Yhteisö

Lueskele, kysy neuvoa, keskustele, opi uutta ja liity mukaan!
Jäseniä 63794
Kirjoituksia 173741

Liigan puolustajatähdet vertailussa - Hurja laukaus molempien vahvuutenaHighlighted

Liigan puolustajatähdet vertailussa - Hurja laukaus molempien vahvuutena

Ex-telialainen
Viestejä 955 kpl

Liigan puolustajatähdet vertailussa - Hurja laukaus molempien vahvuutena

1/1

lassi_thomson_liiga_puolustaja.png

 

Otimme kaksi Liigan nuorta huippupuolustajaa vertailuun ja pureuduimme tilastoihin, jotka eivät olleet aiemmin saatavilla. JYPin Anttoni Honka ja Ilveksen Lassi Thomson tahkosivat alkukauden samaa tahtia ja kuuluivat joukkueidensa kantaviin voimiin. Viime kesänä NHL:ään varattujen pakkien laukaukset ovat aivan Liigan kärkitasoa, mutta erojakin löytyi.

Data pelin keskiössä -blogisarjan mahdollistajana on Bitwise Oy:n kehittämä Wisehockey-älykiekkojärjestelmä, joka on asennettu jokaiseen Liiga-halliin ja on tällä kaudella käytössä jokaisessa Liiga-ottelussa. Wisehockey-järjestelmä hyödyntää tarkkaa sisäpaikannusteknologiaa. Hallin kattoon asennetut paikantimet poimivat älykiekkoon ja pelaajiin asennettujen tägien liikkeet reaaliaikaisesti ja lähettävät datan pilvipalveluun järjestelmän analysoitavaksi. Lopputulemana on valtava määrä erilaisia tilastoja paitsi jokaisesta pelaajasta, myös pelitapahtumista ja joukkueen kokonaissuorituksesta.

Puolustajalupaukset vastakkain

Blogisarjan ensimmäisessä osassa keskitytään Thomsonin ja Hongan alkukauteen ennen 3.11. alkanutta maajoukkuetaukoa.

Kovasta lyöntilaukauksesta ja sulavasta liikkeestä tunnettu 19-vuotias Thomson on Tampereen Ilveksen oma kasvatti, joka on palasi täksi kaudeksi takaisin Suomeen, vietettyään yhden vuoden Kanadan juniorisarja WHL:ssä. Thomson on NHL-seura Ottawa Senatorsin ensimmäisen kierroksen varaus tältä kesältä.

 

Honka on JYPin juniorimyllyn läpikäynyt puolustaja, joka pelaa tällä hetkellä kasvattajaseurassaan. Honka on nopea luistelija ja pelaajaprofiililtaan taitava oikealta ampuva kiekollinen puolustaja. Carolina Hurricanes varasi Hongan viime kesänä 83. pelaajana NHL:n varaustilaisuudessa. 

Molemmilta pelaajilta jätettiin yksi ottelu huomioimatta. Thomson loukkaantui ottelussa Lukkoa vastaan pelattuaan ainoastaan 28 sekuntia, jonka vuoksi kyseinen ottelu jätettiin pois laskettaessa keskiarvoja. Myös Hongan osalta yksi ottelu jätettiin laskuista älykiekkojärjestelmässä olleen vikatilanteen vuoksi.

 

liiga-blogisarja-lassi-thomson-anttoni-honka.png

 

Hongan jääaika niukasti Thomsonia suurempi

 

Jääaika on keskeinen mittari, kun tarkastellaan pelaajan saamaa vastuuta ja roolia joukkueessa. Thomsonia ja Honkaa vertailtaessa voidaan huomata, että jälkimmäinen on saanut hieman enemmän vastuuta omassa joukkueessaan. Hongan keskimääräinen jääaika on noin 18 minuuttia per ottelu, kun Thomson jää selvästi alle 17 minuutin. Thomsonilla on myös enemmän vaihtelua ottelukohtaisissa tilastoissa. Parhaimmillaan jääaikaa on tullut jopa yli 26 minuuttia, kun taas heikoimmillaan laskuri pysähtyi jo 10 minuutin kohdalle. Hongalla vaihteluväli on huomattavasti pienempi (12,43 - 21,29), joten vastuuta on kertynyt Thomsonia tasaisemmin.

Mielenkiintoista on myös tarkastella jääajan kehittymistä kauden mittaan. Thomsonilla käyrä on ollut hieman laskeva, joka selittyy osin Ilveksessä alkukaudesta tapahtuneella valmentajanvaihdoksella. Hongalla trendi on puolestaan varsin tasainen. Toisaalta pitää muistaa, että JYP on ollut tasavahva suorittaja koko syyskauden, kun taas Ilves joutui keksimään pyörän uudestaan katastrofaalisen alun jälkeen.

Honka ottaa pienen niskalenkin kilpakumppanistaan myös kiekonhallinta-ajan perusteella. Keskimäärin kiekko on pysynyt jyväskyläläisen lavassa noin 1,5 minuuttia per ottelu, kun Thomson pääsee hieman yli minuutin keskiarvoon. Sama pätee ottelukohtaiseen luistelumatkaan, jossa Honka päihittää Thomsonin niukasti. Myös tässä tilastossa Thomsonin vaihteluväli on huomattavasti Honkaa isompi ja ottelukohtaiset keskiarvot ovat hieman laskeneet alkukauden jälkeen. Peliajan laskeva trendi peilautuu suoraan myös tähän tilastofaktaan.

