Yhteisö

Lueskele, kysy neuvoa, keskustele, opi uutta ja liity mukaan!
Jäseniä 64842
Kirjoituksia 176364

VoLTE ja VoWiFi tarjoavat parannusta puhelimella soittamiseenHighlighted

VoLTE ja VoWiFi tarjoavat parannusta puhelimella soittamiseen

Moderaattori
Viestejä 1 481 kpl

VoLTE ja VoWiFi tarjoavat parannusta puhelimella soittamiseen

1/15

volte.png

 

Matkapuhelinverkossa ei ole hetkeen tapahtunut puheluiden osalta mitään todella mullistavaa. Suurempaa kehitystä on tapahtunut nettiyhteyksien puolella. Nyt on kuitenkin tulossa valtavan suuri muutos, joka vaikuttaa positiivisesti puheluliikenteeseen. Tämä muutos nivoutuu kahden nimihirviön taakse: VoLTE ja VoWiFi. Mitä näiden outojen termien taakse sitten kätkeytyy?

VoLTE - Voice over LTE


Tällä hetkellä puhelut kulkevat 2G- tai 3G-verkossa. Uusi tekniikka VoLTE tarkoittaa puheliikenteen siirtämistä 4G (LTE) verkossa. Tulevaisuudessa on mahdollista puhua kännykällä siten, että puheliikenne menee nettiliikenteen tavoin 4G verkon puolella. Samaan aikaan kun puhut puhelua, voit myös surffailla puhelimella 4G verkossa ilman ongelmia. Tai, jos käytät puhelinta hotspottina niin nettiyhteys muilla laitteilla ei katkea vaikka puhut samaan aikaan puhelimessa.

 

Mitä iloa tästä on minulle

 

VoLTE ei varmasti tekniikkana saa ihmisiä hyppimään tasajalkaa mutta se hyöty mitä sillä saavutetaan, tulee varmasti miellyttämään monia. Käytännössä suurin hyöty on äänenlaadun parantuminen nykyisestä. VoLTE mahdollistaa niin sanotusti HD-tasoisen äänen, jolloin se on huomattavasti nykyistä kirkkaampi ja selkeämpi. Tätä muutosta voisi verrata samaan mitä on tapahtunut tv:n puolella siirryttäessä tavallisesta SD-kuvanlaadusta HD-kuvanlaatuun. Verkossamme on jo aikaisemmin otettu käyttöön HD Voice -ominaisuus joka on mahdollistanut paremman äänenlaadun 3G-verkossa. HD Voice vaatii kuitenkin molemmilta käyttäjiltä oikeanlaiset laitteet, sekä tuen verkon päässä.

Paremman äänenlaadun lisäksi puhelut myös yhdistyvät 4G verkossa huomattavasti nopeammin. Tällä hetkellä Telian 4G-verkon kattavuus on jo todella hyvää luokkaa, joten tästä ominaisuudesta on hyötyä ympäri Suomea.

Olet ehkä soittanut VoIP-puheluita esimerkiksi Skypellä tai Googlen sovelluksilla. Näissäkin palveluissa on hyvä äänenlaatu mutta sovellusten ongelma on varsin suuri virrankulutus. Puhelimen akku saattaa kulua todella nopeasti. VoLTE parantaa tätä tilannetta ja se kuluttaakin joidenkin tutkimusten mukaan jopa 40% vähemmän akkua, kuin nämä muut VoIP-ratkaisut.

 

router-157597_1280.png

 

VoWiFi - Voice over WiFi

 

VoWiFi tarkoittaa puheliikenteen siirtämistä WiFi-verkon kautta. Tämä tekniikka siis on hieman vastaava, kuin VoLTE ja siksi näitä kehitetäänkin parhaillaan samaan aikaan. 

Soittaaksesi VoWiFi-puhelun tarvitset nettiyhteyden langattomaan WiFi-verkkoon. Moni varmasti ihmettelee, että mitäs ihmeen iloa tällaisesta systeemistä on, kun puhelimella voi soitella muutoinkin.

VoLTE- ja VoWiFi-puheluissa äänenlaatu on huomattavasti parempi kuin perinteisissä puheluissa. VoWiFi ratkaisee myös osaltaan mahdollisia kuuluvuusongelmia. Uusissa tai remontoiduissa taloissa saattaa olla tehokkaat energiansäästölasit tai muutoin energiatehokkaat rakenteet. Nämä rakenteet voivat vaimentaa tai blokata puhelimen signaalin kokonaan jolloin yhteydet voivat olla heikot tai puhelin ei toimi jopa ollenkaan. VoWiFi tarjoaa siis ratkaisun sisäkuuluvuushaasteisiin, jos sinulta löytyy kotoa hyvä nettiyhteys sekä WiFi-reititin. 

 

Milloin ja miten Volten ja/tai vowifin voi hankkia

 

Telia 4G-puhe on nyt (alkaen 6.11.2018) automaattisesti kaikkien asiakkaidemme käytettävissä, joilla on yhteensopiva puhelin ja palvelut mahdollistava liittymä. Telia Wifi-puhelut saat käyttöön kun kirjaudut sisään Minun Teliaan osoitteessa telia.fi ja kytket palvelun päälle liittymän lisäpalveluista.

 

Telia 4G- ja wifi-puheluiden kanssa yhteensopivat puhelinmallit. 

Voisiko VoLTE:sta ja VoWiFi:stä olla sinulle hyötyä?

