Tässä ketjussa keskustellaan ja suositellaan erilaisia älykotijärjestelmiä ja yksittäisiä laitteita. Ja kuten aina niin tyhmiä kysymyksiä ei ole
--
Muokkaaja katjane: Muokatttu lainauksia kommenteista
Tässä ketjussa keskustellaan ja suositellaan erilaisia älykotijärjestelmiä ja yksittäisiä laitteita. Ja kuten aina niin tyhmiä kysymyksiä ei ole
--
Muokkaaja katjane: Muokatttu lainauksia kommenteista
@AsiakasY kirjoitti:Nedis-laitteiden ohjausappi on näköjään ilmestynyt myös Apple Watch:iin. Eli kellolla pystyy ainakin wifi-pistorasiaa ohjaamaan.
Näppärää >
Mikähän siinä muuten on, että Nediksen tuotteita ei meinaa oikein mistään enää löytää? Luulin, että kyseessä on yhden myyjän vaikka muutos siinä, että lopettavat Nediksen myynnin mutta monella myyjällä näyttää saldot nollaa. Liekö sitten kyseessä vain komponenttipula / tuotantokapasiteettiongelma.
@kiisseli67 kirjoitti:Tuskin käytän juurikaan tuota Googlen kautta, koska siinä on huomattavaa viivästystä verrattuna Tapo-sovellukseen tai kun käyttää fyysistä katkaisijaa ?
Tässäpä vähän "valaistusta" asiaan > :
Onpa kyllä iso viive >
Enpä olekaan kuullut tuollaisesta kuin Tapo. Mitä kaikkea laitteita siltä löytyykään?
@TeroRe kirjoitti:
@kiisseli67 kirjoitti:Tuskin käytän juurikaan tuota Googlen kautta, koska siinä on huomattavaa viivästystä verrattuna Tapo-sovellukseen tai kun käyttää fyysistä katkaisijaa ?
Tässäpä vähän "valaistusta" asiaan 😂> :
https://youtube.com/shorts/naejaaA1qtg?feature=share
https://youtube.com/shorts/kXFOsdVuQKI?feature=share
Onpa kyllä iso viive 🙂>
Enpä olekaan kuullut tuollaisesta kuin Tapo. Mitä kaikkea laitteita siltä löytyykään?
Älypistokkeita, älylamppuja, turvakameroita jne. Oikealta nimeltään TP-Link Tapo 🤓>
Meillä tosiaan älylamppu nyt turvakameroiden kanssa samassa sovelluksessa (Tapo-sovellus).
Kuvakaappaus sovellukseen lisättävistä laitteista (vasemmassa reunassa lueteltu).
Puuilo:ssa noita Nedis:in laitteita on jonkun verran tarjolla. Ilmeisesti kauppojen sisäänostajat ovat sitä mieltä, että näille ei ole kysyntää. Ja toki komponenttipulakin on asiaan vaikuttanut. Mutta sekin alkaa ilmeisesti olemaan jo vähän ohi.
@AsiakasY kirjoitti:Puuilo:ssa noita Nedis:in laitteita on jonkun verran tarjolla. Ilmeisesti kauppojen sisäänostajat ovat sitä mieltä, että näille ei ole kysyntää. Ja toki komponenttipulakin on asiaan vaikuttanut. Mutta sekin alkaa ilmeisesti olemaan jo vähän ohi.
Liittyen myös tuohon sähkönsäästökeskusteluun niin halusin päästä mittaamaan huoneiden lämpötiloja ja ennen kaikkea haluan nähdä, miten lämmin ilma leviää ilmalämpöpumppua ja sitten tulisijoja käyttäen. Ja tähän tarvitaan sensoreita, joten tilasin Nedis:n ilmastoantureita, kun tosiaan muitakin Nedis-laitteita löytyy. Harmikseni huomasin, että nuo vaatii jo sitten yhdyskäytävän toimiakseen, joten piti vielä sellainenkin laittaa tilaukseen. Paikallisessa Puuilossa noita ei ole (ilmastoantureita eikä yhdyskäytäviä), joten piti metsästää muualta. Aika vähän noita missään on, yksittäisiä kappaleita siellä täällä.
Aika kivasti alkaa älykoti hiljalleen rakentumaan
Olisikohan Nedisillä sensoria, joka soveltuisi ulos? Olen koittanut Googlata mutta ei osu silmään. Erilaisia sääasemia kyllä löytyy.
