Skip to main content

Taloyhtiölaajakaistamme on toteutettu tällä hetkellä ADSL-tekniikalla. Kuitenkin putkiremontin yhteydessä jokaiseen asuntoon vedettiin yksimuotokuidut, jotka nyt makaavat käyttämättöminä rakenteissa. Jotta muiden osakkaiden päät saataisiin kääntymään ja tekniikka päivitettyä, olisi asian nopeamman edistymisen kannalta hyvin tärkeä asia tietää jo ennalta, syntyykö tekniikan vaihdoksesta miten suuria kustannuksia taloyhtiön maksettavaksi, vai onko koko toimenpide täysin maksuton?

Onko kuidut kunnossa? Taloyhtiön teknillisiin tiloihin tulee Soneran kuitu? 



 



Jos näin on niin jokaiseen asuntoon kuitupäätteet + kuitukytkin kellariin... Tulevat varmaan kuukausimaksuun.



 



Taloyhtiön kannattaa laittaa tarjouspyyntö sitten katsoa mitä maksaa. 


Mikäli putkiremontti ja sitä kautta myös tietoverkko on uusittu lähiaikoina (vuosina 2014-2015) on se pitänyt tehdä Viestintäviraston määräyksen M65/2013 mukaan.

 

Se tarkoittaa sitä, että joka huoneistoon on pitänyt tehdä kuitukaapelointi valmiiksi loppuun asti käyttöönottovalmiksi. Kuidut on pitänyt päättää niin talojakamossa kuin huoneistossakin. Kuidut (4kpl) yksimuotokuituja ja kuituliittimet APC-hiottuja SC-liittimillä (adapterit/häntäkaapeleiden liittimien värit vihreä). Enää ei saa tehdä tasapäisillä eli "sinisillä" liittimillä. 

 

Remontin yhteydessä sähköurakoitsijan on pitänyt tehdä nämä määräysten mukaan. Enää ei vain vedetä kuitukaapeli valmiiksi ja jätetä sitä "jonnekin kiepille". Samassa yhteydessä on muuten pitänyt myös kaapeloida joka huoneistoon yksi väh. CAT6 ethernet nousukaapeli. Myös antennikaapelointi on pitänyt uusia tähtiverkoksi mikäli se on ollut vielä nk. ketjuverkko. 

 

Kaikki on siis oltava tehtynä loppuun asti sekä vielä mitattuna (antenniverkko, ethernet ja kuitu) standardin mukaan. Jos remonttia tehneellä sähköurakoitsijalla ei ole tarvittavaa osaamista tai laitteita ko. työn suorittamiseen, on se hankittava tätä työtä varten sitten erikseen sieltä mistä sitä löytyy.

Isännöitsijällä ja hallituksella on velvollisuus valvoa, että tätä Viestintäviraston määräystä myös noudatetaan. Kukaanhan ei pakota tätä remonttia tekemään, mutta kun se tehdään, niin se tehdään sitten miten se määräyksissä edellytetään tehtäväksi.


Huoneistojen päässä häntäkuidut ovat vielä tasapäisillä sinisillä liittimillä ja niihin tulee myös siamilainen CAT6. Eli enää tarvittaisiin kytkimen vaihto Soneran puolelta talojakamoon, ja kysymys kuuluu, maksaako se taloyhtiölle että Sonera tuon vaihdoksen käy tekemässä?


Taloyhtiön edustajaa kannattaa pyytää ottamaan yhteyttä meidän Kiinteistöpuolen kavereihin. Sieltä selviää, miten homma etenee, ja miten tuo hintapolitiikka menee.


Joo, tuohan kuulostaa jo melko hyvältä.

 

Jos kuitu tulee talojakamoon, niin nyt tarvittaisiin sitten tosiaan niitä aktiivilaitteita eli kuitukytkin talojakamoon. Sieltä sitten huoneistoon edelleen kuituna (kun kerran on käyttövalmis) tai parikaapelointia (Cat6) pitkin. Molemmat toimivia. Huoneistoihin sitten jokaiselle reititin ja tarvittaessa kuitumuunnin (mikäli optinen yhteys huoneistoon otetaan käyttöön).

 

Tuon uuden standardin mukaan tehdyllä kaapeloinnilla (vinohiotuilla APC-liittimillä) on se etu, ettei talojakamoon tarvita operaattorin aktiivilaitetta ollenkaan. Se tuo edullisuutta ja käyttövarmuutta, kun aktiivikytkin talojakamossa voidaan korvata passiivisella optisella jaottimella. Ainoastaan huoneistoissa on aktiivinen kuitumuunnin-reititin, jonka jokainen asukas voi asentaa ja käyttöönottaa itse. Samalla tavalla voidaan myös kaapelitv-liittymä toteuttaa optisena aina huoneistojakamoon saakka. Sinne tulee sitten oma muunnin kuidusta koaksiaalikaapeliin. Tai sitten yhdistelmälaite, jossa sekä LAN että CATV muuntimet samassa.

 

Taikasana, miksi se näillä APC-liittimillä tehtynä passiivinen optinen jakoverkko onnistuu on, heijastusvaimennus. Vinohiotuilla liittimillä takaisinheijastus liittimistä (kytkettynä tai avoimena) on lähes olematon, toisin kuin tasapäisillä. Takaisinheijastus on etenkin isoissa jakoverkoissa huono ilmiö. Asiaa voi verrata normaaliin antenniverkkoon, jossa kaikki avoimeksi jäävät jakoverkon lähdöt on "tukittava" päätevastuksilla.

 


Vastaa