Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri
 • 6088 custom-general.kudos
 • 5780 custom-general.replies
 • 45 custom-general.solutions

Telia sulkee 3G-verkkonsa vuoden 2023 loppuun mennessä

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Lehdistötiedotteemme telia.fi:ssä:

 

Telia on päättänyt aikataulusta, jolla yhtiön 3G-verkko poistuu käytöstä. Tarkoitus on sulkea verkko vuoden 2023 loppuun mennessä. Taajuuksia ja investointeja vapautuu 5G:lle ja muille uusille tekniikoille.

 

Päätöksen taustalla on teknologian uudistaminen paremman asiakaskokemuksen tarjoamiseksi. 4G- ja 5G-verkot tarjoavat enemmän kapasiteettia, nopeutta ja muita verkon ominaisuuksia koko ajan kasvavaan käyttöön.

 

”Teknologiat kehittyvät nopeasti. 5G-verkko on jo laajasti käytössä, 4G-puhe eli VoLTE on tuotu verkkoon ja esineiden internetiä palvelevat uudet tekniikat kuten LTE-M ja Narrowband IoT kattavat jo koko Suomen. Nyt on hyvä ajankohta saatella hyvin palvellut 3G-verkko kohti auringonlaskua”, sanoo Telian teknologiajohtaja Jari Collin.

 

Verkon sulkemisen jälkeen 3G-puhelimet ja -liittymät toimivat edelleen gsm-verkossa. Datayhteydet edellyttävät käytännössä 4G-palveluihin siirtymistä.

 

”Autamme asiakkaitamme päivittämään palvelunsa parin vuoden siirtymäaikana heille parhaiten sopivalla tavalla. Mobiiliverkon aktiiviset netinkäyttäjät ovat jo suurelta osin siirtyneet 4G:hen ja 5G:hen, joten 3G:stä luopuminen ei muodosta isoa murroskohtaa mobiilipalveluiden kehityksessä”, arvioi Collin.

 

Telia tarjoaa tällä hetkellä matkaviestinnän palveluita jo neljän eri sukupolven mobiiliverkoissa: 2G eli gsm, 3G, 4G ja uusimpana nopeasti laajentuva 5G. 3G:n sulkemisen jälkeen gsm-verkko palvelee edelleen mobiilipuheluita sekä ensimmäisen sukupolven koneliittymiä.

Tero, Yhteisömanageri

Jos kommentti vastasi kysymykseesi paina "Hyväksy ratkaisuksi" | Paina tykkää, jos pidit kommentista

Yhteisössä kerätään nyt pisteitä - voit voittaa palkinnon!

317 vastausta
kustaa1967
Konkari
 • 450 custom-general.kudos
 • 1004 custom-general.replies
 • 27 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

@snow28  kirjoitti:

@kustaa1967  kirjoitti:

@snow28  kirjoitti:

@kustaa1967  kirjoitti:

@snow28  kirjoitti:

@kustaa1967  kirjoitti:

@kiisseli67  kirjoitti:@kiisseli67  kirjoitti:

Kesällä minun isä kävi Saksassa reissussa ja hänellä on vanha Nokia 6233 puhelin. Saksassa oli 3G-verkko jo purettu pois, joten puhelut isältä ja isälle meni 2G-verkon kautta. Olin vähän skeptinen että minkälainen kuuluvuus olisi, mutta yllätyin kuinka selvästi ja selkeästi puhelu kuului. Sitä en tiedä oliko vaikutusta, kun molemmat käyttivät Telian verkkoa 😀


 


Hups! Lapsus käynyt kirjoituksessa, tarkoitus oli kirjoittaa, että molemmilla Telian matkapuhelinliittymä 🤦🏻‍♀️

 

Edit. Isä myös soittelee tuolla samaisella Nokialaisella (3G-puhelin) lähes viikoittain Saksalaiseen matkapuhelinliittymään tai sieltä soitetaan isälle. Minulle soitettiin myös jouluna jouluterveiset sieltä ja kyllä oli tosi selkeä ja kuuluva puhelu, ei minkäänlaisia häiriöitä puheluissa. Ei niinkuin ennen vanhaan, jolloin saattoi kuulla "langoilla" jopa muidenkin puheluiden puhetta 😉