@TeroRe kirjoitti:Olisikohan Nedisillä sensoria, joka soveltuisi ulos? Olen koittanut Googlata mutta ei osu silmään. Erilaisia sääasemia kyllä löytyy.
Minkälaista sensoria kaipaat? Tässä on ainakin yhdenlainen :
https://www.proshop.fi/Smart-Home-Aelykoti/Nedis-Smart-PIR-Motion-Sensor/2883580
Tuossa ainaki mainitaan että enimmäiskantama avoimissa ulkotiloissa 🤔>
Äh, sori. Tarkoitin sensoria joka mittaisi lämpötilaa. Nuo sensorit mitä ostin ne soveltuvat sisälle (0-40 celsiusta). Ulkokäyttöön "lämpömittaria" en ole löytänyt. Vai olisiko Nedis:llä esim. sääasema, joka toimii Nedis SmartLife -sovelluksen kanssa. Olisi kätevä, kun saisi sisä- että ulkolämpötilan samaan sovellukseen 🙂>
Olen kyllä jo jollain tasolla hurahtanut älykotihommiin :)
Robotti-imurin, älyvalojen, töpseleiden ja kulutusmittarin lisäksi hankin älytermostaatin kylppärin lattialämmityksen ohjaamiseen ja parhaillaan suunnittelemme vielä sähkärin kanssa lämminvesivaraajan ohjauksen muuttamista älykkääksi. Taustalla on toki motiivina myös kohonnut sähkön hinta, edullinen määräaikainen sopimus päättyy ensi viikon torstaina ja otin siihen jatkeeksi pörssisähkön.
Tämä älytermostaatti on Båden-merkkinen ja kun kyselin asiaa niin sen saa Nediksen kanssa samaan SmartLife-sovellukseen, jolloin saan ohjattua melkein kaikkia laitteita yhdellä ja samalla sovelluksella. Todennäköisesti lämminvesivaraaja tulee jollain toisella sovelluksella ohjattavaksi, mutta sitä vielä tutkimme lisää.
Termostaatti on vielä asentamatta. Sen vaihtoon on muuten sellainenkin syy, että tuo nykyinen on siitä outo, että jos sähköt käy alhaalla niin se ei lähde lämmittämään lattiaa ennen kuin se on resetoitu.
Kerron taas lisää kun hommat etenee.
tuo nykyinen on siitä outo, että jos sähköt käy alhaalla niin se ei lähde lämmittämään lattiaa ennen kuin se on resetoitu.
Termostaatissa on ilmeisesti kapasitiivinen jännitteenalennin, jonka polyesterikondensaattori on ikääntyessään väsynyt.
Meillä on sama juttu, Etherma E-2003. Virran kytkennän sekä sähkökatkoksen jälkeen termostaatti ei jaksa vetää relettä kiinni. Lämmönsäädin täytyy ensin kääntää nollalle, jotta termostaatin virtapiirit pääsevät varautumaan. Tämän jälkeen, kun nupin kääntää takaisin, termostaatti jaksaa vetää releen kiinni ja lattia alkaa lämpenemään.
Elektroniikkaharrastajalle tuo olisi helppo korjata, mutta pahaksi onneksi valmistaja on käyttänyt harvinaista erikoisminiatyyrimallia. Yleisimmistä elektroniikkakaupoista saatavat sähköisesti vastaavat osat eivät mahdu tuohon termostaattiin. Sieltä, mistä osan voisi ehkä löytää, euron tilauksen toimituskulut ovat taas kymmeniä euroja.
Nyt kun sanoit niin onkohan meillä sama termostaatti, meilläkin on Etherman termostaatti, mallia en tiedä?
Ikävä kyllä, joudun heittämään nyt hieman lunta tupaan. Tämä on yhdistelmälaite eli termostaatti ja vikavirtasuoja samassa.
Mikäli ostit jo pelkän termostaatin, varaudu siihen, että sähkömies voi vaatia, ettei vikavirtasuojaa saa jättää pois. Silloin se täytyy hankkia erikseen. Onneksi sitä ei ole pakko laittaa termostaatin viereen, vaan vikavirtasuojan voi sijoittaa myös sulaketauluun tai sen viereen, jos termostaatin vieressä ei ole sille luontevaa paikkaa.
