Yhteisö

Lueskele, kysy neuvoa, keskustele, opi uutta ja liity mukaan!
Jäseniä 64872
Kirjoituksia 176428

Asunnon osto.jpg

 

 

Olen pidempää ihmetellyt, miksei asuntojen myynti-ilmoituksissa ole pääsääntöisesti mitään mainintaa siitä, minkälainen nettiyhteys asunnossa on. Ei edes uusissa asunnoissa, joissa asia on todennäköisesti hyvässä kunnossa. Mitä nopeuksia, palveluita on saatavilla ja miltä operaattoreilta. Minusta tämä on tärkeämpi tieto, kuin keittiön kaakelit tai että asunnossa on 70-luvun tekniikkaa edustava kaapeli-tv. Olen tätä myös kysellyt kiinteistövälittäjiltä. Mitään selkeää syytä tietojen puuttumiseen ei osata antaa. On sanottu, että ei ole tapana, ihmisiä ei kiinnosta, välittäjä ei osaa / tunne tilannetta, isännöitsijä / omistaja ei kerro jne. Onko kyseessä todella tietämättömyys ja/tai laiskuus. Vai pelätäänkö tämän tiedon kiinnostuksen tuloa asuntovälityksen valtavirtaan. Tämä tieto nimittäin saattaisi vaikuttaa asunnon haluttavuuteen ja sitä kautta hintaan.

 

Se, että tietoa puuttuu vain asunnon myynti- ja vuokraustilanteessa johtuu pitkälti siitä, että pelikentällä on käytännössä viisi eri osapuolta. Asunnon omistaja, talonyhtiö, isännöitsijä, operaattori ja kiinteistövälittäjä. Näiden kesken ei ole oikein selvillä vastuut kodin tietoliikenneratkaisujen suhteen. Operaattorit ovat vuosikymmeniä tuoneet ”tietoliikenteen” kotitöpseliin asti (lankapuhelimen ajoista lähtien). Kuitenkin jo useita vuosia vastuu talon sisäverkosta on ollut talonyhtiöllä ja omakotitalon suhteen kiinteistön omistajalla. Vastuiden muutosta ei ole kuitenkaan ymmärretty suurimmassa osassa talonyhtiöitä. Toimitaan vanhalla mallilla vaikka sisäverkko on talonyhtiön suunnittelu (remontti), ylläpito- ja kehitysvastuulla.

 

Kun vastuu on jäänyt operaattoreille joilla ei ole ”toimivaltaa” kiinteistön sisällä ja talonyhtiö ei kapulaa vastuun suhteen ole ottanut. On tietoliikenteen ylläpito ja kehittäminen jäänyt isännättömäksi. Vastuuta ei ole ottanut talonyhtiöt eivätkä isännöintitoimistot. Vaikka näille tahoille vastuu kuuluisi. Tästä seuraa lieveilmiöitä, joista yksi on se, että tietoliikenteen tason ja palveluiden tärkeyttä yhtenä asunnon merkittävänä ominaisuutena ei nähdä. Vaikka kysyntää hyvälle netille on todella paljon ja on kiistaton tosiasia, että se vaikuttaa asunnon haluttavuuteen ja sitä kautta hintaan. Vastuullisen tahon puute myös helposti nostaa kiinteistössä asumiskustannuksia, kun ei tehdä keskitettyjä sopimuksia operaattorien kanssa.

 

Ehkä tilanne paranisi lainsäädännön kautta mutta pidän silti silkkana tyhmyytenä, että uudenkaan asunnon kyseessä ollessa ei tuoda myyntitilanteessa esille millainen tietoliikenteen taso on ja millaisia eri palveluita on saatavilla. 

 

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6389039401338499072

 

T: Tuokki

 

55 kommenttia 👇
Vakiokalustoa
Viestejä 133 kpl

Todellakin nostit pramilla erittäin tärkeän asian, jos itse olisin ostoaikeissa. Kiinteistön kaapelointi ei ole kaikista selvin asia vanhoissa kohteissa, koska esimerkiksi etäisyydet keskukseen rajoittavat nopeuksia, eikä vanhalla omistajalla ole välttämättä ollut käytössään sitä nopeinta mahdollista saatavilla olevaa yhteyttä.

 

Vaikka kiinteistöjä myydäänkin mielikuvamarkkinoinnin avulla täytyy tietyillä asioilla olla mitattavuus, jotta välittäjä voisi edes luvata mitään. Ehkä heidän kannattaisi panostaa osaamisensa päivittämiseen tällä saralla. Aivan varmasti myös operaattoreilla olisi petrattavaa tässä asiassa, varsinkin, kun käyttäjät alkavat olla kyllästyneitä paikoitellen ruuhkautuneisiin matkaviestinverkon datayhteyksiin.

Vakiokalustoa ☆☆
Viestejä 524 kpl

Johtunee siitä, että 99% tekniikkaa ymmärtämättömistä "tavan tallaajista" käsittää netin joko puhelimeen tulevana SIM-korttina tai sitten kotikäytössä se on muovinen, valkoinen laatikko jossa on siinäkin SIM-kortti sisällä ja wifi-tukiasema samassa.

 

Eli ei ihmiset edes tiedä, miten paljon parempia mettiyhteyksiä on edes olemassa, kun sen ottaa kiinteästi. Silti osataan kyllä valittaa kun se (itse valittu ja tietysti halvin mahdollinen) 4G-yhteys ei milloin mistäkin syystä toimi kunnolla. Kaikista eniten pihalla olevien mukaan esimerkiksi valokuitu on turha, koska 5G tulee. Eivät vaan satu ymmärtämään että mistähän se nettiyhteys sinne 5G:hen sitten tulee, jos ei kuidusta...


Mutta kyllä esimerkiksi kuituliittymä nostaa rakennuksen arvoa vähintään rakennuskustannustensa verran, koska se on kuitenkin siihen rakennukseen kiinteästi kuuluva varuste, jonka käyttöikä on ainakin 50 vuotta. Siten kuituliittymän rakentamiseen sijoitetut rahat on itse asiassa kiinteistöön sijoitettuja rahoja.

 

Jos itse lähtisin taloa myymään niin pistäisin tietoihin kissan kokoisilla kirjaimilla että talossa on 10 Gbit kiinteistöliittymä sekä 19" räkit ja kunnon sisäverkko osin kuidulla ja joka ikinen laite ammattitasoa. Mutta: enpä ole juuri tästä syystä taloa edes myymässä, tuskin koskaan - koska uudessa pitäisi olla samanlainen järjestely, jota ei todellakaan ollut helppo saada. Jos kuitenkin satun rikastumaan miljonääriksi asti niin sitten ehkä vaihdetaan hienompaan taloon ja toteutetaan sinne samanlainen kuitu vaikka maksaisi sata tonnia.. 🙂

Moderaattori
Viestejä 943 kpl

Tämä! Ehdottomasti samaa mieltä ja ihmetellyt myöskin miksi myynti-ilmoituksissa tuollaisesta asiasta ei ole mitään mainintaa. Sanotaan että kuitu lisää asunnon myyntiarvoa mutta missään asuntoesitteessä en ole mainintaa nähnyt että asuntoon tulee kuitu, vaikka se sinne tulisikin. Haittaako se sitten niiden asuntojen myyntiä johon sitä kuitua ei tule jos tällaisesta aletaan mainita, mene ja tiedä. Yleensä netin saatavuutta ihmetellään sitten vasta kun nimet on paperissa ja muuttoauto rullaa pihaan. Toivottavasti kiinnostus tähänkin asiaan kasvaa ja osattaisiin jo aiemmin ottaa asia huomioon.

