Skip to main content

Acer on julkaissut uusia kannettavia tietokoneita Aspire-sarjaansa! Vaikka vielä on kesää jäljellä, vielä tulee lämpimiä päiviä, syksyn laitevalintoihin kannattaa varautua ajoissa. Kevyesti mukana kulkeva läppäri on myös monelle meille tärkeä kumppani ympärivuotisesti! Acer Aspire 1 14’’ ja Acer Aspire 3 15,6’’ ovat edullisia peruskannettavia, kun taas Acer Aspire 3 14’’ tarjoaa järeämpää suorituskykyä. Tutustutaanpa näihin uutukaisiin tarkemmin!

 

Sisällysluettelo:

 

Acer Aspire 1 14’’

 

Tarvitsetko näppärästi mukanasi kulkevaa läppäriä, jonka hinta ei huimaa päätä? Uusi Acer Aspire 1 14’’ voi olla sinulle hyvä vaihtoehto. Läppäri on varustettu vähävirtaisella Qualcomm 7c Compute Platform -suorittimella, joka tuo tehoa monipuolisesti, niin töiden tekoon kuin viihteen kuluttamiseenkin. Kyseinen prosessori ei tarvitse tuuletinta, mikä on mahdollistanut läppärin ohuen ja kevyen muodon – läppäri painaakin vain 1,5 kg ja on 1,89 cm ohut. Vähävirtainen prosessori myös tekee akusta pitkäkestoisen ja mahdollistaa liikkuvan käytön erityisen kätevästi.

Acer Aspire 1 14’’ on varustettu 14-tuumaisella Full HD ComfyView IPS -näytöllä, joka tuo kuvan esille valovoimaisena ja terävänä. Näytön kehykset ovat ohuet, FHD-kuvaruudun koko suhteessa läppärin kokoon on 75,77%. Tämän ansiosta näytön toiminnot näkyvät hyvin erottuvina, mikä tuo lisää käyttömukavuutta aina sarjojen ja leffojen katselusta työtehtävien hoitamiseen. Kannettava on varustettu USB-C- ja USB-A 3.2. Gen 1 -porteilla tavallisen USB 2.0 -portin lisäksi, joten tarvittavat kytkennät hoituvat helposti, olitpa sitten yhdistämässä lisänäyttöjä tai kiinteää yhteyttä. Väriltään Acer Aspire 1 14’’ on raikkaan valkoinen.

 

Acer Aspire 3 15,6’

 

Acer Aspire 3 15,6’’ on myös edullisemman hintaluokan kannettava tietokone käyttökokemuksesta tinkimättä. Tehot laitteella työskentelyyn ja viihdemaratoneihin tuo Intel Celeron N4500 -suoritin. Myös tämä läppäri on kokonsa puolesta erinomainen reissuun; se painaa vain 1,7 kiloa ja paksuudeltaan se on 1,99 cm. Erityisen maininnan kannettavan ominaisuuksista saa sisäänrakennettu kosketuslevy, sillä se on korkeatasoisempi kuin tavalliset kosketuslevyt. Tämä mahdollistaa tarkan käytön myös ilman ulkoisen hiiren hyödyntämistä.

15,6 tuuman Full HD ComfyView IPS -näyttö tekee katselukokemuksestasi kirkkaan. Acer Comfyview -ominaisuus optimoi näyttöä vähemmän rasittavaksi silmille, mikä mahdollistaa läppärin pidempiaikaisen käytön. Myös akku on pitkäkestoinen, jopa kahdeksan tuntia, eli voit käyttää läppäriä yhdellä latauksella jopa kokonaisen työpäivän verran! Acer Aspire 3 15,6’’ on varustettu laajasti eri porteilla: siitä löytyy HDMI-, USB 2.0- ja LAN -liitännät, sekä kaksi USB 3.2 Gen 1 -porttia. Ulkonäöltään tämä läppäri on tyylikkään kompakti, ja värinä on hopea.

