Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
kefiiri
Konkari
  • 206 custom-general.kudos
  • 677 custom-general.replies
  • 5 custom-general.solutions

Uusia 4G tukiasemia 2100MHz alueelle

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Kuten otsikko kertoo niin Telian omien tietojen mukaan sille on tulossa uusia 4G tukiasemia 2100MHz alueelle! Ainakin yhden paikan olen tälle löytänyt; Pyhäjärvi (Pyhäsalmi) Pohjois-Pohjanmaalle.

 

Onko todellakin näin? Vai painovirhe tiedoissa, eli kuitenkin 2600Mhz?

Ainakin voimassa olevien radiolupapäätösten (Traficom) mukaan Suomessa tuo kaista on edelleen UTRA FDD käytössä. Tämä tarkoittaa 3G -taajuuksia.

 

Telialla, niinkuin muillakin taajuusluvan haltijoilla, on tuolla kaistalla käytössä 20MHz:n kaista. Kaistahan on kokonaisuudessaan 60MHz, jolloin itse kullekin jää tämä 20MHz. Kun 3G -verkko vie 5MHz:n kaistan, tarkasti ottaen n. 4MHz, ei 4G:lle jäisi kuin 15MHz käyttöön, mikäli samaan aikaan myös 3G pidetään edelleen käytössä ko. kaistalla. Tuskin 3G verkosta kuitenkaan luovutaan tällä kaistalla, kun silloin sille jäisi vain 900MHz kaista toimintaan. Ja sekin on jaettu edelleen toiminnassa olevan 2G verkon kanssa. UMTS, UTRA tai 3G, miten se halutaan ilmaista, on pidettävä taajamissakin riittävässä kapasiteetissa ihan jo piirikytkentäisten puhelujen vuoksi. Eikä kaikilla ole edelleenkään 4G puhelimia, joten sekin on muistettava, jos sattuvat niillä verkon dataa käyttämään.

 

Itse siis epäilen, että tuolla Telian sivuilla on väärää tietoa eli painovirhe (pitäisi olla 2600MHz). Onko Telialle Traficomilta tullut uusi poikkeuslupa LTE käyttöön 2100MHz:lla?

Miten on, voisiko jokun Telialta kertoa asiasta tarkemmin?

 

 

Edit AaTanja: siirretty Liiga-osiosta puhelinliittymät ja mobiilinetti -osioon.

11 vastausta
kefiiri
Konkari
  • 206 custom-general.kudos
  • 677 custom-general.replies
  • 5 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Nyt alkoi hahmottumaan tämä B1 kaistan käyttö LTE-verkossa, kun selailin Cellmapperia ja Telian verkonrakennus/laajennus karttoja.

 

Aika selvästi näyttää siltä, että B1 kaista on tuotu useaan kohteeseen juuri 4G+ verkon vuoksi. Tapauksesta riippuen joko 10MHz tai 20MHz kaistalle. Tähän edelliseen vaikuttaa selvästi paikallisen alueen 3G- verkon laajuus. Näin edelleen mahdollistetaan alueen toimiva ja riittävä 3G verkon kapasiteetti. Toki myös B7 rakennetaan. Kapasiteettia LTE:lle saadaan runsaasti taajamiin kun on käytössä eri variaatioilla B3/B7/B1 kaistat.

 

 

kefiiri
Konkari
  • 206 custom-general.kudos
  • 677 custom-general.replies
  • 5 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Tästä tuli edelleen mieleen yksi juttu liittyen näihin verkon analysointi sovelluksiin.

 

Nyt tuosta B1 kaistalla olevasta tukiasemasta tuli näkyviin sellainen asia, että oma puhelimeni lukkiutuu siihen soluun. Käytössäni on Network Cell Info lite -ilmaisohjelma. Vastaavasti Cellmapperin avulla skannattuna kyseinen solu näyttää olevan 10MHz kaistalla.

 

Puhelimeni tukee 2CA/CAT6- tekniikkaa. Kun teen sillä nopeustestin ja samalla seuraan tuota NCI -ohjelmaa niin ohjelmasta ei saa irti edelleenkään muuta kuin tuon palvelevan solun ja naapurisolujen signaalien perustiedot. Nopeustesti antaa kuitenkin nopeudeksi ihan täydet 100Mbps, eli sen minkä liittymäni maksimi on.

 

Kiinnostaisi nyt tietää millä ohjelmalla näkisin miten puhelimeni datansiirto teknisesti rakentuu.

Hyppääkö datakanava kyseisen tukiaseman B3 -kaistalle kokonaisuudessaan vai yhdistämällä B1- ja B3-kaistat jakamalla kuormitusta näinollen tukiasemassa kahdelle taajuuskaistalle?

Puhelin on Honor 8 joten ilmeisesti tämä pätevä NSG ohjelma ei tässä mallissa edes toimi enkä muutenkaan haluaisi rootata puhelintani kun siinä on takuu edelleen voimassa.

Onko olemassa muuta ohjelmaa?

 

Eihän tuo asia nyt niin olennainen ole, tärkeintä että data liikkuu. En myöskään saa tuolla käytetyllä mokkulla Huawei E5377T kunnolla tutkittua verkon toimintaa, kun siinä ei taida toimia muuta kuin tämä selaimen kautta tapahtuva http://192.168.8.1/api/device/signal signaalitiedot, jotka ovat melko köykäiset.