Tekoälykeskustelu

  • 20 February 2024
  • 5 kommenttia
  • 95 katselukertaa

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22
  • Yhteisömanageri
  • 10358 kommenttia

Tekoäly tulee muuttamaan meidän kaikkien elämän, tavalla tai toisella. Mitä nopeammin opimme käyttämään tekoälyä ja opimme sen mahdollisuudet niin sitä nopeammin voimme sitä myös hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla. Tekoälyn hyödyntämisellä on myös yhteiskunnallinen näkökulma.

Ja tästä syystä avaan tämän keskustelun, jossa jokainen voi kysyä ja toisaalta myös jakaa vinkkejä muille. Tässä muutamia näkökulmia, joiden kautta haluaisin käydä keskustelua tässä ketjussa:

  • Mitä tekoälysovelluksia tai palveluita käytät
  • Mihin olet käyttänyt tekoälyä
  • Ja ennen kaikkea: Miten olet käyttänyt tekoälyä. Jaa mahdollisimman konkreettisia vinkkejä, tyyliin millaisia prompteja olet käyttänyt, mikä toimii parhaiten ja mikä ei

Prompti = teksti, jolla pyydät tekoälyä luomaan jotain eli sitä voisi ajatella tavallaan tilauksena “tee näin” ja tekoäly toimittaa eli tekee pyyntösi mukaan.

--

Sana on vapaa 🙂


5 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Avaan pelin, törmäsin tällaiseen esimerkkiin aika realistisesta videosta, jonka tekoäly on luonut:

 

Tässä prompti on ollut:

Photorealistic closeup video of two pirate ships battling each other as they sail inside a cup of coffee.”

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Itse olen käyttänyt aika vähän tekoälyä, lähinnä olen jotain kysellyt sitä vastauksia eri kysymyksiin. Eli käyttänyt sitä ongelmanratkaisussa. Tekoäly on siitä kätevä, että siltä voi kysyä kuten ihmiseltä kysyisi 😀 Minulla on puhelimessa ChatGPT-sovellus ja työpaikan kautta myös Microsoftin Copilot.

Tekoälyä voi hyödyntää tiedonhankinnan lisäksi myös ideoinnissa jos näyttää, että oma luovuus ei nyt meinaa riittää. Käytin tekoälyä tämän kilpailun ideoinnissa:

 

 

Pyysin siltä:

“Keksi kilpailu TV-sarjasta Koodinimi: Annika”

Ja tekoäly ehdotti muutamia vaihtoehtoja, joista poimin tuon mitä sitten käytin kilpailussa. En ole itse ko. sarjaa seurannut, millään tasolla, joten minun oli vaikea ellei mahdoton keksiä kilpailua, jossa olisi joku sarjaan liittyvä twisti. Mutta tekoäly sen keksi ja itseasiassa hyvän sellaisen! Tekoäly siis ehdotti kilpailua, jossa osallistujat pyydettiin kertomaan sarjassa esiintyvän hahmon todellinen henkilöllisyys ja miksi se hahmo on niin tärkeä eräälle toiselle sarjan hahmoista.

Kuten tekoälyn kanssa aina niin tekoäly saattaa tuottaa jotain, mikä ei pidä paikkaansa. Tässä tapauksessa tutustuin sarjaan sen verran, että pääsin toteamaan, että tehtävä on toimiva ja hyvä.

Tekoälyn tuottamiin vastauksiin ja tietoihin on aina syytä suhtautua varauksella. On käyttäjän eli sinun vastuulla luotatko tietoon ja miten sitä käytät.

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +13

Itsellä tulee käytettyä tekoälypalveluja (Bing, Chat GPT, Bard/Gemini) melkeinpä päivittäin. Mulla on ollut niin hyviä kokemuksia, että innostuin heti ekojen alustojen tultua testailemaan ja leikkimään. Tekoälyähän voi käyttää moneenkin asiaan ihan perus arjessa, toki pienellä varauksella. Chatit saattavat tuottaa paljon virheellistäkin tietoa, joten käyttäjänä kannattaa olla tarkkana. 😬
Maksullisia palveluja en ole vielä ainakaan ottanut käyttöön, joten kuvia tai videoita en ole päässyt generoimaan.

