Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

Telian laiteliiketoiminnan johtaja Jussi Vuorinen seuraa päivittäin, miten 5G-puhelimet valtaavat markkinoita.Telian laiteliiketoiminnan johtaja Jussi Vuorinen seuraa päivittäin, miten 5G-puhelimet valtaavat markkinoita.

5G-verkkojen piirissä on jo lähes kaksi miljoonaa suomalaista. Samaan aikaan markkinoille tulvii uusia ja koko ajan edullisempia 5G-puhelimia. Olisiko nyt hyvä hetki vaihtaa uuteen teknologiaan?

 

”Törmään tähän kysymykseen usein: kannattaisiko minun vaihtaa 4G-puhelimeni 5G-puhelimeen? Ymmärrän, että uusi teknologia herättää kysymyksiä, mutta tähän on onneksi helppo vastaus: 5G-puhelin on aina samalla myös paras mahdollinen 4G-puhelin”, Telian laiteliiketoiminnan johtaja Jussi Vuorinen naurahtaa.

 

Vuorisen mukaan kaikki 5G-puhelimet ovat vähintään piirun verran parempia kuin edellisen sukupolven versiot.

 

”Tekniikkaa kehittyy koko ajan. Samalla on hyvä muistaa, että 5G-puhelimella voi hyödyntää kaikkia 4G-verkon ominaisuuksia. Sekin on tarpeen, sillä vaikka 5G-verkko rakentuu vauhdilla, niin kestää vielä vuosia, ennen kuin se kattaa koko maan”, Vuorinen korostaa.

 

Jos on hankkimassa vähintään 300 euroa maksavaa kännykkää, suosittelee Vuorinen 5G-luurin ostamista.

 

”Se on aina samalla täysiverinen 4G-puhelin”, hän hymähtää.

 

Suomalaiset ovatkin rynnineet vauhdilla 5G-aikaan. 5G-puhelimet ovat hallinneet koko syksyn ajan kaikkien operaattoreiden myyntitilastoja, ja Telian myymistä puhelimista jo kolmannes edustaa viimeisintä teknologiaa.

 

”Lähes kaikki markkinoille tulevat uudet puhelimet ovat jo nyt 5G-puhelimia. Edullisimmillaan sellaisen saa jo alle 300 eurolla.”

 

5G-verkot nousevat vauhdilla

 

Operaattorit rakentavat kilvan 5G-verkkoa. Telian verkko on noussut jo 43 paikkakunnalle, ja rakentaminen jatkuu Vuorisen mukaan kiivaana.

 

”Näemme vasta ujon kajastuksen siitä, miten perusteellisesti 5G mullistaa digitaalisen yhteiskunnan perusteita. Siinäkin mielessä 5G-puhelimen hankinta on varma valinta. Puhelimen käyttäjä voi hyödyntää täysimittaisesti kaikki uudet palvelut”, Vuorinen pohdiskelee.

 

Älypuhelimen käyttäjälle 5G-verkko näkyy nopeuksien kasvuna, parempana tiedonsiirtonopeutena ja pienempänä viiveenä:

 

”5G-puhelimen käyttö on monella tavoin edeltäjiään sujuvampaa: latausnopeudet ovat suurempia ja kapasiteettia löytyy ruuhkatilanteissa paremmin, minkä ansiosta dataa kuluttavat mobiilisovellukset toimivat sujuvammin. Pienempi viive taas mahdollistaa esimerkiksi nopeamman reagoinnin pelaajille”, Vuorinen tiivistää.

 

Julkisuudessa on viime viikkoina keskusteltu kiivaasti 5G-verkkojen turvallisuudesta, kun Ruotsi ilmoitti kieltävänsä kiinalaisteknologian käytön 5G-verkoissaan.

 

”Me luotamme tässä Nokian osaamiseen ja tekniikkaan. Jokainen voi myös itse vaikuttaa tietoturvaan pitämällä huolta, että puhelimesta löytyy ajantasainen turvapaketti”, Vuorinen sanoo.

