Skip to main content

 



Testailin joku aika sitten elämäni ensimmäistä kertaa älykelloa, Samsungin Gear S2:sta ja tästä jäi päälle sellainen kutina joka helpottui vasta nyt kun hankin oman älykellon.



 



Minulla ja meillä on kotona Applen ekosysteemi joten oli luonnollista että myös älykello on Applelta. Ostin itselleni 42mm Sport-kellon, alumiinisella kuorella ja valkoisella rannekkeella.



 



Tsekkaas alkuun kellon unboxaus ja käyttöönotto-video.





 



Aikaisempaa kokemusta älykelloista minulla ei tosiaan ole kuin yhdestä mallista ja se on tuo Gear S2, joten tämä Apple Watchin esittely peilaa monessa kohtaa tuohon Samsungin vastaavaan malliin. Huomaathan, että moni kertomani seikka on puhdas makuasia, tämä kirjoitus on kirjoitettu omista lähtökohdistani.



 



Kello näyttää tuttuun tapaan Applelta kaikessa komeudessaan, sen tunnistaa heti Appleksi vaikkei tietäisi kenen valmistama se on. Muotokieli on tuttua Applea, samoin viimeistely ja laadun tuntu. Se mistä en Gear S2:ssa tykännyt oli kellon ja näyttötaulun koko, Apple Watch on piirun verran isompi joten tykkään tästä sen takia enemmän. Plus että tämä näyttää isompana ehkä omassa karvaisessa kädessä paremmalta :)



 



 



Muovinen/kuminen ranneke on miellyttävä kädessä, ehkä vähän hiostava tosin. Aika näyttää kuinka puhtaana valkoinen pysyy valkoisena kun tulee aina joskus rymyttyä mm. autoa tuunaamassa.



 



 



Siinä missä Gear S2 oli todella helppo ottaa käyttöön niin Apple Watchin kanssa puhelimen paritusta piti kokeilla pariinkin eri kertaan. Ongelmia tuotti keksiä että mikä merkitys eri koodeilla on niin puhelimen kuin kellonkin näytössä, ja että mikä valikko/toiminto pitää olla kummassakin laitteessa missä vaiheessa ns. päällä. Mutta sitten kun keksin logiikan niin homma oli sen jälkeen helppo (ja ohjeitahan ei lueta vai miten se meni). Eli, kunhan puhelimessa on bluetooth päällä niin kun käynnistät puhelimesta Watch-appsin niin se alkaa etsimään kelloa ja hetken päästä löytää sen. Kello tunnistuu omalla numerosarjalla puhelimen näytössä, ja jos sama numerosarja löytyy myös kellon näytöstä niin valitse tämä laite puhelimesta ja kohta kellon näyttöön ilmestyy vielä oma koodi jonka näppäilemällä puhelimen näyttöön parinmuodostus on valmis.



 



Toinen miinus verrattuna Gear S2:een on kellon näppäinten ja käyttöjärjestelmän logiikan omaksuminen. Molemmissa kelloissa ei ole kuin kaksi nappia, Apple Watchissa tosin toinen nappi on samalla myös rulla josta voi siis kiertää ja painaa ja Gear S2:ssa valikkoa selataan kellonnäyttöruutua kiertävällä ja pyörivällä kierällä. Ohjekirjaa ei lueta - eikä sitä ole aikaisemminkaan Applen laitteiden kohdalla tarvinnut lukea - joten ajattelin että Apple Watchin käyttis on niin intuitiivinen että sen omaksuu ihan muutamassa sekunnissa. Toisin kävi, piti nöyrtyä ja selata pikaohjetta hetken aikaa jotta pääsin sisällä käyttöliittymään ja nimenomaan noiden painikkeiden saloihin.



 



 



Rulla-nappia painamalla saadaan siis näyttö aktivoitua / päästään takaisin sovellusvalikkoon / tuplapainalluksella päästään viimeksi käytettyyn sovellukseen ja niin edelleen. Toisella, pitkän mallisella näppäimellä ei käsittääkseni ole muuta toimintoa kuin että sillä pääsee Ystävät-sovellukseen josta sitten valitaan esim. että soitatko hänelle tai laitatko hänelle vaikka viestin. Ainakin toistaiseksi vaikuttaa että Gear S2:sta on miellyttävämpi ja helpompi käyttää, siinä kun on selkeästi Back-nappi ja Menu-nappi.



 



Apple Watchissa on isompi näyttö ja esimerkiksi skinien suhteen se on pelkästään hyvä asia. Gear S2:ssa en saanut ainakaan mukana tulevien skinien kanssa kellon ruutuun itselleni tarpeellisia tietoja mutta Apple Watchissa saan. Ja tämä johtuu siitä että taulussa on enemmän tilaa. Nyt näen suoraan kellonajan / akun tilanteen / seuraavan kalenterimerkinnän / herätyskellon / indikaattorin että uusia notificaatioita on saapunut.



 



Gear S2:ssa huomasin, että kellon vilkaisunäyttö ei aina aktivoi ruutua päälle. Apple Watchissa tämä toimii tosi hyvin, ja näen kellon ja ruudun aina kun sille on tarvetta, ilman mitään ylimääräisiä käden heilutteluita.



 



 



Magneettista latausjohtoa voisi vähän kehittää, nykyisellään ei aina tiedä kummin päin sen pitää olla että kello tarttuu siihen kiinni ja että se lähtee kelloa lataamaan. Gear S2:n vastaavassa laturissa oli selkeä muoto joka kertoi miten päin laturi on ja miten siihen kello laitetaan latautumaan, tässä mallissa pitää aina erikseen kokeilla että kummin päin homma menee. Latauspäässä on pieni syvennös joka osoittaa sen, että se puoli tulee kelloa vasten mutta tuo syvennös on liian huomaamaton.



