Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

3G suljetaan.jpg

 

 

3G-verkkomme tullaan ajamaan alas vuoden 2023 loppuun mennessä. Tätä nykyä datansiirron tarve on huomattavasti suurempi aikaisempaan verrattaen, eikä 3G-verkko ole enää riittävä vastaamaan tämän päivän tarpeeseen. Lisäksi 3G-verkon rooli puheverkkona pienenee kaiken aikaa. Tämän vuoksi onkin syytä varmistaa, että liittymäsi on kyvykäs hyödyntämään uudempaa tekniikkaa, 4G- ja 5G-verkkoja.


Suurinosa verkossamme olevista liittymistä ja laitteista siirtävät dataa 4G- tai 5G-verkoissa, vaan kuitenkin verkossamme on yhä kourallinen liittymiä, jotka eivät tue uudemman sukupolven mobiiliverkkoja. Ainoastaan 2G- ja 3G-kyvykäs liittymä siirretään 3G-verkon alasajon jälkeen käyttämään automaattisesti 2G- eli GSM-verkkoa. Käytännössä 2G-verkolla onnistuu ainoastaan tavalliset puhelut ja tekstiviestit.

 

Miksi päivittää liittymä 4G-liittymäksi, jos 2G riittää?


Vaikka soittaisitkin liittymälläsi pääasiassa tavallisia puheluita ja lähettäisit tekstiviestejä on syytä muistaa, että 4G-verkko tulee jatkossa olemaan ensisijainen puheverkko. 4G-verkon peittoalue tulee kasvamaan huomattavasti 2G-verkkoon verrattaen. Tämän lisäksi, jos haluat käyttää nettiä ja 4G-puhetta, tulee sinulla olla vähintään 4G-verkkoa tukeva liittymä ja matkapuhelin.

 

4G-puhe eli VoLTE (voice over LTE) on matkapuhelinverkon sekä matkapuhelimien ominaisuus, jolla puhelut soitetaan 4G-verkon kautta. 4G-puheen myötä äänenlaatu on parempi verrattuna vanhempiin tekniikkoihin. Paremman äänenlaadun lisäksi 4G-puhe pitää puhelimesi 4G-verkossa puhelusi aikana. Tämä tarkoittaa sitä, että voit käyttää nopeaa nettiä myös puhuessasi puhelua. 4G-puhe myös edesauttaa puhelun yhdistymistä nopeammin, kun puhelin ei joudu siirtymään käyttämään 2G/3G-verkkoa puhelun ajaksi.

 

Alati lähestyvä 3G-verkon alas ajo onkin tärkeää ottaa huomioon hyvissä ajoin varmistaaksesi liittymäsi toimivuuden. Suosittelemmekin, että päivität vanhan matkapuhelinliittymäsi uuden sukupolven verkkoja, 4G- tai 5G-verkkoja tukevaksi liittymäksi mahdollisimman pian. Päivittämällä liittymäsi ajoissa varaudut tulevaan ja sen lisäksi saat kaiken hyödyn irti nykyaikaisista laitteistasi.

 

Tarkista onko liittymäsi 3G-liittymä

 

Oletko epävarma tukeeko liittymäsi 4G- tai 5G-verkkoa? Kirjautumalla Minun Teliaasi, joko netissä tai sovelluksessa pääset tarkistamaan käyttävätkö mobiililiittymäsi uuden sukupolven verkkoja (4G, 5G). Lisäksi puhelimesi näytöstä näet symbolin, joka kuvaa mitä verkkoa laitteesi käyttää, kuten 3G, 4G tai 5G. Voit myös tarkistaa puhelimesi verkkoasetuksista mitkä verkot ovat valittavissasi.

 

Huomioithan myös, että sinun voi olla tarve vaihtaa SIM-korttisi uudempaan, mikäli se on vanha. Vuonna 2011 hankitut ja sitä uudemmat SIM-kortit tukevat 4G-verkkoa, mutta sitä vanhempi kortti täytyy vaihtaa uudempaan. Uuden SIM-kortin voit tilata näin ikään kirjautumalla Minun Teliaasi tai olemalla yhteydessä asiakaspalvelumme. Yhteisön artikkelista Minun Telia - Käyttövinkit saat apuja Minun Teliassasi asioimiseen.


3G-liittymä voi olla esimerkiksi auton navigointilaitteessa tai kenties valvontakamerassa.3G-liittymä voi olla esimerkiksi auton navigointilaitteessa tai kenties valvontakamerassa.