 

Janne Kaijärvi

 

--

 

Tutustu myös näihin:

 

Telian toimitus
Telialainen
Telialainen

Jaa artikkeli

https://yhteiso.telia.fi/t5/5G-artikkelit-ja-uutiset/5G-kuume-kasvaa-Olisiko-nyt-oikea-hetki-vaihtaa-uuteen/ba-p/213127
Linkki kopioitu
46 kommenttia 👇
AsiakasY
Vakiokalustoa ☆☆

Ei ole vielä oikea aika. Nykyinen 5G on lähinnä 4,5G ja todellista ja aitoa 5G stand alone verkkoa saadaan vielä odotella. Lisäksi nykyinen NSA 5G verkko ei ole mitenkään laaja. Myös liittymien hinnoittelu on karannut käsistä 5G ominaisuus on vain nopeimmissa ja kalleimmissa liittymissä. Puhelinkäyttöön riittää Max 100M liittymä aivan hyvin, mutta näihin ei ole tarjolla 5G ominaisuutta. Tulevaisuudessa olisi hyvä näihinkin saada 5G ominaisuus pienemmän viiveen vuoksi

Purnipsi
Telia 5G lähettiläs 2021

Jokaisen verkkotekniikan alkuvaiheessa on jouduttu lähtemään jostain. Olihan aluksi 3G vain 2100 MHz taajuudella, sitten 900 MHz (maaseudut). Sama 4G:ssä , aluksi 2600 MHz ja sitten vasta 1800 MHz GSM-alueelta ja edelleen 800 MHz. Uskoisin, että siinä missä vuosi sitten 5G oli vain n. 1000€ laitteissa ja nyt noin 200€ laitteissa, tulee se myös vähitellen liittymiin. Eihän nykyään ole enää (käytännössä mitään) vain 3G liittymää. Vähitellen se siitä yleistyy.

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri

Tosiaan jos asiaa tarkastellaan puhelimien näkökulmasta niin 5G löytyy jo melkein kaikista hintaluokista. Tässä mielessä 5G-ominaisuudesta ei maksa enää mitään extraa. Joten jos haussa ei ole aivan se hinnat alkaen -malli niin seuraava puhelin on aika isolla todennäköisyydellä jo 5G-puhelin. Vaikka omalla alueella ei vielä olisi 5G-verkkoa niin nämä puhelimethan toimivat hyvin myös kaikissa muissakin verkoissa.

 

Verkko kasvaa vauhdilla, meidän 5G löytyy jo 43 paikkakunnalta ja lisää uusia alueita tulee koko ajan ja myös olemassa oleva peitto kasvaa sekin koko ajan.

AsiakasY
Vakiokalustoa ☆☆

Antaa noiden 5G laitteiden vielä kehittyä, ensimmäiset versiot eivät välttämättä parhaita. Seuraava puhelin pakostakin kyllä tulee olemaan 5G puhelin suurella todennäköisyydellä. Toki nykyinen OnePlus 6t ei vielä osoita hyytymisen merkkejä joten tällä mennään vielä melko pitkään. 

Tuo 5G paikkakuntien lukumäärällä ei oikein anna hyvää kuvaa 5G verkon laajentumisesta. Esim Vaasassa on siellä täällä kaikilla operaattoreilla 5G verkkoja, mutta se että verkot kattaa pari korttelia keskustassa ei vielä lämmitä. Taitaa isoille asuinalueille tulla viimeisenä 5G verkko. Eipä tuo 4G verkkokaan vielä ole täysin kattava. 

PeteLi
Telialainen
Telialainen

Siirryin itsekin 5G-aikaan uuden iPhonen myötä ja nyt on mukavaa päästä seuraamaan, kuinka verkon kattavuus laajenee huimaa vauhtia. Verkon rakennuksen yhteydessä myös 4G-verkkoa modernisoidaan, joka takaa entistä vakaammat ja nopeammat yhteydet niillekin käyttäjille, jotka eivät vielä etunenässä halua 5G-aikaan siirtyä.

 

5G:llä tulee olemaan tulevina vuosina merkittävä rooli esimerkiksi pientaloalueiden nopeiden yhteyksien varmistajana. Perinteiset kupariverkon nettiyhteydet tulevat eittämättä seuraavan 10 vuoden sisällä tiensä päähän, jolloin nopeiden yhteyksien perusta on valokuitu ja 5G.

 

Yksi viihdyttävä syy lähteä kokeilemaan 5G-liittymiä on huippuetu uudesta C More TV-suoratoistopalvelusta. Liittymän päivityksen yhteydessä saa 12kk katseluoikeuden veloituksetta. Lisää tietoa: https://www.telia.fi/kampanjat/c-more-etukoodi#tuotteet

 

 

olkitu
Kunniajäsen

Sen verran pakko sanoa että 5G-puhelin ei ole aina parempi kuin 4G-puhelin - esim halvemman luokan puhelimissa 4G-tuki voi olla heikompi vs viime vuoden vähän parempaan malliin suhteutettuna. Esim nämä 400€ -luokan ja alle olevat Qualcomm-puhelimet eivät tue kuin enintään 3-taajuutta samanaikaisesti, kun meillä verkossa voi olla 4 tai jopa 5-taajuutta tukiasemassa. 

