Kaupallinen yhteistyö Telia Finland Oyj
Sain testattavaksi Telialta Polar Grit X2 Pro Titan Premiun-urheilukellon. Aikaisempi kelloni oli Polar Vantage M2, joten Polar oli itselleni jo entuudestaan tuttu.
Paketin sisältö
- Polar Grit X2 Pro Titan kello
- 2 kappaletta rannekkeita. Premium-luokan silikonirannekkeen ja Premium-luokan nahkarannekkeen
- Polar Charge 2.0 USB-C latauskaapelin. Huomioi, että itsellä täytyy olla laturi.
- Pikaopas
Käyttöönotto
Kellon käyttöönotto on yksinkertaista ja kello ohjeistaa näytöltä, miten edetään. Kellon voi ottaa käyttöön puhelimella, tietokoneella tai kellolla. Itse valitsin puhelimen ja siihen tarvitaan sovelluskaupasta Polar Flow.
Käyttöönotossa valitaan kieli ja syötetään omat tiedot. Näitä on muun muassa aktiivisuustavoite, harjoitustausta, pituus, paino, unentarve. Tietoja on mahdollista muokata jälkikäteen sovelluksen/kellon kautta, jos tulee virhe lyöntejä tai haluaa kehityksen edetessä muokata esimerkiksi omaa aktiivisuustavoitetta, harjoitustaustaa tai vaikka unentarvetta.
Polar Flow sovellus
Omia tietoja ja harjoituksia pystyy seurata ja muokata myös sovelluksen kautta. Flow:ssa on valikko ”Lisätietoa ominaisuuksista” tätä painamalla pääset oman kellosi ominaisuuksiin. Tätä käytin testin aikana jonkin verran, koska kellossa oli niin paljon uutta. Sieltä löytyy tarkemmat tiedot ja ohjeet kellon ominaisuuksista, ja mitä ne tarkoittavat ja miten niitä tulkitaan.
Ensivaikutelma
Kellon kehyksen materiaali on titaania ja se tekee siitä omaan silmään arvokkaan oloisen. Kellolla on myös MIL-STD 810H kestävyys, joten sen pitäisi kyllä kestää arjessakin.
Kädessä kello tuntuu kevyeltä (64 g rannekkeen kanssa) ja tuli sellainen olo, että tätä voi oikeasti pitää kädessä 24/7. Rannekkeet ovat vaihdettavissa pikakiinnityksellä. Molemmissa rannekkeissa on kaksi hihnan pidinlenkkiä, joten ne varmasti pysyvät paikoillaan.
Näyttö ja kellotaulu
Näytön tyyppi on AMOLED / 1,39 tuumaa / kosketusnäyttö / Safiirilasi.
Kosketusnäytön pyyhkäisy toimii hienosti, omasta mielestäni se on verrattavissa lähes nykypäivän puhelimiin. Näytön koko ja värit on sen verran hyvät, että katsoin uni ja harjoittelut tiedot aina kellosta. Vanhassa kellossa turvauduin lähes aina sovellukseen. Kellon näyttö kolhiintui muutaman kerran testijakson aikana pöydän kulmaan, eikä siihen tullut naarmuakaan.
Kellotauluissa on valinnan varaa ja sieltä varmasti löytyy kaikille mieleinen ulkoasu. Huomasin testin aikana, että itsekin vaihdoin kellon värityksiä ja taustaa muutamia kertoja. Toivottavasti silti kellotaulujakin jaksetaan päivittää ajan saatossa Polarin toimesta.
Kellotaulun valinta
Kellotauluja on tällä hetkellä 4 kappaletta (harmaisiin ympyröihin voi valita widgettejä. esimerkiksi. aktiivisuus, päivämäärä, askeleet, sää, herätys, taskulamppu)
Taustan valinta
Kellotaulujen sisällä 4 erilaista taustaa
Väriteeman valinta
Väriteemoja 7 kpl (punainen, oranssi, keltainen, vihreä, sininen, lila, pinkki, valkoinen)
Kellon näkymä
Kello näkymässä pääsee selailemaan ja katsomaan mm.
- säätä
- omaa urheilua viikon aikana
- aktiivisuutta
- päivän urheilu ehdotusta
- hallitsemaan musiikkia
Pikavalinta
Kello näkymässä voi vetää ylhäältä pikavalinnan, jossa on mahdollista asettaa herätys, alaspäin laskeva ajastin, älä häiritse tila, lentotila, taskulamppu. Tämä on hyvä lisä ja käytin sitä arkisin herätyksen asettamiseen.
Taskulamppu
Taskulamppu on kätevä lisäominaisuus. Valon teho on verrattavissa älypuhelimen näyttöön sen ollessa kirkkaimmalla asetuksella.
Unen- ja palautumisen seuranta
Unen- ja palautumisen tietoja kellosta saa paljon. Kello seuraa mm automaattisesti:
- Unen määrää ja laatua
- Päiväkohtaista vireystilaa heräämisen jälkeen
- Yönaikaista ihon lämpötilaa
Nämä yhdistettynä kellon testeihin saa raporttia miten kehittyy ja palautuu.