Sähkäri tulee tiistaina etukäteen katsomaan, että laitetaanko vikavirta just termostaatin viereen vai sähkötauluun
Wifi-ohjattavia termostaatteja vikavirtasuojakytkimellä tuntuu olevan aika vähän, joten tilasin tosiaan pelkän termostaatin.
Näinhän se on, vikavirtasuojalla varustettu termostaatti on sitten perusmallia. Ajastuksia tai etähallintaa ei tässä tuotesegmentissä ole juuri tarjolla.
Sitten kun hermot menevät tuon vanhan termostaatin kanssa, meilläkin se tulee vaihtumaan erilliseen vikavirtasuojaan ja termostaattiin.
Ethermalta on ilmeisesti tulossa malli, jossa on vikavirtasuoja sekä wifi-ohjaus, mutta en jäänyt sitä odottelemaan. Toisaalta halusin termostaatin samaan sovellukseen muiden laitteiden kanssa. Nyt muuten varmistui, että saan myös lämminvesivaraajan ohjauksen SmartHome-sovellukseen kaikkien muiden laitteiden kanssa
Minäkin olen pohtinut älykkäämpää ohjausta lämminvesivaraajalle. En kuitenkaan halua laitetta, joka on täysin riippuvainen pilvestä.
Pidän siitä, että rele olisi paikallisesti ohjattavissa myös internet-yhteyden ollessa poikki. Samoin olisi toivottavaa, että rele pystyisi jatkamaan ennalta ohjelmoituja ajastuksia täysin itsenäisesti.
Shellyn releet vaikuttavat ainakin paperilla tarjoavan sen, mitä etsinkin. Releen itsensä muistiin mahtuu 20 ohjausta. Laitteen API on myös dokumentoitu, joten mikään ei estä ohjaamasta sitä omista ohjelmistakin käsin.
Nämä eivät sulje pois pilvimahdollisuutta. Valmistaja tarjoaa sitäkin mobiilisovelluksineen.
Pro-sarjassa on myös Ethernet-liitäntä, joten ei ole pakko käyttää langatonta lähiverkkoa. Paikkansa silläkin, mutta en jaksa mieltää mihin yli 387 kg järkäle, mitä ei olla liikuttelemassa minnekään, tarvitsisi langattoman yhteyden?
Sen verran olen jo pyöritellyt numeroita, ettei lämminvesivaraajan käyttö vanhanaikaisella 22–07 kuormanohjauksella pörssisähköllä ole katastrofi. Mutta jossakin vaiheessa olisi kiva päästä hyödyntämään kello 2 hinnat ilman, että se tapahtuu herätyskellolla .
Olemme jo syyskuusta alkaen harjoitelleet pörssisähkön käyttöä. Eli vaikka meillä on toistaiseksi voimassaoleva kiinteähintainen sopimus, olemme käyttäneet sähköä kuin meillä olisi ollut pörssisopimus. Vanhan sopimuksemme hinta nousi lokakuun puolivälissä. Lopputulos on tässä:
Ainakin nyt loka- ja marraskuussa pörssisähkö olisi tullut halvemmaksi, kun seuraa sähkön hintaa ja siirtää käyttöä sen mukaisesti. Teimme jo uuden sopimukseen ja marraskuun lopussa siirrymme ihan oikeasti käyttämään pörssisähköä.
Pörssisähkön hinnat ensi vuonna paukkupakkasten aikaan ovat toki mysteeri, mutta tarpeen mukaan lämmitämme ilmalämpöpumpun ja sähköpatterien lisäksi puilla. Mikäli emme tekisi mitään muutoksia käyttöömme emmekä sopimuksiimme, tammikuulta olisi ollut odotettavissa noin 950 € lasku.
Hyvä ja tärkeä nosto, mitä sitten jos pilveen ei saa yhteyttä. En ole vielä sähkömieheltä kysynyt mutta mietin, että jos uuden wifi-releen rinnalle laittaisi vielä ihan perinteisen manuaalisen katkaisijan (oletuksena koko ajan auki) ja sarjaan vielä toisen (oletuksena koko ajan kiinni)? Näin voisi manuaalisella katkaisijalla joko katkaista lämmityksen tai vaihtoehtoisesti ohittaa wifi-releen ja laittaa lämmityksen päälle.
Toimisiko se noin?
