Taloyhtiössä oli ennen DNA ja nyt Telia on vallannut huoneistojen antennipistokkeista tulevat TV-kanavat ja nettiyhteydet taloyhtiönpäätösten takia. Tuo DNA:n vanha modeemi jäi tietysti nyt ilman käyttöä. Telia ehdotti, että sen voisi ottaa käyttöön, mutta tarvitaan C MAC numero. Aikani sitä etsin itse modeemin tarroista, mutta en löytänyt sanaa MAC mistään. Muistin, että vanha pahvilaatikko missä se toimitettiin oli vielä tallessa. Kaivoin sen esiin, koska siinä se on ihan pakko olla, jos tämä on tärkeä asia ja siinä oli merkintä CM MAC, jonka perässä on heksadesimaalinumeroita, eli siinä voi olla 0-9 väliltä numeroita ja A-F kirjaimien väliltä kirjaimia. Tuo pitää mennä pilkulleen oikein, jos uudelleen käyttöönotto on tästä riippuvainen ja tietysti yksikin virhe numerosarja estää toiminnan, koska silloin kyseessä on väärä MAC-osoite. Modeemin kyljessä sama numerosarja oli merkitty MODEM sanan perään. Luettelin numerosarjan Telialle ja Telialta lueteltiin se minulle, että sain tarkistettua Telian kirjaamat heksadesimaalinumerot. Maanantaina pitäisi koittaa hetki, jona vanha Telian VDSL2 yhteys katkeaa ja Telialla annetaan oikeus tuolle DNA kaapelimodeemille Telian verkkoon liittymiselle. EuroDOCSIS 3.0 löytyy modeemista, mutta siitäkin on olemassa jo 3.1. En tiedä onko, muilla vielä kokemusta tästä tilanteesta. Itse en tiedä vielä miten tässä käy, mutta ajattelin kirjoittaa tästä.
Minulla on modeemien perässä iso "19 1G räkkireititin joka hallitsee useita yhteyksiä, oli DNA ja Telia samaan aikaan, mutta saman reitittimen avulla voi luoda verkkoja tai portteja WLAN, eli WiFi tukiasemille, joista on rajoitettu pääsy, eli voin estää pääsyn sisäverkkoon ja eristää nuo langattomat yhteydet. Saman reitittimen läpi on kulkenut IPTV ja kaikki muukin data muutaman vuoden. Kohta tuo IPTV on minun osalta historiaa. Perässä on vielä iso 10G kytkin (16 porttia tarkoittaa 160G sekunnissa), eli dataa kyllä liikkuisi, mutta operaattoreilta menee vielä pitkään, että voisi edes ajatella hankkivansa 10G yhteyttä, mutta itsellä sama homma tietokoneiden ja laitteiden kanssa. Nyt on vasta tulossa 1G yhteys maanantaina, mutta monet käyttää, ehkä 100M yhteyttä, 1G on 1000M ja 10G on 10000M. Maanantain jälkeen voi kertoa lisää. Tuo iso reititin pitäisi uusia, jos operaattoreilta alkaa löytyä 10G yhteyksiä, mutta siitä ei varmaan ole pelkoa pitkään aikaan. Sen tiedän minun laitteisiin tarvitaan sormen mittaisia adaptereita, jotka on aika arvokkaita ihan kappale tasolla, eli on noita adapteri paikkoja paljon. Adapterit ostetaan yhteyksien mukaisesti. Kytkin hyväksyy vain 1G ja 10G. Reititin 1G tai siitä alemmat. Väli nopeudet ei toimi kytkimessä, eli pitää olla lisää reitittimiä tai kytkimiä alentamaan esimerkiksi juuri nopeutta ja niitä löytyy monta. Osa on kaivettu romulaareista ja herätetty uudelleen henkiin vaihtamalla osia koska yli 10 vuotta elektroniikka ammatikseen korjannut on ihmemies.
Minullakin on omassa verkossa käytössä se, että tietty MAC osoite saa tietyn IP-numeron, joka on etukäteen määritelty. Tätä tarkoitusta varten vaaditaan MAC osoite toinen vaihtoehto on sallittujen lista, eli sillä listalla olevat pääsee, mutta muut eivät pääse. Mulla on näitä asetuksia, koska niitä vaaditaan väkisinkin vakaiden yhteyksien toimiseksi, eli jos minun oma DHCP palvelin tunnistaa MAC osoitteen, niin se tietää heti mikä IP-numero sille on annettava ja voin pakottaa sen olemaan aina sama, joka varmasti helpottaa.