peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
52997 Jäsentä
152261 Kirjoitusta
Katso mitä kaikkea voit tehdä Yhteisössä
^

Hienoa, kun tulit Yhteisöön. Täältä löydät valtavasti keskusteluita, blogeja ja ratkaisuja. Voit keskustella yhdessä muiden samanhenkisten jäsenten sekä ajoittain myös työntekijöidemme kanssa. Kokosimme sinulle kolme vinkkiä jotta pääset nopeasti kartalle siitä, mistä Yhteisössä on kyse.

ETSI JA LUE

Etsi tietoa, selaa keskusteluita ja lue blogeja. Joku toinen on saattanut jo painia saman ongelman kanssa ja saada siihen ratkaisun. Jos et löydä etsimääsi, aloita uusi keskustelu ja kysy neuvoa osaavilta jäseniltämme.

HAKUUN

JÄSENET AUTTAVAT TOISIAAN

Yhteisössämme jäsenet neuvovat toisiaan ja keskustelevat keskenään. Törmäät nopeasti myös VIP-jäseniimme. He kaikki ovat tavallisia asiakkaita kuten sinäkin.

TUTUSTU

OSALLISTU JA KEHU

Osallistu keskusteluihin, skaboihin ja pilotteihin. Kerro kokemuksistasi, ratko muiden ongelmia. Samalla keräät arvomerkkejä ja etenet Yhteisössä pidemmälle. Sinulla on mahdollisuus päästä jopa VIP-jäseneksi.

LUE LISÄÄ

Telian DHCP generoi jatkuvia tietoturvaongelmiaHighlighted
Vakiokalustoa ☆☆
Rekisteröitynyt: ‎24-07-2015
Kirjoituksia: 328
1/26

Telian DHCP generoi jatkuvia tietoturvaongelmia

Telian kiinteän verkon asiakkaiden kannattaa alkaa totutella mm. tämän näköisiin turvallisuusilmoituksiin:

fb-ja-telia.png

 

Kyseisiä ilmoituksia tulee Facebookissa nyt käytännössä joka kerta, kun kirjaannutaan sisään, eikä auta mitään että näitä kuitataan "se olin minä" eli ei turvallisuusriskiä. FB ei usko, koska kyseessä on kiinteä liittymä.

 

Juurisyy tähän ongelmaan on Telian kuluttajaliittymien väärin conffattu DHCP-palvelu, jonka ansiosta asiakkaiden IP-osoitteet vaihtuvat nykyään vähän väliä. Viimeksi vaihtui viime yönä klo 02, vaikka omat laitteet olivat linjalla normaalisti eikä mitään ole sammutettu/resetoitu eikä itsekseenkään resetoitunut.

 

Normaalisti dynaamistenkin IP-osoitteiden kuuluu pysyä samana niin kauan, kun asiakkaan laite pysyy linjoilla katkotta eikä laitetta vaihdeta toiseen, jolloin MAC-osoite muuttuisi. Joka ikinen DHCP-palvelin kykenee parittamaan tietyn MAC-osoitteen tiettyyn IP-osoitteeseen ja tarjoamaan saman IP-osoitteen samalle laitteelle, kunnes laite on pysyvästi poistunut verkosta ja osoite on jossain välissä pakko antaa toiselle asiakkaalle. Normaalisti DHCP-palvelimet myös muistavat tämän tiedon, vaikka ne resetoitaisiin välillä.

 

Eikä Facebook ei ole suinkaan edes ainoa palvelu, jonka käytössä tulee ongelmia jos normaalisti hyvin pysyvä IP-osoite alkaa vaihtuilla vähän päästä. Monet palvelut käyttävät IP-osoitetta osana asiakkaan tunnistamista ja sen vaihtuminen voi evätä pääsyn koko palveluun ennen kuin tehdään lisätunnistautumisia. Itse menetin tilin erääseen palveluun jo kokonaan tämän takia, koska palveluun rekisteröity sähköposti ei ollut enää minulla käytössä. Aiemmin en ollut huomannut koko asiaa, koska pääsin normaalisti sisään. Mutta IP:n muututtua ei salasana enää kelvannutkaan, eikä sen resetoiminen ei ollut enää mahdollista muuttuneen sähköpostin takia.

