Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri
 • 5980 custom-general.kudos
 • 5676 custom-general.replies
 • 45 custom-general.solutions

Älykoti, keskustelua laitteista ja järjestelmistä

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Minulla on alkanut kiinnostamaan erilaiset älykotiratkaisut ja aiheesta ei ole vielä keskustelua niin ajattelin sellaisen nyt perustaa.

 

Tässä ketjussa siis keskustellaan ja suositellaan erilaisia älykotijärjestelmiä ja yksittäisiä laitteita. Ja kuten aina niin tyhmiä kysymyksiä ei ole 🙂

Tero, Yhteisömanageri

***Kesälomalla 1.7. - 31.7.2022***

Jos kommentti vastasi kysymykseesi paina "Hyväksy ratkaisuksi" | Paina tykkää, jos pidit kommentista

UUTTA: Yhteisössä kerätään nyt pisteitä - voit voittaa palkinnon!

42 vastausta
TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri
 • 5980 custom-general.kudos
 • 5676 custom-general.replies
 • 45 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Ostin hiljattain robotti-imurin (Xiaomi Mi Robot Mop Pro) jonka laitan päivittäin ajamaan talon läpi, kun talo on tyhjillään. Ollaan "vähän" laiskoja imuroimaan niin tuollainen robotti-imuri on lähtökohtaisesti loisto-ostos tässä mielessä. Aiempaa kokemusta ei ollut yhtään mutta ajattelin, että kokeillaan nyt. Parisen viikkoa tuo on nyt täällä ajellut ja ihan tyytyväinen olen, talo pysyy siistinä ja tosiaan helposti 🙂 


Imuri on kohtuu tehokas ja akku riittää helposti siihen pinta-alaan, mitä sen tarvitsee imuroida. Imuria hallinnoidaan Xiaomin omalla älykotisoftalla ja sinne olen määritellyt huoneet ja alueet, missä imuri ei saa ajaa. Reilu 40 neliötä imuri käy meillä päivittäin läpi ja akku kuluu noin 50%, joten reilu 80 neliötä tämän logiikan mukaan laite imuroisi yhdellä latauksella.

 

Säiliö on pieni ja se täyttyy sen verran jokaisella rundilla, että se on pakko tyhjentää jokaisen ajon jälkeen. Täyteen se ei tule mutta toisaalta säiliö on liian pieni siihen, että se riittäisi kahteen imurointikertaan.

 

Laitteen alla on pyörivä harja ja tulee sekin putsattua jokaisen ajokerran jälkeen. Mietin vain, että jos olisi kotieläimiä niin kuinkahan tuo toimisi kun karvoja lattialla. Harja kun menee kuitenkin "tukkoon" jo pitkistä hiuksista.

 

Imurissa on myös moppaustoiminto, mutta sitä en ole edes testannut, koska meillä on niin paljon mattoja. 

Tuo Xiaomi on robotti-imurien edullisimmasta päästä noin 300€ hintaluokassa. Kalliimmissa on vielä enemmän imutehoa, pidempää akunkestoa ja joissain myös ihan oikeaa tekoälyä kameroineen. Tässä edullisemmassa on lidar-tutka ja se kyllä omaan makuun toimii hyvin, näppärästi se tutkii paikat ja kiertää esteet ja niin edelleen. 

Tero, Yhteisömanageri

***Kesälomalla 1.7. - 31.7.2022***

Jos kommentti vastasi kysymykseesi paina "Hyväksy ratkaisuksi" | Paina tykkää, jos pidit kommentista

UUTTA: Yhteisössä kerätään nyt pisteitä - voit voittaa palkinnon!

olkitu
Kunniajäsen
 • 730 custom-general.kudos
 • 4498 custom-general.replies
 • 126 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Itsellä on ollut ns. älykoti muutama vuosi älylamppuineen, lämpötilasensoreineen, etähallittavat verhot jne...

 

Pari asiaa mietittäväksi ennen kuin koskee älyjärjestelmiin:


* Kuinka monta järjestelmää? Ongelmana tällä hetkellä että kaikki eivät ole yhteensopivia keskenään eli haluaako hallita kaikkia erikseen erillisten sovellusten avulla. Toki monet tukee sitten HomeKit, Google Assistant tai Alexaa mutta siinä silti joutuu tarvittaessa käyttämään omia sovelluksia hallitsemiseen. 

* Useimmat käyttää pilvipalveluja eli mitäs jos nettiyhteys tai pilvipalvelu nurin? Minne data tallennetaan? Mitä dataa kerätään? Mitäs jos valmistaja lopetaa pilvipalvelun ylläpidon?