 

 

Valitse liittymä vastaamaan käyttöäsi

 

Liittymän käyttötarpeita on erilaisia vaan niin on onneksi myös liittymiäkin. Kaikki liittymätyyppimme tukevat vähintään 4G-verkkoa. Liittymävalikoimastamme löydät sopivan liittymän niin ahkeraan käyttöön kuin myös pienempäänkin. Älypuhelinkäyttäjällä usein merkittävä osuus liikenteestä tapahtuu internetin välityksellä. Liikkuva kuva, videopuhelut tai pelit vaativat nopeaa kaistaa. Runsaampaan käyttöön suosittelemme valitsemaan  Telia Yhteys -liittymän, johon kuuluu nopea 4G tai 5G nopeus sekä tavalliset puhelut ja viestit. Pieneen käyttöön Rajaton Lite -liittymä voi olla järkevämpi vaihtoehto, siinä puhelut ja viestit laskutetaan käyttösi mukaan.

 

Onko liittymän käyttösi satunnaista? Vaihtelevaan käyttöön kannattaa ottaa harkintaan Telia Dot -liittymä. Telia Dot 4G on käytön mukaan veloitettava liittymä. Peruskäytöllä lasku on 5-25 euroa kuukaudessa. Kun lataat Telia Dot -sovelluksen ja valitset liittymätyypiksi 4G Käytön mukaan, saat hinta-arvion siitä, paljonko puhelinlaskusi tulisi olemaan. Dot on näppärä liittymä myös esimerkiksi tablettiin. Jos käytät tablettia normaalisti kotona wifin välityksellä, Dot-liittymän avulla voit napata tabletin helposti mukaan vaikka matkalle. Laskua kertyy vain niiltä päiviltä, kuin liittymä on ollut käytössä. Telia Dot -liittymä löytyy myös nopeaa 5G-verkkoa hyödyntävänä versiona jossa on kiinteä kuukausimaksu.

 

Tutustu puhelinliittymiin

 

Ainoastaan 3G-verkkoa tukeva liittymä voi olla sinulla joko puhelimessa, mutta myös esimerkiksi valvontakamerassasi, koirapannassasi tai ehkä autosi navigointilaitteessa. Tällaiseen tarkoitukseen löydät valikoimastamme Telia Laitenetin, joka on mobiililaajakaistan pienellä, mutta tarkoitukseen riittävällä 4G-verkkoa hyödyntävällä nopeudella. Tabletti tai mobiilireitittimeen tarvitaan tavallisesti leveämpää kaistaa, joihin löydät myös omat mobiililaajakaistavaihtoehdot nopeilla yhteyksillä.

 

Tutustu mobiililaajakaistoihin

 

3G-verkko alas ajo.jpg

 

Jos tiedät, että sinulla on vielä 3G-liittymä käytössä, minkälaisessa laitteessa se on?

 

Lue myös:

3G-verkko suljetaan - Näin se vaikuttaa laitteisiin

2G- ja 3G-verkkoja suljetaan: pysy linjoilla myös ulkomailla
Telia Yhteys uudistui - Parasta seuraa kotona ja maailmalla

 

 

 
MinnaLN
Ex-telialainen
Ex-telialainen

Jaa artikkeli

https://yhteiso.telia.fi/t5/Blogi/3G-verkko-suljetaan-paivita-vanha-liittymasi-mahdollisimman-pian/ba-p/227663
Linkki kopioitu
66 kommenttia 👇
irritus
Konkari ☆

@AsiakasY, @TeroRe ai että 4G- ja 5G-puhelinten välillä ei enää ole hintaeroa? No kertokaahan mistä löytyy 79 € 5G-puhelin? Tuohon hintaan löydän kyllä 4G-puhelimia, mutta ensimmäinen silmiin osunut 5G puhelin maksoi 139 €.

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri

Jep, tarkennan lausuntoani:

5G-puhelimia saa nykyään hintaluokassa ˜100€ - ˜2000€. Aivan kuten myös 4G.

 

 

AsiakasY
Vakiokalustoa ☆☆

Älä osta OnePlussaa ja kaikki päivitykset eivät ole tarpeellisia , vain tietoturvapäivitykset. Kuten sanoin niin oikealla käytöllä puhelin kyllä kestää paljon kauemmin kuin kolme vuotta.

 

Joo, ei tule OnePlussaa enää, kyllä nämä sellaisiakin purkkavirityksiä on etenkin vanhemmiten. Juuri tullut Android11 päivitys muutti puhelimen kädenlämmittimeksi. Työluurissa olisi eSim-paikka kyllä vapaana...