 

Puhumattakaan sitten etätyön tarpeista, jossa pitäisi luoda pysyviä VPN-yhteyksiä kodin ja työnantajan välille. Alkaa mennä tosi vaikeaksi, kun osoite muuttuu vähän väliä ja koko ajan saa olla conffaamassa jotakin. DynDNS ei käy läheskään kaikkialle ja varsinkin high security hommissa käytetään numeerista IP:tä eikä luoteta mihinkään DNS palvelimiin.

 

Lisäksi nykykäytäntö aiheuttaa myös todella ison tietoturvariskin. Käytännössä yhden asiakkaan hallinnassa ollut IP-osoite voi päätyä jopa samana päivänä täysin ventovieraan käyttöön. Jälleen viittaan tässäkin siihen, että monet palvelut tunnistavat asiakkaansa osittain IP-osoitteen perusteella, kun kyseessä on kiinteä liittymä.

 

Varmasti nykykäytäntö aiheuttaa myös runsaasti harmaita hiuksia pelaajlle, jotka pitävät verkossa pystyssä omia verkkopelejään. Runsaasti häiriöitä ja ylimääräistä työtä on luvassa, koska IP:t eivät pysy.

 

Maailmalla voi operaattoreilta tilata kiinteän IP-osoitteen niin halutessaan, pientä lisämaksua vastaan. Niinpä on täysin käsittämätöntä, miksei suomessa tarjota samaa palvelua. Miksi kaikki pitää tehdä täällä aina huonommin kuin muualla?

 

Tätä ennen myös dynaaminen IP-osoite kuluttaja-asiakkaan liittymässä pysyi vakiona jopa vuosikaudet, mikäli vaan huolehti siitä että omat laitteet pysyvät linjoilla 24h. Nyt vielä 1200 sekunnin leasetimella sekä ilman syytä itsestään vaihtuvilla IP-osoitteilla on pahennettu tilanne aivan käsittämättömälle tasolle. Jos osoite vaihtuikin muutaman vuoden välein, se oli niin harvoin ettei siitä voi sanoa olleen merkittävää haittaa.

DynDNS ei joka paikkaan auta, varsinkaan kun palveluntarjoajat lähtevät siitä oletuksesta että jos sinulla on kiiinteä liittymä, sen IP-osoite ei kuulu vaihtua vähän päästä.

 

Miksi siis Telia on romuttanut kuluttaja-asiakkaiden kiinteät liittymät tällaiselle tasolle, jolla ne eivät ole enää yhteensopivia muun maailman normaalien käytäntöjen kanssa?

 

Tämä olkoon nyt varoituksena myös niille, jotka harkitsevat Telian kiinteää liittymää. Aiemmin Telian liittymä on ollut teknistä huippua, parasta mitä voi rahalla saada eikä siinä ollut mitään valittamista (varsinkaan kuituyhteyksissä). Nyt sitten on keinotekoisesti luotu tällainen megaluokan ongelma, josta saa kärsiä nyt jo vähän turhankin usein.

25 vastausta
Asiantuntija
Asiantuntija
Rekisteröitynyt: ‎14-01-2015
Kirjoituksia: 531
2/26

Vs: Telian DHCP generoi jatkuvia tietoturvaongelmia

Kiinteissä kuluttajalaajakaistaliittymissä on tosiaan käytössä julkinen dynaaminen IP-osoite. IP-osoitteen vaihtotiheyttä ei ole määritelty missään, eli se voi vaihtua vaikkapa tunnin tai sitten vuoden päästä. Tämäkin on hieman kaksipiippuinen asia, osa tykkää että IP-osoite vaihtuu usein ja osa ei.

 

Kiinteä IP-osoite on tällä hetkellä saatavissa mobiiliyhteyksille Telia Yhteyspiste Plus -palvelun avulla. Myös yritysliittymille voi kiinteän IP-osoitteen hankkia.