Unitiedot
Isolla näkyy uniaika, pienellä itselle määritetty tavoite uni ja uniaika. Näyttöä klikkaamalla pääset syventymään tarkemmin uneen ja kuinka kauan eri univaiheet kestivät. Siellä on nähtävissä myös keskiarvo 28 päivän takaa. Omasta mielestä uniaika seuraa hyvinkin todentuntuisesti nukahtamis- ja heräämisaikaa. Isolta ja kirkkaalta näytöltä näitä on myös erittäin miellyttävä selailla.
Yönaikainen ihon lämpötila
Yönaikainen ihon lämpötilan -mittaus seuraa automaattisesti ihon lämpötilaa nukkumisen aikana. Se vertaa sitten tulostasi 28 päivän keskiarvoon ja näyttää vaihtelun tähän keskiarvoon nähden. Omalla käytöllä lämpötilat pysyivät nollan tuntumassa eli tavanomaisesta. Tämä voisi ilmeisesti muuttua, jos olisit tulossa kipeäksi.
Unen antama vireys
Kello kertoo heräämisen jälkeen päiväkohtaisen unen antaman vireyden. Siitä näkee miten omat energiatasot menevät päivän aikana.
Palautumisen seuranta
Palautumisen seurannassa on valittavana joko Nightly Recharge tai Recovery Pro. Palautumisen seurannassa suosittelen lukemaan Polarin ”Lisätietoa ominaisuuksista”. Täällä kerrotaan hyvinkin selkeästi mitä eroa näillä kahdella seurannalla on.
Oletuksena kellossa oli Nightly Recharge ja jos palautumisen seurantaa haluaa muuttaa se pitää vaihtaa kellosta. Nightly Recharge mittaus tapahtuu automaattisesti ja tässä ei tarvitse itse tehdä mitään.
Itse valitsin testiin Recovery Pron. Tässä pitää tehdä Ortostaattinen testi 3 kertaa viikossa. Testi kestää neljä minuuttia ja lisäksi pitää vastata muutaman kerran viikossa kellon kysymyksiin (onko lihakset tavallista kipeämmät, miten nukuit, tunnetko itsesi rasittuneeksi).
Kuntoilu
Käytin testin aikana kelloa salilla ja juostessa. Lajiprofiileita on kuitenkin paljon yli 150 (löytyy kävelystä – vesihiihtoon) ja harjoitusnäkymiä saa itse valita. Eli mitä kello näyttää tietyssä urheilussa (esimerkiksi matka, kesto, syke, vauhti)
Pakko kehua Polarin juoksuohjelmaa, jossa on valittavana ohjelmia 5 km, 10 km, puolimaratonille ja maratonille. Kello luo sinulle päivät, jolloin suoritat treenit ja tarkoitus on pysyä sykealueilla. Itselläni tämä toimi loistavasti juoksun aloituksena, koska siinä tuli tehtyä lämmittelyt, juostua tarpeeksi hitaasti ja lopuksi vielä jäähdyteltiin. En koittanut siis juosta matkaa tai aikaa vastaan vaan yritin aina pysyä asetetuissa sykealueissa.
Testit
Kello tuo mukanaan eri testejä, joita on syytä tehdä tasaisesti, jotta saat itsellesi vertailuarvoa.
- Ortostaattinen testi
- Jalkojen palautumistesti
- Veren happipitoisuus
- EKG-testi
- Kävelytesti
- Juoksutesti
- Pyöräilytesti
- Kuntotesti
Akku
Akku kesti omassa käytössä perjantaista -torstaihin. Latasin perjantai päivällä akun 100 % ja torstai iltana akkua oli jäljellä 33 %. Sanoisin, että akun kesto on riittävä. Tässä kuitenkin mukana uuden kellon selailua, urheilua ja eri testien tekemistä.
Asetuksina oli:
- Jatkuva sykkeen seuranta
- Palautumisen seuranta - Ortostaattinen testi
- Näytön kirkkaus - korkea
- Aina päällä oleva näyttö – Pois päältä
- Paikannus satelliitti – Tarkempi
- Urheilua – 4h 11min
- Eri testejä – 9kpl (EKG, Sp02, Ortastaattinen testi, jalkojen palautumistesti, kuntotesti)
Yhteenveto
Polar Grit X2 Pro Titan on todella kattavilla ominaisuuksilla varustettu kello.
+ Akku. Omassa käytössä akku kesti noin viikon.
+ Näyttö on selkeä ja tarpeeksi iso jotta sitä tulee käytettyä. En katsonut tietoja sovelluksesta juuri yhtään.
+ Unenseuranta. Selkeä näkymä omasta unesta.
+ Kello oli hyvän tuntuinen kädessä. Ei painanut tai tullut olo, että täytyy ottaa kello pois.
+ Testit. Näitä suorittamalla näkee oman kehityksen ja palautumisen.
+ Vaihtorannekkeet. Rannekkeet tuntuvat laadukkailta ja ne ei repsottanut tai hiertänyt käytössä.
+ Lajiprofiileita on yli 150. Lajiprofiileita voi lisätä ja poistaa sovelluksen kautta. Näin kaikki lajit ei ole aina kellossasi vaan yleisimmät mitä käytät.