 

Itse olen luonut laitteita vertailevan https://cacombos.com sivuston missä voi tarkistaa eri päätelaitteiden taajuus ja taajuusyhdistelmä tuet. Tämä on hyvin tekninen sivu mutta vastaavanlaista sivua ei taida olla tarjolla. Tulee muistaa että 5G-laite vaatii 4G-ankkuritaajuuden joka Suomessa käytössä - eli kannattaa välttää Amerikasta tai Kiinasta suoraan laitteita, koska näissä usein puuttuu 4G-ankkuri tuki. Suomesta ostaessa toki voidaan luottaa että toimii meillä 5G-verkoissa. 

 

 

AsiakasY
Vakiokalustoa ☆☆

Telialla onkin ainakin omissa käyttöpaikoissani kova työ modernisoida 4G verkkoa - on paikkoja joissa ei edes ole 4G verkkoa vaikka kilpailijoilla näin on. Lisäksi 4G alueella puhelin on aivan liikaa 3G verkon puolella. En myöskään ymmärrä mihin puhelinkäytössä tarvitaan yli 100 M liittymää. Netin jako on oma luku sinänsä  ja toisaalta jotkut voivat saada äärimmäisen tyydytyksen kun speedtestin mittari paukuttaa tappiin. 5G ominaisuuden voisi tuoda ihan hyvin hitaille liittymillä, pienemmän viiveen vuoksi. 

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri

Kyllä 5G-puhelimien kauppa käy, meidän lokakuun myydyin puhelin oli 5G-luuri ja top vitosessa oli kaksi 5G-puhelinta:

 

 

Lokakuun myydyimmät puhelimet kuluttajille (suluissa syyskuun sijoitus)

 

  • 1 (2) Samsung Galaxy A51 5G
  • 2 (4) Samsung Galaxy A20e
  • 3 (1) Apple iPhone 11
  • 4 (-) Samsung Galaxy A20s
  • 5 (3) OnePlus Nord 5G

Listasta puuttuu Applen uusi 12-sarja, joka näkynee marraskuun tilastoissa kärkisijoilla. 5G löytyy siis myös niistä.

AsiakasY
Vakiokalustoa ☆☆

Pitihän sitten tuon nykyisen OnePlus 6T alkaa nyt juuri temppuilemaan ja ilmeisesti tunnit ovat tulleet täyteen. Nyt tässä joutuukin pohtimaan seuraavaa peliliikettä. Ios-maailma kiinnostaisi, mutta sitten kyllä jää 5G vielä odottamaan parempaa tulevaisuutta. Android-maailmassa taas ei ole mitään sykähdyttävää tarjolla - OnePlussan Never Settle-asenne on vähän päässyt laimentumaan ja ei oikein enää innosta. 

Strong
Uusi jäsen

Onko alle 300€ hintaisia 5G-puhelimia oikeasti Telialla myynnissä kuten mainostatte?

Purnipsi
Telia 5G lähettiläs 2021

Hetkisenhän oli saatavilla Xiaomi Mi 10 Lite 5G:tä hintaan 299€ ja taisi olla jokin Motorolakin. Nyt näyttää lähtevän hintaan 349€ edullisimmat. Tällä hetkellä Xiaomi näyttää tuohon hintaan olevan myynnissä Powerilla.

Strong
Uusi jäsen

Eikö kyseinen Xiaomi ole edelleen myynnissä mutta nostittehintaa?

Eeros
Vakiokalustoa

Kotoa löytyy jo 5G mobiilinetti 300 megaa ja hienosti toimii. Käytössäni on OnePlus Nord ja siinä vielä 4G simmi mutta eiköhän sekin päivity kun tuo Black Friday koittaa, saa sitten luuristakin kaiken irti 🙂

Purnipsi
Telia 5G lähettiläs 2021

En itse edusta Teliaa, vaan olen asiakas. Näyttäähän tuo Xiaomi olevan myynnissä Teliallakin, mutta hinta on korkeampi kuin aiempi tarjous. Kaipa tuo kohta taas on tarjouksessa.

Antsa92
Vakiokalustoa

Voisi sitä valokuitua rakentaa ennen 5G:tä. Ilman valokuitua 5G ei ole mitään ja me asiakkaat saatais myös valokuitua kotiin.

