Android Auto – Lisää älyä infotainmentiin

  • 16 November 2021
  • 5 kommenttia
  • 47 katselukertaa

Kunniamerkki +14
  • Irkkaaja
  • 2369 kommenttia

 



 


 


Ajattelin jakaa vähän tietoja omiin kokemuksiini perustuen Android Autosta ja sen virittelemisestä toimintakuntoon. Hankin tuossa hetki sitten uuden (käytetyn) auton, jossa on kohtuullisen kehittynyt infotainment-järjestelmä, josta kuitenkin puuttuu mm. integroitu navigaattori. Koska auton systeemi tukee Android Autoa, jonka avulla on mahdollista saada Google Maps (tai Waze) navigaattori näkymään auton isommalta näytöltä, päätin tutkia kuinka sen saisi toimimaan.


 


Ensimmäinen ongelma tulee kohdalle, kun yrittää ladata Android Autoa Googlen sovelluskaupasta. Mikäli maaksi on asetettu Suomi, loistaa AA poissaolollaan, eikä sitä löydy Play kaupan haulla. Syy on se, että Google ei ole julkistanut palvelua vielä virallisesti Suomessa, joten täkäläiset eivät myöskään voi appsia Play kaupasta ladata. Tämän ongelman pystyy kiertämään lataamalla Android Auton asennuspaketin APKMirror-palvelusta. Softien asentamiseen ohi Play kaupan tulee aina suhtautua vähän varauksella, ettei tule asentaneeksi haittaohjelmaa puhelimeensa, mutta APKMirror on tunnettu palvelu, ja ainakin tämän hetkisen tiedon mukaan myös luotettava lähde sovelluspaketeille. Asennuspaketin asentamisen jälkeen AA ei enää välitä käyttäjän sijainnista, vaan toimii aivan normaalisti. Pääsääntöisesti puhelimen asetuksista pitää sallia asennukset Play Kaupan ulkopuolisista lähteistä mikäli .apk-paketteja meinaa APKMirrorista asentaa. Asetuksen sijainti riippuu vähän puhelinvalmistajasta, esim Huawei P10:ssä asetus löytyy Turvallisuus & Yksityisyysasetuksien alta Lisäasetukset valikosta -> Tuntemattomat lähteet.


 


Android Auto tarjoaa kiteytettynä ajamiseen optimoidun, yksinkertaistetun käyttöliittymän puhelimen sovelluksille. Kun puhelimen liittää kaapelilla auton usb-porttiin, kysyy auton infotainment vaihdetaanko bluetooth-yhteydestä usb-yhteyteen, sen jälkeen AA käynnistyy,  eikä puhelinta pysty enää käyttämään tavallisesti AA:n ollessa aktiivinen, vaan appseja käskytetään enää vain AA:n kautta. Perus käyttöliittymä on simppeli, ja sisältää pikanäkymän ”tärkeisiin tietoihin” ja alareunassa linkit navigointiin, puhelimeen, takaisin päänäkymään palaamiseen, musiikkiin ja auton omaan infotainmentiin siirtymiseen. ”Tärkeissä tiedoissa” näkyy esimerkiksi pikalinkki viimeisimpään haettuun osoitteeseen / kotiin navigoimiseksi, paikalliset säätiedot, sekä viimeisin puhelu.


 



 


Android Auto sisältää monia ominaisuuksia, joista osalle voi löytyä vastine auton infotainmentista, ja osalle ei. Esimerkiksi musiikin kuuntelu bluetoothin yli tai kaapelilla 3,5mm liitäntään liittämällä on aika perusominaisuus nykyautoissa, mutta AA vie musiikin kuuntelun osittain pidemmälle tarjoamalla suoran käyttöliittymän suosituille musiikkisovelluksille, kuten Spotifylle ja Google Play Musiikille. Oman Opelini soitin osaa kyllä vallan sujuvasti soittaa musiikkia Spotifysta ja ohjata toistoa, mutta AA:n kautta Spotifyta voi käyttää yleensä monipuolisemmin ja helpommin kuin auton omalla järjestelmällä, koska sen kautta voi mm. soittaa omia soittolistoja ja selata uusia julkaisuja, kun taas auton oma järjestelmä osaa lähinnä play/pause ja kappaleenvaihtotoiminnot. Täysiä hakutoimintoja Spotifyhin AA ei tarjoa, joten on suosikkeja tai soittolistoja kannattaa kasailla ennen reissuun lähtöä.