Acer Aspire 3 14’’

 

Viimeisempänä, vaan ei vähäisempänä, vuorossa on Acer Aspire 3 14’’. Edelliset vaihtoehdot ovat edullisia peruskannettavia, mutta tämä laite tarjoaa järeämpää suorituskykyä. AMD Ryzen 5 7520 -prosessori antaa puhtia kaikkeen tekemiseesi, ja laite onkin ykkösvalinta sinulle, joka arvostat käytännöllistä moniajotehoa. Tehokas suoritin parantaa tuottavuutta niin työ- kuin opiskelutehtävissäkin ja soveltuu myös pelaamiseen. Laitteen lämmönkäsittelyjärjestelmä on entistäkin tehokkaampi, sillä tuulettimen pinta-alaa on kasvatettu 78 % ja lämpökapasiteettia 17 %. Tämä mahdollistaa pidemmän käytön akkuvirran voimin – laitteen akku kestää jopa huimat 12 tuntia.

Tehokkuuden lisäksi Acer Aspire 3 14’’ on myös kevyt ja kompakti; painoa laitteelta löytyy vain 1,4 kg ja se on 1,89 cm ohut. Se siis kulkee edellä esiteltyjen läppärien tapaan helposti mukanasi minne vain! 14 tuuman Full HD ComfyView IPS -näyttö tekee katselukokemuksesta kirkkaan ja terävän, samalla optimoiden näytön vähentämään silmien rasitusta. Myös itse laitteen katselu miellyttää tyylikkyyttä arvostavan silmää, sillä klassinen hopea tuo ajatonta eleganssia. Acer Aspire 3 14’’ on suunniteltu helppokäyttöisyyden ehdolla, joten se soveltuu mainiosti myös koko perheen käyttöön!

Tekniset tiedot vertailussa

 

  Acer Aspire 1 14’’ Acer Aspire 3 15,6’’ Acer Aspire 3 14’’
Suoritin Qualcomm Snapdragon 7c Intel Celeron N4500 AMD Ryzen 5
Max. turbonopeus 2,4 GHz 2,8 GHz 4,3 GHz
Ydinten määrä 8-ydin Dual-Core Quad-Core
Keskusmuisti 4 Gt 4 Gt 16 Gt
Tallennustila 64 Gt 128 Gt 512 Gt
Näytön resoluutio 1920 x 1080 (Full HD) 1920 x 1080 (Full HD) 1920 x 1080 (Full HD)
Kuvan kirkkaus 250 cd/m² 220 cd/m² 250 cd/m²
Väriasteikko 45% NTSC 45% NTSC 45% NTSC
Akun kapasiteetti 48 Wh 36 Wh 40 Wh
Mitat 32,8 cm pitkä, 23,6 cm syvä, 1,9 cm korkea 36,3 cm pitkä 23,8 syvä, 2,0 cm korkea 32,8 cm pitkä, 21,8 syvä, 1,9 cm korkea
Paino 1,5 kg 1,7 kg 1,4 kg

 

Mikä on sinulle tärkeää kannettavassa tietokoneessa? 😊

 

Lue lisää:

 

Noista kolmesta ei ole oikein mikään aidosti hyvä, näkisin. Milloin tallennustilassa tai keskusmuistiratkaisuissa on nuukailtu pahasti, milloin taasen suoritinvalinta on vitsi. Vain tuo viimeisenä mainittu on edes osittain tasapainoinen ratkaisuiltaan, mutta siinäkin sitten kiinni juotetut keskusmuistit. Samoihin hintaluokkiin löytyy selvästi parempaakin vastinetta rahoille.


Noista kolmesta ei ole oikein mikään aidosti hyvä, näkisin. Milloin tallennustilassa tai keskusmuistiratkaisuissa on nuukailtu pahasti, milloin taasen suoritinvalinta on vitsi. Vain tuo viimeisenä mainittu on edes osittain tasapainoinen ratkaisuiltaan, mutta siinäkin sitten kiinni juotetut keskusmuistit. Samoihin hintaluokkiin löytyy selvästi parempaakin vastinetta rahoille.