Kunniajäsen
Viestejä 1 279 kpl

@Tuokki1 kirjoitti:

Miksi asuntojen myyntilmoituksissa ei pääsääntöisesti ole mitään mainintaa minkälainen nettiyhteys asunnossa on? ...

 

Onko kyseessä todella tietämättömyys tai laiskuus.

 


 

Vastaus alemmassa lauseessa. Kun välittäjä ei itse tiedä asiasta mitään, niin kuvittelee ettei se ketään muutakaan kiinnosta. Jos hän itse käyttää tyytyväisenä "neljägeetä ku se toimiin joka paikassa ja on halpa" niin ei voi käsittää miksi jotain ihmistä kiinnostaisi vaikka kuitu tai kiinteistöliittymä kohteessa... Hymiö Välinpitämätön

 

Omat vanhemmatkin ovat myymässä asuntoaan tällä hetkellä, ja kun tsekkasin heidän välittäjänsä tekemää myynti-ilmoitusta, sanoin välittömästi, että käskekää merkkaamaan se DNA kiinteistöliittymä kohteen tietoihin niin ei tarvitse ostajaehdokkaan miettiä joutuuko siellä tappelemaan 4G:llä vai saako sinne oikean nettiliittymän.

 

Itse kun olin taloa ostamassa, niin huomasin trendin olevan se, että jos ok-talossa oli kuitu vedettynä niin se oli yleensä mainittuna ilmoituksessa, mutta muussa tapauksessa asiasta ei ollut mitään mainintaa.

Kommentaattori
Viestejä 59 kpl

@kjnskirjoitti: 

Itse kun olin taloa ostamassa, niin huomasin trendin olevan se, että jos ok-talossa oli kuitu vedettynä niin se oli yleensä mainittuna ilmoituksessa, mutta muussa tapauksessa asiasta ei ollut mitään mainintaa.


Eniten ihmettelen sitä, että miksi juuri rakennettussakaan kerrostaloasunnon myynti ilmoituksessa ei mainita kuitua. Vaikka siinä se varmasti on. Ymmärrän että asiasta ei haluta pitää "mölyä" jos homma on retuperällä, mutta että asiaa ei pidetä kertomisen arvoisena edes uudistuotannossa ?

 

Jotenkin epäilen, että laiskuuden ja osaamattomuuden lisäksi kiinteistövälittäjät ovat haluttomia nostamaan netin tietoja muiden asunnon vakiotietojen tasolle juurikin siitä syystä, että tämä saattaisi heikentään vanhojen asuntojen menekkiä. 

 

Itse olen todellakin sitä mieltä, että tämä tieto on nyt ja varsinkin tulevaisuudessa todella tärkeä ja pitäisi olla lain mukaan (jos ei vapaehtoisesti saada kuntoon) pakko ilmoittaa asunnon myyntilmoituksessa. No olenkinkin kuulemma nörtti joka mouhoaa asioista joita ei tiedä / ymmmärrä 90% taviksista. Väitän kuitenkin että nyt tässä aliarvoidaan "taviksia".

 

T: Tuokki 

Velho
Velho
Viestejä 2 415 kpl

Olen itse joiltain tutuilta kuullut, kun ovat kerrostalosta, jossa toimiva kaapelinetti/ethernet/vdsl pohjainen yhteys pois muuttaneet, että yllätyksenä on tullut, ettei omakotitaloon aina noista yhtäkään ole saatavilla. Tulee yllärinä, ettei siihen ihanaan metsän siimeksessä, korvessa, olevaan asuntoon ole saatavilla kuin -110dBm RSRP -voimakkuudella oleva LTE. (Jostain ihmern syystä nykyisin taloja tulee vaikka mihin metsän keskelle).

 

Omaan talonyhtiöön on piakkoin tulossa KTV (kuitu tosin on lähistön jakokaappiin), ja samalla nettiyhteys sen kautta. Tällä hetkellä mahdollisuutena on 24/1 ADSL. Itselläni ollut kuitenkin 4G LTE, sillä ADSL n. 60€/kk, kun 4G noin 20€ ja toiminut vallan mainiosti. Nyt kun netti KTV verkon kautta tulee saataville ja osa siitä leivottaneen vastikkeeseen (ei ainakaan vielä ole osoitettu), niin tod.näk. tulee valittua se.

 

Olen myös huomannut, ettei nettiyheys kiinnosta tavan tallaaja, kun se on nykyään "itsestäänselvyys". Kun ongelma tulee, niin sitten menee sormi suuhun ja asia vasta huomataan.

Vakiokalustoa ☆☆
Viestejä 524 kpl

Uusissa pitäisi kai olla kuitu peräti asuntoihin asti ihan lakisääteisenä. Kaipa asiaa voisi kysyä kun käy tutustumassa kohteeseen ja voihan sitä itsekin katsella, mitä niihin seinärasioihin tulee. Mobiiliverkkohan ei uusissa taloissa välttämättä kauhean hyvin pelitä sisällä.

 

Optimitilanne olisi kyllä sellainen että noi tietoliikennejutut olisi pakko listata (mitä kiinteitä yhteyksiä asennettuna ja kunto) ja lisäksi voisi olla vielä mobiilikäyttäjillekin mm. eri operaattorien kentänvoimakkuus- ja nopeustiedot. Jälkimmäinen onnistuisi jos kiinteistövälittäjillä olisi multisim-puhelin ja sellainen sovellus millä tuon asian voisi nopeasti kartoittaa. Tässäpä sovellusidea jollekin kehittäjälle.

 

Kuitenkin kaikenmaailman energiatehokkuustietojakin pitää jo listata, vaikkei niillä olisi edes mitään yhtäläisyyttä todellisen kulutuksen kanssa.

Velho
Velho
Viestejä 2 415 kpl

@SINAD kirjoitti:

Uusissa pitäisi kai olla kuitu peräti asuntoihin asti ihan lakisääteisenä. Kaipa asiaa voisi kysyä kun käy tutustumassa kohteeseen ja voihan sitä itsekin katsella, mitä niihin seinärasioihin tulee. Mobiiliverkkohan ei uusissa taloissa välttämättä kauhean hyvin pelitä sisällä.

 

Optimitilanne olisi kyllä sellainen että noi tietoliikennejutut olisi pakko listata (mitä kiinteitä yhteyksiä asennettuna ja kunto) ja lisäksi voisi olla vielä mobiilikäyttäjillekin mm. eri operaattorien kentänvoimakkuus- ja nopeustiedot. Jälkimmäinen onnistuisi jos kiinteistövälittäjillä olisi multisim-puhelin ja sellainen sovellus millä tuon asian voisi nopeasti kartoittaa. Tässäpä sovellusidea jollekin kehittäjälle.

 

Kuitenkin kaikenmaailman energiatehokkuustietojakin pitää jo listata, vaikkei niillä olisi edes mitään yhtäläisyyttä todellisen kulutuksen kanssa.