 

Lue myös nämä:

Vastaa
14 vastausta
Highlighted

Kunniajäsen
Viestejä 4 418 kpl

2/15

Hyötyähän löytyy aina tietysti kun ei tarvita enään pudottaa 3G-verkkoon puheluita soittaessa... ja tietysti voi soittaa WiFi-verkon kautta myös ulkomailla kotimaan hinnalla mutta odotetaan vain ja katsotaan mitä laitteita saadaan sitten listalle... Tämäkin aika hassua kun melkein 5 vuotta ollut puhelimia jotka tukevat VoLTE:a ja sitten ne eivät saa varmastikaan tukea ollenkaan... 

 

Hyvin puhelut soitin jo sinisen operaattorin verkossa ilman mitään ongelmia. Toimisi ihan heittämällä, joten odotan että Teliallakin toimisi samalla tavalla. 

Vastaa
0 tykkäystä
Highlighted

Kunniajäsen
Viestejä 1 363 kpl

3/15

Hyvin on toiminut juu sinisellä operaattorilla molemmat, odotellaan nyt Teliaa 🙂 Toivottavasti asetukset ja tuki löytyy tosiaan Teliallakin muillekin VoLTEa tukeville luureille kuin tänä vuonna julkaistuille lippulaivauutuuksille..

Vastaa
0 tykkäystä
Highlighted

Uusi jäsen
Viestejä 3 kpl

4/15

Ah, tätä onkin odotettu siitä asti, kun toisella operaattorilla pääsi testailemaan. 

 

Käyttöönottoa odotellessa, niin voi puhua puheluita asunnon joka huoneessa.. 

Vastaa
0 tykkäystä
Highlighted

Uusi jäsen
Viestejä 1 kpl

5/15

Jep kyllä Volte on ihan jees odotan mielenkiinnolla mitä Telia tulee tarjomaan, olisin operaattorin Teliaan vaihtanut mutta tämä Volten puute oli syy miksi jäi Teliaan siirtymättä.

Itse olen soitellut ilman lisäkuluja ulkomailta Suomeen hyvinkin sujuvasti katsonut vain että puhelin on Wifi verkkoon kytkeytynyt, tämän lisäksi Wolte ominaisuudesta ei muita kuluja tullut kuin avausmaksu. 
Parasta tässä on tietty se että pystyy soittamaan paikoista mistä ei normi puhelimella pysty kuvittelmaan soittavansa. Vai miltä kuulostaa puhelu noin kilometrin syvyydestä maan alta kännykällä. On myös muitakin paikkoja mistä ei välttämättä pysty soittamaan, tuttavallani on oikeesti niin energiatehokas asunto  että siitä tuli sitten faradin häkki. Joutu sitten menee räntäsateeseen soittaan puhelut kun kunnon kenttää ei ollut  saatavilla. Vaihtoi operaattoria ja veti 4g antennin mökkinsä katolle. Nyt kun menee kämppään niin puhelin automaattsesti hakee Wifin ja soitto soikoon.....

On mielestäni täysin käsittämätöntä että tuon kokoinen "puulaaki" ei tässä asiassa ole tämän enempää edennyt!!

On Telia ihan kohtuu kattavalla puhelinvalikoimalla lähtenyt liikkeelle oliko nyt noin halvimmasta päästä Samsungin J5 malli mikä löytyy listattuna VoLTE puhelintuettujen joukosta. Eli ei tarvi ostaa sitä ökyäky mallia jotta pääsee VoLTE puheluihin kiinni


Vastaa
0 tykkäystä
Highlighted

Vakiokalustoa ☆
Viestejä 174 kpl

6/15

Jokos homma etenee? Luulisi että nyt matkapuhelinliittymien hinnankorotuksen jälkeen tämäkin etenisi nopeammin. 

Vastaa
0 tykkäystä
Highlighted

Yhteisömanageri
Viestejä 4 049 kpl

7/15

@jansaa80 kyseessä on tekninen projekti joka ottaa oman aikansa. Ollaan kuitenkin jo lähellä, oleppa kuulolla tässä noin 1-2 viikon sisällä.

Vastaa
0 tykkäystä
Highlighted

Kommentaattori
Viestejä 57 kpl

8/15

Aika hiljaista ollut. Odottelen, että Nokia 8 saisi tuen.

Vastaa
0 tykkäystä
Highlighted

Yhteisömanageri
Viestejä 4 049 kpl

9/15

@kurkitopi varmistan vain mutta olethan huomannut, että pilotti käynnistyi ennen lomia? Tilanne on tällä hetkellä se, että odotamme lomakauden päättymistä jonka jälkeen tiedämme ja päätämme, että miten edetään tästä eteenpäin.

 

Pilotti on edennyt isossa kuvassa hyvin.

Vastaa
0 tykkäystä
Highlighted

Uusi jäsen
Viestejä 3 kpl

10/15

@TeroReOnko tarkoituksessa tukea iPhonea VoWiFi:n kanssa sitten kun se siirtyy yleisesti saataville?

Apple haluaa tästä rahaa mutta onko Telialla suunnitelmissa ostaa ko. toiminallisuus verkkoonsa Applelta?

Vastaa
0 tykkäystä
Haluatko lisätä keskusteluun jotain, tai kysyä lisää? Kirjaudu sisään tai liity jäseneksi osallistuaksesi keskusteluun. Löydät linkit myös sivun yläreunasta.