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri

@Eeros se 300 euroa on karkea hintaluokka, josta 5G nykyään löytyy. Tarjoukset vaihtelevat, esimerkiksi nyt Black Friday -tarjouksessa Samsung A51 on hintaan 299€.

 

@Antsa92 se on juuri noin, 5G tarvitsee kuitua parikseen. Ja kuituahan me rakennamme koko ajan, kiinteän verkon kehitys on yhtä lailla tärkeää. Itse suosin kotiin nopeaa kiinteää yhteyttä aina ensisijaiseksi yhteydeksi, jos sellaiseen vain on saatavuus.

En osaa sanoa onko 5G-verkon rakentamisen yhteydessä mahdollisuus laajentaa samalla myös kotitalouksien valokuituyhteyksiä, tähän vaikuttanee varmasti ainakin tukiasemien sijainti ja niin edelleen. 

Eeros
Vakiokalustoa

@TeroRe Mulla on jo 5G puhelin joten odotan siihen hyvää 5Gliittymätarjousta 🙂

Purnipsi
Telia 5G lähettiläs 2021

Taitaa nuo 5G liittymät säilyä vielä hetken premiumina. Toki ainakin Elisalta on saanut vastatarjouksena ihan kohtuullisia tarjouksia. Teliasta en tiedä, mutta ehkäpä ainakin vastatarjouksena sattaa saada. Toki ajan kanssa 5G varmasti valtavirtaistuu ja tarjouksia saa kaikkiin liittymiin ja kaikissa tilanteissa.

 

AaTanja
Moderaattori
Moderaattori

@Eeros nyt olisi aikas houkutteleva 5G-tarjous juuri päällänsä. Rajaton 5G 300 M -paketti hintaan 29,90€ / kk (norm. 34,90€ / kk). Mitä sanot?

Eeros
Vakiokalustoa

@AaTanja Joo hyvältä kuullostaa. Meillä on tuo 300Meganen liittymä hoitamassa kodin "laajakaistaa" ja toimii kyllä hienosti. Nopeudet on yleensä himpun verran yli 300 mikä on hieman yllättänyt positiivisesti. Puhelimen liitymäksi tuo on mielestäni vielä hieman turhan kallis.

Kuukkelinpuu
Vakiokalustoa ☆

Varmaan tulee harkintaan sitten kun päätelaite vaihtuu uudempaan.

 

Operaattori tulee olemaan myös harkinnassa, koska omalla käyttöalueella on jo 4G:n kanssa ongelmia (pohjois-savo).

 

Menee varmaan kauan, että 5G saavuttaa maalais- / maalaiskaupungit.

 

Yritin katsella tuolta liittymien sivuilta nopeuden vaihteluväliä, mutta sitä tietoa en löytänyt. Löytyi vain maininta: Mahdollistaa tällä hetkellä jopa 300 Mbit/s nopeuden 4G+-verkossa. Toistaiseksi rajattu saatavuus alueittain, vaatii nopeutta tukevan laitteen.

 

Rajaton 5G 300M

 

Elisan 5G 300M liittymästä kerrotaan suoraan vaihteluväli liittymän sivulla: (nopeuden vaihteluväli  5G-verkossa 10-300 Mbit/s)

 

Kuten eräässä tv-sarjassakin mainittiin "etelän hetelmiä". 😬

 

En tyrmää ajatusta 5G liittymästä, mutta rahalle pitää saada vastinetta toimivana verkkona.

kustaa1967
Konkari

@Kuukkelinpuu 

"En tyrmää ajatusta 5G liittymästä, mutta rahalle pitää saada vastinetta toimivana verkkona."

 

Juuri näin.

 

5G on vielä taipaleensa alkumetreillä. Verkkopeitto on hyvin rajallista ja sekä verkon että päätelaitteiden toimivuudessa on paljon parannettavaa.

 

No kuten aina ennenkin asiat korjaantuvat ajan mittaan. Mielestäni ketjun otsakkeeseen viitaten sanoisin , että vielä ei ole aika hankkia 5G-liittymää , vaan ehkä vuoden tai kahden päästä.

irritus
Konkari ☆

@Kuukkelinpuu, vaihteluvälit löytyvät palvelukuvauksista.

 

300M liittymän nopeus 4G+- ja 5G-verkoissa on 10/3 – 300/50 Mbit/s.
4G-verkossa nopeus on 10/3 – 100/50 Mbit/s.