Ai siis uusissa omakotitaloissa? Haja-asutusalueilla tuo ei kyllä toteudu tai edes voi toteutua. Esimerkiksi omaan asuinpaikkaan kuidun vedättäminen maksaisi noin yhden omakotitalon verran. Eli siis samalla rakennat "kaksi" taloa, kun rakennat talon ja kuidun... Kerrostaloista en tiedä, mutta eipä niihinkään taida kaikkiin tulla, ainakin tuossa lähikaupungissa uusiin taloihin vain ADSL2+/VDSL max 30Mbps.

 

Cellmapperillahan jo nyt saa aika hyvin kartoitettua, mikä on kuuluvuus ja missä tukiasema on. Cellmapperin database Suomesta erittäin kattava ja luotettavin 4G LTE:n osalta, mitä tulee esim. Opensignal-sovellukseen. Toki hieman vaatii teknistä ymmärrystä tuon käyttäminen, mutta perustoiminnot onnistuvat kaikilta.

Kunniajäsen
Viestejä 1 279 kpl

@Purnipsi kirjoitti:

@SINAD kirjoitti:

Uusissa pitäisi kai olla kuitu peräti asuntoihin asti ihan lakisääteisenä. Kaipa asiaa voisi kysyä kun käy tutustumassa kohteeseen ja voihan sitä itsekin katsella, mitä niihin seinärasioihin tulee. Mobiiliverkkohan ei uusissa taloissa välttämättä kauhean hyvin pelitä sisällä.

 

 


Ai siis uusissa omakotitaloissa? Haja-asutusalueilla tuo ei kyllä toteudu tai edes voi toteutua. Esimerkiksi omaan asuinpaikkaan kuidun vedättäminen maksaisi noin yhden omakotitalon verran. Eli siis samalla rakennat "kaksi" taloa, kun rakennat talon ja kuidun... Kerrostaloista en tiedä, mutta eipä niihinkään taida kaikkiin tulla, ainakin tuossa lähikaupungissa uusiin taloihin vain ADSL2+/VDSL max 30Mbps.

 


 

Eikös tuo säädös koske talo(yhtiö)n sisäverkkoa? Eli siis että yleiskaapelointi tulee olla tehtynä nykytekniikalla eikä millään puhelinpiuhalla. Vaatimus käsittääkseni on CAT6, ei kuitu asuntoon saakka.

 

Tuollakin mainitaan samaa: linkki

 

Pakkohan kiinteistöä ei ole liittää verkkoon lainkaan jos ei halua, mutta valmius pitää rakentaa.

Kunniajäsen
Viestejä 1 363 kpl

Eipä sitä tosiaan tarpeeksi varmaan arvosteta, mutta eiköhän välittäjä tämänkin asian ostajaehdokkaalle yhdellä sähköpostilla selvitä tarvittaessa jos kohde muuten kiinnostaa. Itse en ainakaan ostaisi kohdetta selvittämättä, millaisia kiinteitä yhteyksiä sinne saa ja kuinka sisäverkko on toteutettu (kerrostalossa). Ja helppohan se julkista tietokantaa on hyödyntää, jokaisen operaattorin sivuilla on saatavuuskysely millä näkee mitä yhteyksiä on saatavissa osoitteeseen. Sinne vaan syöttää omana osoitteenaan sen kohteen osoitteen jota on ostamassa niin saa jo aika hyvän kuvan, tosin se ei välttämättä kerro sitä onko yhteys vdsl vai oikeasti huoneistoon asti kuidulla.

Vakiokalustoa ☆☆
Viestejä 524 kpl

Ai siis uusissa omakotitaloissa? Haja-asutusalueilla tuo ei kyllä toteudu tai edes voi toteutua. Esimerkiksi omaan asuinpaikkaan kuidun vedättäminen maksaisi noin yhden omakotitalon verran. Eli siis samalla rakennat "kaksi" taloa, kun rakennat talon ja kuidun... Kerrostaloista en tiedä, mutta eipä niihinkään taida kaikkiin tulla, ainakin tuossa lähikaupungissa uusiin taloihin vain ADSL2+/VDSL max 30Mbps.Se määräys koskee ainoastaan sisäverkkoja ja sitä sovelletaan lähinnä taloyhtiöissä. Koskee myös vanhoja taloyhtiöitä, jos tehdään joku merkittävämpi remppa esim. putkiremontti niin samalla tulisi uusia myös televerkot nykyaikaan.

 

Viestintäviraston määrykset:
https://www.viestintavirasto.fi/attachments/maaraykset/M_65_C_2018.pdf

ja

https://www.viestintavirasto.fi/attachments/maaraykset/M_65_C_MPS_250118.pdf

 

Omakotitalo taas on nimensä mukaisesti ainoa mahdollinen joka on oikeasti oma, eli paljon vähemmän sääntelyä ja määräyksiä. Televerkkojen osalta sovelletaan yleisiä määräyksiä. Kuten sanotaan niin oma tupa ja oma lupa. Toki, jos hankkii aivan uuden omakotitalon niin pitäisi voida odottaa että talotoimittaja elää edes sen verran nykyajassa että joka huoneeseen on vedetty edes CAT6:ta seinärasioille. Talojakamosta on määräyksiä ja käsittääkseni sellainen on oltava.

Vakiokalustoa ☆☆
Viestejä 524 kpl

Eikös tuo säädös koske talo(yhtiö)n sisäverkkoa? Eli siis että yleiskaapelointi tulee olla tehtynä nykytekniikalla eikä millään puhelinpiuhalla. Vaatimus käsittääkseni on CAT6, ei kuitu asuntoon saakka.

 


Lainaus viestintäviraston ohjeista:

 

"Optinen aluekaapelointi on toteutettava siten, että jokaista asuinhuoneistoa kohden asennetaan vähintään neljä optista yksimuotokuitua. Lisäksi taloja-kamosta jokaiseen alijakamoon asennetaan vähintään kuusi optista yksi-muotokuitua."

 

En osaa sanoa, miten tuota sitten käytännössä sovelletaan ja/tai onko tossa kuitenkin jotain takaportteja jos lähtisi lukemaan koko säännöstön kannesta kanteen. Kuitenkin tuo antaisi ymmärtää että ainakin uusissa taloyhtiöissä tulisi kuidutkin olla - mene ja tiedä...

 

Toisaalta myös CAT6 menee 10 gigabittiin asti lyhyillä, olikohan alle 50 metrin linkeillä, mutta eihän se tietenkään kuitua korvaa koska nykyiset yksimuotokuidut menee vähintään 100 Gbittiin asti.

Velho
Velho
Viestejä 2 415 kpl

Noinhan sen ajattelinkin olevan. Oma kotini kun on 1900-luvun alussa rakennettu, niin ollut mielenkiintoista viritellä edes jonkinlaista sisäverkkoa kulkemaan. Lähinnä pinta-asennuksina Cat6 kaapelia tiettyihin käyttöpisteisiin, joissa sitten myös wifipurkit. Hyvin on toiminut ja omat käyttötarpeeni täyttää paremmin kuin hyvin.

