Skip to main content
Asumme maaseudulla ja meillä on Soneran laajakaista, jonka nopeus on 1 Mbit/s. Suuremmaksi sitä ei saa. Koska tietokoneemme on jo vanha eikä sen XP:tä voi päivittää uudempaan ja turvallisempaan versioon, päätin ostaa uuden koneen. Kannettavan. Mutta: Jos (tai kun) ostan tehokkaan läppärin ja liitän sen modeemiimme, niin onko siitä läppärin nopeudesta ja tehokkuudesta mitään hyötyä, koskapa laajakaistan nopeus on tuo mikä on? Eli sijoitinko ihan turhaan? Kaupan voinee vielä perua, jos onkin niin, että edullisempi ja tehottomampikin kannettava ajaisi meillä saman asian. Meillä on myös ns. mokkula, mutta siirsin siinä olleen sim-kortin tablettiini ja käytän sitä reissun päällä ollessa. Kaiken lisäksi meillä siellä kotona ei ainakaan 4G toimi, joten uutta kannettavaa ei tointane ihan mokkulankaan varaan jättää. Meneekö rahat hukkaan, jos ostan sen tehokkaan kannettavan? (HP Pavilion 15-N228SO)

No en tiedä meneekö rahaa hukkaan... Voi siis sitä tietokonetta paikallisessa käytössä ihan hyvinkin toimia... Onhan tossa nyt jonkin verran hyötyä vanhalle XP-koneen nähden.

 

Missäpäin oikein asut? 

 

Sinulla todella pitkä ADSL linja jos vain 1 Mbps sinne saa... Mitä nopeuksia 3G verkossa tulee?

 

 


Lapinlahdella, asumme 5 km keskustasta. Kun osoitteella hakee, Sonera ilmoittaa että valitettavasti tänne ei ole saatavilla laajakaistaa. Toivottavasti ei lähde tuo tämänhetkinenkin. 


Eli Sonera ilmoittaa näin: "Valitettavasti osoitteeseesi ei ole saatavilla Soneran kiinteää laajakaistaa, mutta ei hätää, sillä laadukas ja nopea mobiililaajakaista on heti valmis käyttöön!" 

Sitten on vaihtoehtona tilattavaksi Liikkuva Netti Plus Huoletonta perussurffailua 3G-netillä (21 Mbit/s) tai Liikkuva Netti Aito 4G Teho vaativampaan käyttöön ja peleihin (50 Mbit/s) tai Liikkuva Netti Aito 4G Max kovaan käyttöön huippuvauhdilla (150 Mbit/s), mutta luulenpa, että täällä toimisi vain tuo 3G. Ainakaan puhelimessa ei toimi välillä ees 3G. 

Kirkonkyläläiset saa itselleen laajakaistaansa 10-kertaisen nopeuden kuin me. Kuukausimaksu on silti meillä sama. Epistä. - Itseasiassa: maksamme tästä laajakaistasta ENEMMÄN kuin ne, joilla on 10-kertainen nopeus, koska meidän kuukausimaksu on 19,90 euroa ja Sonera myy nyt 9,90 eurolla noita nopeampia - niille, joille se on saatavissa. Kyllä vähän keljuttaa. 

 


Mikä matkapuhelin sinulla on? 

 

ADSL pitkällä linjalla tekee sen että ei saa nopeampaa laajakaistaa ja sen ylläpito on todella kallista. 4G voisi toimia jos saat hyvän yhteyden tukiasemalle vaikka katolla olevasta antennista. Ainakin yksi kaverini sai ADSL 6,075 Mbps vaihdettu 30/10 Mbps 4G LTE että se kannatti. Toki antennit tulee maksamaan jonkin verran satasesta lähemmäs tuhanteen euroon...

 

ADSL on kallis operaattorin ylläpitää joten se on kallista varsinkin pitkissä linjoissa. Joten tämän takia operaattorit vaihtavat ADSL liittymät 4G:ksi.

 

3G/4G verkot ovat operaattorille paljon halvempia....


Koska meillä on yhdessä pienessä tabletissa se Liikkuvan laajakaistan sim-kortti (siirrettiin ns. mokkulasta se siihen), jonka kuukausimaksu on 9,90 euroa, niin olisko se mahdollista, että WLAN-yhteyden kautta käyttäisi sitä myös tuossa uudessa läppärissä. Siis että se tabletti olisi tavallaan "modeemi". 

 

Tai ehkä pitää irrottaa se liikkuvan netin sim-kortti tabletista pois ja siirtää se takaisin mokkulaan (tai pyytää Soneralta uusi mokkula ja uusi sim-kortti), jos tuo meijän laajakaista on hitaampi kuin se? Minen näistä paljoa ymmärrä.. 