Kuukkelinpuu
Vakiokalustoa ☆

Kiitos. 

Markkinoinnin kannalta nuo olisi syytä olla suoraan näkösällä kun kuluttaja vertailee eri liittymiä. Mikäli tiedon saaminen on monen klikkauksen takana, saattaa valinta osua toiselle operaattorille. 

Elisan sivuilla tuo vaihteluväli tieto tulee suoraan luettavaksi kun tutustuu liittymän kuvaukseen. 

AsiakasY
Vakiokalustoa ☆☆

Mitenkähän paljon 5G vaatii kokonaan uusia tukiasematolppia? Nythän 5G verkkoa laajennetaan nykyisiin 4G tolppiin ja käytännössä tarkoittaa, että kotona en pääse ikinä nauttimaan 5G eduista. Asuinalueellani on pääsääntöisesti kaikilla operaattoreilla 800/1800 verkot ja dnan saa heti unohtaa, juuri ja juuri 800 MHz verkko kuuluu, Telia toimii juuri ja juuri hyväksyttävällä tasolla 800 MHz verkossa ja ehkä 1800 MHz. Elisa toimii parhaiten, mutta heillä on 2600 MHz käytössä ja se alkaa olemaan jo melko hidas etäisyyden vuoksi. Jos nykyisiin tolppiin laitetaan 3500 MHz 5G rojut, niin ei taida toimia. Toisaalta uuden tolpan rakentaminen ei välttämättä ole helppo asia.

Paikallinen puhelinyhtiö on kartoittamassa kiinnostusta kuituun ja kiinnostus on osoitettu, vaikka nyt on tarjolla toimiva kamo-yhteys.

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri

@Kuukkelinpuu ja muut, vaihteluväli löytyy @AaTanja :n jakaman linkin kautta kun klikkaa Tilaa niin seuraavalta sivulta löytyy vaihteluvälit suoraan:

 

2AF86E8C-94DE-4EED-BA3D-0F8B106F3D74.jpeg

@AsiakasY tukiasemien "tiheys" riippuu ainakin käytettävästä taajuudesta, mitä korkeampi taajuus niin sitä lyhyempi kantama. Näin ollen tarvitaan paljon myös kokonaan uusia tukiasemia. Määrällisesti en osaa sanoa 🙂

olkitu
Kunniajäsen

Tällä hetkellä tämä 3.5GHz taajuusalue mikä käytössä on kattaa yhtä hyvin melkeinpä kuin 1800MHz 4G-verkko koska tukiasemassa on käytössä mm. beamforming-tekniikka joka parantaa kuuluvuutta. Ainoastaan tässä korkeammassa 3.5GHz taajuudessa huomaa lähetyspuolella heikennyksen mutta NSA-verkossa voidaan hyödyntää matalampaa taajuutta lähetyspuolella. 

 

5G:n käyttöön tulee nykyisiä 4G-taajuuksia, ainakin 700MHz-taajuus joka sitten kantaa yhtä hyvin kuin 800MHz-taajuusalue eli kyllä se 5G tulee kuulumaan. 5G:tä voidaan myös ajaa samoilla taajuusalueilla kuin 4G:tä DSS-tekniikan ansiosta samaanaikaisesti. 


CA-tekniikka on myös 5G:ssäkin eli voidaan yhdistää useita taajuuksia samaanaikaisesti jolla saadaan parempia nopeuksia. Tuskinpa uusia mastoja nyt tulee heti alkuun kun se ei ole ilmaista mutta kyllä uskon pelkästään 5G:n tuovan monia parannuksia mitä 4G:ssä rajoitteena. 

 

Mutta tällä hetkellä pitää vaan odottaa rauhassa kun ei tässä 5G:tä kaupallisesti tarjolla kovinkaan kauan. 5G vielä kehittyy paljon. 

AsiakasY
Vakiokalustoa ☆☆

Eli tässä vaiheessa ei ole mitään järkeä vielä maksaa ylihintaa 5G liittymästä vaikka olisi 5G puhelin, etenkään kun verkot eivät kata kuin pieni alueita ja tekniikka päivittyy vielä paljon. On kiva nähdä miten 5G parantaa jossain vaiheessa kuuluvuutta asuinpaikassani, kun 4G kanssa on ajoittain pieniä haasteita.

kustaa1967
Konkari

@olkitu 

 

"5G:n käyttöön tulee nykyisiä 4G-taajuuksia, ainakin 700MHz-taajuus joka sitten kantaa yhtä hyvin kuin 800MHz-taajuusalue eli kyllä se 5G tulee kuulumaan. 5G:tä voidaan myös ajaa samoilla taajuusalueilla kuin 4G:tä DSS-tekniikan ansiosta samaanaikaisesti.