Kommentaattori
Viestejä 58 kpl

@Tuokki1kirjoitti:

Miksi asuntojen myyntilmoituksissa ei pääsääntöisesti ole mitään mainintaa minkälainen nettiyhteys asunnossa on? Ei edes uusissa asunnoissa, joissa asia on todennäköisesti hyvässä kunnossa. Mitä nopeuksia, palveluita on saatavilla ja miltä operaattoreilta ? Minusta tämä on tärkeämpi tieto, kun keittiön kaakelit tai että asunnossa on 70- luvun tekniikkaa edustava kaapeliTV. Olen tätä myös kysellyt kiinteistövälittäjiltä. Mitään selkeää syytä ei osata antaa. On sanottu, että ei ole tapana, ihmisiä ei kiinnosta, välittäjä ei osaa / ei tunne tilannetta, isännöitsijä / omistaja ei kerro jne.. Onko kyseessä todella tietämättömyys tai laiskuus. Vai pelätäänkö tämän tiedon kiinnostuksen tuloa asuntovälityksen valtavirtaan. Tämä tieto nimittäin saattaisi vaikuttaa asunnon haluttavuuteen ja sitä kautta hintaa. 

Kautta laitain tämä, kun netin nopeus ja ominaisuudet eivät ole "issue" asuntokaupassa. Se hyödyttää myös tavallaan operaattoreita. Peremmaste kiinteästä netistä ei nouse kysyntään, kun netti on tavallaa yllätys muutos jälkeen. Valitus ja napinaa voi syntyä, jos se on huono, mutta mikään taho etukäteen auta / tuo asunnonostajan tietoon faktoja. 

 

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6389039401338499072

 

T: Tuokki

 

10Gbits.jpg


Hei,

 

Onhan se sen jälkeen näkynyt talon kirjassa ja sitä kautta valunut myynti ja vuokrailmoituksiin. Siis sen jälkeen kun saatiin tänne tämä HUIPPUNETTI.

 

Pakko vähän kehaista, tää on mun aikaansaama projekti eli meillä on 10Gigabittinen runkolinja ja jokaisessa 115 asunnossa 1000M/1000M yhteys hinnalla, jolla varmaan saat ehkä yhden tuopin (lähi)baarista.

 

https://www.mikrobitti.fi/2018/01/espoolaismies-kyllastyi-hitaaseen-nettiin-nain-hankit-taloyhtioosi...

 

ja twitter:

https://twitter.com/tornikaista

 

Jos jotain kiinnostaa projekti tai haluaa tulla käymään kattomassa, niin eero.volotinen@iki.fi auttaa.

 

Eero

Kommentaattori
Viestejä 58 kpl

Yleisestihän noissa lukee, et kohteeseen saatavissa taloyhtiölaajakaista. Omakotitaloissa olisin tosi tarkkana, kun niihin ei välttämättä voi saada kuin 4Geen..

 

Eero

Kommentaattori
Viestejä 58 kpl

@Merja_Jkirjoitti:

Tämä! Ehdottomasti samaa mieltä ja ihmetellyt myöskin miksi myynti-ilmoituksissa tuollaisesta asiasta ei ole mitään mainintaa. Sanotaan että kuitu lisää asunnon myyntiarvoa mutta missään asuntoesitteessä en ole mainintaa nähnyt että asuntoon tulee kuitu, vaikka se sinne tulisikin. Haittaako se sitten niiden asuntojen myyntiä johon sitä kuitua ei tule jos tällaisesta aletaan mainita, mene ja tiedä. Yleensä netin saatavuutta ihmetellään sitten vasta kun nimet on paperissa ja muuttoauto rullaa pihaan. Toivottavasti kiinnostus tähänkin asiaan kasvaa ja osattaisiin jo aiemmin ottaa asia huomioon.


Onko tässä riittävän hyvin ilmaistu asia?

 

https://asunnot.oikotie.fi/myytavat-asunnot/espoo/14592988 -- ei ole minun asunto, mutta samasta talosta kummiskin.

 

Eero

Yhteisömanageri
Viestejä 4 049 kpl

Siirsimme tämän keskustelun tänne blogin puolelle ja muokkasimme alkuperäistä kirjoitusta Tuokki1:n pyynnöstä.

Kommentaattori
Viestejä 59 kpl

@SINAD kirjoitti:

 

 

 

Johtunee siitä, että 99% tekniikkaa ymmärtämättömistä "tavan tallaajista" käsittää netin joko puhelimeen tulevana SIM-korttina tai sitten kotikäytössä se on muovinen, valkoinen laatikko jossa on siinäkin SIM-kortti sisällä ja wifi-tukiasema samassa.


Ymmärrän että kovin moni ei ole kiinnostunut siitä millä teknikkalla netti toimii. Kunhan palvelun taso on riittävä ja hyvä bonushan on jos se on edullista. 

 

Kuitenkin juuri siitä syystä, että asia ei ole laajasti esillä ja ei näin monia kiinnostakkaan, niin sekä operaattoreilla,- talonyhtiöllä,- kiinteistövälittäjillä,- että jopa LVM:llä (yhteiskunnalla) on tietyt velvollisuudet ja vastuut tuoda esille (sopivissa paikoissa kuten kiinteistövälitys), että mitä eroja yhteyksillä on miten ne vaikuttavat netin käyttöön ja sieltä saataviin palveluihin. 

 

T: Tuokki

Kommentaattori
Viestejä 59 kpl
@tilasto kirjoitti

 

 

 

Eipä sitä tosiaan tarpeeksi varmaan arvosteta, mutta eiköhän välittäjä tämänkin asian ostajaehdokkaalle yhdellä sähköpostilla selvitä tarvittaessa jos kohde muuten kiinnostaa. Itse en ainakaan ostaisi kohdetta selvittämättä, millaisia kiinteitä yhteyksiä sinne saa ja kuinka sisäverkko on toteutettu (kerrostalossa). Ja helppohan se julkista tietokantaa on hyödyntää, jokaisen operaattorin sivuilla on saatavuuskysely millä näkee mitä yhteyksiä on saatavissa osoitteeseen. Sinne vaan syöttää omana osoitteenaan sen kohteen osoitteen jota on ostamassa niin saa jo aika hyvän kuvan, tosin se ei välttämättä kerro sitä onko yhteys vdsl vai oikeasti huoneistoon asti kuidulla.


Itseasiassa olen kymmenisen kertaa yrittänyt saada tietoa välittäjältä. Yhdekssä tapauksessa ei tullut vastausta tietoliikenne kysymykseen tai vastaus oli, että välittäjä ei tätä tiedä, asunnon omistaja ei tiedä/kerro, yrittävät saada tietoa isännöitsijältä tai antava isännöitsijän yhteystiedot. Vain yhdessä tapauksessa tuli tieto, että kohteessa on kaapeliTV- yhteys ja sitä kautta tuleva netti (kaapelimodeemi). Nopeuksia ja operaattoria ei tässäkään tapauksessa osattu kertoa. 

 

Näiden lisäksi olen tiedustellut tätä tilanneta kolmessa ihan uudessa talossa (ennakkomyynnissä). Näissä kohteissa kaikki välittäjät vastasivat, että kuitu tulee (eivät tiedä keneltä, mitä palveluita ja nopeuksia). Näissäkään tapauksissa ei talojen myyntiesitteissä kerrottu mitään tietoja netin teknikaasta ja palveluista. Molempien talojen esitteissä kerrottiin vain, että talossa on kaapeliTV ?!


