Skip to main content

Me suomalaiset olemme kännykkäkansaa joten ajattelin että laitan pystyyn ketjun jossa jokainen voi jakaa oman kännykkätarinansa :)



 



---



 



Minulla tarina alkaa vuodesta 1994, ostin silloin ensimmäisen puhelimeni, Nokian 101, NMT900-puhelimen. Minulla on se edelleen tallessa kaapin pohjalla :)



 





 



Muistan, kun mietin NMT-puhelimen ja Ringon välillä että kumman hankin mutta en muista että miksi sitten lopulta päädyin tähän luuriin. Mutta siitä se sitten lähti, NMT450-kuuluvuus oli siihen aikaan hyvä mutta tämä 900:n kohisi ja pätki yllättävänkin paljon mutta olihan se retee liikkua kylillä 🙂 Kuvassa näkyvä punainen suojapussukka ja vyökotelot olivat kovassa huudossa ja minullakin roikkui puhelin vyöllä, puhelin oli siihen aikaan jopa jonkinlainen statussymboli. Oli se kyllä hienoa liikkua ja pystyä soittamaan, vaikka siihen aikaan elämänmeno ei ollut niin hektistä kuin nyt eli sellaista akuuttia asiaa ei kyllä monestikaan ollut. Mutta kun piti saada uusi lelu niin se piti saada :)



 



Tämän luurin jälkeen hommasin myöhemmin ensimmäisen GSM-puhelimen, taisi olla Nokian 1611 (tai 1610, en muista enää). Oli aika nannaa kun ääni ei enää pätkinyt tai ainakaan kohissut kuten NMT-puhelimessa teki :)



 



Sitten taisin hommata Nokian "venttikympin" eli 2110:n, se oli jo sirohko puhelin verrattuna muihin ja isolla monirivisellä näytöllään se oli suut loksauttava puhelin. Seuraavana taisi olla Nokian 3110:n vuoro ja sen jälkeen "banaanipuhelin" eli 8110 (tai toisinpäin). Nokian 5110:n jälkeen en enää oikein muista miten homma eteni mutta hiljalleen nuoresta miehestä alkoi kehittyä orastava puhelinfriikki.



 



Elettiin karkeasti vuotta 1997 ja tekstarit tekivät silloin tuloaan. Muistan kun monesti ihmettelin että "mitä ihmettä nyt noilla tekisi, mitä järkeä on naputella hitaasti jotain sanomaa kun voi nopeasti soittaa ja kertoa asiansa". No ei mennyt kauaa ja tekstareista tuli melkoinen menestystarina maailmanlaajuisesti... Tässä vaiheessa jo taisin olla siirtynyt Ericssonin leiriin, GH388 ja GH688 olivat hyviä ja kestäviä luureja metallirunkoineen.



 



Tästä kun mentiin eteenpäin niin puhelimet ja koko ala kiinnosti koko ajan enempi ja enempi. Hakeuduin lopulta töihin alalle ja myyjäksi matkapuhelinliikkeeseen jossa pääsin hypistelemään aina uusia malleja niiden tullessa markkinoille, se oli taivas nuorelle miehelle :)



 



Ericssonit olivat siinä kohtaa eniten lähellä sydäntä, ja olen jälkeenpäin haalinut itselleni muistoksi muutaman legendaarisen mallin noilta ajoilta:



 





 



Ericssonin läppäpuhelimet T10, T18, T28, T39 olivat hienoja laitteita - pieniä kooltaan vs. muut aikansa luurit mutta suht hyvällä akunkestolla varustettuja. Ne sisälsivät pieniä näppäriä ominaisuuksia, mm. T18:sta alkaen puhelinta pystyi ohjaamaan puheella ja kun tuli puhelu niin läpän avaamalla puhelu yhdistyi ja kun läpän laittoi kiinni niin puhelu meni poikki. Ja näissä kaikissa oli sisäänrakennettu värinähälytin! 🙂 (muistaakseni ainakaan kovin monessa puhelimessa ei ollut siihen aikaan nimenomaan sisäänrakennettua värinää?) Ericssonin minipuhelin T66 pitäisi saada jostain touhuttua, se on varmaan vieläkin yksi maailman pienimmistä puhelimista.



 



Muistan, kun 90-luvun lopussa/2000-luvun alussa alettiin puhumaan WAP:sta, "netti kännykässä". Kauhea hype mutta mitä todellisuudessa sillä sai oli vain jotain suppeita palveluita, en edes muista oliko WAP:n kautta saatavissa mitään järkevää, ainakaan alkuvaiheessa?