CA-tekniikka on myös 5G:ssäkin eli voidaan yhdistää useita taajuuksia samaanaikaisesti jolla saadaan parempia nopeuksia. Tuskinpa uusia mastoja nyt tulee heti alkuun kun se ei ole ilmaista mutta kyllä uskon pelkästään 5G:n tuovan monia parannuksia mitä 4G:ssä rajoitteena."

 

Se on totta , että 5G:ssä tullaan käyttämään ja käytetään jo noita nykyisiä 4G-taajuuksia. Se kyllä parantaa kantavuutta , mutta ikävä kyllä noilla alemmilla taajuuksilla on riesanaan ihan sama kaistarajoitus kuin 4G:lläkin. Siis mitään giganopeuksia noilla alataajuuksilla ei aikaan saada , vaikka kuinka käytettäisiin DSS:ää ja 4G:tä samanaikaisesti.

 

Noihin mainostetuihin 5G:n giganopeuksiin päästään vasta , kun saadaan laajasti käyttöön 3,5 GHz ja sitä suuremmat taajuudet , jolloin myös kaistanleveydet kasvaa moninkertaisiksi nykyisiin verrattuna. Se on asia , joka vaatii suuren määrän uusia tukiasemia ihan tuon operaattoreiden sloganin " tukiasema joka lampputolpassa" mukaisesti.

olkitu
Kunniajäsen

Kyllä gigabittiin on mahdollista päästä kolmella 4G-taajuudelle 1, 3 ja 7 ja 4x4 MIMO:a käyttäessä ihan käytännössä. Tälläistä tosin tehdään todella vähän ja on saatavilla Helsingin ydinkeskustassa vain. 

 

Mutta jos lähdetään että 4G:llä aloitettiin 100Mbit/s maksiminopeudella niin 5G alkaa siitä 1Gbit/s kohdalla - tietysti jaettua molemmat eli käytännössä nopeus tulee olemaan alempi. Ei tämä 5G mikään taianomainen ole että edelleen varmaa kapasiteettia jos tarvitaan niin se tehdään kiinteänä. 

 

5G on parannus mutta ei se mikään ihme ole. Lisää taajuuksia tulee käyttöön samaanaikaisesti mutta samalla kyllä käyttökin kasvaa. 

 

--

 

5G:ssä kiinnostava mikä eri aikaisemman sukupolven tekniikoihin on tuo tukiasemissa käytettävä MassiveMIMO, 32x32 tai 64x64 joka pitäisi kapasiteettia tarjota mutta ei sitä maksiminopeutta erityisesti. Tähän liittyy ns. viipalointi joka nähdään tulevaisuudessa miten pelittää. 

 

Tukiasemaa tuskinpa joka lampun tolppaan tulee vaikka kuinka ideoitaisiin - enkä usko edes tarpeelliseksi. Mmwave voi ihan hyvin tarjota FWA-palvelua nykyisiltä mastoiltakin kun ovat useimmiten tarpeeksi korkeita ettei siihen tule esteitä. 

 

--

 

Itse pääsen kotonani 900/60 NR-NSA:lla hyvin ZTE MC801A modeemillani eiköhän se gigabitin määritteen melkein lataussuunnassa ole. Langattomassa tullaan aina liikkumaan vaihteluvälin sisällä kun ei siinä mitään takuita voi antaa. 

kustaa1967
Konkari

@olkitu 

 

"Kyllä gigabittiin on mahdollista päästä kolmella 4G-taajuudelle 1, 3 ja 7 ja 4x4 MIMO:a käyttäessä ihan käytännössä. Tälläistä tosin tehdään todella vähän ja on saatavilla Helsingin ydinkeskustassa vain."

 

Siinäpä se. Toki 5G on parannus , mutta turha odottaa maanlaajuisesti mitään giganopeuksia. Ei niitä millimetriaaltoja eikä edes noita mainitsemiasi ominaisuuksia ole tulossa vielä pitkään aikaan koko maahan. Ei myöskään pelkkä radiotekniikan päivitys riitä , vaan tarvitaan uusia tolppia ja tukiasemille paljon myös kuitua , että se ei muodostu tulpaksi.

