Skip to main content

Miksiköhän samaan osoitteeseen ei voi tilata kahta kaapelinettiyhteyttä? Teknisestihän se kyllä onnistuisi (on testattu) mutta ainoa este on kai, ettei Telian asiakastietojärjestelmä salli sitä.

 

Asunnossani on kaksi kerrosta ja WLAN ei oikein pelaa kerrosten välillä paksun betonin läpi ja siirtonopeudet jäävät todella pieniksi vaikka miten sumplii. Tällä hetkellä kerrosten välissä on TP Linkin datasähköpalikat kaapelimodeemin ja WLAN AP:n välillä mutta kovin pieni on nopeus tässäkin ratkaisussa. Siis muutama Mb/s, joka ei kyllä riitä nykyään mihinkään.

 

Ongelma ratkeaisi helposti ja edullisesti, kun noita vanhoja modeemeja on pari jäänyt hyllyyn, jos ylä- ja alakerrassa olisi oma kaapelimodeemiyhteys. Voisiko tuon ongelman jotenkin kiertää? Esim. oma osoite ala- ja yläkerran yhteyksille tms. niin ongelma ratkeaisi kauniisti ja helposti.

 

Muutenhan tuo kaapelinetti on toiminut oikein erinomaisesti.

Sopimusteknisistä syistä johtuen tuplayhteys samaan osoitteeseen ei valitettavasti ole mahdollinen.

Suosittelemme Mesh -laitteiden avulla langattoman verkon kautta laajennusta. Meidän valikoimistamme Mesh -laitteita löytyy täältä. Datasähkö -sovittimia nopeimmille yhteyksille emme suosittele niiden luomien pullonkaulojen vuoksi. 🙂


Tähän tarvitsisi kolme mesh-laitetta (työhuone-portaikko-yläkerta), esim. Deco X20, joiden hinnaksi tulisi 239,-

 

Olisi kiva tietää tarkemmin, miksi tuplayhteys ei onnistu, voitko avata hieman? Jos laitteen tilaa esim. toiseen osoitteeseen mutta käyttää toisessa. Pääasia on kai, että sen saa yksilöityä tiettyyn käyttäjään eikä osoitteeseen. Vai onko “Sopimustekniset syyt”  vain, että “Computer says no”? ;-)

 


Tähän tarvitsisi kolme mesh-laitetta (työhuone-portaikko-yläkerta), esim. Deco X20, joiden hinnaksi tulisi 239,-

 

Olisi kiva tietää tarkemmin, miksi tuplayhteys ei onnistu, voitko avata hieman? Jos laitteen tilaa esim. toiseen osoitteeseen mutta käyttää toisessa. Pääasia on kai, että sen saa yksilöityä tiettyyn käyttäjään eikä osoitteeseen. Vai onko “Sopimustekniset syyt”  vain, että “Computer says no”? ;-)

 

Selvittelin hieman ja koitan pukea sanoiksi kaiken infon mitä sain tietää. Vastaavat tilanteet ovat todella harvinaisia. Vaikka kaapelimodeemeja voisi teknisesti samassa haarassa käyttää useampia, ei toteutukselle ole juurikaan kysyntää, sillä usein muut verkkoratkaisut tulevat halvemmaksi. Tässä tapauksessa se tosin taitaa olla päinvastainen tilanne.

Tämän takia suosittelemme Ethernet -sisäverkoon toteutusta tai edellä mainittujen Mesh -laitteiden avulla langattoman verkon laajennusta. Datasähkö -sovittimia emme suosittele nopeimmmille yhteyksille niiden luomien pullonkaulojen vuoksi.

Teknisesti ei pitäisi siis olla estettä niin sanotusti ajella kahdella kaapelimodeemilla, emme tosin tiedä taipuuko tilausjärjestelmät useamman liittymän tilaamiseen samaan osoitteeseen. Tässä voisi tulla erityisesti ongelma vastaan silloin, jos olisi kyseessä taloyhtiön ilmainen kaapelilaajakaistayhteys. Näitähän ei luonnollisesti sopimussyistä voi olla useampia kuin vain yksi samassa osoitteessa.

Vahva veikkaus on siis, että tässä tulee vastaan sekä sopimustekniset syyt että computer says no -tilanne.