Viestistä saa tykätä, jos se on hyvä, ja merkata ratkaisuksi, jos auttoi ongelmassasi. Hymiö Onnellinen Telia.fi -sivulla hallinnoit liittymiäsi ja palveluitasi milloin tahansa. Chat-yhteys asiakaspalveluumme 24/7

Kommentaattori
Rekisteröitynyt: ‎09-01-2016
Kirjoituksia: 38
3/26

Vs: Telian DHCP generoi jatkuvia tietoturvaongelmia


@Pekka_Koo kirjoitti:

Kiinteissä kuluttajalaajakaistaliittymissä on tosiaan käytössä julkinen dynaaminen IP-osoite. IP-osoitteen vaihtotiheyttä ei ole määritelty missään, eli se voi vaihtua vaikkapa tunnin tai sitten vuoden päästä. Tämäkin on hieman kaksipiippuinen asia, osa tykkää että IP-osoite vaihtuu usein ja osa ei.

 

Kiinteä IP-osoite on tällä hetkellä saatavissa mobiiliyhteyksille Telia Yhteyspiste Plus -palvelun avulla. Myös yritysliittymille voi kiinteän IP-osoitteen hankkia.


 

Normaalisti verkossa olevan laitteen dynaaminen IP-osoite ei pitäisi vaihtua "itsekseen" koskaan, niin kauan kun laite pysyy verkossa online.

 

Jos laite hakee jostain syystä jatkuvasti uusia IP osoitteita niin jossain on vikaa, esimerkiksi palomuuri estää liikenteen laitteen ja IP-osoitteen antaneen DHCP palvelimen välillä, eikä laite pysty uudistamaan DHCP leasea normaalisti, vaan sen umpeuduttua joutuu hakemaan kokonaan uuden osoitteen.

 

Viime yönä Telia on tehnyt ohjelmistopäivityksiä joka aiheutti katkoksia yhteyksiin tuossa klo 02 jälkeen, jonka takia osoitteita on viime yönä mahdollisesti vaihtunut. Tiedotteen mukaan muistaakseni piti olla n. 45 sekuntia mutta itse havaitsin n. 15-20 minuutin katkoksen.

 

Mutta jos tilanne on jatkuva ja IP-osoitteet vaihtuu itsestään vaikka laitteet on jatkuvasti päällä ja verkossa, niin se ei ole normaalia, vaikka olisi dynaaminen IP osoite.

0 tykkäystä
Vakiokalustoa ☆☆
Rekisteröitynyt: ‎24-07-2015
Kirjoituksia: 328
4/26

Vs: Telian DHCP generoi jatkuvia tietoturvaongelmia

Ei ne jatkuvasti vaihdu, vaan näköjään aivan randomina nyt, joka tapauksessa aivan liian usein ja ilman järkevää syytä. Viimeksi vaihtui yöllä klo 02, sitä ennen vaihtui aivan loppuvuodesta, ei siitä ole montaa viikkoa. Mun pitää tehdä palvelupyyntö konesaliin joka ikisestä vaihdosta. Kohta en enää kehtaa, vähän päästä saa olla laittamassa mailia ja niiden käsittelyssä on monen päivän viiveet!


Esimerkiksi tällä hetkellä yhteyksiä poikki viimeöisen takia!! Eikä se sieltä nouse, ennen kuin tukihenkilö ehtii toisessa päässä conffata asioita. Voi mennä päiviä, voi mennä viikkoja, riippuen kiireistä. Sitten kun se saadaan pystyyn, muuttuu IP-osoite tietysti taas ja koko rumba alkaa alusta.

 

Olen pistänyt tuhansia euroja kiinni omaan verkkoon ja maksanut valokuidun rakentamisen alueella, jossa yleistä saatavuutta ei ole tarjolla. Oikeasti tämä summa on nyt niin iso, että sillä saisi esimerkiksi hyvän käytetyn auton.