T: Tuokki

Vakiokalustoa ☆☆
Viestejä 524 kpl

@eerovolotinenkirjoitti:

 

 

Pakko vähän kehaista, tää on mun aikaansaama projekti eli meillä on 10Gigabittinen runkolinja ja jokaisessa 115 asunnossa 1000M/1000M yhteys hinnalla, jolla varmaan saat ehkä yhden tuopin (lähi)baarista.

Mulla on samanlainen omakotitalossa, mutta en ole siitä nyt ihan lehdistölle asti lähtenyt hehkuttamaan. Toimitustietojen mukaan olisi tosiaan peräti 10 Gbit runkokuitu talosta ulos ja sen perässä varsinaisena tuotteena 1000/100 kotikuitu. Kiitos tästä kaikesta kuuluu Telialle tottakai. Helppoaha tuota ei saada, koska meni tosi monta vuotta ennen kuin ottivat tosissaan että hei olen oikeasti ostamassa kuituliittymää ja oikeasti myös valmis maksamaan sen rakennuskustannukset. Kaikenkaikkiaan toi on päätoimiselle etätyöläiselle paras juttu mitä tapahtunut aikoihin, koska nyt kapasiteetti riittää varmasti loppuiäksi ottaen huomioon että jopa 10 Gbit valmius on teknisellä tasolla jo olemassa.

Lähinnä sitä olisin nyt kysellyt, että millä ihmeen verukkeella sait neuvoteltua upload-kaistanrajoittimen pois päältä? Kotikuidussahan toi on täysin keinotekoisesti rajoitettu 100 Mbittiin, vaikka teknisesti kiinteistökytkimelle menee omalta reitittimeltä symmetrinen giga. Tilanne on sama myös kaikilla muilla operaattoreilla. Kiinteistökytkimessä on myös 10 Gbit portteja tulevaisuutta ajatellen, mutta eipä taida nyt ihan vielä sellaiselle kapasiteetille olla tarvetta ja toisaalta eipä ole liittymätuotteitakaan niille nopeuksille vielä saatavilla. Yritysliittymänä saisin kai myös symmetrisenä, mutta tällä hetkellä sen kk-maksu estää hankkimasta, se on kuitenkin juokseva kulu.

Kommentaattori
Viestejä 58 kpl


Hei, liittymä on yrityskuitu, eli niissä ei tälläisiä rajottimia ole. Kapasiteettia on ostettavissa symmetriseen 10Gigabittiin asti, jos rahaa on.

 

Eero

Vakiokalustoa ☆☆
Viestejä 524 kpl

Niin juu eli koko touhu perustuu vain siihen, että teillä on sille tuhansien eurojen kk-maksulle niin monta maksajaa, samalla toki yhteistä 10 Gbit kaistaa jakaen... Symmetrisen gigan tosiaan minäkin helposti saisin, mutta siinä on tosiaan kohtuu suolainen kk-maksu vielä, sillä saisi aika monta kaljatuoppia vaikkakin olen täysin raitis... 🙂

 

Kommentaattori
Viestejä 58 kpl

@SINAD mikäs tässä siis on se issue? yrityskaista maksaa noin 600 - 1200€/kk. Saadaan nopeampi netti, halvemmalla? kelpaa kaikille? sinäkin haluat nopean kaistan järkihinnalla? en minäkään halunnut maksaa 69€/kk

 

Eero

Kunniajäsen
Viestejä 4 418 kpl

Kun tollaisen @eerovolotinen laajakaistan saa sovittua taloyhtiöön niin mikäs siinä 🙂 - Tänne ei tuu onnistumaan varmaan joten taidanpa muuttaa yksityiselle missä tälläinen onkin mahdollista sitten toteuttaa mikäli tietysti saadaan muu porukka järkiinsä ensin. 

Vakiokalustoa ☆☆
Viestejä 524 kpl

@eerovolotinenIssue? En näe mitään issueta, kunhan kyselin toteutustapaa symmetriselle liittymälle. Eli teillä on nähtävästi 10 Gbit yhrityskuidun takana esimerkiksi oma kytkin, joten eipä sitä silloin mikään kaistoja rajoittele ja jos operaattori suostuu liittymän jakamiseen muille asiakkaille, niin mikäs siinä.

 

Se mitä itselle tuli on kiinteistökytkin, johon sitten tilataan vielä erillisenä tuotteena halutunlainen liittymä. Kotiliittymissä tulee sitten väkisin mukana se kaistanrajoitus tässä kohtaa, vaikka teknisellä tasolla yhteys onkin symmetrinen. Jostain syystä suomessa asia on näin kaikilla operaattoreilla ja upload kuristetaan - jopa keinotekoisesti. Ulkomaillahan myös kotiin saa käsittääkseni symmetrisiä yhteyksiä tai se on jopa itsestääselvyys, koska sellainenhan se kuitu normaalisti on.

 

Kyllä minä olisin valmis maksamaan symmetrisestä yhteydestä vaikka 69 eur/kk, eipä vielä siihen talous kaadu. Nykyinen 1000/100 ei toki maksa sitäkään. No, 100 Mbit uploadillakin pärjää kyllä hienosti, lähinnä tarve on backuppeihin kun ajan dataa pilviin ja itse asiassa levypalvelin hoitaa koko jutun varsin näkymättömästi joten eipä sillä ole loppupeleissä isosti väliä meneekö siihen 10 minuuttia vai 2 tuntia koska systeemi pyörii 24/7 joka tapauksessa.

 

Täällä päinhän tilanne oli sillä tavalla erilainen että tämä alue ei ole ns. kotikuitualuetta, eikä tule ehkä koskaan olemaankaan, kuten ei moni muukaan omakotilähiö suomessa. Siten ainoaksi mahdollisuudeksi jäi rakennuttaa se saatavuus (kustannuksista välittämättä) ja onneksi Telia teki sen lopulta mahdolliseksi. Ihan halpaahan tällainen ei toki ole, mutta jos verrataan omakotitalon muihin remontteihin niin loppupeleissä ei kamalan isokaan juttu.

Kommentaattori
Viestejä 58 kpl

@SINAD korjataan virhe. runko on 10G, mut jaettava yhteys shared 1G, sen riittää hyvin.

 

noin 200 käyttäjää. 115 asuntoa.keskimäärin kapasiteettia menee 100Mbit/s, peak 500Mbit/s

 

Lisää saa rahalla, kun on tarve.

 

Eero

Kunniajäsen
Viestejä 4 418 kpl

@eerovolotinen Taloyhtiölle myynti on hieman eri kuin kuluttajalle mutta kyllä tuo on kannattavaa kuluttajalle että teleoperaattorille tuollaiset sopimukset. Itselle tälläinen tarjonta kelpaisi tarjota ihan jokaiselle taloyhtiölle kun on molemmin puolin edullinen tapa saada nopeaa kaistaa tarjolle.

Kommentaattori
Viestejä 58 kpl

@olkitu tämä minun toteutus on ainut järkevä tapa ostaa taloyhtiölle nettiä. yksittäiset liittymät ja 10M ilmaiset kaistat on kyllä pilanneet maineen.