Aikanaan yhdellä tutulla oli samassa paikallisen operaattorin (omakotitalo) kaksi kaapelimodeemia käytössä. Eli perheen vanhemmilla oma kaapelimodeemi ja perheen tyttärellä oma. Siis aikuinen tytär asui silloin vielä vanhemmillaan ja tässä tapauksessa katottiin siia eri sopimukset vaikka asuivat samassa osoitteessa.


Tähän tarvitsisi kolme mesh-laitetta (työhuone-portaikko-yläkerta), esim. Deco X20, joiden hinnaksi tulisi 239,-

Kannattaisikohan suosiolla päivittää asunnon vanha puhelinkaapelointi CAT6:een tai edes vetää pitkä Ethernet-kaapeli työhuoneesta yläkertaan? CAT6 kun tulee joka tapauksessa olemaan nopeampi kuin mikään WiFi mesh.

Computer says no -ongelmaan auttaa, kun kyselet naapureilta, kuka ei käytä kaapelimodeemia. Kännykkämaa Suomessa tällainen asunto löytyy taloyhtiöstä varmasti. Sovi naapurin kanssa, että tilaat hänen osoitteellaan kaapelimodeemiliittymän. Niin solmussa Telian tietokonekaan ei sentään ole, ettet pystyisi tilaamaan useampaan eri osoitteeseen laajakaistoja.

Laskuillasi kaikki osoitteet menevät tämän jälkeen päin mäntyä. Mutta niin kauan kuin et ole kirjanpitovelvollinen, tuo on lähinnä kosmeettinen haitta. Naapurisi voi saada sinulle tarkoitetun kirjeen liittymiesi hinnankorotuksista.


Pohdinpa eri vaihtoehtoja sitten perusteellisesti.

 

Otin testiin Deco X20 3 pacin jolla pääsin alakerrassa työhuoneen ja kotiteatterin välillä reilun 400 Mb/s nopeuksiin (kaksi linux-konetta + iperf3-ohjelma) ja yläkertaan n. puolet tuosta. Olin odottanut suurempia nopeuksia (nälkä kasvaa syödessä), joten hain testattavaksi vielä Cudy M3000 (V2.0) -paketin, joka on samaa hintaluokkaa. Sillä sainkin sitten siirtonopeuden nousemaan 950 Mb/s tienoille eli kutakuinkin, kuin olisi suora kaapeli välissä. Luultavasti nopeus olisi ollut suurempikin, jos toisessakin koneessa olisi 2,5 Gb/s portti. Ihan hyvä yhteys, jolla esim. kokoillan elokuva (.mp4) siirtyy alle 10 sekunnissa koneesta toiseen.

 

Koska nopeus oli noin hyvä, tein verkon topologiaan sitten ison muutoksen ja siirsin reitittimen työhuoneesta kotiteatterin viereen keskemmälle alakertaa, koska katsoin, että siihen saisi aika nätisti vedettyä yläkerrasta kaapelin ja halusin sitten nostaa nopeuksia kunnolla, kun kerran tuli aloitettua. Hankin 20 m litteää Cat6:sta ja askartelin sen siististi paikoilleen, joten nyt saa sitten tarvittaessa (tulevaisuudessa) vaikka 10 Gb/s yhteyden kerrosten välille 🙂 Olin tuota kaapelin vetoa pohtinut jo aikaisemminkin ja sain sen nyt sitten tehtyä.

 

Decon hallintaohjelma on monipuolisempi, kuin Cudyn ja pohdinkin jonkin aikaa kumman laitteiston valitsen ja päädyin sitten Cudyyn, koska nopeus ratkaisi. Molempien asennus on kutakakuinkin yhtä helppoa ja kun verkon saa käyntiin, siihen ei ole paljon tarvetta sen jälkeen koskea. Laitteet on Access Point -tilassa, koska niin ne oli helpoin integroida olemassa olevan verkon osaksi, jossa on yli 30 laitetta. Törmäsin Cudyssä pieneen softabugiin ja lähetin sähköpostia heidän tukiosoitteesen ja sainkin sieltä jo muutaman tunnin päästä vastauksen ja beta-version seuraavasta ohjelmistosta, jossa bugi on korjattu. Mukava yllätys, että tuki toimii noin hyvin ja ohjelmistoa kehitetään aktiivisesti koko ajan. Cudy on minulle ihan uusi tuttavuus.

 

Joten tuli lopulta ihan mainio päivitys verkkoon muutamasta Mb/s --> 2,5 Gb/s (ja siis jopa 10 Gb/s) eli kerralla tuhatkertainen nopeus kerrosten välille :-)


Vastaa