 

Tein tämän kaiken siksi, että aiemmin Telialla oli hyvin samoina pysyvät dynaamiset IP:t, osoitteet pysyi samoina jopa vuosikaudet. Osoitteet ovat pysyneet samoina jopa laitteiden vaihdosta huolimatta, kunhan olen kloonannut vanhan laitteen MAC-osoitteen uuteen. Niillä kokemuksilla luotin vahvasti siihen siihen että tilanne säilyy samanlaisena myös jatkossa ja valitsin nimenomaan Telian yhteyden, koska tiesin sen hyvin vakaaksi dynaamisten IP-osoitteiden osalta. No, tänään tosin poistin ikivanhan, ADSL-ajoilta asti voimassa olleen MAC-osoitteen käytöstä, koska vahinkohan oli jo tapahtunut eikä se tuho enää siitä pahemmaksi muuttunut.

Kaikki omat laitteet ovat ammattitasoa 19" räkissä, mitään kuluttajatason valkoisia muovirasioita ei täällä ole. Tällaiset laitteet eivät ole halpoja; esimerkiksi pelkästään kytkimet maksavat 500-600 euroa kappale ja reititinkin yli 400 euroa. Näiden toimivuus on nyt tasolla, että homma pyörii 24/7 täysin häiriöittä vaikka vuosikaudet.

 

Se, miksi tämä kaikki laitettiin on että tarvitsen mm. työssäni erittäin vakaita yhteyksiä, VPN-tunneleita ja mahdollisimman harvoin vaihtuvia IP-osoitteita. Jos osoite vaihtuu kerran viidessä vuodessa, se ei haittaa. Mutta jos osoite vaihtuu noin kuuden viikon välein tai useammin kuten se nyt tekee, se haittaa - ja paljon. Se tekee liittymästä käyttökelvottoman tiettyihin vakavempiin tarkoituksiin.

 

On täysin käsittämätöntä, miksei kuluttajaliittymään saa ostaa kiinteää IP:tä, mutta johonkin 4G:hen saa - jossa sitä ei oikeasti edes tarvittaisi! 4G on tilapäiseen mobiilikäyttöön, ei siellä kukaan tee kiinteällä IP:llä yhtään mitään. Sensijaan kun vedetään kuitua ja rakennetaan tuhansien eurojen verkot, sillä haetaan nimenomaan erittäin stabiilia 24/7 toimintaa, ilman mitään häiriöitä tai katkoja.

 

Jos pelkkä Telian laitteiden päivitys aiheutti nyt tämän, niin siellä on käytössä huonompia laitteita kuin minulla itselläni. Pystyn päivittämään omia laitteita miten huvittaa tai ajaa tehdasresetit yms. ilman, että DHCP-serveriltä katoaa ainuttakaan MAC-IP paritusta. Aivan kaiken voi backuptata ja palauttaa takaisin vaikka kokonaan toiseen laitteeseen.

 

Siten en ymmärrä, miten Telian tasoinen firma ostaa käyttöönsä sen tason laitteita, jotka eivät edes tällaisia perusjuttuja tue? Paljonko se maksaa, jos hankin teille DHCP-palvelimen, joka toimii oikein?

0 tykkäystä
Asiantuntija
Asiantuntija
Rekisteröitynyt: ‎23-03-2017
Kirjoituksia: 63
5/26

Vs: Telian DHCP generoi jatkuvia tietoturvaongelmia

Asia on juuri noin, miten @Pekka_Koo kirjoittikin, eli ei ole saatavilla kiinteää IP-osoitetta, vaan kiinteissä yhteyksissä on julkinen dynaaminen ip-osoite. Yritysliittymissä on mahdollista saada kiinteä IP kiinteissä liittymissä, mutta ei kuluttajaliittymissä. Valitettavasti tilanne on tämä.

 

Ymmärrän kyllä ehdottomasti tuon ongelmatilanteen, ja olen siitä pahoillani, että IP:n uusiminen aiheuttaa tämän.