* Mitä kaikkea kannattaa automatisoida? Totesin ettei vessan lamppuja kannata esim automatisoida ollenkaan - tai voisi liiketunnistimella mutta jätin tekemttä.

 

Kahden ensimmäisen syyllä lähdin itse Home Assistant projektia asentamaan Raspille mutta tämä on usein työläämpi. Sain kuitenkin itselle täyden hallinnan, paikallisen ja keskitetyn kontrollerin kaikille laitteille ilman että olisi pitänyt ostaa kolme eri kontrolleria ja päälle vielä lähettää kaikki data mahdollisesti valmistajalle ja olla riippuvainen pilvipalveluista. 

Onko heikko matkapuhelimen kuuluvuus? Mittaa matkapuhelinverkon kuuluvuuksia Cellmapper-sovelluksella, saatavilla täältä ja ohje .
SINAD
Konkari ☆
 • 599 custom-general.kudos
 • 1298 custom-general.replies
 • 40 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Onhan tätä "älykotia" rakenneltu jo parikymmentä vuotta, mutta aika erilaisin periaattein kuin tavan kansalaiset sen käsittää. Nykyisin koko termi on mielestäni ryvettynyt ja tehdään täysin älyttömiä asioita aivan turhaan - vain siksi että päästään leikkimään puhelimella yms. Älykodista on tulossa älytönkoti. Esimerkiksi pesukoneen saisi meillä nettiin, mutta en ole laittanut koska siinä ei ole kerrassaan mitään järkeä: pyykit on kuitenkin laitettava sinne itse ja otettava pois, eikä konetta saa jättää pyörimään siten että poistuu kotoa. Kun pesu valmistuu, kone piippaa. Ei siis ole olemassa järkiperusteluja laittaa sitä verkkoon, mutta silti uusissa koneissa on tämä vaihtoehto. Robotti-imuria meille ei tule ennen kuin se on käytännössä älykkääseen siivoamiseen kykenevä kotitalousrobotti joka osaa kiivetä portaita ja imuroida hankalistakin paikoista ja toimii matoista huolimatta tehokaasti. Tällainen kotitalousrobotti voisi myös hoitaa tiskit ja pyykit koneeseen, pestä WC:tä ja sensellaisia. Vasta siinä vaiheessa noteeraisin vekottimen oikeasti elämää helpottavaksi, jolloin hankinnalle olisi olemassa perusteet.


Mikä sitten tekee älykodin? Sekö, että valot leikitään päälle älypuhelimen kautta? Meillä on kuitenkin tehokas kiinteä ja langaton lähiverkko jossa vaikuttaa yli 50 laitetta, joista merkittävä osa pyörii 24/7 hoitaen niille varattuja tehtäviään. Esimerkiksi Raspberry Pi-pikkutietokoneita on verkossa lukuisia. Kaiken suunnittelun ja rakentamisen keskeisin periaate on kuitenkin se, että uudella järjestelmällä tulee olla jokin elämää helpottava tehtävä. Esimerkiksi valaistusta ei ole laitettu älyohjattavaksi, koska sellaiselle ei yksinkertaisesti ole perustetta, olisi turhaa leikkimistä. Seinällä olevat valokatkaisijat ja himmentimet toimivat nopeammin sellaisenaan kuin että valaistuksen ohjaamiseksi pitäisi lähteä etsimään esimerkiksi puhelinta. Osa valaistuksesta on myös automaattista ja ohjelmoitaviin liiketunnistimiin ja/tai valoisuustasoihin perustuvaa, mutta näihinkään ei tarvita etäohjausta. Parhaat järjestelmät toimivat siten, että niiden olemassaolon voi unohtaa kokonaan - asiat siis tapahtuvat ilman että niiden eteen tarvitsee tehdä mitään. Tämä on ollut myös nettiliittymän ja lähiverkon suunnittelussa ja toteutuksessa olennaisena: sen pitää vaan toimia, aina täydellä nopeudella ja häiriöitä ei saa olla koskaan.