Okei, kiitos mielipiteestä! 😊 Kaikilla meillähän on hieman erilaiset odotukset ja käyttötarkoitukset läppäreille. Mikä olisi sun suositus samassa hintaluokassa?


Noista kolmesta ei ole oikein mikään aidosti hyvä, näkisin. Milloin tallennustilassa tai keskusmuistiratkaisuissa on nuukailtu pahasti, milloin taasen suoritinvalinta on vitsi. Vain tuo viimeisenä mainittu on edes osittain tasapainoinen ratkaisuiltaan, mutta siinäkin sitten kiinni juotetut keskusmuistit. Samoihin hintaluokkiin löytyy selvästi parempaakin vastinetta rahoille.

Okei, kiitos mielipiteestä! 😊 Kaikilla meillähän on hieman erilaiset odotukset ja käyttötarkoitukset läppäreille. Mikä olisi sun suositus samassa hintaluokassa?

^ Niistä mistä läppäreistä nyt myöhäisillalla 22.7.2023 on hyvä saatavuus, ja tietoa löytyi suht’ nopeasti, poiminnat alla.

 

Kaikkein tiukin budjetti noista hintaluokista (noin 300 euroa): Lähinnä kysymykseen tulee jokin kunnostettu yritysläppäri, kuten 309 euron Fujitsu Lifebook U748, Intel®️ Core™️ i5-8250U (neliydinsuoritin 1,6 … 3,4 GHz), DDR4-työmuistia 8 gt asennettuna kampoina, tallennustilana 256 gt SSD, takuuta 1 vuosi; tällaisesta läppäristä esimerkin omaisesti mainittakoon:

 

2. tiukin budjetti (alle 400 euroa): Löytyy ainakin pari napsua viksummilla komponenteilla varustettu Lenovo IdeaPad 3i, jossa on mm. Intel®️ Core™️ i3-1115G4 (tuplaydinsuoritin 3,0 … 4,1 GHz), työmuistia (DDR4) 8 gt, tallennustilana 128 gt SSD, muistikortinlukija. Hintaa onpi tällä läppärillä nyt 369 € (ainakin Gigantissa).

 

3. budjetille (alkaen 600 e) jos nyt yksi esimerkki pitää mainita, niin vaikkapa… https://power.fi/tietotekniikka/tietokoneet/kannettavat-tietokoneet/asus-tuf-gaming-a15-fa506ihrb-hn081w-156-kannettava-tietokone/p-1843047 (15,6”) Asus TUF Gaming A15 FA506IHRB-HN081W, jossa on AMD Ryzen™️ 5 4600H -kuusiydinsuoritin max 4 GHz, näytönohjain NVIDIA GeForce GTX 1650, työmuistia 8 gt DDR4 (3200 MHz kampa; toinen paikka on vapaana; max 32 Gt), tallennustilana 512 Gt SSD. Hintaa onpi 599 € (tai Vantaalla outlet-tuotteena 539 €).

 

Yleisesti ottaen näiden(kin) tuotteiden hinnoista täytyy kyllä vielä todeta, että sillä rahalla, millä esimerkiksi 2022 loppukeväällä saattoi löytää hintaansa nähden varsin hyvän läppärin, niin nyt vähintäänkin jollakin osa-alueella joutuu tekemään melkoisen kompromissin, saaden siis vähemmän vastinetta rahalle.


Okei mahtavaa! Kiitos suosituksista @siilineito 🤗


Sattumalta hankin itselleni Acer Aspire 3 /15,6 näytöllä, kannettavan. Se oli kesätarjouksena ostettavissa edullisesti selvästi alle ohjehinnan. Tällä hetkellä koneeseen asennetaan McAfee LiveSafe Plus -virustorjuntaa. En ole vielä kokeillut sitä. Windows- koneista on minulla pitkä kokemus vuosien aikana, joten tiedän mitä odottaa.

Sille tuli tarve, koska vanha iPad on aika pieni näytöltään ja sen kirjoittamisominaisuudet ovat puuttelliset (saa korjata tekstiä koko ajan ja tarkistaa ennen sen lähettämistä). Kirjoitan juuri nyt iPad`illa. Olen katsonut iPadin pieneltä näytöltä television uutisia ja jopa sarjaohjelmia. Nyt arvelen katselunautinnon paranevan selvästi. Myös kodin kaapelitelevision televisiolaite on hirmuisen vanha, enkä tiedä miten kauan se vielä kestää. 