0 tykkäystä
Konkari ☆
Konkari ☆
Rekisteröitynyt: ‎15-08-2015
Kirjoituksia: 1 800
6/26

Vs: Telian DHCP generoi jatkuvia tietoturvaongelmia

Tuntuu, että on selkeä tuotteistamisjuttu, jolla halutaan varmistaa, ettei edullisempaa kodin nettiä käytetä vakavissa yrityssovellutuksissa, vaan halutaan kaupata kalliimpi yritysnetti.

0 tykkäystä
Vakiokalustoa ☆☆
Rekisteröitynyt: ‎24-07-2015
Kirjoituksia: 328
7/26

Vs: Telian DHCP generoi jatkuvia tietoturvaongelmia

On se nyt jännä kun ei raha kelpaa...

 

Muistaakseni jo aiemmin tarjouduin maksamaan ihan reilun hinnan kiinteistä IP-osoitteista, summa oli paljon enemmän kuin mitä keskiverto suomalainen olisi valmis maksamaan koko nettiyhteydestä. Taisin itse asiassa tarjota 200 euroa vuodessa tai 1000 euroa per 5 vuotta ja sitovalla sopparilla ilman peruutusoikeutta. Tosi vähäriskistä rahaa olisi siis tarjolla.

 

Vastineeksi mulle riittäisi ihan simppeli MAC-IP paritus teidän DHCP-palvelimelle. Ja tällainen static IP mappaus on jokaisen DHCP-palvelimen perusominaisuus. Käytännössä antaisin teille pari MAC-osoitetta ja liittäisitte ne mihin hyvänsä julkisiin IP-osoitteisiin pysyvästi. Tällainen on alle viiden minuutin määrittelyhomma.

 

Tiedän tuon määrittelyasian hyvin, omassa sisäverkossa mulla on tällaisia MAC-IP pareja DHCP-palvelimella tällä hetkellä 70 kpl. parissa eri VLANissa ja näiden päälle vielä 252 osoitteen dynaaminen pooli vierailijoille. Jopa tuo vierailijapooli muistaa kullekin vieraalle annetut IP-osoitteet myös mahdollisten resettien yli, vaikkei sinne ole luotu static mappeja. Ei siis edes vaikeaa, ei ole rakettitiedettä tällaiset!

 

Joten ei voi ymmärtää mikä tässä on niin vaikeaa.

Rahat odottaa - palvelua, kiitos?

 

 takemymoney.jpg

Kunniajäsen
Rekisteröitynyt: ‎08-08-2012
Kirjoituksia: 1 270
8/26

Vs: Telian DHCP generoi jatkuvia tietoturvaongelmia

Onko siihen joku erityinen syy, ettet ota kotiisi yritysliittymää vaan väkisin pidät kuluttajalaajakaistan johon kaipaamaasi palvelua (kiinteä ip) ei saada edes rahalla? Kaupan päälle tulisi paremmat SLA:t liittymälle kuluttajaliittymien "SLA: ei ole" sijasta.

 

Varmaan yritysliittymäkin onnistuu sinne toimittaa jos kerran Soneran kuitu on taloon vedetty.

 

Kuluttajaliittymiin ei mitään kustomointeja tehdä, etenkään konffata dhcp:lle purkkavirityksiä kiintälle ip:lle yhdelle asiakkaalle. Kuluttajaliityymissä puhuu suuruuden ekonomia, yhden ohi prosessin tehdyn poikkeuksen porsiminen voi aiheuttaa isommat kulut kuin ikinä olet sen tekemisestä Telialle maksanut...

0 tykkäystä
Vakiokalustoa ☆☆
Rekisteröitynyt: ‎14-12-2015
Kirjoituksia: 347
9/26

Vs: Telian DHCP generoi jatkuvia tietoturvaongelmia


@Purnipsi kirjoitti:

ettei edullisempaa kodin nettiä käytetä vakavissa yrityssovellutuksissa, vaan halutaan kaupata kalliimpi yritysnetti.


Yritys voi kuitenkin laittaa vakavat sovelluksensa UMTS/LTE-yhteyden perään ja jättää kuituyhteyden pilipalikäyttöön, vaikka aulan vierasverkoksi Facebook ja Netflix addikteille. Tätäkö Telia tässä hakee?