Eniveis, sitten näitä promptausvinkkejä, jotka olen itsellä kokenut hyviksi:

  • Käskythän kannattaa aina kirjoittaa mahdollisimman selkeästi ja jämptisti, eli turhia kohteliaisuuksia ei AI kaipaa, vaikka kovasti sitä tekisi mieli inhimillistää. 😁
  • Selasin vanhoja promptejani, ja huomaan usein käyttäväni keskustelevaa “chain of thought” -mallia, jossa edetään loogisesti kohti "maalia", ja jossa jokainen käsky johdattelee seuraavaan. Esim. leivonnassa ja muussa keittiöreseptiikassa tämä toimii itsellä hyvin: "Kirjoita X:n resepti." Sitten lisäohjeeksi "reseptissä on oltava ainesosa X", ja lopuksi tarkennukset, esim. "Vaihda mittayksiköt X:stä Y:ksi", "muunna resepti X hlölle" jne.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +13

Päivittäin käytän Microsoft Copilot / Bing -sovellusta, sekä GitHub Copilotia. Harvemmin käytän enää OpenAI ChatGPT:ta, jonka ilmainen versio perustuu GPT-3.5 -malliin. Se on kuitenkin jo vanhentunut, ja sen tiedot ovat rajoitettuja vuoteen 2022. Toki jos ei tiedonhakuun käytä, niin toimii moniin asioihin edelleen. GPT-4 on tällä hetkellä kehittynein malli, joka OpenAI:n kautta on maksullinen tilaus, mutta Microsoft tarjoaa sen ilmaiseksi em. palveluissa, joissa sillä on pääsy internetiin, eli se voi myös päivittää tietonsa reaaliajassa. Näiden lisäksi käytän mm. Perplexitya. Googlen Bard/Gemini on jäänyt vielä muutamiin kokeiluihin tekisikö se jotain paremmin, mutta en ole vakuuttunut vielä niin, että olisi jäänyt pysyvästi käyttöön. 

Tekstiin liittyvien AI-sovellusten lisäksi käytän myös useita muita AI-sovelluksia, jotka liittyvät kuviin, grafiikkaan, videoihin, tai musiikkiin. Esimerkiksi teksti-kuvaksi DALL-E 3 / Microsoft Designer, Stable Diffusion ja Adobe Firefly, sekä kokeiluja mm. Sunon kanssa. 

Tässäpä näitä eri palveluita/sovelluksia näin tiivistettynä. 🙂

Prompteja olen kerännyt joitakin talteen ja ChatGPT:ssä on käytössä custom instructions -ominaisuus, eli ohjeet jokaiseen sen vastaukseen ilman, että niitä täytyy jokaiseen promptiin kirjoittaa uudestaan. Vastaukset tulevat näiden etukäteen määriteltyjen ohjeiden mukaisesti.
Prompteilla on todellakin merkitystä, ja ne voivat paljonkin vaikuttaa tuloksiin. Erilaisia AI Prompt Engineering -ohjeita löytyy paljon. Niillä yritetään tehdä jopa bisnestä...

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Prompteilla on todellakin merkitystä, ja ne voivat paljonkin vaikuttaa tuloksiin. Erilaisia AI Prompt Engineering -ohjeita löytyy paljon. Niillä yritetään tehdä jopa bisnestä...

Tässä on kyllä yksi hyvä esimerkki siitä, että tekoälyyn on syytä tutustua ja alkaa käyttämään. Se tuo mukanaan monenlaisia mahdollisuuksia, myös tosiaan busineksen tekemiseksi 😊

Te kyllä käytette tekoälyä paljon @Yaria & @SonjaMelina

Vastaa