 



Jossain kohtaa markkinoille alkoi tulla värinäytöllisiä puhelimia ja olihan ne kyllä hienoja, kuin siirtyminen mustavalkotelkkarista väritelkkariin! Ericssonin T68 ja Nokian 7650 olivat ensimmäiset näiltä kahdelta isolta merkiltä (myymälässä jossa olin töissä ei ollut silloin Motorolan puhelimia edes myynnissä). Tästä eteenpäin palasin Nokian "leiriin", 7650 Symbian-käyttiksellä se vaan oli jotain todella makeeta siihen aikaan! Kamera ei ollut häävi mutta jostain se oli aloitettava 🙂 Siinähän ei ollut kuin still-kuvaus, videokuvausta ei ollenkaan, ja muistan kun jostain touhusin siihen aikaan tosi spessuhomman videokuvaus-softan ja se fiilis kun pääsi ekaa kertaa kuvaamaan kännykällä liikkuvaa kuvaa, huh huh että oli jännää! :)



 



Näihin aikoihin Ericssonilla oli myynnissä nykyisten tablet-laitteiden esi-isiä, pienoistietokoneita, Epoc-käyttiksellä varustettuna. Esim. MC218 oli hieno laite, 6-7" mustavalkoisella kosketusnäytöllä ja täysiverisellä qwerty-näppäimistöllä varustettu pienoistietokone jossa oli tekstinkäsittely- ja taulukkolaskentaohjelmat, ToDo-listat ja kalenterit jne. WAP-selain sekä internet-selain löytyvät myös ja netti toimi siten että infrapunaportin kautta siihen pystyi yhdistämään puhelimen ja jos puhelimessa oli sisäänrakennettu modeemi (kaikissa ei ollut!) niin sen avulla pääsi sitten nettiin. Siihen aikaan ei ollut vielä GPRS/Edge/3G-yhteyksiä (pakettidata) vaan silloin netti avattiin soittamalla tiettyyn puhelinnumeroon ja netistä veloitettiin ajan perusteella 🙂 Muistan, kuinka näidenkin laitteiden kohdalla mietin että "no mitäs sitä näillä nyt sitten, muuta kuin surffailla netissä", on hienoa huomata kuinka väärässä silloin olin myös tässä asiassa :)



 



Tekniikka kehittyi koko ajan ja hiljalleen tullaan kohti nykypäivää, kymmeniä ja kymmeniä luureja on käsien läpi mennyt ja aina jokainen on tuonut tullessaan jotain uutta ja mullistavaa markkinoille.



 



Tässä lyhyesti minun tarinani, millainen on sinun kännykkätarinasi? :)



 



EDIT: korjailin kirjoitusvirheitä



EDIT2: korjasin otsikon kuntoon :)

Se on Nokia 7600..edelleen toimiva.
Nostanpa ketjua ylös 🙂>

Nyt käytän iPhone 12 Pro Maxia ja muutoinkin olen keskittynyt Applen leiriin viime aikoina 🙂> Millaisia puhelimia sinun kaapeista löytyy, mikä on sinun kännykkätarinasi?
Ensimmäinen ihan oma kännykkä oli legendaarinen Nokian 3310 🙂>
Minun ensimmäinen kännykä oli Ringo! (ei ollut tekstiviestitukea)

Pitääpäs päivittää tätä itselläkin eli Nokialaisten ja sen Sonyn jälkeen on ollut Ulefone Armor, Lumia 435, iPhone SE, Nokia 6.1, Nokia 8110 4G, Samsung Galaxy S9 recycled, jos nyt muistin kaikki ja oikeassa järjestyksessä 🤔> 😅>

Nyt on käytössä OnePlus 9 Pro 🤗>


tämä sitten ei ole se tyypillinen tarina mitä voisi odottaa täällä. tiivistän joitakin asioita tarjoituksella lyhentääkseen viestiä.

 

90-luvulla olin aika it-myönteinen nuori ja silloin suunnilleen kaikki joka on teknologiaa on hienoa. siihen aikaan ei ollut massanettiä eli laitteet ei ollut jatkuvassa yhteydessä joten se tarkoitti että lähes kaikki oli tallennettu paikallisesti laitteeseen. tänä aikana ei ajatellut kunnolla yksityisyyttä ja/tai tietojen lähettämistä. joitakin gsm-puhelimia oli.

 

windows:sia tuli tällöin käytettyä ja win98:sta puolivitsinä sanottiin että "all information was sent to microsoft". lankamodeemilla se ei ollut niin helppoa.

 

2000-luku meni jokseenkin saman tyylisesti kuin 90-luku mutta jossain noin 2007 vuodesta lähtien aloin olemaan huolissaan myös yksityisyydestä ja datan keräilystäkin. tästä huolimatta 2000-luvulla ei hirveästi ajatellut mitä puhelin tekee ns. taustalla. noin vuonna 2005 aloin kuitenkin menee linux maailmaan windows:n käytöstä. mutta jossain 2007 vuonna alkoi linux-pohjaiset olemaan pääasiallinen käyttis.

 

noin vuonna 2011 tuli ostettua ensimmäinen android ja se kysyi google-tiliä. se rupesi epäilyttämään jo silloin. androideja on muutama osteltu ja noin vuonna 2016 aloin saamaan tarpeeksi google tilistä ja aloin katsoa onko tähän vaihtoehtoja. huomasinkin että puhelinta voi käyttää ilman google-tiliä vähän kiertäen asioita. mi max 3 tuli hommattua jossain vaiheessa. ja siinä oleva miui sai ihan karmivan tunteen. ja päädyin täysin modatuille android käyttiksien varaan. se olis pitänyt tehdä aiemmin. tämän jälkeen olen miettinyt ettei ikinä hommaisi puhelinta saatikaan android:ia tai ios:ia. operaattoreiden hinta-poliittiikkakin ajaa siihen suuntaan että mitä sitä rahasammolla.