Olen samoilla linjoilla siinä, että vaikka yösähkön aikaan sähkö on yleensä halvimmillaan, mutta haluan silti ohjata varaajaa tarkemmin. Joskus voisin jopa kokeilla sitä, että joku yö en lämmitä varaajaa ollenkaan.
Meillä alkaa pörssisähkö perjantaina ja ilmalämpöpumpun lisäksi on pari tulisijaa. Lämpöpattereita ajateltiin käyttää mahdollisimman vähän, viime talvena kolmesta makkarista vain yhdessä oli patteri päällä
Teillä näyttäisi olevan samansuuruinen kulutus kuin meillä, viime vuonna meni 14800kWh ja tänä vuonna mennään ehkä 14000 kilowattituntiin tai alle.
Hyvä ja tärkeä nosto, mitä sitten jos pilveen ei saa yhteyttä.
Nediksen pistorasiat eivät kuulemma vaihda tilaa, jos yhteys on poikki. Sovellukseen tulee virheilmoitus.
uuden wifi-releen rinnalle laittaisi vielä ihan perinteisen manuaalisen katkaisijan (oletuksena koko ajan auki) ja sarjaan vielä toisen (oletuksena koko ajan kiinni)?
Kyllä, tuo toimii. Asian voi totetuttaa myös yhdellä vaihtokytkimellä, jossa on nolla-asento. Esimerkiksi
Joskus voisin jopa kokeilla sitä, että joku yö en lämmitä varaajaa ollenkaan.
Muista kuitenkin legionellabakteeri. Lämpimän veden tulisi olla vielä kauimmaisessakin hanassa vähintään 55 asteista.
Teillä näyttäisi olevan samansuuruinen kulutus kuin meillä, viime vuonna meni 14800kWh ja tänä vuonna mennään ehkä 14000 kilowattituntiin tai alle.
Oikeastaan meillä kuluu sähköä hieman enemmän. 14 720 kWh on tammikuusta marraskuun puoliväliin. Puolessatoista kuukaudessa ehtii kulua vielä lisää sähköä. Viime vuonna meni 22 587 kWh.
Kyllä, tuo toimii. Asian voi totetuttaa myös yhdellä vaihtokytkimellä, jossa on nolla-asento. Esimerkiksi
Sähkäri ehdotti juurikin tuollaista DIN-kiskoon menevää vaihtokytkintä. Sen avulla voidaan lämmittää vettä, jos Nedis syystä tai toisesta kyykkää.
Hän kävi täällä perjantaina ja lämminvesivaraajan suhteen kaikki oli jo melkein valmista kun tuo Nediksen wifi-kytkin meni päreiksi. Kaapeli oli turhan jäykkää niin liittimet lähti piirilevyltä irti Noo, tilasin uuden kytkimen ja se asennetaan joustavammalla kaapelilla, sain takuuseen uuden kytkimen vielä.
Muista kuitenkin legionellabakteeri. Lämpimän veden tulisi olla vielä kauimmaisessakin hanassa vähintään 55 asteista.
Juu, tämäkin on hyvä muistutus. Pitää mitata kuinka lämmintä vettä maksimissaan hanoista tulee.
--
Niin ja päätin sittenkin perua pörssisähkön kun kuulin, ettei Olkiluoto 3:n käynnistämisestä ole mitään aikatauluja. Huonolla tuurilla ei käynnisty tälle talvelle, joten pörssisähkö voi olla todella kallista. Sain neuvoteltua suht hyvän hinnan Helenin kanssa (27,98snt 12kk määris) ja sillä mennään. Kallishan se on mutta meidän kulutuksella tuolla hintaa tulee max. 600€ laskuja. Pörssisähköllä voisi tulla useiden tuhansien lasku jos huonosti sattuu.
Päätin asennuttaa silti nuo ohjaukset lämminvesivaraajaan ja kylppärin lattialämmitykseen. Siirryn pörssisähköön ennemmin tai myöhemmin, niin ovat sitten valmiina. Ja on muutenkin mukava seurailla ja säätää etänä talon laitteita.
Ostin lisää noita Nediksen lämpötilasensoreita, nyt minulla on sellainen jokaisessa huoneessa. Niiden avulla huomasin muun muassa jo, että vaikka meillä on leivinuuni talon toisessa päässä niin yllättävän laajasti se taloa kuitenkin lämmittää.
