Lasten somenkäyttö yleistyy vuosi vuodelta ja samassa tahdissa käyttäjien keskiarvoinen ikä laskee. Yhä useimmille lapsille hankitaan ensimmäinen älypuhelin jo ennen kouluikää ja lapset alkavatkin jo olemaan melko näppäriä mobiililaitteiden käyttäjiä.
Moni aikuinen ajattelee, että lapsen pääasiallinen älypuhelimenkäyttö on pelaaminen ei niinkään sometus. Mutta lapsi saattaakin pelata sellaisia pelejä, jotka pitävät sisällään sosiaalisen median elementtejä. Näistä yksi sellainen peli on lasten suuressa suosiossa oleva Momio. Tässä blogissa avaan hieman Momio-palvelua; mikä se on ja mitä meidän aikuisten tulisi siitä tietää.
Mikä Momio on?
Tähän peliin on täysi-ikäisiltä pääsy kielletty. Momio on suunnattu 7-13 -vuotiaille, mutta kuka tahansa alle 18-vuotias on peliin tervetullut. :) Peliä voi kutsua lasten Facebookiksi, jossa voi jutella kavereiden kanssa, jakaa kuvia, katsella videoita sekä pukea omaa virtuaalihahmoaan sekä sisustaa tämän oman hahmonsa asuntoa. Momiossa ei esiinnytä omalla kuvalla eikä omalla nimellä. Siellä ovat kaikki täysin anonyymeja. Tästä voit katsoa miltä peli näyttää.
Momiossa on tällä hetkellä yli 12 miljoonaa käyttäjää ja Pohjoisamaissa iPadilla on ladatuissa peleissä TOP5:ssa ja iPhonella TOP10:ssä. Pelaajista 70% on tyttöjä ja 30% poikia.
Mitä Momion käyttö maksaa?
Käyttö on ilmaista, mutta pelitililleen voi halutessaan ladata lisäosia, timanttipaketteja ja ne maksetaan ihan samalla tavoin kuin muidenkin sovellusten ostot. Momio rahoittaa palveluaan näyttämällä pelin aikana mainoksia, mutta se saa halutessaan poistettua lisämaksusta.
Mistä tiedän, että Momion käyttö tapahtuu turvallisesti kun en itse ikärajan vuoksi pääse peliin valvomaan?
Momion henkilökunta pitää huolen ja varmistavat, että Momiossa kaikilla voi olla kivaa. He valvovat peliä päivittäin ja automatiikka huolehtii turvallisesta sisällöstä kellon ympäri. Mikäli jotain sopimatonta tule ilmi, siihen reagoidaan välittömästi.
Momiossa on oma poliisi Jack, joka ohjaa ja opastaa, antaa vinkkejä lapsilta tulleisiin kysymyksiin ja turvalliseen pelaamiseen. Jackilla on myös apulaisia, joiden puoleen voi aina kääntyä missä tahansa asiassa. Apulaiset myös pitävät omalta osaltaan huolta pelin turvallisuudest, mm. he seuraavat sisältöä, poistavat sääntöjen vastaisia viestejä ja kuvia.
Lapseni sai luvan ladata sovelluksen puhelimeensa. Mitä meidän kannattaa pelin suhteen keskenämme sopia?
Lapsen saadessa ensimmäisen älypuhelimensa, käydään kotona yleensä keskustelu sen käytöstä. Kuinka paljon puhelinta saa käyttää, missä tilanteissa ja mitä sillä saa tehdä. Tämä onkin hienoa, että kotona tehdään yhteiset pelisäännöt sen tilalta, että käyttö kiellettäisiin kokonaan. Kun kaikki on yhdessä sovittu ja huolehdittu että lapsen on turvallista laitetta käyttää, niin se ns. somemörkö onkin jo nujerrettu alkuunsa! :)
- Lukeaa yhdessä läpi Momion säännöt
- Valitkaa turvallinen salasana ja kerro lapsellesi että salasanaa ei tarvitse eikä saa kertoa kenellekään ulkopuoliselle.
- Rekisteröikää tilille puhelinnumero tai sähköpostiosoite turvallisuussyistä.
- Sopikaa yhdessä keitä Momiossa voi ottaa kaveriksi
- Tutustukaa pelissä olevaan raportointinappiin ja siihen minkälaisista asioista kannattaa raportoida
Oma lapseni pelaa Momiota ja hienosti on kaikki sujunut! Itse pidän tätä peliä tosi kivana ja erittäin sopivana tapana saada ensikosketus sosiaaliseen mediaan. Tämä myös opettaa lasta somessa käyttäytymisestä ja luo siihen turvallisen ympäristön. Perheessämme pyrimme rajoittamaan ruutuaikaa ja iltaisin laitetaankin pelit ja vempeleet pois. Momiossa itsessään on aika hauska seikka; pelissä hahmot nukkuvat öisin! Momiot menevät arkisin nukkumaan klo 23 ja heräävät aamuviideltä. Perjantaisin ja lauantaisin valvotaan tunnin pidempään. Nukkuma-aikoina Momiota ei voi käyttää lainkaan.
Löytyykö teidän kotoanne Momiolaisia? :)