Epäilemättä 2G-verkossa puhelut ja tekstarit toimivat ihan siedettävästi. Toistetaanpa kuitenkin vielä tässäkin ketjussa esiin nostettu tosiasia , että suuri osa älypuhelimista ei tue VoLTE:a eikä tule koskaan tukemaankaan , niin 2023 jälkeen niidenkin puhelut siirtyvät 2G-verkkoon. Silloin puhelun aikana netin käyttö tyssää lähes totaalisesti.


Tuo on varmastikin hieman liioittelua, että suurin osa älypuhelimista ei tukisi VoLTEa. Sanoisin, että suurempi osa tänä päivänä jo tukee. Vuonna 2024 voi sitten harkita puhelimen uusintaa, mikäli haluaa VoLTEn käyttöön ja nykyinen puhelin ei tue sitä.

 

Sinällään hauska juttu, että @kiisseli67 vanha Nokia 6233 vielä toimii isälläsi. On meinaan todella vanha puhelin.


Hmmm...

 

Luepa @snow28 kirjoitukseni huolellisesti. Kirjoitin , että suuri osa enkä suurin osa. Siinä on vissi ero.

 

Suomessa on suuri joukko ihmisiä , jotka uusivat puhelimensa vasta , kun se "räjähtää" käsiin ja monelle koko 3G:n lopetus tulee täydellisenä yllätyksenä.

 

Minulle asia on kyllä tuttu , mutta en oikein pidä siitä , että operaattori sanelee , milloin kapulani uusin.


En uskaltaisi käyttää edes termiä suuri osa. Ymmärtäisin tälläkin, että viitataan kymmeniin prosentteihin älypuhelinkannasta. Sanoisin, että pieni osa ei tue. 

 

Puhelintahan ei ole pakko uusia edes v. 2024. 4G toimii puhelimessa edelleen samaan malliin ja puhelut hoituvat 2G-verkossa. Sitten jos haluaa dataa välttämättä käyttää puhelun aikana niin puhelimen vaihto on toki edessä. Monet näistä Android-puhelimista ovat siinä vaiheessa jo sen verran vanhoja muutenkin, että niihin ei tule enää edes päivityksiä ja muodostavat käyttäjälle tietoturvariskin. 

 

Niin kauan kuin sinulla ei ole osoittaa tilastoa VoLTE-puhelinten osuudesta koko käytössä olevasta laitekannasta , niin kyse on vain yksittäisen henkilön mielipiteestä. Yhdelläkään minun tuttavapiirissä ei vielä ole VoLTE-puhelinta eikä edes suunnitelmaa sellaisen hankkimisesta. Toisaalta ei sellaisella älypuhelimella juurikaan mitään tee , jos siitä puheluiden aikana netti katkeaa melkein kokonaan. Sen verran paljon siitä aiheutuu haittaa , kun ne kapulat tekevät taustalla kaikenlaista.

 

No eipä tästä kannata kiistellä , vaan katsotaan millainen metakka sitten syntyy 2023 lopussa , kun asia suurelle yleisölle realisoituu. Täällä kirjoittelevat sellaiset henkilöt , joille asia ei tule yllätyksenä. 😉


Mielenkiinnosta tiedustelen, että mitä älypuhelimia tuttavapiirilläsi on käytössä? Itselläni on ainakin sellainen mielikuva, että tyypillisesti ne ihmiset jotka eivät halua uusia puhelintansa usein ovat enemmän vanhan liiton ihmisiä, eli silloin kun puhuvat niin eivät välttämättä halua tehdä muuta samaan aikaan. Käyttääkö tuttavapiirisi aktiivisesti nettipalveluita puhelun aikana? Ei se 3G nyt kovin herkkua ole enää tänä päivänä.