Odotan innolla uutta kannettavaa tietokonetta, jollaista minulla ei ole ollut moneen vuoteen. Voin sillä lukea myös paremmin esimerkikksi digitaalisia sanomalehtiä verkossa.


@soittajaeino iPad on kyllä hyvä kaikkeen pieneen tekemiseen ja tarkistamiseen, mutta kirjoittamiseen se ei välttämättä ole ihan paras ratkaisu. Läppärillä netin käyttö on huomattavasti mielekkäämpää, varsinkin kun kirjoittelee paljon. Ja onhan se verkkolehtien lukeminenkin miellyttävämpää isolta ruudulta. Myönnettäköön että itsekin tulee katsottua sarjoja aika paljon puhelimen pieneltä näytöltä vaikka isompia ruutujakin olisi tarjolla 🤦🏻

Telkkareitahan meidän verkkokaupasta löytyy myös hyvä valikoima. Jos vanha tulee tiensä päähän niin kannattaa kurkata löytyykö tuolta sopivaa. Siinäkin katselukokemus nousee kyllä uudelle tasolle kun pääsee uuden telkkarin äärelle, suosittelen! 


Olen ottamassa käyttöön edelle mainitsemaani Acer Aspire 3 -kannettavan. Sen mukana tuli myyvän liikkeen suosittelemana maksullinen McAffee LiveSafe Plus -virustorjunta. Se asennettiin ja sain koneen käsiini ensi kerran tänään päivällä.

Muuten tuntuu hyvältä, mutta hiiren liikuttelu on outoa sormen liikkuessa pienellä kosketusalueella näppäimistön  edessä! Ei siis sormea kuvaruutuun eikä minkäänlaista hiirtä langalla tai ilman. No, tähän tottuu.

Tärkein asia tällä kertaa on tuo McAffee -tuote, joka tuntuu suojaavan internetiä tehokkaasti. Minulle on uusi käsite nimeltä:

VPN-suojaus.

Kun hain kodin lähiverkkoa, joka on 5G ja tehokkain tähän asti omistamani ja aika uusi (keväällä hankittu). Laitoin ilmeisesti puolivahingossa verkon valinnassa päälle tuon VPN-suojauksen. Se vaihtoehto tuli eteeni hakiessani verkkoa. Nyt kaikki internet-liikenne kannettavaan tietokoneeseen ilmeisesti tarkastetaan tuon virustorjuntaohjelman avulla. Näin sen siitä, että kysyessäni lähiverkon nimeä, niin kone ilmoitti sen olen McAffee, ei tuon verkkolaitteen nimi. Nopeuksia mitatessa huomasin lisäksi tulevan liikenteen nopeuden pudonneen mutta ei lähtevän liikenteen nopeus.

Mistä on kysymys? Arvelen, että McAffee tarkkailee tulevaa liikennettä ja reagoi ”pahoihin” koneeseen tunkeutujaohjelmiin. En ole ennen kohdannut näin tehokasta virustentorjuntaa. 

Onko se kannattavaa toimintaa? Saisin ehkä estettyä internet-liikenteen virustorjunnan, mutta kone toimii kuitenkin tällä hidastetulla nopeudellakin. Katsoin äsken Ylen uutiset kannettavalla sen uudella näytöllä. Vertailun vuoksi oli sen vieressä vanha iPad näyttämässä samoja uutisia pienemmässä ruudussa. Jos nopeuden hidastuminen ei kannettavan käyttöä haittaa, niin olkoon McAffeen torjunta asennettuna. Ehkä siitä virustarkistuksesta on varmaankin jotain hyötyäkin.

Virusohjelma kertoo VPN-suojauksen turvaavan pankkiasiat ja ostokset wifi-verkossa. Se kuulostaa hyvältä. Myös salasanoille luvataan parempi suoja.

