Samsungin koko kevään kestänyt Galaxy A -sarjan julkistusrumba huipentuu A80-malliin, jota voidaan pitää lähestulkoon lippulaivatason laitteena. Aiemmin sarjasta julkaistiin jo ylemmän keskiluokan A70, keskihintaiset A50 ja A40, sekä edulliset A20e ja A10.
Poikkeuksellinen kameraratkaisu A80:n valttina
Galaxy A80:ssa huomio kiinnittyy ensimmäiseksi sen erikoiseen kääntyvään kameraratkaisuun; samoilla kameroilla voi nimittäin kuvata molempiin suuntiin, eikä laitteessa ole erillisiä taka- ja etukameroita.
Kamera osoittaa oletuksena taaksepäin ja tällöin A80 näyttää aivan normaalilta älypuhelimelta. Tilanne kuitenkin muuttuu, kun etukamera otetaan käyttöön. Tällöin koko kamerayksikkö nousee ylös näytön takaa ja kamerat kääntyvät salamannopeasti osoittamaan puhelimen etupuolelle.
Kameroita A80:ssä on yhteensä kolme; peräti 48 megapikselin pääkamera f/2,0-aukolla, 8 megapikselin ultralaajakulmakamera f2.4 aukolla sekä 3D ToF-syvyyskamera bokeh-efektin luomiseen. ToF tulee sanoista Time of Flight ja sen avulla tausta saadaan blurrattua syvyysvaikutelman aikaansaamiseksi.
ToF-tekniikkaa on mahdollista hyödyntää myös videoissa, jolloin ne saadaan näyttämään enemmän järjestelmäkameralla kuvatuilta. Lukemissani ensiarvioissa erityisesti tätä ominaisuutta on kehuttu vuolaasti. Videoissa on käytössä myös hyvin tehokas vakautus eli kuvan ei pitäisi täristä kovinkaan herkästi.
Käännettävän etukameran hyödyt ovat selkeät. Ensinnäkin näyttö täyttää lähestulkoon koko etualan, eikä sen yläosaan ole jouduttu tekemään lovea etukameralle. Toisekseen useimmissa älypuhelimissa etukameran suhteen on jouduttu tekemään kompromisseja ja se on selkeästi takakameraa heikkolaatuisempi. Käännettävä kamera onkin siitä järkevä ratkaisu, että tällöin käytössä on aina paras mahdollinen kuvanlaatu riippumatta kuvaussuunnasta. Voisin kuvitella, että A80 sopii erityisen hienosti selfie- ja bloggauskäyttöön ja vaikkapa tubettajille.
Moottorilla toteutettu kameraratkaisu herättää toki huolia sen rasituskestävyydestä. Mitä enemmän liikkuvia osia, sitä enemmän myös vioittuvia osia. Uskon kuitenkin, että Samsung on tehnyt rasitustestit huolella ja kamera kestää normaalissa käytössä moitteetta. Ja toki kahden vuoden takuu koskee myös kameraa.
Pyöristetty design näyttää hyvältä ja tuntuu miellyttävältä
Designiltaan Galaxy A80 muistuttaa esimerkiksi Galaxy S10 -lippulaivamalleja ja jatkaa myös muista Galaxy A -sarjalaisista tuttua hillityn tyylikästä linjaa. Laitteen runko on alumiinia ja sekä etu-, että takapuoli on valmistettu kestävästä Gorilla-lasista.
Samsungille tuttuun tapaan A80:n kulmat ja reunat ovat pyöristetyt. Omien kokemuksien perusteella pyöristetty design paitsi näyttää hyvältä, sen ansiosta puhelin myös tuntuu miellyttävältä ja sitä on helpompi käyttää yhdellä kädellä. Uskon, että sama pätee myös A80:n suhteen.
Pyöristetystä ulkomuodostaan huolimatta A80 on iso puhelin, eikä varmastikaan sovi kaikille. Sen Super AMOLED Full HD+ -näyttö on peräti 6,7 tuumaa ja sellaisenaan melkoisen vaikuttavan näköinen ilmestys. Näytön resoluutio on 1080 x 2400 pikseliä ja sen kuvasuhde on poikkeuksellisen laaja 20:9. Näyttö peittääkin lähes koko pinta-alan ohuita reunoja lukuun ottamatta.