Se nonVoLTE-laitteiden kirjo on sen verran laaja , että en lähde sitä perkaamaan. Mainittakoon vielä , että kuten tässäkin ketjussa on todettu , niin vaikka puhelinvalmistaja ilmoittaisi laitteen tukevan VoLTE:a , niin operaattorista johtuen se ei vaan toimi. Näin ollen VoLTE-yhteensopimattomien laitteiden kirjo on paljon luultua suurempi.

 

3G-verkossa data kulkee ihan riittävän hyvin , 2G-verkossa ei.

Ihmiset mm. navikoivat puhelimella ja puhuvat samalla , lataavat valokuvia pilveen ja puhuvat , laite varmuuskopioi puhelun aikana jne. Kyllä näitä riittää.

ReOlivia
Moderaattori
Moderaattori
 • 338 custom-general.kudos
 • 592 custom-general.replies
 • 23 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Aihe herättää varmasti tunteita ja muistutan täältä taustalta, ettei anneta keskustelun äityä väittelyksi 🙂


| Telia Yhteisön moderaattori | Käytössä Apple iPhone 12 | Kiinnostunut sarjoista ja elokuvista |
snow28
Kunniajäsen
 • 146 custom-general.kudos
 • 360 custom-general.replies
 • 15 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Ainakaan tämän perusteella Telia ei halua, että valmistaja tuosta vain vain kääntää VoLTE-tuen päälle, vaan edellyttää sen erikseen testaamista. Mikäli valmistajalla ei ole tapana testauttaa puhelimiaan pyöreästi tuhannen operaattorin kanssa erikseen, tarkoittaa tämä sitä, että VoLTE:tä ei sitten tule.

 

Miksi VoLTE ei ole valikossa käyttäjän valinta? Silloin jokainen voisi kytkeä sen tarpeen mukaan pois päältä, mikäli laite aiheuttaa ongelmia jonkun operaattorin liittymillä.

 

Todella pelottava skenaario, että tavalliset kuluttajat laitettaisiin koekaniineiksi testaamaan VoLTEa. Tekniikka on monimutkainen ja vaatii kattavan testauksen ammattimaisesti ja oikeilla laitteilla ja ohjelmistoilla. Tarpeeksi löytyy jo muutenkin esimerkkejä elektroniikkamarkkinoista, jossa täysin riittämättömästi testaamattomia tuotteita tuodaan keskeneräisenä kuluttajille myytäväksi. Sen mitä tuosta toisen viestiketjun perusteella olen lukenut niin Telia on ollut aktiivinen Googlen suuntaan, mutta siellä ei ole tuntunut olevan haluja tuoda VoLTE-tukea Pixel-puhelimille.

 

 


@snow28  kirjoitti:

4G-verkon sulkeminen oli varmaan vitsi?


Se ei ollut vitsi.

 

4G-laitteet toimivat paremmin 3G- kuin 2G-verkossa. Vaihtamalla B20 → n20:ksi saataisiin 5G-verkkoon juurikin tuo toivomasi nopeudenlisä syrjäseuduilla, eikä 2G- ja 3G-verkoille tarvitse tehdä kummallekaan mitään huononnuksia.

 

4G-laitteet toimivat parhaiten 4G-verkossa. 4G-verkon alasajaminen on täysin utopistinen ajatus edes lähivuosinakaan. Mikään operaattori maailmassa ei ole sellaista suunnittelemassa. VoLTE häviäisi samassa yhteydessä pois ja siirryttäisiin takaisin 90-luvulle. 

 

B20-taajuudella tehdään kuuluvuuspeittoa ja tukiasemia, joissa on pelkästään B20 on Suomessa eri operaattoreilla valtava määrä. 4G:n muutos 5G:ksi 10 MHz FDD-taajuudella tarkoittaa nopeuden parannuksessa n. 10% luokkaa eikä se ole kovin merkittävä parannus.

