Skip to main content

Eli viimeisen 15v olen yrittänyt saada täällä 4km Varkauden keskustasta kuitua, koska ADSL (saatavuus ei saatavuutta, soppari 1M ja käytännössä toimi 2M) alkoi käydä hitaaksi verkkosivujen kokojen kasvaessa. Nyt jo kuparitkin keritty pois teiden varsilta ja siirrytty vain kuppaisen mobiilin (vain 800MHz jaksaa kuulua kun on 1,3km päässä, muut mastot/&taajuudet noin 4km päässä josta eivät sitten jaksa toimia) varaan, mutta tuntuu vähän väliä olevan ruuhkainen varsinkin down suunta. Teoriassahan tuolla taajuudella voi 4G yhteydessä päästä 50/50 yhteyteen ja käytännössä hiljaisena hetkenä (aamulla aikaisin kun kukaan toinen ei ole linjoilla) saa 45-50/45-50 joka on ihan hyvä tulos, mutta päivän mittaan sitten hiipuu yhteydet lukuihin 1-4/40-45 (uppi toimii siis hyvin kokoajan) ruuhkan takia.

 

Tässä olen kysynyt kuidun saamisen perään teiltä (ei anneta mitään hintaa/ohjataan Valokuituseen ---> sieltä sitten rakentamisen suhteen ei tule mitään infoa kun kukaan ei ole rakentamassa), Elisalta (ei rakenneta mitään Varkaudessa), DNA:lta (ei rakenneta mitään Varkaudessa), MPY:ltä (ei ok taloihin, mutta rakentamisen hinta 10€/m), Savon kuidulta  (ei rakenneta mitään Varkaudessa kun kaupunki ei ole tilannut), Savon voimalta (2022 upotellaan johtoja maahan, mutta ota paikalliseen operaattoriin yhteyttä jos samaan saisi rakennettua --> yhteys Teliaan-->Valokuitunen-->Eltel ... ei ole tilattua rakentamista joten ei mitään infoa) ja Fingridiltä (1km päässä 110kV linjan (ja yksi syy noille muilden mastojen huonolle toiminnalle, kun tuota lähintä lukuunottamatta kaikki muut tuon linjan toisella puolena ja nuo linjat vielä kiertää tämän paikan sopivasti kaikkialta) ukkosen johtimessa olis mustaa kuitua , vuokra 20€/km/kk alv0, 9km pitäs vuokrata sähköasemalle saakka (ennemmin operaattorin vuokrattava kuin yksittäisen asiakkaan) + rakentaa tää kilsa + joku operaattori saada siihen toimimaan sähköasemalta eteenpäin (Fingridin normaalit yhteistyökumppanit DNA ja Elisa tuumasivat etteivät tee Varkaudessa mitään)). Eli mistähän lähtisin liikenteeseen, jotta saisin valokuitua itselleni?????

 

Terveisin työkseen verkon yli yhteyksiä maailmalle ottava "maisteri-insinörtti" joka käynyt koko korona ajan "etätyön" konttorilla (tosin siellä ollut itekseen), kun vpn:t eivät tykkää tuosta heiluvasta epävakaasta yhteydestä.

Onpas nyt hankala tilanne nettinopeuksien kanssa. Valokuidusta tosiaan täytyy olla tarpeeksi kiinnostuneita, että sitä lähdetään rakentamaan. Valokuitunen rakentaa valokuituverkkoja pientaloalueille, joilla on vähintään 120 kotitaloutta ja joista vähintään puolet hankkii valokuidun. Valokuitu on toteutettava kerralla mahdollisimman monelle, koska muuten sen rakentaminen tulisi liian kalliiksi. Halutessasi voit toki ilmottautua niin sanotuksi kuitulähettilääksi edesauttaaksesi kiinnostusta naapurustossasi.



 



Oletko ajatellut mahdollisesti lisäantennia 4G-verkon vahvistamiseksi?


Asun myös varkaudessa ja olen tehnyt päätoimista etätyötä (HW tuotekehitys) jo kohta 15 vuotta. Mulle ainoa mahdollinen ratkaisu oli Telian yrityskiinteistökuitu. Yritystä ei kuitenkaan tarvitse tämän takia olla, nykyään myös yksityishenkilö saa ostaa yritystuotteita. Saattoi olla että minun case oli jopa ensimmäinen, jossa tämä mahdollistettiin, ilman tätä mahdollisuutta olisin edelleen ilman kuitua. Asentajien mukaankin tämä oli heille eka kerta koko työuran aikana kun omakotitaloon toteutettiin näin järeä nettiyhteys, mutta sen tiedän että ainakaan tänä päivänä tämä ei ole enää mitenkään ainoa laatuaan vaan käsittääkseni jopa Varkauden alueella olisi muutamalla muullakin vastaava setti.