 



 


AA:n kautta voi myös käyttää Google Assistantia, eli Androidin ääniohjausta, mutta sen suomen kielen tuki on aika heikoissa kantimissa (sitä ei siis ole), joten Assistantia pitää käskyttää englanniksi jos sitä mielii käyttää. Assistantin avulla on mahdollista soittaa ja vastaanottaa puheluita, sekä lukea ja lähettää viestejä (sms/WhatsApp/Telegram/jne). Itse en kyllä ole koskaan päässyt sinuiksi ääniohjauksen kanssa (koska ne eivät koskaan toimi oikein), mutta joku voi pitää tuotakin ominaisuutta hyödyllisenä.


Itselleni se suurin syy AA:n asentamiseen oli Google Maps navigoinnin saaminen auton omalle näytölle, joka on paitsi puhelimen näyttöä isompi, myös paremmin sijoiteltu kuin mitä kännykkätelineeni , jossa luuri jää osittain ratin taakse. Esimerkiksi kotiin navigoiminen tapahtuu varsin helposti painamalla AA:n aloitusnäytön linkkiä. Sen jälkeen näytölle tupsahtavat reittivaihtoehdot joista valitaan mieleisin, ja aloitetaan navigoiminen Navigate-napista.


 



 


Navigoinnin aikana reittiohjeet näkyvät selkeästi auton ruudulla, ja ne kuuluvat myös puhuttuna auton äänijärjestelmän kautta. Google on viime aikoina myös tuonut ratkaisun itseäni alkuajoista vaivanneeseen ongelmaan, eli nykyään navigoinnin kielen voi valita puhelimen valikosta, kun aiemmin kieli valikoitui automaattisesti puhelimen kielen mukana. Koska itse tykkään käyttää puhelimia ja tietokoneita englanninkielisinä, on tämä aiheuttanut myös navigaattorin pöpisevän englanniksi. Asetus löytyy puhelimen Google Maps sovelluksesta Settings -> Navigation Settings -> Voice Selection. Siellä voi myös säätää puhuuko navigaattori ohjeet ääneen puhelun aikana vai ei.


 



 


Puheluiden vastaanottaminen onnistuu Android Auton avulla helposti, mutta puheluiden soittaminen auton kosketusnäytön kautta ei olekaan ihan niin simppeliä.  AA nimittäin näyttää vain suosikkilistasi, sekä noin kymmenkunta viimeisintä puhelua kontaktilistalla. Jostain syystä Google on päätynyt ratkaisuun, jossa toisin kuin kaikissa bluetooth-handsfee systeemeissä, ei AA:n avulla voi selata kontaktilistaa läpi auton näytöllä. Googlen vision mukaan soittaminen muihin kontakteihin hoidetaan puheohjauksen avulla, ja taisinkin jo alussa mainita mikä sen suomen kielen tuen tilanne tällä hetkellä on. Yritäpä soittaa englanninkielisellä ääniohjauksella vaikkapa Artturi Möttöselle niin voi olla hankalaa… Jostain kumman syystä kuitenkin numeroiden näpyttely numeronäppäimistölle on riittävän turvallista, ja se on ihan ok ja niin voi tehdä, mutta valmiita kontakteja kontaktilistasta ei voi hakea.


 


(Tilanne muuttunut, lue myös päivitys alta) Sama logiikka (tai sen puute) heijastuu myös navigaattoriin. Kohteita voi AA:n kautta hakea vain äänikomennoilla tai viimeisimpien hakujen/kohteiden listalta. Kannattaa siis huomioida tämä, ja hakea osoite valmiiksi puhelimen kautta listalle ennen kuin pistää puhelimen kiinni usb-kaapeliin. Lisäksi muitakin ongelmia omalla kohdallani on esimerkiksi se, että AA laittaa navigoinnin ääniopasteet soittimen ns. pääaudiokanavalle, eli se säätyy samaan aikaan kuin musiikin äänenvoimakkuus. Muutenhan tämä ei olisi välttämättä ongelma, mutta navigaattorin ääni on huomattavasti hiljaisemmalla tasolla kuin radio. Kuuntelen radiota yleensä noin äänenvoimakkuudella 10, kun taas navigaattorissa pitäisi pitää noin 20-25 jotta opasteet kuulisi kunnolla. Ongelman voi kiertää siten, että kuuntelee musiikkia Spotifysta, jonka äänenvoimakkuus on samalla tasolla navigaattorin kanssa. Netistä lukemalla ole ymmärtänyt, että osa autosoittimista osaa laittaa navigaattorin opasteäänen ”puheäänen” tms kanavalle, jolloin sitä sitä säädetään radiosta erikseen, joten tämä ongelma ei välttämättä ole ongelma kaikissa autoissa. Omaan autooni tehdään infotainmentille softapäivitys ensi viikolla, ja odotan mielenkiinnolla muuttuuko tilanne päivityksen jälkeen.