 

4G:n alasajo ja tippuminen 3G:lle tarkoittaa lähes 90% kapasiteetin leikkausta. Päätelaitetuki n20 SA:lle on todella huono tällä hetkellä. Maaseudun kaikki laitteet tippuisivat 3G-verkkoon, joka tarkoittaisi sitä, että operaattorin verkko menisi täysin tukkoon. Sen jälkeen ei soiteta puheluita tai käytetä internetiä. 

 

Suurin tarve on saada lisää uusia taajuuksia 5G käyttöön ja tähän 900 MHz taajuus sopii hyvin. Todennäköisesti B20 800 MHz tulee olemaan viimeinen taajuus, joka siirtyy 5G:lle. Siirtymä tapahtunee todennäköisesti vasta vuosikymmenen lopussa, jos silloinkaan. DSS:n avulla voidaan toki siirtymää tasoittaa, mutta onko operaattoreilla sen käyttöön edes halua on epävarmaa.

 

Mielenkiinnolla myös seuraan vapautuisiko 600 MHz taajuus joskus vuosikymmenen lopussa 5G-käyttöön televisiokanavilta. Aika näyttää. Toki muitakin potentiaalisia taajuuksia on tarjolla 5G-käyttöön.

 

SA varmaan tulee jossain määrin tuotantoon tämän ja ensi vuoden aikana, mutta siirtymä tulee olemaan hidas. Kuluttajan näkökulmasta SA:n nopeudet tulevat olemaan alhaisemmat kuin NSA:ssa ja päätelaitteet tukevat vielä huonosti SA:ta. Monet 5G-laitteet eivät ikinä tule saamaan SA-tukea.

 

Kaikki kotona käytettävät CPE-laitteet, jotka ovat kuluttajan ostamia tai operaattorin asentamia Koti 5G:tä varten eivät tue NR-CA:ta. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki ne päätelaitteet pitää uusia, jos haluaa käyttää enempää kuin yhtä taajuutta SA:lla. 5G NSA tulee olemaan lähivuosinakin käytännössä aina nopeampi kuin SA. SA:lla on muita etuja NSA verrattuna, mutta nopeus ei ole yksi niistä.

kustaa1967
Konkari
 • 450 custom-general.kudos
 • 1004 custom-general.replies
 • 27 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

@ReOlivia  kirjoitti:

Aihe herättää varmasti tunteita ja muistutan täältä taustalta, ettei anneta keskustelun äityä väittelyksi 🙂


Minusta kyllä ihan ketjun aiheeseen liittyvä asiapitoinen keskustelu järkevin perusteluin on jopa toivottavaa. Asiat kun yleensä eivät ole yksiselitteisiä , niin niitä kannattanee valottaa eri näkökulmista.

 

Sen sijaan keskustelijoiden henkilöön kohdistuva arvostelu ei ole toivottavaa.

ReOlivia
Moderaattori
Moderaattori
 • 338 custom-general.kudos
 • 592 custom-general.replies
 • 23 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

@kustaa1967  kirjoitti:

@ReOlivia  kirjoitti:

Aihe herättää varmasti tunteita ja muistutan täältä taustalta, ettei anneta keskustelun äityä väittelyksi 🙂


Minusta kyllä ihan ketjun aiheeseen liittyvä asiapitoinen keskustelu järkevivin perusteluin on jopa toivottavaa. Asiat kun yleensä eivät ole yksiselitteisiä , niin niitä kannattanee valottaa eri näkökulmista.

 

Sen sijaan keskustelijoiden henkilöön kohdistuva arvostelu ei ole toivottavaa.