 

Nyt vaan harmittaa, että jos tuli varattua liian kallis läppäri, jonka tehokkuudella ei oo mitään merkitystä esim. Youtubea tai jotain netti-TV:tä katsottaessa - tuon laajakaistan hitauden takia. 

Valokuitua ei raskittu ottaa. Joku KaisaNet sitä taisi tarjoilla jokunen vuosi sitten. 


Puhelimeni on Samsung Galaxy S III 4G. Ja tabletti on Samsung Galaxy Tab3. Puhelimessa on Soneran Sopiva nettiliittymä, 21 Mbit/s, ja tabletissa siis tuo Liikkuva netti - eli siinä on mokkulasta (Huawei E392 4G) siirretty sim-kortti - 21 Mbit/s. 

 


Poistuukohan tuo meidän laajakaista-yhteys siis jossain vaiheessa kokonaan?

 

Nuoriso käyttää meidän laajakaistaa myös pelatessaan pleikkarilla. Ja toimii kuulemma suht hyvin, jos kukaan muu ei ole netissä samaan aikaan. Mut kuinkas se onnistuu, jos joudumme luopumaan laajakaistayhteydestä? 

 


Tein tällä vanhalla pöytäkoneellamme nyt Soneran nopeustestin, yöllä klo 1.45.

Tulos: Latausnopeus 0,91 Mbit/s ja lähetysnopeus 0,41 Mbit/s. 

 

 


Kokeile mitä saat todellista nopeutta tabletissasi ja kännykässä speedtest.net sovelluksella. Kyllä pystyy tabletilla ja kännykästä jakaamaan yhteyttä. Suosittelen kyllä kovassa käytössä hankkimaan kunnon reitittimen. Pelaaminen pleikkarilla verkossa vaatisi mahdollisimman pienen latencyn jota 3G verkko ei tarjoa. 4G verkossa voi jotenkin pelata hyvällä laitteistolla.


Kannattaiskohan minun perua se kalliin läppärin osto? Jos nyt enää edes pystyy.. :( 


No nopeasti katsoin tuon läppärin tietoja niin 500€ läppäri ei loppujen lopuksi ole kallis koneeksi, aika perustasoinen. Mutta on hyvä olla jonkinlainen perustason tietokone olemassa ainakin. Mutta jos ei tarvetta löydy niin ei sitä kannata pitää. Valinta on sinun.

Gigantissa 699 e. 

 


No jos ton hintaan olet hankkinut niin aika ylihintaan minusta mutta se on ostajan päätös mitä ostaa. 


Vakuutuksen kanssa näköjään se 699, pelkkä kone 599. Mut silti..
Koneen lähtöhinta oli kuulema n. 1000 e.

Kannettava ei ole teknillisten tietojen mukaan erityisen hyvä... mutta toki voi lähtöhinta olla mitä vain... mutta tämä ei nyt ole uusi kone kun ei oikein ole saatavilla.. 


Jos se Kaisanet vielä valokuitua asentaa niin kannattaa kysellä tämänhetkinen tilanne. Mobiilit ovat kuitenkin enempi-vähempi tilapäissysteemeitä ja kuitu kotiin on ns. kunnon yhteys. Pitkät puhelinlinjat ovat kaikkialla jo pahasti tappouhkan alla vaikka sen luvataan toimivan vielä pitkäänkin.

 

Meille vedettiin syksyllä kuitu ja vaikka se reilun parin tonnin asennusmaksu kirpaisi niin kyllä nyt on mukava nettiä käyttää. Ja onhan täällä pari tulevaa tehokäyttäjää hyvää vauhtia kasvamassa. TV:täkin katsotaan vain Sonera viihteen kautta, antennilähete ei täällä koskaan kunnolla toiminutkaan, ja mukava vahdata viitosen elokuvia alueella johon niitä ei antennin kautta edes voi tulla.


Meille taitais valokuitu maksaa nelisentonnia! Ja eikös niissä ole isot kuukausimaksut päälle?

 

Eilen testasin uutta kannettavaa ensin mokkulan Huawei E392 kanssa, mutta ei ollut kovin sukkelaa se. (3G toimii puhelimessakin vain välillä ja välillä ei... ) Sitten pistin piuhat kiinni laajakaistamodeemiin, ja siinä toimi paremmin.

 

Eli vähän hassua, jos 1 Mbit/s laajakaistamodeemilla pelaa paremmin kuin 3G/4G mokkulalla (21 Mbit/s). Nopeusmittauksenkin tein, ja sen mukaan mokkula olis nopeampi. Olisko tullut joku muu ongelma, kun niin hidastui?