Ohjaamista olennaisempaa meillä on ollut oikeastaan etävalvonta. Eli silloin kun ei olla kotona, on tärkeää päästä käsiksi erilaisiin järjestelmiin ja nähdä esimerkiksi lämpötiloja ja muunlaisia statuksia. Esimerkiksi erilaisia lämpötiloja kirjaa langaton sensoriverkko jossa on tällä hetkellä toistakymmentä mitta-asemaa ja mitta-asemien piirilevyjä olisi hyllyssä vielä paneelillinen lisää eli niitä voisi rakentaa ainakin toisen tusinan vielä. Tämä järjestelmä on pyörinyt 24/7 vuodesta 2007. Järjestelmä on täysin itse suunnittelemani, peustuu 2.4 GHz radiokaistaan (ei kuitenkaan wifi) ja mitta-asemat toimivat 9V paristolla 2...5 vuotta, riippuen hieman sijainnista. Samaa alustaa olisi mahdollista käyttää myös erilaisiin langattomiin etäohjauksiin, jos esimerkiksi halutaan ohjata jotakin haluttujen lämpötilojen mukaan yms. Tällaisia valvonta- ja tiedonkeruujärjestelmä rakennettaessa olennaisinta on omavaraisuus ja se, ettei mitään tietoja luovuteta ulkopuolisten palveluntarjoajien haltuun - eli siis pilvipalveluihin. Kaikki valvonta- ja ohjaustiedot tulee olla omalla levypalvelimella ja pilviin ainoastaan salattuna. Pilvihän on loppupeleissä täysin turha, koska kotiin saa yhteyden suoraankin. Tässä toki helpottaisi vielä lisää, jos Telian kiinteään valokuituliittymään (joka pitäisi olla premium-tuote) saisi kiinteän IP-osoitteen - toki nykyiselläänkin toimii koska osoite vaihtuu harvoin ja DynDNS on olemassa, mutta kiinteä IP olisi olennainen osa toimivaa älykotia.

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri
 • 5980 custom-general.kudos
 • 5676 custom-general.replies
 • 45 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Olen samaa mieltä @SINAD kanssa siinä, että älykodissa, tulee olla jotain joka oikeasti helpottaa elämää. Itsekään en hankkisi esimerkiksi valoja, jotka saa kännykällä päälle, helpommin ne tosiaan perinteisestä katkaisijasta laittaa päälle/pois.

 

Mutta. Olen hiljattain löytänyt Wi-Fi-ominaisuudella olevat led-polttimot. Niissä saa vaihdettua väriä sovelluksen kautta. Ja tässä onkin jo ihan ideaa, väriä vaihtamalla saa vaihdettua tilan tunnelmaa. Esimerkiksi takkahuoneeseen ne sopisi kuin nenä päähän. En ole vielä raskinut tällaisia polttimoita hommata mutta aion kyllä jossain vaiheessa niitäkin testata. Kai ne muuten toimii niin, että sovelluksella vaihdetaan värilämpötilaa ja muutoin niitä voi käyttää katkaisijan kautta?

 

Toinen hyöty älyvaloista voisi olla se, että saa kerralla useaan tilaan (valaisimeen) valot päälle. Tämä vain sitten pitäisi tehdä jo sovelluksen kautta, päälle/pois, eikä olekaan enää niin kätevää.

 

Mitä muuta ihan oikeasti hyödyllistä on älypistorasia. Kävin just hankkimassa Nedisin Wi-Fi-pistorasian ulkokäyttöön. Ajattelin käyttää sitä kakkosauton lohkolämmittimen kanssa, en jaksa räpeltää perinteisten mekaanisten ajastimien kanssa, tai juosta laittamassa johtoa paikalleen, kun haluan laittaa lämmityksen päälle. Kännykän kautta on näppärä laittaa vaikka ajastus päälle, tai muutoin napsauttaa auto lämpeämään kun on tarvis.

 

Tässä tulee nyt sitten vain se mistä @olkitu

mainitsee: Minulla on nyt oma "ekosysteemi" imurille ja oma tuolle pistorasialle. No, kaksi vielä menee mutta useampia en enää haluaisi. Pitää hankkia noita Wi-Fi-polttimoita myös Nedisiltä niin saa ne tuonne pistorasian kanssa samaan.

 

Tiedän, esim. Applen älykoti-järjestelmään saa vaikka mitä mutta tahtoo ne itse laitteet olla aika hinnakkaita. Tässä vaiheessa, kun vasta testailen, en haluaisi käyttää isoja summia. 

Tero, Yhteisömanageri

***Kesälomalla 1.7. - 31.7.2022***

Jos kommentti vastasi kysymykseesi paina "Hyväksy ratkaisuksi" | Paina tykkää, jos pidit kommentista

UUTTA: Yhteisössä kerätään nyt pisteitä - voit voittaa palkinnon!

kiisseli67
Kunniajäsen
 • 2609 custom-general.kudos
 • 4141 custom-general.replies
 • 340 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Pistin minäkin tilaukseen tuon Nedisin Wi-Fi pistorasian ulkokäyttöön energian kulutusmittarilla. Muuten ollut noita mekaanisia ajastimia pistorasiaan, mutta on ne vähän hankalia säädettäviä. Auton lämmitykseen käteviä nuo älypistorasiat kyllä.