Kunniajäsen
Viestejä 1 279 kpl

Kiinteistösopimus on kyllä ihan fiksu tapa hoitaa liittymät taloyhtiölle. Eero Volotisen tapa toteutta tuo asia vaatii myös sen, että siellä taloyhtiössä pitää olla omasta takaa riittävän osaavaa porukkaa pyörittämään sitä touhua, kun taas operaattorin tuomilla kuiduilla ja laitteilla sekä yksittäisillä liittymillä kaiken saa ns. valmiina pakettina.

 

Hinnat voi tietty olla eri, mutta "jos ei itse osaa tai viitsi niin pitää maksaa jollekin toiselle tekemisestä", pätee moneen muuhunkin asiaan tässä maailmassa pihatöistä ja keittiöremonteista auton korjaamiseen. Keskimääräisen suomalaisen taloyhtiön asukkaista, hallituksesta ja isännöitsijöistä ei löydy niin paljon tietoa ja osaamista asiasta, että tuollaista olisi järkeä lähteä toteuttamaan. Kiva juttu, että teidän talossa homma onnistui, mutta sama sapluuna tuskin pätee suuressa skaalassa.

 

Eipä ne yksittäisiin liittymiin perustuvat ratkaisutkaan nyt niin hirveän kalliita välttämättä ole, kahdessa taloyhtiössä joista hintatasoa tiedän niin vastikemaksu 10 Mbps liittymistä joka asuntoon on toisessa yhtiössä jossain 2,50 euron tuntumassa ja toisessa vitosen verran. Nopeuden saa sitten nostettua vaikka 100M saakka parhaimmillaan +10 eurolla. Tänä päivänä, tai ihan heti tulevaisuudessakaan, ei keskivertosukankuluttaja tarvitse yli 100M liittymää omaan käyttöpisteeseensä. Future proofness on tietysti aina yksi peruste ampua yli kun kerran aletaan tekemään, mutta itse en ainakaan näe hirveästi lisäarvoa 1G liittymässä vs. 100M liittymä, kun nykyäänkään ei meinaa mistään saada ladattua edes sitä 100M mahdollistamaa maksimiakaan... Veikkaanpa, että sitten kun 1G liittymien kysyntä alkaa kasvamaan niin niidenkin hinnat alkavat tulla alas ihan samalla tavalla kuin 100M liittymien hinnat ovat nyt tulleet alas kiinteistöliittymissä.

 

Ainakin jossain aiemmassa MB:n artikkelissa Volotinen oli itse maininnut, että tuon systeemin toimintakuntoon saaminen vaati noin tuhat tuntia työtä ja muuttuu taloudellisesti järkeväksi vasta kun asuntoja on taloyhtiössä yli 50, joten se että sanot sitä ainoaksi järkeväksi tavaksi toteuttaa asia tuntuu minusta vähän oudolta. Luultavasti en itsekään lähtisi asukkaan ominaisuudessa tuollaista puuhaamaan, koska en haluaisi ristikseni tuollaisen systeemin hankintaan ja pyörittämiseen liittyvää rumbaa... Puhumattakaan siitä, että toinen noista esimerkkitaloyhtiöistäni on alle 10 asunnon rivitaloyhtiö, jonne sinnekin on kiinteistösopimuksen avulla saatu liittymät varmasti halvemmalla kuin ottamalla oma kuitu kiinteistöön ja siihen yritysliittymä.

Kommentaattori
Viestejä 58 kpl

@kjns "valmiina" pakettina tuokin liittymä on ostettu. Toki siinä jeesattiin muutamia naapureita asian suhteen. Oli siinä toki hieman paperinpyörittämistä ja sellaista selvitystyötä johon suurinosa ajasta meni. Itse verkko on toki operaattorin operoima ja konfiguroima. Suurin haaste oli toki löytää sopivat toimijat ja tehdä verkon speksit sellaiseksi, mitä halutaan. Nämä kolme suurinta toimijaa näes ei halua myydä yritysliittymiä taloyhtiöille.

 

Tuolla sabluunalla saat ihan avaimet käteen paketin, jos soitat vaikka tnnetille tai suomicomille. Ainut homma on se, että asia pitää hyväksyttää yhtiökokouksessa määräenemmistöllä ja siinä on omat haasteensa. Noita 10M for "free" periaatteen liittymiä saa helpommin ostettua..

 

Noissa "kuluttajaliittymissä" on haasteena toi upload kaista, joka on merkittävän huono (ja toki ei niihin saa niitä kiinteitä ip-osoitteita, mikäli haluaisi sellaisen)

 

Lisätään kommenttiin, että järkevin toteutustapa, mikäli taloyhtiössä on 50(+) asuntoa. 

 

Eero

Vakiokalustoa ☆☆
Viestejä 524 kpl

 

@kjnskirjoitti:

 Tänä päivänä, tai ihan heti tulevaisuudessakaan, ei keskivertosukankuluttaja tarvitse yli 100M liittymää omaan käyttöpisteeseensä. Future proofness on tietysti aina yksi peruste ampua yli kun kerran aletaan tekemään, mutta itse en ainakaan näe hirveästi lisäarvoa 1G liittymässä vs. 100M liittymä, kun nykyäänkään ei meinaa mistään saada ladattua edes sitä 100M mahdollistamaa maksimiakaan...

 


Kyllä pystyy, esimerkiksi Google Drive toimii lähes gigabitin nopeudella ainakin kuluttajalle päin ja todennäköisesti myös toiseen suuntaan. Jos pitää backuppeja pilvessä, on nopeasta yhteydestä hyötyä. Google Drivelta voi vuokrata tilaa muistaakseni viiteen teraan asti, itsellä on siellä tera ja sitten toinen tera toisaalla ja noihin menee kryptattuja backup-imageita.

 

Pienenä haittana on toki upload-kaistojen keinotekoinen kuristaminen vain 100 Mbittiin, mutta josko tulevaisuudessa päästäisiin tästäkin omituisuudesta eroon koska enemmänhän se vaatii jopa operaattorilta ylläpitoa ohjelmoida kytkimiin erikseen näitä limiittereitä, kun pienemmällä vaivalla voisi antaa datan vaan kulkea kuten se on tarkoitettu.. 🙂

Mitä future proofiin tulee niin se kummasti rauhoittaa mieltä kun näkee että räkkiin jo asennettu operaattorin laite on valmiiksi 10 Gbit-yhteensopiva. Ei tule kaista loppumaan edes tulevaisuudessa ja voi ottaa aina nopeimman mahdollisen netin mitä tarjoavat.

Kommentaattori
Viestejä 58 kpl

@SINADMeillä on telejakamossa laite, joka pystyy suoraan 10Gbit/10Gbit yhteyteen ja sinne asti meneekin suoraan se yhteysnopeus. Kyse on vaan hinnasta. Toki 10Gbitin saaminen asuntoon asti vaatii lisää laitehankintoja..

 

Google driveen menee helposti vähintään parisataa megabittiä sekunnissa upload ja download kaistaa. Monesti tässäkin nopeudessa rajoituksen aiheuttaa wlan-tekniikka. Acronikseen menee helposti sama upload nopeus, kun kannettavaa varmuuskopio..