 

Tutkailin tuota kannettavani laskua. Ilmeisesti myyjä tarkoitti, että ilman alennuksia se koko "paketti" olis ollut sen vajaat 1000 euroa. Minähän tulin ostaneeksi koneen lisäksi huolenpitopaketin ja myös vakuutuksen kahdeksi vuodeksi. Itse koneelle jäi sitten kaikkien alennuksien jälkeen hintaa minun nähdäkseni 484 euroa. Eli ei niin paha kuin miltä alussa näätästi. Vakuutuksenkin voi irtisanoa heti, jos hirviää... Mut tietenkin mulle kävis niin, että jos irtisanon sen, niin heti kaatuu mukillinen kahvia näppäimistölle tai pudotan sen sementtiin.

 


On sulla sitten aika kova hinta kuidulle...

 

Ei siinä mitään hassua ole että kiinteä laajakaista toimii paremmin kuin mobiililaajakaista. Jos sinulla ei 3G verkkoa ole niin ei se toimi yhtään paremmin...

 

Nettiyhteyden testaukset ovat vain hetkellisiä joten nopeus saattaa vaihdella, varsinkin mobiililaajakaistoissa. Testi softat eivät kuitenkaan ole luetettavia vaan suuntaa antavia.

 

Mobiiliyhteydet saisit paremmin suuntaavilla antenneilla. Kannattaa kysellä operaattorilta missä tukiasemat sijaitsevat jotta saisi suunnattua paremmin.

 

Sinun kannettavasi tietokoneen elinikä on todennäköisesti 2v eli vaikka sinulla tuo vakuutus on niin se korvaa vain samanlaisen koneen... Ja samalla hinnalla kahden vuoden päästä saisit jo paljon paremman.


Kyllähän minä olettaisin ja kuvittelisin, että tämä kone kestää kauemmin kuin kaksi vuotta. Männöö mahottomaks rahantuhluuks muuten... Nyt tämä minulla siis on ja näpsäkältä vaikuttaa. Tosin tämä windows 8 tuottaa vähän vaikeuksia, kun on niin erilainen kuin se vanha tuttu XP.

Ei tälle seudulle saa tosiaankaan nopeampaa nettiä kuin sen mikä nyt on, mutta ilmeisesti lähivuosina 4G-yhteydet paranee. Ja laajakaistasta tehtiin just uusi kahden vuoden sopimus, joten näillä männään.

 

 



@>Ännnolkitu kirjoitti:

 

Mobiiliyhteydet saisit paremmin suuntaavilla antenneilla. Kannattaa kysellä operaattorilta missä tukiasemat sijaitsevat jotta saisi suunnattua paremmin.

 

 


Soneralta on kaikki meidän vempaimet. Noista antenniasioista en ymmärrä höykäsenpölähystä, mut pitänee ottaa selvää, varsinkin jos jossain vaiheessa siirrytään pelkkään mokkulointiin. Älyllinen puhelimeni näyttää täällä kotona välillä tilaksi 4G, välillä 3G, välillä H+ ja välillä pelkkä G. Liekö niin, että tuo G on heikoin?


Soneran peittoaluekartalle (onpas hassu sana) iskin osoitteemme, ja tulokseksi tuli:

 

Kuuluvuus: Hyvä

 

EDGE Ei kuuluvuutta

3G Max 21,1 Mbit/s

Aito 4G Ei kuuluvuutta


Android puhelimille suosittelen skannaamaan lähialueen verkot niin tietää missä on tukiasema https://www.taisto.org/Cellmapper

G on heikoin, eli GPRS.

Kyllä siis koneesi varmaan kestää kaksi vuotta ja pidempääkin, mutta itse olen huomannut että ei sen pidempään kun kyseessä kuluttajalaitteet. Yritystason laitteet kestävät paljon pidempään.

Jos saat välillä 4G yhteyden niin suuntaavalla antennilla mahdollista saada tasaista 4G yhteyttä.

Android-puhelin on ja asensin tuon ohjelman ja kokeilinkin sitä, mutta kaikki on englanniks, joten enpä ymmärrä paljoakaan.. Karttaa tutkailin sieltä ja eipä niitä pompuloita näkynyt meidän paikkakunnalla ainoatakaan. Paikkakunnan nimi on Lapinlahti. 


Kyllä ohjelmisto on englanniksi. Mitä et ymmärrä, lisään tohon taisto.org ohjeeseen niin saadaan selkeämpi ohje? 

 

Siis Cellmapper on käyttäjiensä skannaama sovellus. Siksi se näyttäää mitä toimii missäkin. Syrjäseudut jää usein skannaamatta mutta tee muille käyttäjille palvelus ja tee se itse (jonkunhan se on tehtävä).

 

DNA:lta 3G tukiasemia on joku läpikulkumatkalla skannannut mutta on hyvä saada muitakin. 

 

Turun alueella ei ollut melkeinpä yhtään Soneran 4G tukiasemaa kartalla tämän vuoden alussa ja nyt niitä on jo toista kymmentä. Muutaman kaverin kanssa niitä on tullut skannailtu... 


Vastaa