Wi-Fi toiminnolla meillä on myös 2 ulkovalvontakameraa, jotka ostin jokin aika sitten. Toinen on autotallilla ja toinen talon etukuistilla. Toissayönä tulikin yllättävä vieras pihaan tallustelemaan ja näin sen aamulla puhelimesta kun tarkastin hälytykset 🤓

Videolla näkyi kuinka poro meni aivan talon editse 😄

Nämä ulkovalvontakamerat ovat siis liitetty langattomasti kodin Wi-Fi verkkoon (toki voisi kaapelillakin liittää) ja puhelimessa on sovellus, jonka kautta kameroita voi hallita. Kamerassa on aika tarkka kuva, yökuvaus myös, mikrofoni, jolloin voi myös puhua siihen. Hyvin kuuluu myös äänet ulkoa.

Aiemmin syksyllä kun kävimme Lapissa reissussa, niin hätistelimme valvontakameran avulla harakoita etäyhteydellä kissan ruokakupilta joka oli kuistilla kissan kantokopan sisällä 😂

Onneksi kissalla oli toinen ruokakuppi traktorin sisällä (sinne harakat eivät päässeet/älynneet mennä raollaan olevasta ikkunasta). Toki kissaa kävi poikani hoitamassa välillä reissun aikana.

#koskamävoin
Stupid is as stupid does - Forrest Gump
SINAD
Konkari ☆
 • 599 custom-general.kudos
 • 1298 custom-general.replies
 • 40 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

@TeroRe  kirjoitti:

Mutta. Olen hiljattain löytänyt Wi-Fi-ominaisuudella olevat led-polttimot. Niissä saa vaihdettua väriä sovelluksen kautta. Ja tässä onkin jo ihan ideaa, väriä vaihtamalla saa vaihdettua tilan tunnelmaa.


Mullakin on ollut tähän liittyvä idea jo ehkä kymmenisen vuotta mutta en ole joutanut toteuttamaan sitä (vielä). Siinä tuota värilämpötilaa säädetään automaattisesti ja tämäkin järjestelmä on tarkoitus toimia ilman että sitä tarvitsee ajatella, mutta olisi mielenkiintoista nähdä että kun siihen tottuu niin oppiiko samalla aistimaan eräitä asioita siitä valon sävystä ilman, että tarvitsee katsoa mitään viisareita missään. Eli tavallaan kyse aistien laajentamisesta ilman että asiaa tarvitsee edes tietoisesti miettiä - eräänlaista alitajuista mittaamista siis. Toivottavasti joutaisi joskus rakentamaan sen.

 


@TeroRe  kirjoitti:

Mitä muuta ihan oikeasti hyödyllistä on älypistorasia. Kävin just hankkimassa Nedisin Wi-Fi-pistorasian ulkokäyttöön. Ajattelin käyttää sitä kakkosauton lohkolämmittimen kanssa, en jaksa räpeltää perinteisten mekaanisten ajastimien kanssa, tai juosta laittamassa johtoa paikalleen, kun haluan laittaa lämmityksen päälle. Kännykän kautta on näppärä laittaa vaikka ajastus päälle, tai muutoin napsauttaa auto lämpeämään kun on tarvis.


Webasto tai vastaava on kaverisi tässä kun se toimii muuallakin kuin kotona. Mutta jos pitää sähköllä lämmittää niin siinä on kätevintä ulkolämpötilan mukaan automaattiseti mukautuva lämmitysaika tiedossa olevan lähtöajan perusteella laskettuna. En tiedä saako valmiina kaupasta.

 

SINAD
Konkari ☆
 • 599 custom-general.kudos
 • 1298 custom-general.replies
 • 40 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

@kiisseli67  kirjoitti:

Wi-Fi toiminnolla meillä on myös 2 ulkovalvontakameraa, jotka ostin jokin aika sitten. Toinen on autotallilla ja toinen talon etukuistilla. Toissayönä tulikin yllättävä vieras pihaan tallustelemaan ja näin sen aamulla puhelimesta kun tarkastin hälytykset 🤓