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri

Kysyitte muun muassa Telian VoLTE-, SA- ja VoNR -suunnitelmista. Tässä vastauksia lyhyesti:

 

"Telian palvelut tulevat olemaan VoLTE:n (Voice over LTE) kanssa yhteensopivia viimeistään vuoden 2023 aikana. Suosituimmissa laitteissa, esimerkiksi Applen ja Samsungin puhelimissa, on VoLTE:lle tuki melkein kaikissa laitteissa. VoLTE-tuki löytyy kaikista hintaluokista, se ei ole vain lippulaivatason laitteiden ominaisuus. Laitteet, joissa tukea ei ole, ovat vuonna 2023 jo aika iäkkäitä. Huomioitavaa kuitenkin on, että niissä puhelut toimivat jatkossakin 2G-verkossa, vaikka niiden äänenlaatu ei olekaan HD-puheen tai VoLTE:n tasolla.

 

Vuoden 2023 loppuun mennessä 4G-verkkomme peitto laajenee myös alueille, jotka ovat tällä hetkellä 2G/3G-verkkojen varassa. 4G-verkkomme peitto tulee siis olemaan vähintään yhtä laaja kuin edellisten sukupolvien 2G- ja 3G-verkot.

 

5G-verkon rakentaminen on lähtenyt liikkeelle 5G NSA (Non Stand-Alone) -verkon rakentamisella. 5G SA (Stand Alone) eli itsenäisesti toimivan 5G-verkon mahdollistavat ominaisuudet otetaan käyttöön myöhemmin. Sama koskee myös VoNR (Voice over New Radio) -teknologiaa. Sitä ennen käytämme VoLTE-teknologiaa myös 5G NSA -verkossa.

 

Verkkoteknologiat perustuvat isossa kuvassa standardeihin. Jos laite tukee 5G NSA:ta, niin mitä suurella todennäköisyydellä se tukee myös 5G SA:ta. Emme kuitenkaan pysty lupaamaan laitevalmistajien puolesta, mitkä laitteet tulevat tukemaan 5G SA -verkkoa. Se on kuitenkin varmaa, että jos nyt hankkii 5G-puhelimen, niin se toimii 5G-verkossa (vähintään 5G NSA -verkossa) nyt ja tulevaisuudessa."

kustaa1967
Konkari

Nähtäväksi jää kuinka hyvin toteutuu. Katveetonta mobiiliverkkoa ei ole vielä kukaan rakentanut millään tekniikalla , vaikka on yritetty jo kymmeniä vuosia.

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri

Näin se on, muun muassa fysiikan lait tulevat vastaan jossain kohtaa. Eihän tavallinen radiokaan kuulu joka paikassa.

kustaa1967
Konkari

Ei kuulu ei.

Sen vuoksi on vähän hämmentävää tämä operaattorien mobiiliuskovaisuus , kun jo lähtökohtaisesti on selvää , ettei se kaikkialla tule toimimaan koskaan. Kuitenkin kiinteiden liittymien saanti on aika nihkeää ja jo olemassa oleviakin puretaan.

Talvensa
Kommentaattori

Aikaisemmassa viestissä on Telian palveluja listattu mistä puuttuu vowifi/volte tuki.

Mikä on DOT- liittymän tilanne nykyisin?

 

 

edit Merja_J: siirretty osioon jossa aiheesta on keskusteltu

Merja_J
Moderaattori
Moderaattori

@Talvensa 

VoLTE -tuki Dot-liittymälle on edelleen työn alla, mutta tarkempaa aikataulua ei ole kerrottu. Ehkä mahdollisesti ensi vuoden puolella, mutta tilanne saattaa vielä muuttua. Informoimme asiakkaitamme kyllä sitten heti, kun tämän osalta on uutta kerrottavaa. 

kurkitopi
Kommentaattori

@TeroRe Kyllähän radio kuuluu aivan eri tavalla, kun puhutaan jopa satojen kilowattien lähetystehoista (lyhytaaltoradio) ja paikallisradioissa muutaman kymmenen <-> satojen watista ihan Ylen jopa kymmenien kilowattien lähetystehoista

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri

@kurkitopi se on just noin, lähetysteho on korkeampi mitä mobiiliverkkojen lähettimissä. Mutta tästäkään huolimatta perinteinen radio ei kuulu kaikkialla koska fysiikan lait tulevat vastaan, maastonmuodot ja muut signaalin esteet. Tähän on vielä lisättävä se, että mitä korkeampi taajuus niin sitä heikommin signaali läpäisee esteitä. Radiossa käytetään alhaisempaa taajuutta mitä kännyköissä ja muissa mobiililaitteissa ja siltikään radio ei kuulu ihan jokaisessa paikassa kartalla. Toisaalta mobiiliverkon tukiasemia on toki valtava määrä suhteessa radioiden lähettimiin.

