Sagemcom F@st 5370 Air ja kadonneen nopeuden metsästys

  • 9 October 2021
  • 1 kommentti
  • 63 katselukertaa

Sagemcom F@st 5370 Air ja siltaus portissa 4.

 

Eli aluksi tässä vois kertoa, että hybridi modeemi itsenäisenä laitteena toimii hyvin (joka tekee NATin ja toimii palomuurina).

Nopeuskin on kohdillaan, mutta Sagemcomin softa on rajoittunut tai se on Telian puolelta tehty tarkoituksella rajoittuneeksi. Esimerkiksi DNS palvelimien muokkaus estetty. Kyllä haluan käyttää muuta kuin Telian nimipalveluita. Osaan kyllä muutta sen Windowsista ja sekä Linuxin puolelta käyttämään vaikkka CloudFlaren palvelimia. On muutamia laitteita joissa on ongelmia DNS palvelimen määritysten kanssa johoin haluaisin sen.

 

Tämä siis nopeus Sagecom / NAT tilassa / jossa Hybrid tila toimii.

 

Siinä vaiheessa, kun siirrytään käyttämään 4 porttia joka sillatusssa tilassa ja siinä Telewell reititin mallia

TW-LTE/4G/3G niin download nopeudesta katoaa noin 40 Mbps ja upload nopeudesta 40 Mbps.

Tätä nopeuden katoamista ei ole, jos edellä mainittu Telewell on kytketty vaikka ethernet porttiin 3, mutta silloin ei edelleen pystytä muokkaamaan DNS/DHCP asetuksia.

(Eli todennäköisesti tämän Hybridin (4G) tuoma nopeus). 

Tämä siis nopeus Sagecom / 4 portti sillatussa tilassa / jossa Hybrid EI tila toimi? Jos oikein osasin tulkita niin VDSL2 toimii vain tässä sillatussa tilassa.

 

Tässä Sagecomin HV ja SW versiot.

 

Eli miten sen Hybridin suoman lisänopeuden saisi myös toimimaan tässä sillatussa portissa?


1 kommentti

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

@pejalonen  kirjoitti:

Sagemcomin softa on rajoittunut 


Eikä pelkästään rajoittunut, vaan siinä on tietoturva-aukko, johon Sagemcomilta ei ole tullut korjausta. Näin ollen Telia suodattaa nimipalvelukyselyt Sagemcomille ”turvallisiksi”, eikä muita nimipalvelimia voi Sagemcomin modeemien kanssa käyttää.

 

Onko Linux-kone päällä 24/7? Jos on, yksi ratkaisu voisi olla siirtää dhcp-palvelu pyörimään Linux-koneessa ja kääntää dhcp pois päältä Sagemcomista. Toki olettaen, että sen asetuksissa ylipäätään on dhcp enable/disable valinta. Itse hallitsemaasi dhcp-palvelimeen voit laittaa juuri haluamasi asetukset esimerkiksi nimipalvelimia koskien.

 

Huomioi, että dhcp-palvelimen ei ole pakko olla samalla verkon oletusyhdyskäytävä. Esimerkiksi osoitteessa 192.168.1.2 pyörivä dhcp-palvelin voi jakaa asetuksiin oletusyhdyskäytäväksi 192.168.1.1, jolloin liikenne oman verkon ulkopuolelle lähtee suoraan Sagemcomille eikä kierrä Linux-koneen kautta.

 


@pejalonen  kirjoitti:

Tätä nopeuden katoamista ei ole, jos edellä mainittu Telewell on kytketty vaikka ethernet porttiin 3, mutta silloin ei edelleen pystytä muokkaamaan DNS/DHCP asetuksia.


Siis pystyykö Telewellissä ylipäätään muokkamaan DNS-asetuksia? Jos pystyy, niin se toimii kyllä tässäkin tilanteessa, kunhan Telewell toimii reitittävässä tilassa. Voit käyttää niin tupla-NAT:tausta kuin oikeaa reititystä omaan erilliseen aliverkkoonsa. (Jälkimmäinen olettaen, että Sagemcomissa on mahdollista tehdä portinohjaukset vapaasti muihinkin aliverkkoihin ja että sen reititystaulukkoon pystyy lisäämään tiedot muista aliverkoista.)

 

Huomioi, että reitittäminen ei onnistu, mikäli molempien laitteiden aliverkot ovat päällekäiset. Oletusasetuksilla näin ei pitäisi kuitenkaan olla, Sagemcomin sisäverkko on käsittääkseni 192.168.1.0/24 ja Telewellin 192.168.0.0/24.

 


@pejalonen  kirjoitti:

Eli miten sen Hybridin suoman lisänopeuden saisi myös toimimaan tässä sillatussa portissa? 


Ei mitenkään. Hybridiliittymä toimii hybridinä ainoastaan Telian toimittamalla modeemilla NAT-reitittävässä tilassa. Käytä nattia ja tarvittaessa myös dmz:taa.

 

Jos Telian laitteet eivät tyydytä, voit toki vaihtaa ne erillisiin VDSL2- ja LTE-modeemeihin sekä kuormanjakajaan. Se ei kuitenkaan pysty tarjoamaan lisänopeutta, ellei liikenne ole jaettavissa olevaa. Esimerkiksi ftp-siirrot eivät ole jaettavissa, kuten ei myöskään yksittäisen videon katselu. Www-selailu sen sijaan on hyvin jaettavissa, sillä useimmat sivustot hakevat resursseja useilta palvelimilta samanaikaisesti.

 

Kuormanjakaja vaatii myös perehtymistä ip-reititykseen, sillä osa sivustoista, kuten Telian Omat Sivut, ovat rikki, Ne eivät toimi kuormanjakajan takaa ilman, että niille luodaan erityssääntö käyttää vain yhtä tiettyä yhteyttä ulos verkosta.

Vastaa