 

vuonna 2020 syksyllä tuli ostettua pinephone https://www.pine64.org/pinephone/ . laite on vieläkin beta tasolla ja käyttistä kehitetään erikseen laitevalmistajasta. laitteeseen saa linux/gnu pohjaisen käyttiksen. niin android on linux-pohjainen mutta on muokattu niin paljon ja bundlattu suljettua koodia että on googlen tuotos suljetulla koodilla. ajattelin pinephone ostosta että on suuri riski, mutta osoitti että oli yksi parhaista ostoista pitkiin aikoihin. pinephone on paljon enemmän sitä mitä olsin odottanut ensimmäiseltä android puhelimelta.

 

disclaimer for operators: minulla on neljä akullista reititintä joten kyllä täällä vielä yksi kiroileva maksava asiakas löytyy.


Puhelimet ovat kuuluneet elämääni vuodesta 1991. Ensimmäinen puhelin oli Hotline 450. Tuolloin kuljettiin vesillä kavereiden kesken. Turvallisuuden vuoksi päädyttiin hankkimaan tuollainen repussa kannettava. Akku kesti muutaman tunnin. Aikanaan tuo sama puhelin sai kaverikseen autosarjan ja asensin sen itse ensimmäiseen autooni.

 

1994 taisi tulla ensimmäinen NMT900. Näitä sitten päiviteltiin ja aikojen saatossa on siirrytty GSM puhelimiin. Ensimmäinen kosketusnäytöllä oleva puhelin oli Nokia N97. Symbian oli hyvä järjestelmä käytössä. Tuon jälkeen taisi tulla HTC:n vastaava puhelin. Liukukannen alta tuleva näppäimistö oli mukava lisä.

 

Sympaattisin puhelin mitä muistan omasta historiasta oli Nokia 2110i "jouluspecial". Soittoäänenä Kulkuset kulkuset ja näytössä joulupukki rekineen matkalla johonkin. Kestävin gsm oli GH688. Sen käyttö onnistui jopa "hanskat kädessä". Nokia 7110 oli myös mielenkiintoinen luuri. Wap ei koskaan tuonut lisäarvoa puhelimen käyttöön, mutta matrix tyyppinen liukukansi yhdistettynä navigointirullaan oli aikanaan upea yhdistelmä.

 

Älypuhelimia on ollut joitain. Android ja Apple. Nykyisellään Apple.

 

Tulevaisuus... Voisin palata ajassa taaksepäin. Aikaan jolloin puhelin ladataan kerran viikossa. 🙂>



@lasselusse@  kirjoitti:


tämä sitten ei ole se tyypillinen tarina mitä voisi odottaa täällä. 






Kiitos kun jaoit tarinasi 🙂> Enpä tiennyt ainakaan itse tuollaisesta PinePhonesta mitään, mielenkiintoiselle vaikuttaa ja on hyvä, että erilaisiin tarpeisiin on erilaisia toteutuksia. Tietosuoja ja tietoturva nousevat koko ajan enemmän ja enemmän framille, joihin ihmiset yleensä havahtuvat vasta sitten, kun jotain tapahtuu.



@Kuukkelinpuu@  kirjoitti:


Sympaattisin puhelin mitä muistan omasta historiasta oli Nokia 2110i "jouluspecial". Soittoäänenä Kulkuset kulkuset ja näytössä joulupukki rekineen matkalla johonkin.






Ai että, nyt on tai siis oli kova puhelin 🙂>



 




@Kuukkelinpuu@  kirjoitti:
Kestävin gsm oli GH688. Sen käyttö onnistui jopa "hanskat kädessä".


Wanhat Ericssonit olivat muutenkin lujia, metallirunkonsa ansiosta. Ainoa että antennit tahtoivat mennä poikki kun olivat melkoisia töröttäjiä. Siksipä ne olikin helposti vaihdettavissa.



Muistan kuinka jotain tarvikeantenneja sai ihan jopa vilkkuvalolla varustettuna 🙂>



 




@Kuukkelinpuu@  kirjoitti:


Tulevaisuus... Voisin palata ajassa taaksepäin. Aikaan jolloin puhelin ladataan kerran viikossa. 🙂>






Joku sanoi jossain, että tietokoneiden (prosessoreiden) tehot kasvavat koko ajan mutta toisaalta samalla softakehittäjät myös keksivät koko ajan jotain uutta jolloin käyttäjän kannalta tilanne on +/- 0. Sama lienee akkujen kohdalla, kapasiteetit kasvavat mutta toisaalta niistä otetaan koko ajan tehoja enemmän ulos jolloin valmiusajat eivät kasva ja käyttäjä lataa puhelintaan yhtä tiiviisti kuin ennenkin 🙂> 


Vastaa