 

PS. Meidän lähitukiasemassa ei ole millään operaattorilla 5G:tä eikä edes tulossa lähiaikoina. Kunhan saisivat edes 4G:n toimimaan sanokaamme 100 Mbit/s nopeudella tasaisesti.

Antsa92
Vakiokalustoa

Oma mielipiteeni on et järkevämpää olisi ilmoittaa noille pienimille alueellisille puhelinyhtiöille kiinnostuksensa et ne vetäisi valokuidun suoraan kotiin eikä sillo tarvii miettiä tuota 5G:n peittoaluetta. Valokuidun kysyntä on ollu nousussa kun ihmiset on alkanu tajuumaan et valokuidulla saa paremman netin.

 

Tässä saa isot operaattorit nenällensä ja niin niiden pitääkin saada kun niitä ei meinaa kiinnostaa rakentaa valokuitua ja ne pyrkii jarruttamaan sen rakentamista. Jotta mobiilidatan tuputtaminen saataisiin loppumaan niin meidän kuluttajien pitäisi sankoin joukoin alkaa tilaamaan sitä valokuitua kotiin voilt pienemmilt firmoilt.

kurkitopi
Kommentaattori

@AaTanjaItse sain Telian singles day päivänä Rajaton 5G 450M eli 450Mbit/s liittymän 24kk ajaksi 29.90€/kk, mikä vaikuttaa paremmalle kun 300Mbit/s liittymä samaan hintaan. Erohan noissa on, että 450Mbit/s on 100Mbit/s uppi.

Eeros
Vakiokalustoa

@kurkitopi Tuota 450M liittymää minäkin olin päivittämässä itselleni tämän 300 megasen tilalle, mutta niin kuin usein minulle käy niin olin päivän myöhässä. Mutta pitää taas kerran todeta että saa ainakin rahalle vastinetta, kun tuo 300M menee yleensä reipasta ylinopeutta 🙂Nopeuskuva.jpg

kurkitopi
Kommentaattori

@Eeros No siinä oli myös Rajaton 5G 300M samaan 29.90€/kk 24kk ajaksi, miettii kumpaa siinä valitsee. Ja kirjoittelin matkapuhelinfoorumilla asiasta, että ensimmäinen asiakaspalvelija ei edes suostunut myymään kuin "uudelle" asiakkaalle tuota tarjousta ja ei koske nykyisiä asiakkaita.

 

No Teliapartio oli tarkistanut, että nykyisille myydään myös, niin uudestaan Telian chatin kautta, hetki juteltiin ja kytki sen. Meni hetken aikaa, ennenkuin päivittyi omiin tietoihin Rajaton 5G 450M ja seuraavana päivänä tilausvahvistus.

 

Juu maksoin rajaton 4g 150M 29.90€/kk eli samaan hintaan tuli 3x nopeampi liittymä tai jos olisi 3x alempi, niin tuon 150Mbit pitäisi vajaan 10€/kk maksaa.

 

Jos nyt 1-2v päästä hommaisi 5G-puhelimen, kun täällä ei vielä edes kuulu 5G

AaTanja
Moderaattori
Moderaattori

@Antsa92 valokuitua rakennetaan varsin paljon koko ajan niin kuluttajien tarpeisiin kiinteälle yhteydelle, mutta myös siksi, että myös 5G vaatii toimiakseen kuituyhteyttä. 

 

@Eeros painaa tosiaan kunnolla ylinopeuden puolella 😁 Aika huisia! Täytyy samalla kaikille liittymänsä jo päivittäneille todeta, että olette kyllä varmasti saaneet rahalle vastinetta. 

Sekunti
Telia 5G lähettiläs 2021

Tulen tulevaisuudessa harkitsemaan 5G-puhelinta, mutta tällä hetkellä en näe tarvetta omassa käytössäni. Lisäksi tottakai liittymät ja puhelimet tulevat edullisemmaksi ostaa muutamien vuosien saatossa 🙂

kurkitopi
Kommentaattori

@AaTanja Oli aikanaan Soneranaikainen puhelinliittymä ja monesti vetäsin siellä 180-220Mbit/s latausnopeuksia vaikka sopimuksessa oli 100Mbit/s. Noissahan oli "virallisesti" raja aivan jossain muualla kuin 100Mbit/s. Ja nykyään jopa näillä 50Mbit/s lähtevällä kaistalla pääsee Telian liittymällä jopa sinne 57-60Mbit/s uppiin.

