Laitevinkit

Älykello mobiiliyhteydellä vai ilman - Mitä eroa ja hyötyä?

  • 1 December 2022
  • 7 kommenttia
  • 4172 katselukertaa
Älykello mobiiliyhteydellä vai ilman - Mitä eroa ja hyötyä?
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +15

Älykellot ovat tulleet laitemarkkinoille jäädäkseen ja niitä onkin saatavilla monia erilaisia. Valinnanvaraa siis riittää niin kellon ominaisuuksien, ulkonäön kuin valmistajankin osalta. Älykelloja on käytännössä kahta erilaista versiota: Omalla mobiiliyhteydellä toimivia itsenäisiä kelloja, sekä aina puhelimen parikseen vaativia kelloja. Valmistajasta riippuen kelloista puhutaan nimillä: GPS, GPS + Cellular tai Bluetooth ja 4G + Bluetooth. Tässä artikkelissa kerron, mitä eroa näillä on ja mitä termit tarkoittavat.

 

Mitä GPS ja GPS + Cellular tarkoittaa?

 

Mobiiliyhteydellä varustettu älykello, eli GPS + Cellular -versio toimii itsenäisenä laitteena ja voit jättää puhelimen halutessasi kotiin. Sinulla on oma tuttu puhelinnumero myös kellossasi. GPS + Cellular -mallin älykellolla voit siis vastaanottaa ja soittaa puheluita, lähettää viestejä ja hallinnoida sovelluksia suoraan kellosta. Voit myös striimata esimerkiksi musiikkia sekä käyttää karttapalveluita, eikä puhelimen tarvitse olla taskussasi tai laukussasi.

 

Kello, jossa ei ole omaa mobiiliyhteyttä, eli GPS-versio, tarvitsee aina parikseen puhelimen. GPS-malleissa puhelin jakaa nettiyhteyden kelloon. Älykellojen sisäänrakennettu GPS mittaa esimerkiksi kulkemasi matkan vauhdin, etäisyyden ja reitin treenin aikana. Jotta voit lähettää ja vastaanottaa viestejä, vastata puheluihin ja saada erilaisia ilmoituksia kelloosi, tulee sinun yhdistää kellosi bluetoothilla tai wifi-yhteydellä puhelimeesi. GPS:llä varustettu kello toimii yhdessä puhelimen kanssa, eli sinulla tulee olla aina puhelin matkassa ja lähettyvillä, jos haluat esimerkiksi ilmoitusten tulevan kelloosi.

 

 

Kumpi malli sopii minulle?

 

Miksi sinun kannattaa valita mobiiliyhteydellä varustettu eli GPS + Cellular -malli? Kun älykellossa on oma liittymä, sinun ei tarvitse muistaa aina ottaa puhelinta mukaan, kun lähdet pois kotoa. Esimerkiksi lenkillä ollessasi riittää, että sinulla on vain kello ranteessasi ja saat kerättyä treenistäsi kaiken datan pelkästään sen avulla. Jos sinulle sattuu tulemaan puhelu kesken treenin, voit vastata suoraan kellosta siihen. Kun olet yhdistänyt kellon kuulokkeisiisi, voit myös puhua puheluita ja kuunnella musiikkia niiden kautta. Vaikka GPS + Cellular -mallin kello on hieman hinnakkaampi vaihtoehto, on sen ehdoton plussa käytön helppous. Kello toimii itsenäisesti Yhteys Multi -rinnakkaisliittymällä eli voit käyttää puhelinliittymäsi yhteyttä ja omaa tuttua puhelinnumeroa suoraan kellolla. Yhteys Multi on puhelinliittymällesi kytkettävä lisäpalvelu, joka mahdollistaa yhden puhelinnumeron käytön useammalla eri laitteella. Kun haluat liikkua ulkona ilman puhelinta, mutta olla tavoitettavissa, on GPS + Cellular -malli sinun valinta.

 

Mitkä sitten ovat GPS-kellojen hyödyt? GPS-kellot ovat jonkin verran kevyempiä kuin GPS + Cellular -mallit, joten jos et halua liikaa painoa ranteeseesi, on GPS-kello hyvä valinta. GPS-kelloissa akku myös kestää vähän pidempään, koska se käyttää nettiä varten puhelimen verkkoyhteyksiä. GPS:llä varustetut kellot ovat myös hieman edullisempia kuin mobiiliyhteydellä toimivat. Jos liikut usein paikasta toiseen puhelin taskussa, sinulle luultavasti riittää GPS:llä varustettu kello, kun molemmat laitteet kulkevat mukanasi minne ikinä menetkin.