@kjns, tiedäthän, että sääntö-Suomessa menetät oikeutesi jopa työttömyyskorvaukseenkin, mikäli erehdyt ottamaan yritysliittymän. Ymmärrän aivan täysin, ettei @SINAD halua hankkia yritysliittymää. Sitä en sitten taas ymmärrä, miksi VPN- tai LTE-yhteys ei kelpaa kiinteän IP-osoitteen saavuttamiseksi, jos se kerta on välttämätön.

0 tykkäystä
Vakiokalustoa ☆☆
Rekisteröitynyt: ‎24-07-2015
Kirjoituksia: 328
10/26

Vs: Telian DHCP generoi jatkuvia tietoturvaongelmia

Yritysliittymä-asiaa on kyllä selvitetty. Suurin ongelma on paljon suurempi juokseva kustannus, joka olisi veroineen (ja ilman ALV-vähennysoikeutta) muistaakseni noin 300 eur/kk. En muista ihan eurolleen, mutta tuota luokkaa se taisi olla, korjatkaa paremmalla tiedolla.

 

Yksityistaloudessa tällainen 300 eur kuukausikulu herättää herkästi keskustelua. Tällä hetkellä lyhennän esim. remonttilanaa suurin piirtein samalla summalla ja sitä vastaan on saatu taloon todella merkittäviä parannuksia, jotka näkyvät koko perheen arjessa. Siihen suhteutettuna voi olla aika vaikea perustella saman kertaluokan kk-kustannusta parista kiinteästä IP-osoitteesta, varsinkin kun muu perhe ei edes tiedä mikä on IP-osoite.

 

Vaikka juuri nyt mulla onkin mahdollisuus tehdä suuriakin kertahankintoja ilman velkaa, tämä tilanne ei välttämättä ole kovin pysyvä. Käytännössä jos tuohon lähtisin, se pitäisi totettaa niin että varaan valmiiksi sivuun rahaa kk-maksuja varten useammaksi vuodeksi, jolloin ei tarvitse esim. palkasta ottaa jatkuvasti tuota summaa. Mutta kun laskeskelin, paljonko sitten pitäisi laittaa sivuun esim 5:lle vuodelle, se olisi luokkaa 18000 eur.

 

Käsi ylös moniko olisi valmis maksamaan 18 tonnia siitä, että teillä olisi sama IP esimerkiksi 5 vuotta, kuten se on tähän asti voinut olla - kulutajaliittymän hintaan sisältyvänä perusominaisuutena. Samalla summalla saa mm. hyvän käytetyn auton, jolla ajelee huoletta enemmänkuin kuin 5 vuotta.

 

Tuokin on tosi hyvä pointti, että sääntösuomessa kuka tahansa voidaan katsoa yrittäjäksi. Se on riski, jos jostain syystä joutuisikin työttömäksi. Tässä vaiheessa myös mikä tahansa sivuun laitettu rahasumma liittymää varten muodostuisi äkkiä ongelmaksi, koska käsittääkseni työtön joutuu nykyään selvittämään varallisuuttansa ja luovuttamaan tiliotteita. Eli edes sivuun laittaminen ei pelastaisi tuossa tilanteessa. Ennemmin kannattaisi laittaa sama summa sivuun ihan vaan elämiseen. Uutisten perusteella taitaa olla niin, että käytännössä ainoa tapa saada edes hakea uutta työpaikkaa rauhassa on heittäytyä koko tukijärjestelmän ulkopuolelle. Kun et nosta heidän rahojaa, eivät voi myöskään määräillä.

 

Palataksemme asiaan, kaikilta muilta osinhan nykyinen kuluttajaliittymä valokuidulla on parasta mitä kuluttaja voi rahalla saada, ennen DHCP-muutosta se oli täyden kympin arvoinen tuote aivan joka suhteessa, niin toimintavarmuus, nopeus kuin riittävyys tulevaisuuteen. Mahdollisesta kuitukapasiteetista on vasta 10% käytössä ja siltikin speedtestin mukaan liittymä nopeampi kuin 99% maailman liittymistä. Jo nykyisellään täyttää tarpeet moneksi vuodeksi eteenpäin. Ei voi olla kuin tyytyväinen tähän puoleen, eikä mennyt rahat hukkaan siinä hankkeessa.