 

Toteutus näissä menee sillä periaatteella että sinä maksat yhteyden todelliset rakennuskustannukset ja sinulle sitten rakennetaan se yhteys. Lopullinen hinta riippuu siitä, missä asti on lähin alueverkon liityntäpiste ja onko siellä vapaita kuituja. Talosi liitetään suoraan runkoverkkoon 10 Gbit kuidulla. Kiinteistökytkimen portteihin voit sitten tilata erilaisia yhteyksiä vaikka eri operaattoreilta, voit ottaa vaikka useammankin erilaisen nettiyhteyden yhtä aikaa jos tarvitset tai jos esimerkiksi työnantajasi halua maksaa sinne just jonkun tietyn operaattorin yhteyden.

 

Halpaa tämä ei tietysti ole. Varaudu johonkin 5-numeroiseen summaan. Jo pelkän kiinteistökytkimen hinnalla saisi kuormalavallisen valkoisia pystyssä seisovia lelureitittimiä mitä yleensä kuluttajien kotoa löytyy. Myös reitittimen ja muut sisäverkon laitteet hankit itse sellaiset kun haluat, käytännössä mitään muuta kuin 19" yrityslaitteita en edes harkitsisi. Itse pistin koko talouden sisäverkon uusiksi ja nykyään omassa verkossa ei ole enää ainuttakaan muovista kuluttajalaitetta. Kaikki laitteet ovat yritysmalleja ja myös oma sisäverkko on nyt kuidulla.

 

Ja miten se sitten toimii: no, aina täydet nopeudet mihin hyvänsä vuorokaudenaikaan, eikä häiriöitä koskaan. Laitteiden toimivuudesta sen verran että tämä yhteys on rakennettu noin 3 vuotta sitten ja koko tänä aikana ei verkkoräkissä olevia laitteita ole tarvinnut bootata kertaakaan, paitsi reitittimen olen bootannut pariin otteeseen erilaisten muutosten ja päivitysten takia, mutta en sen vuoksi että olisi ollut joku häiriö.

Vaikka samalla rahalla olisi saanut hyvän auton, en ole päivääkään katunut tämän hankintaa! Telian toteutus on kirkkaasti parasta mitä suomen maasta voit ikinä saada. Esim. MPY:n viritelmät ovat GPON-tekniikalla toteutettuja eli jaettuja kuituyhteyksiä. Vaikka jakaminen ei olekaan näissä samanlaista kuin mobiiliyhteyksissä niin GPON rajaa kuidun nopeuden johonkin tiettyyn, josta et yli pääse. Joillain alueilla Varkautta on myös DNA:n huijauskutua eli tuote nimeltä Valokuitu Plus, joka ei ole valokuitua nähnytkään, liittymä on kaapelinetti ja siihen tulee modeemi. Silti myyvät sitä valokuituna. Tässäkin sen modeemin takia yhteys voi olla korkeintaan 1 Gbit, joka tulee jossain välissä loppumaan kun mennään tulevaisuuteen. Telian toteutus sensijaan on sellainen että se riittää loppuiäksi.

 

Rakennuskustannukset saa kotitalousvähennykseen ja päätoimisen etätyön kyseessäollessa kaikki muut laitehankinnat saa verovähennyksiin.


Yritä saada talo myydyksi vaikka jollekin elämäntapaintiaanille joka ei niin piittaa netistä ja osta uusi semmoisesta paikasta, jossa on kunnon yhteydet. Muu on järjettömän kallista ja liian hankalaa.


Juu on ilmoittauduttu jne. ja eipä noi lisäantennit RUUHKAAN mitää auta ja ei enää näillä etäisyyksillä noihin korkeampiin taajuuksiinkaan apua anna kun ollaan täällä 110kV linjan ympäröimänä. Niin ja signaalitasot on ok tuosta mihin olen yhteydessä ja noi muut tosiaan tuolla "korvessa" kaupungissa.