Molempien pelaajien osalta voidaan myös todeta, että joukkueen ykköspuolustajan paikalle on tilastojen valossa vielä hieman matkaa. Ilveksessä kokeneet konkarit Niko Peltola ja Kalle Maalahti nakuttavat keskimäärin 21-22 minuuttia per ottelu ja JYPissä Mikko Mäenpää ja Mikko Kalteva pääsevät lähes samoihin lukemiin. Myös kiekonhallinta-ajan ja luistelumatkan osalta konkarit ovat vielä hieman nuoria tähtiä edellä.


Tehotilastossa tasaista

Puolustajia nähdään harvemmin pistepörssin kärkisijoilla, eivätkä Honka ja Thomson tee tähän poikkeusta. Thomson saalisti ennen maajoukkuetaukoa pisteet 3+3, kun taas Honka nakutti tehot 1+7. On toki huomioitava, että Hongalle pelejä kertyi 19, kun Thomsonin tehot syntyivät 13 ottelussa. Vaikka Honka on pistepörssissä Thomsonia edellä, ottelukohtaisten keskiarvojen valossa Thomson on niukasti niskan päällä sekä maaleissa, että kokonaispisteissä.

Myös Thomsonin laukaisuprosentti on Honkaa parempi. Thomson laukoi 13 ottelussa yhteensä 49 kertaa. Näistä kolme upposi maaliin, 24 päätyi maalivahdin torjuntaan ja loput blokattiin tai viuhuivat ohi. Hongalla vastaavat luvut ovat 60 laukausta, yksi maali ja 27 torjuntaa. Vaikka tilastoissa ei ole suuria eroja, voidaan Thomsonin kutia pitää piirun verran vaarallisempana vastustajien kannalta.

Molemmilla nuorukaisilla on jäätävän kova laukaus, josta kertoo karua kieltään kauden huippulukemat. Hongan tulisin lämäri lähti peräti 148,2 km/h eikä Thomson jää kauas 145,5 km/h tykillään. Molemmilta on tilastoitu lukuisia yli 130 km/h laukauksia jo alkukauden aikana, joten lukemat voivat vielä kohentua kauden mittaan.

Myös syöttöprosenttien osalta erot ovat minimaaliset. Thomsonin syötöistä perille meni 84% ja Honka seuraa heti perässä 83% onnistumisprosentilla. Molemmat hyvää keskitasoa, vaikka joukkueiden kärkipuolustajien lukemille ei aivan ylletäkään.

Puolustajien osalta kannattaa tehopisteiden lisäksi tarkastella plus-miinus-tilastoa, joka kertoo kuinka monta maalia joukkue on tehnyt tai päästänyt kyseisen pelaajan ollessa kentällä. Ylivoimalla tai rangaistuslaukauksilla tehdyt tai alivoimalla päästetyt maalit eivät tähän vaikuta. Vaikkakin kyseessä on yksi jääkiekon kiistellyimmistä tilastoista, antaa se jonkinlaista osviittaa pelaajan suoriutumisesta. 

Plus-miinus-tilaston valossa Honka (+4) on selvästi Thomsonia edellä (-1). Täytyy kuitenkin huomioida, että suurin osa Thomsonin miinuksista syntyi heikon alkukauden aikana, jolloin Ilves hävisi viisi ottelua putkeen. Valmentajanvaihdoksen jälkeen tilasto onkin kolme osumaa plussan puolella.


Kumpi puolustajanuorukaisista on tilastojen valossa parempi?

Thomson ja Honka ovat tilastojen valossa varsin tasavahva parivaljakko. Hongan valttina on tasaisuus, eikä kauden aikana ole tapahtunut merkittäviä heilahteluja. Thomsonin otteet ovat sen sijaan ailahdelleet kauden mittaan ja niistä heijastuu koko Ilveksen suoriutuminen joukkueena. Heikosti sujunut alkukausi on takana ja joukkue on kavunnut sarjassa jo kuuden parhaan joukkoon.

 

Yllä mainitut tilastot eivät kerro koko totuutta, eikä niiden perusteella voida tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Ne tarjoavat kuitenkin mielenkiintoisen lisänäkökulman ja työkalun pelaajien ja joukkueiden analysointiin.

Mitä mieltä sinä olet nuorukaisten alkukaudesta ja mitä tilastoista voidaan päätellä? Nähdäänkö jompi kumpi näistä puolustajalupauksista jo ensi kaudella NHL:ssä?

Lue lisää:
Liigassa yli 50 UHD-ottelua tulevalla kaudella – Tuki laajenee kaikille Telian UHD-digibokseille
Älykiekko jatkossa käyttöön kaikissa halleissa
Aikamatkalla Liiga-pelissä

0 tykkäystä
0 vastausta
Haluatko lisätä keskusteluun jotain, tai kysyä lisää? Kirjaudu sisään tai liity jäseneksi osallistuaksesi keskusteluun. Löydät linkit myös sivun yläreunasta.