 


Eikö siinä McAfeessa @soittajaeino olisi jokin ilmainen kokeiluaika 30pv? Kokeilee ensin onko se omaan käyttöön sopiva. Poistaa sitten jos ei ole.

Se on vähän näissä markettiläppäreissä, että niihin on esiasennettuna kaikenlaista ylimääräistä. Joillekin se voi toki olla helpompaa niin, ja jotkut taas mieluummin tyhjentävät kaiken, ja tekevät puhtaan Windows-asennuksen tilalle, haluamillaan sovelluksilla.

VPN, eli virtuaalinen yksityisverkko, ei ole sama kuin virustorjunta, mutta voi usein tulla osana tietoturvapakettia.
VPN-yhteyden ollessa päällä kaikki internet verkkoliikenteesi tunneloidaan, eli salataan ja reititetään VPN-palvelimien kautta. Näitä ylläpitää VPN-palvelun tarjoaja, eli tässä tapauksessa McAfee.
Koska verkkoliikenteesi kiertää salattuna McAfeen palvelimien kautta, niin kolmannet osapuolet eivät näe mitä dataa tällä välillä liikkuu, ei edes Internet-palveluntarjoajasi. Myös oma IP-osoitteesi salataan, ja vierailemillesi verkkosivustoille näkyy McAfeen VPN-palvelimen IP-osoite.

Palvelimia on useissa eri maissa, jolloin voit myös vaihtaa sen avulla oman maantieteellisen sijaintisi, kun saamasi IP-osoite viittaa esim. Englantiin. Jos VPN on käsitteenä outo, niin tuskin tulet tarvitsemaan tätä VPN:n ominaisuutta. Eniten ko. ominaisuutta käytettäneen maarajoitettujen palveluiden ja sisältöjen, kuten suoratoistopalveluiden käytössä, ja tietenkin maissa joissa on valtiollista sensuuria. Toki voi olla useita muitakin syitä piilottaa oma sijaintinsa internetissä.

VPN-yhteys yleensä luonnollisesti hidastaa nettiyhteyttä, koska datan salaaminen ja erityisesti välittäminen palvelimelta toiselle vie jonkin verran aikaa. Yleensä vähiten yhteyttä hidastaa lähimpänä sijaitseva VPN-palvelin, eli Suomesta tai Skandinaviasta. En tiedä mitä McAfee tarjoaa. Jotkin VPN-sovellukset osaavat myös automaattisesti yhdistää nopeimpaan ja vähiten ruuhkaiseen VPN-palvelimeen.

Se onko järkevää pitää VPN-yhteyttä jatkuvasti päällä on kompromissi henkilökohtaisesti tarpeellisen tietoturvan ja nopeuden välillä. Jokaisella on erilaiset tarpeensa tietoturvalle. Olettaisin tässä tapauksessa, että välttämättä sen ei sinulla kotiverkossa tarvitse olla 24/7 päällä, yhteyttä hidastamassa. Eri asia on julkisissa WiFi-verkoissa, joissa VPN:n käyttö onkin taas ihan ehdottomasti suositeltavaa.
Virustorjunta, salasanaholvit ym. mahdolliset tietoturvapaketin toiminnallisuudet ovat kyllä edelleen toiminnassa, jos ottaa pelkän VPN-yhteyden pois päältä.

Itse en pidä nykyistä F-Securen Freedome VPN-yhteyttä päällä esim. useimpia suoratoistopalveluita katsoessani. Osa niistä tunnistaakin VPN:n käytön, eikä toimi se päällä joko lainkaan, tai sitten toimii vain osittain. Tässä on suuriakin eroja eri VPN-palveluilla, miten esim. Netflix ne tunnistaa. Jos katsot Yle Areenasta uutisia, niin turhaan se VPN silloin on päällä.