Sama koskee yrityspuolen asiakaspalvelua, joka oli mukana toteuttamassa kuitusaatavuutta. Palvelu siellä on täyden kympin arvoista aivan joka suhteessa! Kyseessähän tässä oli hyvin poikkeuksellinen hanke, jollaisia ei ihan joka päivä tehdä ja asiakkaat, jotka ovat valmiita satsaamaan isoon kertakuluun ei varmasti ole liikaa. Asiat loksahtivat kuitenkin kohtalleen pienistä vaikeuksistakin huolimatta, koska yrityspuolella pyritään tekemään asiat mahdolliseksi. Sen sijaan kuluttajapuolella pyritään tekemään asiat mahdottomiksi, kuten nyt tässä DHCP-tapauksessakin nähdään. Mistähän tällainen oikein johtuu? Väittäisin ilman varmaa tietoa, että kuitenkin suurin osa Telian tuloista olisi peräisin nimenomaan kuluttaja-asiakkailta. Ainakin heitä on määrällissti yritysasiakkaita enemmän. Miksi ruokkivaa kättä purraan tällä tavoin?

 

Toki myöskään yrityspuolen asiakaspalvelijat eivät voi vaikuttaa kaikkeen (vaikka palveluhalua todella on), kuten mm. tähän DHCP-asiaan. Asiat määrätään jostain ylempää - ja selkeästi sellaiselta taholta, jota asiakkaiden mielipide ei vaan yksinkertaisesti kiinnosta pätkääkään, jos kyse on kuluttajatuotteesta.

 

Jos seuraan tilannetta yleisesti niin rohkenen väittää että yhtä tyytyväisiä asiakkaita kuin itse olen ei löydy joka nurkalta. Keskiverto suomalainen haluaa vain halvimman mahdollisen ja se on silloin jaettuun tilaajakaistaan perustuva mobiililiittymä. Seuraavana haukutaan operaattorit, koska ei päästä lähellekään luvattuja nopeuksia. Ja juurisyy on omassa itsessä, kun on menty hankkimaan se halvin, eikä ymmärretä erilaisten liittymien tekniikasta tuon taivaallista. Omasta mielestäni olen ollut valmis satsaamaan tähän todella pajon enemmän, niin kauan kun kyse on velattomasta kertahankinnasta.

 

Tätä taustaa vasten on vaan turhauttavaa, kun DHCP-asiaa joka vielä liittymän hankintahetkellä toimi oikein, ei saa enää toimimaan muutoin kuin merkittävällä juoksevien kustannusten nostamisella. DHCP-uudistuksen myötä hankin jopa varalaitteita pelkästään sen vuoksi, että ehtisi tehdä esim. ohjelmistopäivityksiä niin nopeasti, ettei IP ehdi vaihtua. Nyt sitten kävi ilmi, että Telian omat päivitykset vesittävät kaikki varahankintani täysin, koska he itse aiheuttavat niin pitkiä katkoja että IP:t ehtivät vaihtua. Juurisyy toki tässäkin aivan liian lyhyt DHCP leasetime, jolle ei vaan yksinkertaisesti ole korjausta.

 

Eli eipä tässä enää muutakaan ole edessä kuin purkaa tiettyjä, vuosikaudet käytössä olleita järjestelmiä kokonaan pois. Esimerkiksi tällä hetkellä minulle tarkoitettua liikennettä ohjautuu täysin ventovieraaseen liittymään, enkä mahda asialle kertakaikkiaan mitään. Olen kyllä laittanut asiasta tukipyynnöt eteenpäin, mutta käsittelyajat ovat pitkiä. Seuraava tukipyyntö taitaakin olla koko systeemien pois purkaminen, koska ei suomessa voi enää toteuttaa luovuttaan kun kyse on etäohjauksista yms.

 

Aika lyöty ja lannistettu olo tältä osin.

0 tykkäystä