 

GPS ja GPS + Cellular -mallien plussat ja miinukset

 

  Plussat Miinukset
GPS + Cellular
  • Toimii itsenäisenä laitteena, et tarvitse aina puhelinta mukaan
  • Oma tuttu puhelinnumero myös kellossa
  • Käytön helppous
  • Kartat ja muut sovellukset käytössä suoraan kellosta
  • Paikoin korkeampi hinta kuin kelloissa, joissa ei ole omaa mobiiliyhteyttä
  • Akunkesto, jos käytät paljon kellon omaa mobiiliyhteyttä
GPS
  • Pitkäkestoinen akku
  • Kevyt
  • Usein edullisempi kuin mobiiliyhteydellä varustetut kellot
  • Vaatii aina puhelimen parikseen, jotta yhteydet ja ilmoitukset toimivat
  • Puhelimen on aina oltava mukana ja lähettyvillä

 

 

Jotta saat älykellostasi kaiken irti, kannattaa sinun hankkia kelloosi eSIM. Meidän Yhteys Multi -palvelun rinnakkaisliittymä on tehty älykelloja varten ja sen maksiminopeus on 10 Mbit/s. Jos sinulla on Apple Watch tai Samsung Galaxy Watch, saat otettua Yhteys Multi -palvelun käyttöön tekemällä pariliitoksen suoraan puhelimesi kautta. Jos sinulta löytyy jonkin toisen merkin älykello, voit ottaa Yhteys Multi -palvelun käyttöön kätevästi Minun Teliassa, Telia Kaupassa tai asiakaspalvelumme kautta.

 

Lue myös:

 


7 kommenttia

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Sellainen huomautus, että kellon kuuluvuus voi olla melkoisn paljon huonompi verrattuna puhelimen kuuluvuuteen. Itse huomasin tämän, kun kello ei toistanut musiikkia paikassa jossa verkko on heikko. Puhelin kyllä oli verkossa kiinni, mutta kello ei. 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Minulla on Samsungin S4 sarjan kello LTE:n kanssa, mutta käyttö jäi hyvin vähäiseksi. Töissä sitä ei voi pitää ja suurin osa liikkumisesta tapahtuu siellä, lisäksi virrankulutus edes "optimoidussa" tilassa, että puhelimen liittymän kautta menee data Bluetoothin kuuluvaisuusalueella, vaatii päivittäisen latauksen. Laitetta saisi ottaa ranteesta tämän tästä pois.

Sitten kun yritin pitää sitä kädessä liikunnassa (kuntouinti), meni se hulluksi. Vesitila, jossa näytön virhepainallukset suodatetaan oli mitä oli, alkoipa yhtäkkiä "veden poisto" sellainen sireeni huutamaan.

On tylsää laitetta latailla päivittäin. Suunnon Ambit 2 kelloa ei niin usein tarvinut ladata, mutta se nyt ei älykello ole siinä laajuudessa kuin mitä tämä Samppa.

Onhan toki kätevää saada puhelut kelloon, mut jos olen esimerkiksi liikkumassa, niin mieluusti sitä keskittyisi siihen harjotteeseen kuin johonkin lörpöttelyyn.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +13

Jostain olin lukevinani, että älykellot olivat menneen Black Fridayn hittituote... 🤔

Ei ole itselläni vielä ollut mitään kokemuksia, mutta näin yleisenä tekniikkanörttinä olisi ehdottomasti mielenkiintoista testata. 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Minä olen ollut älykellojen suhteen melkoinen tuuliviiri. Olen vuosien varrella niitä ostanut ja myynyt eteenpäin hetken päästä. Pari vuotta sitten möin Apple Watchin pois ja hankin Garminin urheilukellon. Garminissa kun akku kestää tyyliin pari kuukautta. Nyt palasin taas älykellokantaan, kun Apple Watch 8 tuli. Hankin GPS-mallin, koska en tarvitse mobiiliyhteyttä itse mihinkään. Minulla kun on kännykkä kasvanut käteen kiinni 😀

Näen silti, että mobiiliyhteydelle on käyttöä. Juurikin lenkkeily, jos odottaa puhelua tai on “valmiudessa” vaikka lasten suhteen. Tai sitten lapselle älykello mobiiliyhteydellä on hyvä, vanhemmat saa kiinni helposti ja ei ole pelkoa, että puhelin jäisi jonnekin. Auton etäohjaus. Onhan näitä.

Tai sitten vain ei ole kuten minä, että puhelin on aina näpeissä niin yhteydet ja ilmoitukset on kuitenkin aina ranteessa 🤓

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +2

On kyllä kiva kun kesällä ei tarvitse kantaa kapulaa mukanaan. Ei pelkästään lenkillä vaan esim illalla kaupunkikierroksella. Viestit, maksaminen jne. Ei kortteja tms. HSLn mobiililippu olisi kiva lisä vielä. Vielä kun joskus toimii Espanjassa. Kaikki muut arvotavarat kassakaappiin ja vain kello mukaan.
 

Apple watch 7 gsm

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Hyvä pointti, on tilanteita kun puhelin on hyvä jättää kotiin ja sisälle. Mennä vaikka takapihalle jotain puuhaamaan.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Minulla on vakkarikäytössä Huawei Watch 3 Pro älykello, jossa kokeilin jonkin aikaa e-simiä. Huaweissa akun latausväli on ollut noin 3-4 päivää, pidempäänkin voisi mennä jos ei olisi jatkuva näyttö päällä.

En tarvinnut tuota e-simiä loppujen lopuksi, kun minulla on tuo OnePlus 9 Pro puhelin “kasvanut käteen kiinni" 😂 ja Bluetooth yhteys toimii kyllä.

En vain osaisi olla enää ilman älykelloa, kun olen tottunut tähän ja onpa tämän kanssa uitu, paljuiltu ja saunottukin jopa 😀

Vastaa