 

olkitu
Kunniajäsen

Näin se on - hieman eroja on profiilissa millainen todellisuudessa. Elisalla on yleensä todella tiukka profiili vs Telia/DNA:lla. 

AsiakasY
Vakiokalustoa ☆☆

Mistähän löytyisi tietoa, miten nämä 5G-luurit toimivat heikossa 4G-verkossa, eli ilmeisesti vastaanoton herkkyydestä on kyse. Nykyisessä OnePlus 6T:ssä on ilmeisesti vastaanoton herkkyys niin huono, että kadottaa 4G-verkkoa. Onhan laitevikakin mahdollinen...

PiaJo
Telialainen
Telialainen

Kannattaa @AsiakasY testata toista laitetta, millä selviää laitepuolen tilanne. Mikäli SIM-kortti on vanha, niin sen voisi myös uusia, mikä saattaisi vaikuttaa myös asiaan. 

AsiakasY
Vakiokalustoa ☆☆

Asiaa on testattu useilla eri kombinaatioilla ja kyllä se on nyt niin että joko puhelimeni on jotenkin viallinen tai sitten ominaisuutena on heikko kuuluvuus ja yhdistettynä Telian verkon melko heikkoon sisäkuuluvuuteen, niin puhelin tippuu 3G verkon puolelle. Sikäli tippuminen 3G verkon puolelle on ihmeellinen juttu, kun 4G verkossa on 800MHz taajuus käytössä ja 3G verkon puolella 900Mhz, eli 4G pitäisi teoriassa toimia paremmin, ellei sitten tukiaseman lähetystehoa jotenkin rajoiteta 4G verkossa. Asuinpaikkani on sikäli haasteellinen kaikille operaattoreille, koska asun eri tukiasemien kantaman äärirajoilla - yhden tukiaseman kantama loppuu asuntoni kohdalla  ja toinen ilmeisesti pyyhkäisee yli. Ja sim kortti on melko uusi ja toimii toisessa puhelimessa hyvin. Itse ei tarvitse haaveilla 5G vallankumouksesta jos tällä alueella nykyisiin tolppiin ruuvataan 5G rojut kiinni, 

kustaa1967
Konkari

@AsiakasY 

 

"Sikäli tippuminen 3G verkon puolelle on ihmeellinen juttu, kun 4G verkossa on 800MHz taajuus käytössä ja 3G verkon puolella 900Mhz, eli 4G pitäisi teoriassa toimia paremmin, ellei sitten tukiaseman lähetystehoa jotenkin rajoiteta 4G verkossa."

 

Näinhän se olisi , jos sekä 3G-verkon että 4G-verkon tukiasemat olisivat aina samassa tolpassa. Näin ei ole.

AsiakasY
Vakiokalustoa ☆☆

Olen cellmapperilla tiiraillut kotialueeni tukareita ja samoissa tolpissa näyttää olevan aekä 3G että 4G tukarit, tosin 3G verkkoon pudotessa kyteytyy puhelin samaan tolpaan jossa on 1800 Mhz 4G ja tämä on tietysti luonnollista. Mutta toisesta suunnasta tulee 800 Mhz 4G ja se katoaa ajoittain kokonaan. Epäilen että keila menee yli asuntoni ja olen ikäänkuin katveessa. 
Tänään autoillessa puhelin oli taas pitkiä aikoja 3G verkossa vaikka käsittääkseni pitäisi olla 800 Mhz 4G tarjolla. Ei mielestäni ole normaalia.

Purnipsi
Telia 5G lähettiläs 2021

Verkon äly on vain sellainen, että tiputetaan 3G-puolelle, jotta puhelut turvataan. Jos puhelimesta saisi vain 4G:n päälle (saattaa *#*#4634#*#* menusta puhelimesta riippuen onnistua), saattaisi tuo pysyä 4G:ssä ja kuitenkin toimia.

 

On myös paljon puhelinlaitteesta kiinni, miten toimii. Esimerkiksi iPhone X tuntuu olevan paljon epäherkempi pysymään verkossa kuin Xperia 1, Oneplus 8, Xperia Xz1 tai Samsung Galaxy S8.

kurkitopi
Kommentaattori

@olkituElisalla on 4G mobiililaajakaista 100Mbit/s "todellisuudessa" 150Mbit/s profiili vaikka virallisesti myydäänkin 100Mbit/s liittymänä. Tätähän ne eivät huutele kovin paljon julkisuuteen.

Tietoa kirjoittajasta
Nimimerkin takaa löytyy useita kirjoittajia.