Valvontakameroissa PoE on paras, koska sinne joutuu vetämään sähköt kuitenkin niin saman tien siinä menee verkkokin. Tällaiset olleet meillä käytössä ehkä 15 vuotta. Kaikki data siististi omilla palvelimilla, mitään ei luovuteta pilviin (ilman salausta). Tallenteita ei tosin jaksa katsella enää alkuinnostuksen/säätelyiden jälkeen lävitse, sellaiseen ei riitä aika. Katsotaan vaan jos on oikeasti tarvetta. Kamerat ottavat myös arkistokuvia tunnin välein mm. säätilanteiden ja muiden muutoksien arkistoimiseksi. Kuvia on tallessa vuodesta 2009 asti. Ihan näppärää kun voi tunnilleen selvittää milloin esim. ensilumi satoi 10 vuotta sitten ja kun myös vastaava lämpötiladata löytyy vuodesta 2007 asti niin näistä voi tehdä vaikka mitä tutkimuksia (jos aika ja mielenkiinto riittää). Ehkä näppärin toiminto valvontakameroissa on äänihälytys liikkeestä kellarisa oleviin työtiloihin, joista ei näe ulos. Kehoittaa siis vilkaisemaan näyttöä missä ne on jolloin ehtii mm. juosta ovelle ajoissa jos on joku paketti tulossa yms.

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri
 • 5980 custom-general.kudos
 • 5676 custom-general.replies
 • 45 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

@kiisseli67  kirjoitti:

Pistin minäkin tilaukseen tuon Nedisin Wi-Fi pistorasian ulkokäyttöön energian kulutusmittarilla. Muuten ollut noita mekaanisia ajastimia pistorasiaan, mutta on ne vähän hankalia säädettäviä. Auton lämmitykseen käteviä nuo älypistorasiat kyllä.


Laitoin eilen pistorasian niin sanotusti tulille ja hyvin tuntuu toimivan. Laitoin auton ajastuksella lämpeämään. Kännykästä on näppärä laittaa nuo ajastukset, aikataulut kun vaihtelevat päivien välillä. Tilanne olisi eri jos joka päivä olisi samat menot ja aina samaan aikaan.

 


@kiisseli67  kirjoitti:

Aiemmin syksyllä kun kävimme Lapissa reissussa, niin hätistelimme valvontakameran avulla harakoita etäyhteydellä kissan ruokakupilta joka oli kuistilla kissan kantokopan sisällä 😂


Miten tämä tapahtuu? 😄

Tero, Yhteisömanageri

***Kesälomalla 1.7. - 31.7.2022***

Jos kommentti vastasi kysymykseesi paina "Hyväksy ratkaisuksi" | Paina tykkää, jos pidit kommentista

UUTTA: Yhteisössä kerätään nyt pisteitä - voit voittaa palkinnon!

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri
 • 5980 custom-general.kudos
 • 5676 custom-general.replies
 • 45 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

@SINAD  kirjoitti:

Mullakin on ollut tähän liittyvä idea jo ehkä kymmenisen vuotta mutta en ole joutanut toteuttamaan sitä (vielä). Siinä tuota värilämpötilaa säädetään automaattisesti ja tämäkin järjestelmä on tarkoitus toimia ilman että sitä tarvitsee ajatella, mutta olisi mielenkiintoista nähdä että kun siihen tottuu niin oppiiko samalla aistimaan eräitä asioita siitä valon sävystä ilman, että tarvitsee katsoa mitään viisareita missään. Eli tavallaan kyse aistien laajentamisesta ilman että asiaa tarvitsee edes tietoisesti miettiä - eräänlaista alitajuista mittaamista siis. Toivottavasti joutaisi joskus rakentamaan sen.


 Kuulostaa mielenkiintoiselta, miten tuollainen rakennetaan / millaista logiikkaa tarvitsee taustalle?

 

Minulla oli oma ajatus vain sellaisesta, että fiiliksen mukaan voisi vaihtaa väriä 🙂

 


@SINAD  kirjoitti:

Webasto tai vastaava on kaverisi tässä kun se toimii muuallakin kuin kotona.


Tuossa kakkosautossa ei ole webastoa enkä sellaista kyllä siihen hankikaan, turhan tyyris. Lohkolämmitin ajaa asiansa hyvin.

 


@SINAD  kirjoitti:

Mutta jos pitää sähköllä lämmittää niin siinä on kätevintä ulkolämpötilan mukaan automaattiseti mukautuva lämmitysaika tiedossa olevan lähtöajan perusteella laskettuna. En tiedä saako valmiina kaupasta.

Olisi kyllä pro systeemi. Taitaa mun taidot loppua kesken tällaisen rakentamisesta, en tiedä onko haluakaan mennä noin syvälle 🙂

Tero, Yhteisömanageri

***Kesälomalla 1.7. - 31.7.2022***

Jos kommentti vastasi kysymykseesi paina "Hyväksy ratkaisuksi" | Paina tykkää, jos pidit kommentista

UUTTA: Yhteisössä kerätään nyt pisteitä - voit voittaa palkinnon!

Tämän osion uusimmat keskustelut