Samsungin uusin älykello on miellyttävä uutuus, joka tarjoaa pieniä parannuksia jo loistavaan Galaxy Watch4:ään verrattuna.
Samsung Galaxy Watch5 on Samsungin uusin älykello, joka käyttää Androidin “kelloversiota”, eli Googlen WearOS-käyttöjärjestelmää.
Samsung siirtyi Watch4-sarjassa omasta Tizian-pohjaisesta käyttöjärjestelmästään Googlen vaihtoehtoon ja Watch4 oli Android-älykelloille todella tärkeä kehitysaskel. Nyt Watch5-sarja pyrkii parantamaan tästä. Tuloksena on onnistunut älykello, joka sopii yhä Android-kellojen aateliin.
Galaxy Watch5 -sarjan kelloista on yhteensä kolme versiota. Perusmalli ilman Pro-nimeä on saatavilla kahdessa koossa: 40mm ja 44mm näytön halkaisijalla. Jokaisesta kokoluokasta on mobiiliverkkoa tukeva malli sekä pelkästään Bluetooth-yhteydellä toimiva malli.
Pro-mallin näytön halkaisija on 45mm. Nyt arviossa oli nimenomaan Pro-malli. Mobiiliverkossa toimiva 4G-malli kustantaa 529 euroa ja pelkällä Bluetoothilla toimiva versio on suositushinnaltaan 479 euroa.
Galaxy Watch5 Pro antaa hyvän laatuvaikutelman
Pakettiin kuuluu kello, ranneke ja latauskaapeli. Latauskaapeli kytketään USB-C:llä virtalähteeseen ja toinen pää on kellon pohjaan tarttuva magneetti. Watch5 Pro:ta voi ladata myös muilla riittävän pienillä Qi-standardin latureilla. Samsungilla on myös myynnissä kahden latausalustan latausasema, joista toinen on suunniteltu nimenomaan kellolle.
Etupuolella on kellon AMOLED-nättö ja sivulla kaksi painiketta. Painikkeita käytetään navigointiin ja esimerkiksi tekoälyavustajan aktivointiin. Fyysisten painikkeiden lisäksi näyttöä ympäröi kosketusrengas, joka matkii aiemmista Samsungin kelloista tuttua fyysistä rengasta. Kosketusrengas ei ole yhtä toimiva kuin fyysisesti rullattava vaihtoehto, joten juuri Apple Watchia testanneena kaipaisi ihan fyysistä ohjausrengasta.
Pohjassa on läpinäkyvä lasi, jonka alla ovat terveystietoja mittaavat sensorit. Ranneke kiinnitetään standardeilla kiinnikkeillä, joten se on vaihdettavissa. Watch5-sarjan kellot ovat vedenkestäviä 50ATM-standardin mukaisesti, eli kestävät periaatteessa sukellusta 50 metrin syvyyteen saakka. Ainakin kellon kanssa voi siis uida huoletta.
Testatussa kappaleessa on hieman erikoisemmalla magneettikiinnityksellä varusteltu silikoninen ranneke. Monimutkaisen mekanismin ymmärtää onneksi pienen aivojumpan jälkeen ja kello sujahtaa sen jälkeen ranteeseen helposti. Magneettikiinnitys toimii oikein hyvin ja kello on helppo irrottaa esimerkiksi lataukseen tarvittaessa.
Käyttöjärjestelmä on jo edellä mainittu WearOS. Käyttöjärjestelmän peruspalikat ovat pienoisohjelmat, puhelimen ilmoitusten näyttäminen ja sovellusvalikko.
Pienoisohjelmia voi selata pyyhkäisemällä kellotaulussa vasemmalle. Näkyviin saa kaikkiaan 15 eri pienoisohjelmaa. Valmiita vaihtoehtoja ovat esimerkiksi askelmittari, median hallintapainikkeet, kalenteri, sää ja syke. Osa valmiista pienoisohjelmista ovat tosin vain sama toiminto tai tieto eri tavalla esiteltynä ja aseteltuna.
Ilmoitukset listautuvat toiselle puolelle kellotaulua. Ilmoitustenhallinta on näppärää ja viestit näkyvät nopeasti kellossa niiden ilmestyttyä. Tämä on yksi tärkeimpiä ominaisuuksia älykelloa käytettäessä. Viesteihin voi vastata tarjotuilla oletusvaihtoehdoilla, sanelemalla tai näppäimistöä käyttäen.
Samsung Health on iso osa kellon käyttökokemusta
Kellosta löytyy kattavat tavat kerätä terveystietoja. Mittauksina saa sykkeen, veren happisaturaation ja verenpainemittarilla kalibroimalla verenpaineen sekä EKG:n. Watch5 seuraa unenlaatua ja aktiivisuutta päivän aikana. Unenlaadun seurantaa voi tarkentaa käyttämällä puhelinta yöpöydällä seuraamassa mahdollista kuorsausta.