Mainittakoon lisäksi vielä, että koska kaikki internet verkkoliikenteesi kulkee VPN-palveluntarjoajan palvelimien kautta, niin silloin luonnollisesti pitää luottaa täysin ko. palveluntarjoajaan. Lähinnä ilmaisia VPN-sovelluksia ei siis kannata koskaan käyttää.
McAfee on kyllä tunnettu brändi, mutta on ollut myös tunnettu siitäkin, miten ko. tietoturvapaketti hidastaa konetta. Toki kaikki tietoturva-/virustorjuntasovellukset tekevät niin jossain määrin, mutta toiset enemmän. Vertailu kannattaa. Vaikka googlettamalla testejä/käyttäjäkokemuksia.


Acer Aspire 3 ei ole kaikilta osin tyydyttänyt odotuksiani:

  1. Sanomalehden lukeminen digitaalisena oli sen avulla kömpelömpää kuin iPadi`in kanssa. Tosin kokonainen lehden sivu sopi ruudulle, kun asetuksissa määrittelin ruudun pystysuoraksi vaakasuoran sijaan. Kosketusalustalla hiiren kuljetus oli vaikeaa, kun tuo pieni alusta oli sivussa pystyssä. 
  2. Laitteen ääni oli liian hiljainen. Koetin katsoa YLEn uutiset ja se oli hankalaa. Myös vaimoni sanoi ääntä liian hilajaiseksi. Koetin säätää sen maksimivoimakkuudelle. Verratuna iPadiin ääni oli selvästi heikompi. Jos bluetooth-kaiutin toimisi, niin siitä olisi apua. Minulla on 2 hyvää lisäkaiutinta - toinen on pieni mukana helposti kulkeva ja toinen suuri mahtavaääninen, jotka toimivat hyvin iPadilla. Kumpikaan kaiutin ei toiminut Acer Aspire 3:lla! Aion selvittää syytä siihen.
  3. Kuvan laadussa oli sikäli huomautettavaa, että sen oikeita värisävyjä oli vaikea säätää. Niihin kyllä pystyy vaikuttamaan ja värejä ehkä parantamaan. Yleinen Acerin ruudun sävy oli minulle liian sininen verrattuna iPadin kuvaan. Löysin laitteesta asetuksen, jossa tämä ruudun värien sävy saatiin muuttumaan enemmän lämpimän sävyiseksi ”iltakäyttöön”.
  4. Televisiokanavien tai nauhotettujen ohjelmien katselu toimi odotetusti. Esimerkiksi ulkomaisia tv-phjelmia pystyin katsomaan kuten olen tähän asti niitä jo katsonut Windows-pöytäkoneella jo vuosia. Tuossa pöytäkoneessa on suurempi ja parempi näyttö kuin tässä kannettavassa, mutta kannettavalle ei voidan laittaa samoja vaatimuksia kuin pöytäkoneelle. Ainakaan tässä tapauksessa kannettava ei laadullisesti päässyt samalle tasolle. Pöytäkone on HP.
  5. Valokuvien siirtämisessä muilta koneilta tai puhelimesta osoittautui haasteelliseksi. Siis en saanut sitä onnistumaan ensin lainkaan. Sitten huomasin, että Acerissa oli kokeiltavana Windowsin uusi outlook-versio. Se tulee korvaamaan joskus nykyisen Windowsin outlook-sähköpostin. Tällä uudella sähköpostilla kuvien siirto onnistui kuten esim. gmaililla olen tottunut tekemään. Vanhalla outlookilla en onnistunut. On ehkä olemassa jokin muu tapa kuvien siirtoon, josta täytyy kysyä vielä asiantuntijoilta, koska sellaisen olemassa oloon viitattiin Acerin mainoksessa.
  6. Kannettava tietokone on siis kuljetettava mukana. Harkitsen sille kantolaukkua tai kantoreppua.
  7. Langattoman hiiren hankintaa Aceriin harkitsen, koska pieni laitteen kosketuslevy ei tyydyttänyt minua. Se tuntui hankalalta hiireen verrattuna.
  8. On huomattava, että Windows 10 tai 11 on hyvin erilainen kuin Apple tai Anroid. Minulle tämä asia ei tuota vaikeuksia monivuotisen käyttökokemuksen vuoksi pöytäkoneen ansiosta.