 

Esitämpä kysymyksen, jos saa 1000M/1000M samaan hintatasoon, kuin 100M/10M, niin kumman ottaisit? aika monet ottavat tuon nopeamman.. kokemuksesta voin sanoa, että tuollainen 10M upload menee tukkoon viikoksi tai kahdeksi, jos läppärin backuppaa pilveen..

 

Uploadin kuristaminen on varmaan jäänne ADSL ajoilta, siksi otimme samalla yritysliittymän, kun ei ole turhia rajoitteita. Ei myöskään ole sellaista, että yhteyteen taataan vain ~70% ostetusta kapasiteetista. (kuluttajaliittymän vaihteluväli).

 

Eero

 

Kunniajäsen
Viestejä 1 279 kpl

Mulla on vahva veikkaus, että upload-nopeutta kuristetaan, koska sitä tyypillisimmin tarvitsevat yrityskäyttäjät, ja se on jälleen yksi tapa saada ne käyttäjät jotka oikeasti sitä tarvitsevat ottamaan kalliimpi yritysliittymä halvemman kuluttajaliittymän sijasta. Puuttuvathan kuluttajaliittymistä tyypillisesti myös muutkin kehittyneemmät ominaisuudet, kuten mahdollisuus kiinteään IP-osoitteeseen. Vaihteluväli taas tulee jo ihan käytännön sanelemana pakkona, koska liittymää toimitetaan bulkkina ilman rasituskokeita ja optimointeja, toisin kuin yritysliittymiä joiden toimivuus varmistetaan ihan eri tavalla kuin kuluttajaliittymien. Ei kannata luvata sellaista mitä ei voi pitää jos matkalla on muuttuja jonka korjaaminen maksaa asiakkaan kahden vuoden katteet.

 

Tottakai jokainen ottaa mieluummin samalla hinnalla nopeamman liittymän jos vaihtoehto on rahamäärällä X liittymä Y tai Z. Muutta muutapa kysymysasettelu muotoon "otatko mieluummin 100 eurolla kuussa 1G/1G liittymän vai 10 eurolla kuussa 100/10M liittymän" niin vastausprosentti muuttuu.

 

Ja muuten esim Telian palvelukuvausten mukaan 100/100M Kodin Netti L -liittymässä FTTB/FTTH toteutuksissa sekä saapuvan, että lähtevän nopeuden vaihteluväli on 70-100Mbps, kuristetumpi 100/10M nopeusluokka on käytössä VDSL-tekniikan yhteyksissä, joissa rajoite tulee lähinnä käytettävästä tekniikasta.  1G yhteyksissä taas rajoite johtuu jostain muusta, joko operaattoreilla ollaan vanhanaikaisia, tai sitten kyse on rahasta. Mulla on henk.koht. veikkaus kummasta se johtuu 😉

Kommentaattori
Viestejä 58 kpl

@kjnsDNA:lla noi 100M liittymät, ethernetilläkin ovat 100M/10M liittymiä. Jos haluaa uploadia, niin käytännössä joutuu ostamaan 1000M/100M liittymän (sekin ethernettiä)

 

Niin, meille tämä 1G/1G oli käytännössä halvempi, kuin 100M/10M taloyhtiöliittymät. Toki tuli hieman overheadia liittymästä, mutta

se kuolettuu aika nopeasti.

 

En ota kantaa siihen, mistä rajoittimet johtuvat, mutta toteampa, että vapaasti hengittävä ethernet liittymä on jotain eritasoa,

mitä on aikaisemmin ollut..

 

Eero

Vakiokalustoa ☆☆
Viestejä 524 kpl

Google Driven nopeuksia testailin itse tuossa muutama viikko sitten kun synkkailin levypalvelinta ja tähän liittyen tapahtui 489 GB kokoinen datasiirto. Siirto kesti Telian gigaisella kotikuidulla reilun puolitoista tuntia. Keskimääräiseksi siirtonopeudeksi tuli 755,297 Mbit, joten kyllä ainakin Google palvelee hyvin myös gigabittinopeuden asiakkaita, eli data todella liikkuu.

 

Linkki aihetta koskevaan postaukseen:

https://yhteiso.telia.fi/t5/Kiinteat-nettiyhteydet-ja/Telian-kotikuidun-kaytannon-nopeustesti/td-p/1...

 

LISÄYS: ainakin mun liittymässä tuo upload-kaistan kuristin on kuitenkin toteutettu siten, ettei se jumiuta koko verkkoa iskiessään päälle. Ensinnäkin rajoitin toimii keskiarvoperiaatteella pienellä viiveellä, eli hyvin hetkellisesti saattaa mennä useampi sataa Mbit läpi, kunnes rajoitin iskee päälle. Mutta sittenkin kun esimerkiksi levypalvelin aloittaa jonkun synronoinnin ja varaa käytännössä koko upload-kaistan moneksi tunniksi, ei tätä huomaa muussa netinkäytössä mistään. Olen ihan tarkoituksella tehnyt kaikenlaista muuta mm. pelannut verkkopelejä samaan aikaan kun on backuppeja menossa, eikä ole koskaan ollut mitään häiriöitä missään.

 

Siinä määrin kuitu on aivan eri maailma kuin esim. ADSL, jossa upload-kaistan käyttäminen jumitti koko netin. Kuidulla voi huoletta puhaltaa molempiin suuntiin dataa yhtäaikaa ja vetää uploadit aivan rajoittimeen kiinni, ilman että tulee negatiivisia efektejä muuhun netinkäyttöön.

Kommentaattori
Viestejä 58 kpl

@SINADno, minulla oli aikaisemmin tuollainen DNA 100M/10M, ethernet liittymä. Siinä ainakin acronis backupit veti

verkon jumiin. Toki syynä voi olla noin "hidas" upload. rajoittimiakin voidaan toteuttaa usealla eri tavalla..

 

.. onneksi tämä ongelma on nyt poistunut, sillä tuollaista gigaista linkkiä on aika haasteellista saturoida jatkuvalla syötöllä..

 

Eero

Vakiokalustoa ☆☆
Viestejä 524 kpl

Kyllä gigasen uploadinkin saa helposti saturaatioon - siihen riittää yksi ainoa levypalvelin, joka starttaa backupit pilveen.. 🙂 Koska se on levypalvelin, niin sehän puskee monta gigabittiä sekunnissa dataa pihalle, joko useamman gigaisen portin kautta trunkattuna tai vaihtoehtoisesti suoraan 10 Gbit kuituun. Näiden vehkeiden kanssa gigabitin ethernet on oikeasti pullonkaula, eli kyllähän 10 Gbit lähiverkon tarve häämöttää jo kulman takana.. 🙂

Kommentaattori
Viestejä 58 kpl

@SINAD realismi "kotikäytössä" lienee kummiskin toista. Voit katsoa meidän WAN portin tilastoa osoitteessa: https://twitter.com/tornikaista

 

Voin ennakkoon kertoa, että 115 asunnossa, ~200 käyttäjää siis keskimääräinen käyttö on noin 10% 1G kapasiteetista. 5min peak kuormassa maksimi taisi olla noin 500Mbit/s.

 

Eero

Uusi jäsen
Viestejä 3 kpl

Jepjep, 

 

itse en edes suostu muuttamaan asuntoon/taloon, johon ei saa valokuitua. Kyllä sitä on aivan tarpeeksi käytetty hitaita ja epävarmoja yhteyksiä, ettei tästä halua luopua, varsinkaan kun verkon toimivuus vaikuttaa työhön. 