 



 



Akku kestää tässä sen verran että itse pärjäisin tällä ehkä noin 2 vuorokautta. Jos laturi on mukana niin "hätätilanteessa" voisin ladata kellon akun esim. töissä kesken päivän, mutta kun yleensä näin ei ole niin käytönnössä akku pitää ladata täyteen joka yö. Ja tämä on toisaalta harmi, tässäkin herätyskello myös värisee jolloin se herättää vain minut muttei vaimoa eikä varsinkaan viereisessä huoneessa nukkuvaa lasta 🙂 Jos kello on latauksessa niin tästä ominaisuudesta ei ole hyötyä.



 



Notificaatiot toimivat hyvin ja kuten pitääkin, ne kun ovat älykellon yleisin ja ainakin omaan makuun "the juttu" miksi sen ostin. Vielä en ole asennellut mitään appseja tähän ja aika näyttääkin asennanko niitä sitten koskaan. Jos joku killeri löytyy tai tulee niin sitten toki kyllä.



 



Sen minkä olen huomannut lyhyessä ajassa, on että niin Apple Watchilla kuin Gear S2:lla voit ohjata puhelimen toimintoja mutta Applen laitteella pääset pidemmälle: voit esim. käynnistää puhelimen kameran vaikka puhelimen näyttö olisi lukittuna. Pieni mutta mielestäni aika oleellinen asia, siis jos tätä ominaisuutta tarvitsee.



 



 



Summa summarum: Vaikka olin kriittinen tiettyjen asioiden suhteen niin pienten alkukankeuksien jälkeen tykkään suuresti Applen älykellosta. Itselle ominaisuuksilla ei niin suurta väliä, älykello on kello notificaatioilla yms. joten tässä mielessä en näe eroa Gear S2:een. Suosittelen tätä kuitenkin varsinkin sellaisille joilla iPhone löytyy jo entuudestaan, saat taideteoksen ranteeseesi ja joka toimii myös hyvin niinkuin Applen laitteet yleensäkin.



 



Ennen hankintaa käy testaamassa älykelloja ennen niiden ennen hankintaa. Toisaalta, jos sinulla on jommankumman "leirin" puhelin jo nyt etkä halua sitä vaihtaa niin ei huolta, molempien leirien kellot ovat hyvää kamaa molemmat :)



 



Klaanissa on keskustelu älykelloista mm. täällä, käy tutustumassa myös muihin malleihin --> Älykellot - Kokemuksia ja keskustelua.



 



Voit tilata oman Apple Watchin Soneran verkkokaupasta.



 





 



 



 

Itse olin hankkimassa älykelloa, mutta se jäi sitten ostamatta kun ei ole loppujen lopuksi käyttöä sellaiselle. 🙂 Onhan se toki hieno lisävaruste, mutta onko se sitten niinkään hyödyllinen kapistus, kun kuulemma akku loppuu aika pian älykelloista. 


, älykellon hyödyllisyys punnitaan sen sovelluksilla. Jos itselle hyödyllisiä sovelluksia ei ole niin älykello on kieltämättä siinä kohtaa turhake. Makuasia on sitten enää se, onko pelkästään notificaatioilla itselle niin suurta merkitystä että pelkästään niiden takia älykellon ostaisi. Minä ostin :)

Löysin muuten puolittain vahingossa yhden aika kivan sovelluksen joka toimii Apple Watchissa, meillä oli eilen Volvo XC90:n koeajo ja kuvasimme siinä yhteydessä esittelyä Apple Car Playsta sekä Volvo On Call-palvelusta. Tuo viimeksi mainittu toimii puhelimeen ladattavalla sovelluksella ja mikä parhainta siitä on sovellus myös Apple Watchille! Voit siis Applen älykellolla ohjata Volvon toimintoja - ovien lukitukset / esilämmitykset talvipakkasilla / viilennykset / näet numeraalista tietoa mm. ajokäyttäytymisestäsi jne jne. Tässä on ainakin omalla kohdalla jo aika kova sovellus, harmi vain että se Volvo puuttuu :)



 



EDIT: ja Apple Watchin akku kestää omassa käytössäni noin 2 vuorokautta (yöllä kello on lentokonemoodissa) ja se on jo ihan kohtalainen akunkesto siinä mielessä että joka toinen päivä kun lataa akun niin se riittää ja että sen myös "kehtaa" tehdä niin usein.


, mitä youtubesta olen katsellut, niin kyllä siihen asentuu kivasti erilaisia sovelluksia. :) 

Suurin osa sovelluksista jotka olen asentanut puhelimeeni toimii applen älykellossa. Mutta ihmettelen suuresti, että miten valokuvaus sovelluksen käytännössä toimii kellossa, onko siinä kamerakin? 😃 Jos ei, niin sitten on todella hyödytöntä. 

 

Tykkään nimittäin kuvata puhelimella eri paikoissa jne. 


Tässä on tosiaan kamerasovellus mutta se toimii niin että se avaa puhelimen kameran. Eli kello toimii kameran "kaukokäynnistimenä". Kun kamera on puhelimessa käynnistynyt niin kellossa näkyy kameran kuva ja kameran voi sit myös laukaista kellosta. Tai ajastaa laukaisun kolmen sekunnin päähän.



 






, selvä. 

 

Omalla tavalla käytönnöllistä ja sitten taas ei. Itse ostin tuollaisen bluetooth kauko-ohjaimen jolla saa laukaistua kameran ottamaan kuvia. :) 

 

No pitänee katsoa jos joskus tulevaisuudessa hankin tuollaisen kellon, ehkä viimeistään sitten jos siihen ollaan lisätty kamera itse kelloon. :)


Vastaa