No se on kyllä ihan just näin ja onkin hyvä, että keskustelua käydään suuntaan ja toiseen. Muistutin vain, ettei ajauduta juupas-eipäs kuiluun. Kaikki on ok tämän osalta.


| Telia Yhteisön moderaattori | Käytössä Apple iPhone 12 | Kiinnostunut sarjoista ja elokuvista |
SebastianE
Telialainen
Telialainen
 • 18 custom-general.kudos
 • 12 custom-general.replies
 • 0 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Moi @irritus,

 

Kirjoitukseni tuossa kyseisessä ketjussa ei ehkä ollut paras selitys tilanteesta kun tulee yleisesti VoLTEn sallimiseen meidän verkossa. Kyseisessä ketjussa viittasin siihen, että me emme ole estäneet Telian puolelta Google puhelimia toimimasta IMS puolella (VoLTE/VoWiFi). Me emme myöskään kiellä valmistajia kytkemästä VoLTEa päälle jos he sen haluavat tehdä vaikka tällä sekunnilla (esim tietyt Grey-market tuotteet toimivat VoLTEssa ihan hyvin Telian verkossa), mutta jos he haluavat että me virallisesti merkitsemme laitteen tuetuksi / myymme laiteta kaupoissamme niin haluamme että kaikki toiminnot toimivat ilman ongelmia ennen kuin kuluttaja saa puhelimen käteen.

 

Esimerkiksi jos hätäpuhelut eivät toimisi VoLTEssa jossain kyseisessä luurissa ja me olemme merkinneet laitteen toimivaksi, sehän ei olisi yhtään hyväksyttävää toimintaa meiltä (toki jos valmistaja puskee päivityksen mikä rikkoo jotain niin emme voi siitä olla vastuussa, mutta teemme parhammee että valmistaja korjaisi ongelman niin nopeasti kuin mahdollista).

 

Me otamme vastaan avoimesti laitteita kaikilta valmistajilta ja testaamme itse kaiken mitä saamme, ja jos löydämme ongelman laitteesta niin ilmoitamme siitä aina eteenpäin ja odotamme että ongelma korjataan ennen kuin merkitsemme laitteen virallisesti VoLTE/VoWiFi toimivaksi. Me emme siis vain odota että valmistaja testaa laitteet, vaan testaamme itse myös niitä (toki emme ole valmistajien testitalo elikkä testaamme vain kohtia jotka liittyvät operaattorin toimintaan).

 

Toivottavasti tämä kirjoitus selvensi tilannetta 🙂

Finland Device & SIM Technology Lead
Leonita
Vakiokalustoa
 • 77 custom-general.kudos
 • 160 custom-general.replies
 • 3 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Onko teillä ollut vuoropuhelua brändin 'Doro' suuntaan IMS-palveluiden suhteen? Verkkokaupoissa myydään vielä täyttä häkä huippumallia Doro 8080 ja uutta 8110 -mallia, joista kumpikaan ei taida tällä erää tukea VoLTE- ja VoWifi -puheluita. 

SebastianE
Telialainen
Telialainen
 • 18 custom-general.kudos
 • 12 custom-general.replies
 • 0 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Moi @Leonita,

 

Doro 8080 ja 8110 mallit pitäisivät kyllä olla IMS tukevia ja olen aikoinaan antanut 8080 mallille hyväksynnän. Minäpäs yritän tarkistaa ne tänään / ensi-viikon maanantaina ja laitan samalla Dorolle kyselyä niitten tilanteesta.

 

Doroista myös 8050, 7001H, 7011, 7081, 780X & 731X pitäisi myös olla VoLTE tukevia laitteita ellei muistini petä.

Finland Device & SIM Technology Lead
Leonita
Vakiokalustoa
 • 77 custom-general.kudos
 • 160 custom-general.replies
 • 3 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Kiitos vastauksesta. Taitaa ainoastaan tuo uusin loppusyksystä julkaistu Doro 8110 malli enää puuttua listalta. 

Purnipsi
Kunniajäsen
 • 2125 custom-general.kudos
 • 3486 custom-general.replies
 • 136 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Huomionarvoista on, että esimerkiksi tämä DNA:n myymä perusluuri (jonka 20€ hintaan taisin Black Fridayna ostaa), tukee VoLTE-puheluita myös Telian verkossa. 

Nokia 105 4G

https://kauppa.dna.fi/tuote/nokia-105-4g/p/QP00447-black?bt=%2Flaitteet%2Fnokia%2Fkaikki