Ison näytön haittapuolena on puhelimen verrattain suuri paino. 220 grammaisena se on A-sarjan raskain malli ja saattaa tuntua yllättävän painavalta varsinkin kevyemmästä puhelimesta siihen vaihdettaessa. Arvioiden perusteella paino on kuitenkin jaettu hyvin laitteen koko pinta-alalle, jonka ansioista A80 tuntuu tasapainoiselta kädessä.
Suorituskyvyn luvataan riittävän mobiilipelaamiseen
Galaxy A80:n pinnan alta löytyy vaikuttavan kokoinen 3700 milliampeeritunnin akku, jonka voi olettaa kestävän normikäytössä koko päivän. Superpikalatauksella virtaa saa tarvittaessa nopeasti lisää. Langatonta latausta A80:sta ei valitettavasti löydy.
Tehoista vastaa Qualcommin uusi kahdeksanytiminen Snapdragon 730G. Vaikka kyseessä ei ihan huippuluokan suoritin olekaan, sen luvataan takaavan kilpailukykyisen suorituskyvyn ja riittävän mainiosti esimerkiksi mobiilipelaamiseen. Käyttömuistia laitteesta löytyy mukavat 8 Gt ja sisäistä tallennustilaa 128 Gt.
Sormenjälkitunnistin on sijoitettu kalliimpien S10-mallien tapaan näytön alle. Käyttöjärjestelmänä on puolestaan Android 9 Pie höystettynä Samsungin omalla erinomaisella One UI -käyttöliittymällä. Tämä onkin todettu toimivaksi komboksi lukuisissa laitearvioissa.
Rajoituksiakin toki löytyy. A80:ssa ei ole esimerkiksi muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitäntää. Sisäinen tallennustila toki riittää useimmille ja bluetooth-kuulokkeet tekevät kuulokeliitännän tarpeettomaksi.
Tekniset speksit
- Mitat: 165.2 x 76.5 x 9.3 mm
- Paino: 220 g
- Näyttö: 6,7” Full HD+ Super AMOLED (20:9-kuvasuhde)
- Resoluutio: 2400 x 1080
- Suoritin: Snapdragon 730G
- RAM-muisti: 8 Gt
- Tallennustila: 128 Gt
- Muistikorttipaikka: Ei
- Kamerat: 48 MP (pääkamera) + 8 MP (ultra-wide) + 3D (syvyys)
- Akku: 3700 mAh
- Käyttöjärjestelmä: Android 9 Pie
- SIM-kortti: Nano-SIM
- Dual SIM: Kyllä
Yhteenveto
Ensivaikutelman perusteella Galaxy A80 on uuden A-sarjan mielenkiintoisin uutuus ja herättää varmasti huomiota ennen kaikkea uniikin ja innovatiivisen kameraratkaisunsa ansiosta. Puhelin on muutenkin täynnä viimeisintä teknologiaa yhdistettynä premium-luokan ulkoasuun ja se tuo jotain täysin uutta Samsungin laajaan valikoimaan.
Uskoisin, että A80 sopii erityisesti paljon kuvaaville ja isosta näytöstä on hyötyä myös viihde- ja pelikäytössä. Laitteen suositushinta on 679 euroa ja se tulee saataville hopeisena, kultaisena ja mustana.
Kuulisimme mieluusti myös teidän kommentteja ja arvioita Galaxy A80:stä, joten perustimme oman ketjun käyttökokemuksia varten. Kommentoi joko sinne tai suoraan tämän blogin kommenttikenttään.
Lue lisää:
- Esittelyssä Samsung Galaxy A70 – Houkutteleva vaihtoehto kalliimmille lippulaivamalleille
- Esittelyssä Samsung Galaxy A50 – Huipputeknologiaa ja parannettua suorituskykyä huokeaan hintaan
- Esittelyssä Samsung Galaxy A40 – Laadukas kokonaisuus kompaktissa koossa
- Esittelyssä Samsung Galaxy S10 – Laatua ja innovaatioita 10 vuoden kokemuksella