Terveysdata ja tallennetut harjoitukset synkronoidaan Samsung Healthiin. Samsung Health on hyvä terveysohjelmisto, joka harjoitustietojen ja askelmäärien lisäksi tarjoaa mahdollisuuden veden juonnin seurantaan, ruokapäiväkirjan suoraan sovellukseen integroituna ja muutamia valmiiksi kuratoituja harjoitusohjelmia.
Kellon harjoitusvalikoima on aikalailla kattava. Ihan jokaista harvinaista lajia ei varmasti löydy, mutta useimman suosimille liikuntamuodoille löytyy tuki. Ainoa yllättävä miinus on, ettei yleistä kuntosali- tai voimaharjoittelua löydy, vaikka monet laitteet ja liikkeet löytyvät erikseen omina harjoitteina. Kelloa ei tee salilla mieli näprätä ihan niin paljoa, että jokaisen liikkeen kerääminen erikseen houkuttaisi.
Harjoitusohjelmissa on uutena toimintona kävelyn tai juoksun reitin tallentava ominaisuus, jonka on tarkoitus ehkäistä eksymistä ja mahdollistaa saman reitin juokseminen takaisin alkuun.
Rauta ja softa on kunnossa
Jos ovat kellon ohjelmistot hyvällä tasolla, niin samaa voi sanoa myös rautapuolesta. Suorituskyky on hyvä ja käyttö sulavaa. Näyttö on kirkas ja ainakin loppuvuoden harmaiden säiden auringonpaisteessa on kirkkautta ollut tarpeeksi. Kellojen Exynos-suorittimet ovat sellainen markkina, jossa Samsung on edelleen Qualcommia edellä suorituskyvyssä ja virtatehokkuudessa.
Akku kestää käytöstä riippuen vajaasta kahdesta melkein kolmeen päivään. Ilmoitettu kapasiteetti akulle on 590 milliampeerituntia. Tämä on enemmän kuin Watch4-sarjan isoilla kelloilla, ja siksi Samsung mielellään mainostaakin kehittynyttä akkukestoa.
Akkukeston kannalta isoin merkitys on sillä, kuinka paljon pitää kelloa aktiivisena liikuntatietojen keräämisessä. Näin esimerkkinä akku riittää hyvin kaksi vuorokautta, jos vilkuilee kellosta silloin tällöin ilmoituksia, tarkistaa muutaman kerran askelmäärät ja sykkeet sekä kerää harjoitusdataa tunnin verran molempina päivinä. Jos harjoitusdataa ei keräisi yhtään ja käyttö on hyvin satunnaista, voi kolmekin päivää onnistua juuri ja juuri. Mobiiliverkkoon yhdistäminen eSIM:in kautta rajaa käytön kahteen päivään.
Lataus on suhteellisen nopeaa eikä käytetyn virtalähteen tarvitse olla kovinkaan tehokas. Tietokoneeseen liitettynä akku latautuu noin tunnissa ja puoli tuntia riittää tarjoamaan virtaa ainakin vuorokaudeksi.
Jos USB-C virtalähteet, joita ei enää toimiteta laitteiden mukana, meinaa loppua, niin tästä saa helposti kaksi paikkaa lisää: Celly 65W -seinälaturi.
Mobiiliverkkoon yhdistettynä Galaxy Watch5 on itsenäisyyttä hipova laite, joka toimii halutessa myös omana puhelimenaan. Kellossa on myös pieni neljän gigatavun muisti sovelluksia ja vaikkapa muutamia suoraan kelloon tallennettavia äänitiedostoja varten.
Parhaimman käyttökokemuksen Watch5:stä saa irti Samsungin puhelimen kanssa, sillä muutamat ominaisuudet toimivat vain Samsungin puhelimien kanssa. Tällaisia ovat ainakin Buds-sarjan kuulokkeiden hallinta, unenseurannan puhelimen kanssa toimivat osat ja verenpainemittaus. Samsungilaisuus näkyy myös siinä, että tekoälyavustajaksi on oletuksena asennettu Bixby. Google Assistantin saa kuitenkin itse asennettua kelloon sovelluskaupasta.
Galaxy Watch5 Pro on hyvä kello jokaiselle Android-käyttäjälle, joka haluaa nimenomaan tällaisen toiminnoiltaan monipuolisemman älykellon, eikä pidemmällä akkukestolla varusteltua urheiluälykelloa esimerkiksi Garminilta tai Suunnolta. Yhtä hyviä haastajia Android-puolella ei oikeastaan ole Suomen markkinoilla, vaan pahin kilpakumppani on Samsungin oma vanhempi malli. Siihen verrattuna päivitykset eivät ole isoja, mutta kuitenkin kannattavia.
Tilaa Samsung Galaxy Watch5 Pro Telian verkkokaupasta.
Lue myös