Kyllä, tuo toimii. Asian voi totetuttaa myös yhdellä vaihtokytkimellä, jossa on nolla-asento. Esimerkiksi
Sähkäri ehdotti juurikin tuollaista DIN-kiskoon menevää vaihtokytkintä. Sen avulla voidaan lämmittää vettä, jos Nedis syystä tai toisesta kyykkää.
Hän kävi täällä perjantaina ja lämminvesivaraajan suhteen kaikki oli jo melkein valmista kun tuo Nediksen wifi-kytkin meni päreiksi. Kaapeli oli turhan jäykkää niin liittimet lähti piirilevyltä irti Noo, tilasin uuden kytkimen ja se asennetaan joustavammalla kaapelilla, sain takuuseen uuden kytkimen vielä.
Muista kuitenkin legionellabakteeri. Lämpimän veden tulisi olla vielä kauimmaisessakin hanassa vähintään 55 asteista.
Juu, tämäkin on hyvä muistutus. Pitää mitata kuinka lämmintä vettä maksimissaan hanoista tulee.
Olipas melkoista sekundaa tuo kaapeli 🫢 hyvä että sait takuuseen uuden kytkimen
Oma moka, pitäisi arvata että jos noin kympin maksaa niin ei voi kovin laadukas olla
Niin ja päätin sittenkin perua pörssisähkön kun kuulin, ettei Olkiluoto 3:n käynnistämisestä ole mitään aikatauluja.
Olkiluodosta tuntuu löytyvän niin monta kommenttia kuin on kommentoijaakin. Vaasan Sähkö kommentoi sitä viimeisimmässä tiedotteessaan tärkeäksi tekijäksi samalla, kun he laskivat sähkön hintaa hieman. Meillä yösähkösopimuksen hinnat putosivat eilen 32,20/27,31 → 23,93/20,46 snt/kWh.
Näillä arvoilla tulevan tammikuun laskun ennuste putosi 950 → 700 €. Emme kuitenkaan peru vaihtoa pörssisähköön. Siihen verrattuna uusi hinta olisi ollut tänä vuonna käytöllämme edullisempaa ainoastaan heinä- ja elokuussa.
Niiden avulla huomasin muun muassa jo, että vaikka meillä on leivinuuni talon toisessa päässä niin yllättävän laajasti se taloa kuitenkin lämmittää.
Täälläkin lämmitetään taloa toistaiseksi vain päädyistä, tuvasta ja kylpyhuoneesta. Muut huoneet tuossa välissä saavat olla vähän viileämpiä.
Olipas melkoista sekundaa tuo kaapeli 🫢
Kaapeli taisi olla ihan tavanomaista sähköasennuskaapelia, eli sekundaa oli pikemminkin Nediksen rele kuin kaapeli.
Hyvä kumminkin että takuu pelaa vaikka olikin kyse halpatavarasta
Mulle isoin turnoff älykotijärjestelmissä on nimen omaan tuo, että osa vaatii omia mokkuloita/hubeja/päätelaitteita, jotta ne saa yhdistettyä Google Homeen. Nyt mulla on pelkästään Google älykaiuttimia ja Philips Hue Bridge. Monia älylaitteita jätetty ostamatta, koska niiden mukana tulisi lisää em. päätelaiteroinaa.
Niin ja päätin sittenkin perua pörssisähkön kun kuulin, ettei Olkiluoto 3:n käynnistämisestä ole mitään aikatauluja. Huonolla tuurilla ei käynnisty tälle talvelle, joten pörssisähkö voi olla todella kallista.
Varmasti ihan hyvä valita tuokin. Tämän vuoden toistaiseksi kallein tunti 861,14 €/MWh alv0 oli 08.08.2022 klo 7–8. Viime vuoden kallein tunti 1000,07 €/MWh oli 07.12.2021 klo 8–9 ja toissa vuoden kallein tunti 254,44 €/MWh oli 30.11.2020 klo 9–10.
Meillä ensimmäinen päivä pörssisähköllä ei alkanut kovin maarittelevasti.
Pörssi 179,99 – 350,98 €/MWh alv0, kun vanha yösähkö oli 162,98 – 190,97 €/MWh. Tosin, silloin kun tilasimme pörssisopimuksen, yösähkön hinta oli vielä 218,23 – 257,66 €/MHh.
Onko sinulla jo tili? Kirjaudu sisään
Enter your E-mail address. We'll send you an e-mail with instructions to reset your password.