Jatkan edellistä vielä seuraavalla Acerin hyvällä ominaisuudella.

Tällä kannettavalla tietokoneella on paljon mukavampi kirjoittaa tekstiä ja korjailla siihen joskus tulevia virheitä. Ensinäkin Acerin näppäimistö on heti ensituntumalla kookkaampi ja mukavampi kuin iPadin. Siksi siihen tulee virheitä vähemmän.

Kirjoitusvirheiden korjaaminen on siinä ylivoimaisesti parempi, jolloin iPad tuntuu jopa vanhanaikaiselta. Kun iPadissa korjataan koko sana kerralla, Acer toimii kuten HP pöytäkoneen Windows, merkki merkiltä. 

McAfee virustorjunta toimii ihan hyvin. Saan ominaisuuden VPN hitaamman tarkistuksen päälle tai ottaa pois sujuvasti tilanteen mukaan. Nopeuden lasku on tuntuva, joten on hyvä saada itse valita, mikä ”turvallinen taso” kullakin hetkellä on. Myös iPadin ja perheen kahden iPhone-puhelimen virustorjunta päivittyi samalle tasolle  lähes automaatisesti (piti tosin itse huomata päivittää).


Kiitos tästä mielenkiintoisesta vertailusta @soittajaeino! Nuo monet asiat huomaakin aina laitetta vaihdettaessa, kuten esimerkiksi tuo kirjoittaminenkin. Sellaista ei välttämättä edes ajattelisikaan kun on käyttänyt koko ajan tablettia. iPadit ovat kyllä kehuttuja niiden näytöistään, eikä suotta. Tämän eron varmasti huomaakin verrattuna näihin keskitason hintaluokan kannettaviin. Omassa käytössä ainakin itse tykkään kannettavasta juurikin tuon kirjoittamisen helppouden takia ja etenkin langaton hiiri on ehdoton lisäosa. 😊


Kun olen käyttänyt Acer-kannettavaa enemmän, niin huomasin sanomalehden lukemisen olevan sittenkin mukavaa. Ostin avuksi langattoman hiiren. Sen avulla selailu ja tekstin suurentaminen kävi paljon helpommin kuin pienellä kosketuslevyllä.

Toiseksi: Kannettavaa ei tarvitse kääntää pystyasentoon. Voin pitää konetta vaikka sohvalla lojuen sylissäni vaakatasossa. Kokonainen sivu on silloin pienempi kuin pystytasossa, mutta teksti on helppo suurentaa: Siirrä hiiren osoitin artikkelin keskivaiheille ja paina, Kas, siinä on kirjaimet helposti luettavissa ja hiirellä voi tehdä pieniä siirtoja sivulle tai ylhäältä alas helposti.

Acerin näyttö on herkkä katselukulmalle. Kallistamalla näyttöruutua ja tarkistamalla huoneen valaisua, paranee kuva selvästi. Takana oleva kirkas ikkunavalo kannatta peittää kokonaan tai osittain verholla. 

Minulle tärkeä asia on ulkomaisten tv-kanavien katsominen: uutiset, dokumentit ja elokuvat. Hankin liikuteltavan näppärän kokoisen lisäkaiuttimen äänen parantamiseksi. Acerin omistamallani suuremmalla kannettavan näytöllä sopii mielestäni tarkoitukseen hyvin. Hiiri ja lisäkaiutin kannattaa ilman muuta hankkia avuksi. Luulen saavani tästä tulevina talvi-iltoina paljon iloa tavallisen television korvaajana. Näen sieltä mm. irtisanomani Telian MIXin kanavien ohjelmia ja tv-kanavia ilmaiseksi.

Vihje: Luonnosta ja eläimistä kiinnostuneille löytyy youtube’sta National Geography Wild-ohjelmistoa 24 tuntia vuorokaudessa 3 vaihtoehtoisella luonto- teemalla. Siihen tietysti kyllästyy ajan myötä, mutta pieninä annoksina katsottuna se on ihan mukavaa. Kieli on englanti eli ohjelma ei ole suomeksi tekstitettyä.


Vastaa