 

Suora vertailu ei ole siten helppoa ja kannattavaakaan, lähinnä tarkoitin kommentillani tuota fysiikkaa ja sen lakeja, jotka on kaikille samat ja että ne tulee jossain kohtaa vastaan, kun puhutaan langattomista signaaleista 🙂

Purnipsi
Kunniajäsen

Tuossa äsken kuuntelin tässä Etelä-Suomessa lyhytaaltolähetystä, jonka lähetyspaikka taajuustiedon mukaan oli Pekingissä. Radiona ihan tuollainen 80-luvun lopun radio/CD/kasettinauhuri. Kuuluvuus on todellakin suhteellista, riippuvaista käytettävästä teknologiasta.

 

Porissa on vielä Preiviikissä lyhytaaltoasema. YLE ei sitä enää käytä ja taitaa nykyään keskiaaltolähetin lähettää vain Kiinan valtiollista ohjelmaa.

kustaa1967
Konkari

@TeroRe
"Suora vertailu ei ole siten helppoa ja kannattavaakaan, lähinnä tarkoitin kommentillani tuota fysiikkaa ja sen lakeja, jotka on kaikille samat ja että ne tulee jossain kohtaa vastaan, kun puhutaan langattomista signaaleista."

 

Pitää ottaa myös huomioon , että nuo radio-ja televisiolähetykset antenniverkossa ovat "yksisuuntaisia" ja määräykset sallivat varsin suuret lähetystehot juurikin em. syystä.

 

Mobiiliverkko on "kaksisuuntainen" ja lähetystehot on rajoitettu asiakkaan päätelaitteissa turvalliselle tasolle. Se rajaa etäisyydet tukiasemaan varsin pieniksi ja tukiaseman lähetystehoilla ei ole kuuluvuuden kannalta ratkaisevaa merkitystä. Jos tukiasema ei kuule päätelaitetta , niin yhteys ei toimi , vaikka päätelaite kuulisi tukiasemaa.

Purnipsi
Kunniajäsen

Jep, paluukaista on mobiilissa ollut pitkään se haasteellisempi osa-alue. Vasta uusimmissa verkoissa ollaan päästy kasvattamaan paluusuunnan nopeuksia ja nykyaikaisessa 4G-verkossa päästään jo 10 MHz kaistalla yli 30 Mbps nopeuteen (mm. UL-256QAM). 5 MHz 3G-kaistalla ei edes viimeisimmillä parannuksilla joita verkkoon tehtiin päästy noin 6 Mbps lähetysnopeuteen.

 

Nyt 5G SA:ssa on otettu käyttöön lisäksi UL 2x2 MIMO:a ja joistain puhelimistakin se löytyy n78 osalta. Toki SA-verkkoihin pääsy on vielä hyvin rajallista, mutta kyllä se varmaan sieltä kehittynee.

 

Itse uskon kohta otettavan käyttöön 5 MHz n8 (900 MHz) SA-kaistan, joka toimii VoNR-puheluiden välittäjänä. Kun sitten tarvitaan lisää nopeutta, otetaan käyttöön n78-taajuusalue carrier aggregationin avulla. Kiitos tuon FDD-taajuuden, jota käytettäneen PCC:nä, niin TDD:n haasteet (n78) etäisyyden kasvaessa eivät haittaa yhteysnopeutta ja toimintavarmuutta. TDD:stä saadaan irti haluttu lisänopeus ja verkon ohjausliikenne ja paluusuunta siirretään FDD:n yli. Toki myös n78 käytetään kun se kyllin vahvasti toimii.

kustaa1967
Konkari

Kommentoin edellä lähinnä noihin lähetystehoihin liittyviä kysymyksiä ja siinä tukiaseman lähetystehot eivät ole ratkaisevassa osassa.

 

Tokihan tekniikan parantuessa myös upload-nopeudet nousee , mutta johtuen päätelaitteiden lähetystehojen rajoituksista , tukiasemaverkon on oltava varsin tiheä , että yhteys ylipäätään toimii.

Purnipsi
Kunniajäsen

Tuo on totta, Yleisradioasemat lähettävät jopa kymmenien kilowattien tehoilla, eikä puhelimiin todellakaan voida vastaavia tehoja laittaa.

Tietoa kirjoittajasta
Yhteisön moderoinnin lisäksi voit nähdä minun kirjoittelevan muissakin Telian somekanavissa. Pelailusta ja leffoista löydämme taatusti jutun juurta.