Varmaan nää kaikki rapiat 1000 äänestäjää /& 130 koululaisen tästä kylästä pitäis muuttaa tuon järven toiselle puolen (tai jo puolet näistä varmaan saa kohtuu hyvän yhteyden kaupungin puolelta järvee / noista mastoista toselta puolen tuon sähköjohdon / muutama jopa ehkä kaapelitv yhteyden kautta). Mutta mielestäni tällainen kommentti EI OLE ollenkaan järkevä vastaus varsinkin kun olen linnuntietä 4km Varkauden keskustasta. Sitten jos sanoisin että olen itsekseni 10km säteellä muista jossain korvessa niin ehkä siihen tapaukseen todella suurella kynnyksellä olisi ratkaisu.


Ei tuo itsekseen oleminenkaan auta mitään kun on 4G:stä kyse...

 

Eilen olin veneilemässä yhdessä saaressa sukulaisen luona, noin parikymmentä kilometriä vettä pitkin alapuolen saaristossa. Yritin näyttää läppäriltä dronella otettuja 360-panoraamakuvia, jota varten kytkeydyin omalle levypalvelimelle VPN-tunnelin kautta taskumallisella 4G reitittimellä. Jäi sitten kuvat näyttämättä, nimittäin ensimmäisen kuvan lataus (noin 65MB kokoinen jpeg) kesti monta minuuttia ja lopulta koko yhteys hyytyi ennen kuin kuvaa oltiin saatu edes ladattua.

 

Sukulainen kyseli että kauankos toi sama kestäisi kuidulla... no, jos upload-rajoittimia ei olisi niin alle sekunninhan se kestäisi, ja nykyisten rajoittimien kanssa menisi noin 5 sekuntia.

 

Näköjään 4G pystyy olemaan täysin kelvoton myös korpiseuduilla, joissa ei ole paljoa käyttäjiä. Kyseisillä saarilla asuu korkeintaan kourallinen porukkaa, joten ei varmasti ole siitä kiinni että olis liikaa käyttäjiä. Tukiasemallekin oli todennäköisesti lähes suora näköyhteys koska oltiin saarella mäen päällä ja ympärillä lähinnä vettä. Ainakin dronella otetuissa kuvissa näkyi tukiasemamastoja ja kenttääkin tuntui olevan.


@SINAD , ongelmahan tuossa on myös VPN, joka ei tykkää liian ailahtelevista linjoista. Tää mun yhteys pääasiassa on ok perussurffailuun, mutta EI työn tekoon, jolloin VPN:ää pitää käyttää. Vanha hidas ADSL (viimeiset vuodet oli ei saatavuutta, 1M laskutus mutta 2M nopeus) oli paremmin toimiva vakaalla tasaisella hitaalla nopeudella kuin tämä 4G hyppivä pomppiva ja pätkivä ehkä jopa nopeampi yhteys. Mut tosiaan VPN:t ei kovin hyvää tykkää epävakaudesta ja varsinkaan vaihtuvista IP:stä kesken session.



 



Edit HannaMarikaL: Lisätty tägäys nimimerkkiin


Telian 4G:hen saat kyllä kiinteänkin IP:n, joka on silleensä hupaisaa että kiinteään liittymään (jossa sille olisi ihan oikeasti käyttöäkin) sitä ei saa, tästä oli hiljattain kysely jossa moni asiakas olisi sen halunnut mutta Telia totesi että eipä jaksa moisia tarjota...

 

Toki se ei poista nopeudenvaihteluista johtuvia pätkimisiä, mutta IP ei sitten ainakaan vaihtuisi kesken kaiken.


Ketä kuuluu vetää hihasta / mihin täytyy soittaa että tällaisesta vaihtoedosta voi keskustella?

Telia ei suoraan kuluttajille tarjoa alueellani kuituyhteyttä, mutta liityntäverkkokaapeli menee tuosta aivan vierestä, ja kaivo jossa on jatko on noin 200 metrin päässä. Tuossa taitaa olla vain yksi yritysasiakas tällä hetkellä.



@Symb123  kirjoitti:


Ketä kuuluu vetää hihasta / mihin täytyy soittaa että tällaisesta vaihtoedosta voi keskustella?






Kannattaa tsekata Valokuitusen sivut ja tarjonta. Se voisi olla yksi ratkaisu tilanteessasi. Jos alueella on riittävä määrä kiinnostuneita, niin jossain vaiheessa kuitu voi hyvinkin olla ratkaisu sinne!


Oletko tarkastanut Traficomin Monitori-palvelun lähialuenäkymästä operaattoreita, jotka toimivat kunnassasi?

 

Kuitua kannattaa kysyä kyllä muiltakin kuin Valokuituselta. Keskustelua aiheesta: Kuidun lähtevä kaista kilpailijoiden tasolle?


Vastaa