2021

 
MinnaLN
Moderaattori
Moderaattori

Jaa artikkeli

https://yhteiso.telia.fi/t5/Blogi/2G-ja-3G-verkkoja-suljetaan-pysy-linjoilla-myos-ulkomailla/ba-p/225893
Linkki kopioitu
10 kommenttia 👇
kiisseli67
Telia 5G lähettiläs 2021

Eli mikäli nyt oikein ymmärsin niin isän puhelin vanha Nokia 6233 toimisi Saksassa vielä 2G- verkossa puheluiden suhteen, kun hän lähtee kohta sinne reissuun 🤔

Hän ei käytä kuin puheluihin näppäinpuhelinta siis peruskännykkää. Olisi haastavaa löytää tilalle 4G peruspuhelinta kunnon näppäimillä 🧐

SakuMik
Ex-telialainen
Ex-telialainen

@kiisseli67 

 

Juurikin näin eli puhelut toimii 2G-verkossa Saksassa vielä 3G-verkon sulkeutumisen jälkeen. 🙂

irritus
Konkari ☆

Aivan kuten @SakuMik mainitsi, Nokia 6233 toimii Saksassa ja Norjassa vielä 2G-verkossa:

 

  • Äänipuhelut ja tekstiviestit toimivat normaalisti.
  • Multimediaviestit eivät saavu eivätkä lähde puhelun aikana, vaan jäävät jonoon odottamaan hetkeä, jolloin puhelimeen ei puhuta.
  • Piirikytkentäiset videopuhelut eivät onnistu.

Ottaen puhelimen iän huomioon, internettiä tuolla tuskin enää tänä päivänä on käytetty? Mutta jos käytetään, niin sekään ei onnistu samaan aikaan puhelun kanssa 2G-verkossa.

 

Hyvän näppäinpuhelimen löytäminen ei ole ainoastaan haastavaa, vaan suorastaan mahdotonta.

 

Ostin syksyllä Nokia 800 Tough-puhelimen. Yhteystietojen haku ja kirjainkoon vaihtaminen hidastavat puhelinta huomattavasti. Luuri muodosti myös aiheettomia tiedonsiirtoveloituksia, vaikka tiedonsiirto oli valikosta kytketty pois päältä. Jouduin lopulta vaihtamaan puhelimeen toisen liittymän, jotta sain dataeston käyttöön operaattorin puolelta.

 

Jos joku tarjoaisi minulle esimerkiksi Mobira 5000, Siemens S6 tai Nokia 800 Tough-puhelimia, ottaisin Mobiran tai Siemensin.

kiisseli67
Telia 5G lähettiläs 2021

Juu ei ole Internettiä käytetty tuolla puhelimella, käyttäjälläkin ikää kohta 84 vuotta. Itseltäkin tuo sama Noksu löytyy ja se "netti" oli siinä tavattoman hidas jo kolme-neljä vuotta sitten kun vielä kokeilin huvikseni. En luovu tuosta puhelimesta sillä siinä on paras näppäintuntuma.

Pääasia että saa isälle soitettua ja hän itse pystyy soittamaan Saksassa ollessaan hänen Nokia 6233:lla.

kiisseli67
Telia 5G lähettiläs 2021

Loistavasti toimii puhelut Saksasta käsin Suomeen 2G- verkossa. Ihan kuin isä olisi ollut vieressä puhumassa. Samoin toisin päin 😊👌🏻

https://yhteiso.telia.fi/t5/Blogi/2G-ja-3G-verkkoja-suljetaan-pysy-linjoilla-myos-ulkomailla/bc-p/22... 

SalliJf
Ex-telialainen
Ex-telialainen

@kiisseli67 Hieno juttu! 🙂 

olkitu
Kunniajäsen

Olisiko Telialla listata ulkomaan operaattorit jotka tukevat VoLTE-roaming -palvelua? Yleisestikin hyvä tietää minkä operaattorin verkoissa roaming pitäisi toimia koska itsellä ulkomaanreissulla käynyt niin että verkko heittää pihalle ja sitten kestää yhdistäminen kun puhelin kokeilee kaikkia operaattoreita läpi. Harvoin manuaalista tarvitsee mutta tälläisissä tilanteissa saa puhelimen yhdistämään verkkoon paljon nopeammin. 

 

VoLTE-roaming kanssa taitaapi olla niin että VoWIFI / VoLTE-roaming ei taida ihan saumaton vaihto toimia keskenään koska sehän on eri hinnoittelun piirissä että tämä hyvä tietää. 

HeikkiSul
Telialainen
Telialainen

Moi, @olkitu ! Tällä hetkellä VoLTEa tukevia operaattoreita ja maita ovat:

Tanska, Ruotsi, Norja: Telia

Saksa: T-Mobile

USA: AT&T

Kanada: Telus (5.8.2021 alkaen)
Iso-Britannia: EE  (5.8.2021 alkaen)

olkitu
Kunniajäsen

Kiitos @HeikkiSul kun hyvä listan jaoit. Virossa, Latviassa ja Liettuassa siis odotellaan Telia maihin. 

 

Hyvä tuo EE että on kun 800 MHz siellä vain VoLTE-käyttäjille ollut vuosia - häviää kuuluvuus aika kivasti muuten.

 

Onko Telialla yleistä päivittyvää tukisivua tähän liittyen? Voisi yleiselle VoLTE-sivulle päivittyä tieto. 

HeikkiSul
Telialainen
Telialainen

Ei ole @olkitu tukisivua ainakaan vielä, mutta laitan idean eteenpäin.