 


Päivitys 6.2.
Autoni kävi huollossa, ja siellä radion softa päivitettiin, koska se hukkasi alati kanavanimet suosikeista. Päivitys ratkaisi myös kaksi pahinta ongelmaa Android Auton navigoinnissa: Navigaattorin ääni on siirretty "Audio"-kanavalta "Puheääni"-kanavalle, joten sitä voi säätää erikseen musiikin äänenvoimakkuudesta. Säätäminen tapahtuu silloin, kun navigaattori puhuu ohjeita. Käsittääkseni tämä on sama säätö, kuin auton ääniohjausnappia painaessa säädettävä kanava. Lisäksi Mapsin navigointiin ilmestyi tekstihaku osoitteille! Yläreunan mikrofonikuvakkeen vieressä on nyt hakukenttä, jota painamalla saa näppäimistön esiin ja sen avulla voi hakea osoitteita kirjoittamalla. Koko systeemin käytettävyys parani juuri kerta heitolla aivan uuteen luokkaan!


 


Android Autosta jäi jotenkin aika kaksijakoinen fiilis. Osa ominaisuuksista on hyviä, ja esim. navigointi auton omaa näyttöä käyttämällä on kiistatta mukavampaa kuin kännykän ruudulta, mutta taas kaikki kankeus osoitteiden ja kontaktien haussa jättää fiiliksen, että mitähän ihmettä ne Googlen suunnittelijat ovat taas miettineet kun ovat tätä tehneet. Omalla kohdallani Android Auton käyttö jää suurella todennäköisyydellä vain tilanteisiin, joissa pitää käyttää navigaattoria. Muuten auton oma infotainment osaa hoitaa asiat riittävän hyvin, ja esimerkiksi puheluiden osalta paremmin kuin AA.


 


 


-----


Kirjoitus on julkaistu alun perin TekniikkaPenkki.eu sivustolla



5 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Kiitos blogista kjns, todella mielenkiintoinen aihe! Itsellä on kokemusta Apple Car Playsta ja mukava lukea kokemuksia Android-laitteille tehdystä tuotteesta.


 


Kuulostaa kyllä huonolta tuo seikka, että esim. naviin ei voi syöttää osoitteita. Huonontaa käytettävyyttä ja paljon.


 


Toimiiko muuten ratin ohjaimet AA:n kanssa?

Kunniamerkki +14

Joo, tuo kyvyttömyys hakea osoitteita tai yhteystietoja on kyllä todella erikoista. Onko se sitten turvallisempaa, että kuski nappaa luurin irti piuhasta hakeakseen tarvittavan tiedon puhelimella kun se maanmainio ääniohjaus ei pelaa...


 


Rattiohjaimet toimii äänihaun aloittamiseen, kappaleenvaihtoon, puheluiden lopettamiseen jne ihan normaalisti.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Noin se varmasti on ajateltu, että äänellä syötetään osoitteet. Sitten vain tuki suomen kielelle niin käytettävyys paranee muutoinkin :)

Kunniamerkki +14

Lisäsin päivityksen radion uuden softan tuomista parannuksista systeemin toimintaa.  Nyt pelaa paljon paremmin! :)


 


Päivitys 6.2.
Autoni kävi huollossa, ja siellä radion softa päivitettiin, koska se hukkasi alati kanavanimet suosikeista. Päivitys ratkaisi myös kaksi pahinta ongelmaa Android Auton navigoinnissa: Navigaattorin ääni on siirretty "Audio"-kanavalta "Puheääni"-kanavalle, joten sitä voi säätää erikseen musiikin äänenvoimakkuudesta. Säätäminen tapahtuu silloin, kun navigaattori puhuu ohjeita. Käsittääkseni tämä on sama säätö, kuin auton ääniohjausnappia painaessa säädettävä kanava. Lisäksi Mapsin navigointiin ilmestyi tekstihaku osoitteille! Yläreunan mikrofonikuvakkeen vieressä on nyt hakukenttä, jota painamalla saa näppäimistön esiin ja sen avulla voi hakea osoitteita kirjoittamalla. Koko systeemin käytettävyys parani juuri kerta heitolla aivan uuteen luokkaan!

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

No nyt, hyvältä kuulostaa :)

Vastaa