Vakiokalustoa ☆☆
Viestejä 503 kpl

Täällä tehtiin asiat ihan päin *******ttä eli oli dna:n >100/10 kaapelimodeemi jonka olisi saanut päivitettyä 1Gb ja joka toimi kuin se kuuluisa junan vessa ja nopeudet oli sitä mitä oli luvattu niin taloyhtiön hallitus päätti vaihtaa soneraan.Nyt sitten tänne ei saa kuin telian vdsl2 joka ei pysty edes 100/10 nopeuteen eikä toivoakaan saada nopeampaa kiinteää yhteyttä ellei sitten vedä omalla rahalla kuidun kämppään.Hinta olisi ollut sama eli 10€ 100/10.Näin siis helsingissä jossa on ollut toi htv/welho/dna kaapelimodeemi joku >20v ja täällä päästään 1Gb/100M nopeuksiin.

 

/edit

Eikös toi acronis(joka tulee ssd/hdd levyjen mukana) ole tarkoitettu levyn backuppamiseen vain toiselle levylle/kotiverkkoon eli ei ihme että jymähti.Jos haluat tehdä levystä imagen netin yli niin se pitää tehdä ihan toisin tai käyttää siihen tarkoitettuja ohjelmia.

Uusi jäsen
Viestejä 2 kpl

@@  kirjoitti:


Omakotitalo taas on nimensä mukaisesti ainoa mahdollinen joka on oikeasti oma, eli paljon vähemmän sääntelyä ja määräyksiä. Televerkkojen osalta sovelletaan yleisiä määräyksiä. Kuten sanotaan niin oma tupa ja oma lupa. Toki, jos hankkii aivan uuden omakotitalon niin pitäisi voida odottaa että talotoimittaja elää edes sen verran nykyajassa että joka huoneeseen on vedetty edes CAT6:ta seinärasioille. Talojakamosta on määräyksiä ja käsittääkseni sellainen on oltava.

Tosin sähkötukutkin taitaa jo myydä lähinnä pelkkää CAT6:ta, joten voisi siltäkin osin olettaa että sähkäri joka nuo vetää pistää automaattisesti CAT6:ta.

 

Ja tiedän että olen useamman kuukauden myöhässä viestini kanssa.

Kommentaattori
Viestejä 58 kpl

@jiikookoo Sais kyllä nykyisin vetää jo Cat 7 kaapelointia.

 

Eero

Kommentaattori
Viestejä 58 kpl

@arapahoe Taloyhtiöillä on tapana ryssiä asiat. Osaamattomuus lienee syynä. Nopean internetin tulisi olla kuin vesi eli joka tulee hanasta ja maksaa vähän.

 

Kaupallinen Acronis TrueImage ainakin osaa backuppaa datat acroniksen pilveen.

 

Eero

Velho
Velho
Viestejä 2 415 kpl

Denskulla tosiaan kuristin on Docsis-toteutuksissakin 10/10, 100/10, 200/20 ja 1000/100 , ainakin omassa talonyhtiössä. Kesällä tuli saatavuus tälle, itse otin 200/20 ja toimii koko ajan tolla nopeudella, eikä katkoksia ole ilmaantunut. Kokonaisuutena ainakin asukkaan mielestä hyvä päivitys, kun aiemmin saatavilla oli max. 30Mbps VDSL aika kovaan hintaan. Docsis 3.1 odotellessa, sillä se tuonee painetta nostaa ainakin uppikaistaa...

Kommentaattori
Viestejä 58 kpl

@PurnipsiOnhan se DNA gigainen kaapelimodeemi hyvä, jos ei ole modernia kaapelointia. Meillä on tuolla telejakamossa 10G kuitu ja vedetään 1000M/1000M joka asuntoon ethernetillä. Haaste vanhoissa kämpissä on se, että kaapeloinnin uusiminen maksaa 500-1000e per asunto. Jos asuntoja on 100kpl, niin 50ke-100ke laskua on hankala saada yhtiökokouksen läpi.

Kommentaattori
Viestejä 58 kpl

@Purnipsivarmaan uploadia ei tarkoituksella nosteta, sillä eroitetaan kuluttaja ja yritysliitymät. Lisäksi se tehokkaasti estää "palvelinten" pitämisen.

 

Eero

Velho
Velho
Viestejä 2 415 kpl

Jep, talo v. 87 ja tosiaan toisena vaihtoehtona cat3 kupari. Tällä hetkellä tuo docsis palvelee hyvin tarkoitustaan, joskus tulevaisuudessa tilanne voinee olla eri.

 

Tarjoomia koko ajan päivitellään, joten en näe mahdottomana nopeuksien noston, jos kilpailijatkin tekevät niin ja myös tekniikka menee eteenpäin. Näin myös dna:lta kerran vahvistettiin (muu kuin aspa). Aika näyttää.

Kommentaattori
Viestejä 58 kpl

@Purnipsiei upload kapasiteetit ole kasvaneet vaikka tekniikka mahdollistaisi. Download nopeus kylläkin. Ethernetissäkin yleensä saa 1000M/100M vaikka tekniikka mahdollistaisi helposti 1000M symmetrisen. Tästä syystä meillä on yrityskaista.

Kunniajäsen
Viestejä 4 418 kpl

@eerovolotinen Toisaalta itsellä 100/100 yhteys, mutta keskikulutus mitä on laskettu jää alle 10Mbit/s . Viimeisen vuoden aikana keskiarvo latauspuolella on n. 3Mbit/s ja lähetyspuolella 2Mbit/s. Käyttömäärä on sellainen 2TB liikennettä yhteensä joka on todella paljon siihen mitä normaalilla käyttäjällä. Tokihan voi aina tarjota ja laskuttaa hyvää hintaa tai sitten odottaa että jollakin olisi halua pistää nopeushinnoittelu kiinteässä alemmaksi.

 

Kuten totesit niin taloyhtiön vanhan kaapeloinnin uusiminen maksaa järjettömästi, joten tässä sitten ollaan eikä läpi mene. Nehän pitää tehdä määräysten mukaisesti myöskin eli 2x Ethernettiä ja 4x valokuitua sekä TV-liitäntä mikäli TV:tä nyt ei ole. Helpompaa siis tarjota vanhan kuparikaapelin tai TV-kaapelin kautta yhteydet asuntoihin tai sitten tulevaisuuden 4G/5G-ratkaisuilla mitä nyt tässä on.

Kommentaattori
Viestejä 58 kpl

@olkituSen verran täytyy korjata, että ficoran määräykset koskevat vain uudisrakennusta. Rempoissa voidaan päättää mitä tehdään tai pahimmassa tapauksessa jätetään kokonaan tekemättä. (on näitä nähty)

 

Meidän gigaisessa putkessa kerkimääräinen käyttö on aika alhainen edelleenkin vaikka yhteys on ollut vapaasti käytössä ilman mitään rajoittimia. Kokonaistehokkaana ratkaisuna yrityskaista isoissa taloissa on halvin ratkaisu.

 

Tilastojamme näkee suoraan netistä: https://twitter.com/tornikaista

 

Eero