Internet of Things eli suomalaisittain esineiden internet tarkoittaa verkossa toimivia esineitä, laitteita ja ajoneuvoja. Tätä tekniikkaa voidaan hyödyntää niin yritysmaailmassa kuin ihan meidän jokaisen arjessa. Kerron tässä artikkelissa muutamista älyteknologian tuotteista liikuntavälineissä, kirjelaatikossa sekä liikenteessä.
Xampion-älypohjalliset
Jalkapallossa älypohjalliset on hyvä esimerkki modernista teknologiasta, joka on kaikkien saatavilla ja joka tuo sekä harrastajalle että ammattipelaajallekin tärkeää dataa. Älypohjalliset seuraavat pelaajan teknistä suoritusta pallon kanssa ja rekisteröivät dataa kaikista liikkeistä kentällä. Älypohjallisten avulla voidaan mitata juoksunopeutta, kuljettua matkaa, tempoa, liikkeen eri tasoja, pallokosketuksia, kontaktin voimakkuutta sekä osumakohtaa. Data on tarkasteltavissa suorituksen jälkeen maksuttomasta Xampion-mobiilisovelluksesta (Google Play/App Storesta). Erityisesti tällä halutaan tukea nuorten pelaajien kehitystä ja valmennusta.
Älynväläys postilaatikossa
Postin, Telian ja RD Velhon yhteistyön tulos on tiettävästi maailman ensimmäinen kirjelaatikko, jossa käytetään uutta verkkoteknologiaa. Hankkeessa on ollut mukana viisi älykirjelaatikkoa Helsingissä ja Oulussa. Ulkopuolelta niitä ei erota muista kirjelaatikoista – sensorit on asennettu nykyisiin laatikoihin, eikä niissä ole leimaa tai lappua kertomassa lisä-älystä. Kaikkiaan postilla on 5 140 kirjelaatikkoa ympäri maata.
Älykirjelaatikon sensorit reagoivat joka kerta kun kirjelaatikon luukku aukeaa. Niistä saadaan reaaliaikaista tietoa kun kirjeitä tai kortteja tipahtaa laatikon uumeniin ja mihin aikaan tai alkaako kirjelaatikko olla täynnä. Sensorit myös hälyttävät, jos joku on käynyt tihutöissä, jos jotain jää tekemättä tai sattuu jokin virhe. Näin saadaan asiat korjattua ennekuin siitä koituu suurempia vahinkoja. Kirjesalaisuudesta pidetään huoli, posteja ei siis skannata eikä kuvata.
Tieto säästää luontoa ja rahaa. Tiedonvälityksellä voidaan säädellä älylaatikoiden tyhjennysvälejä jos luukku ei ole heilahtanut, tai jos ruuhka-aikoina (esim. pääsiäinen, joulu) kirjelaatikot alkavat täyttyä. Kirjelähetyksien määrä on huikea, jopa miljardi kirjettä kulkee vuosittain postin mukana, eli tällä seuraamisen mahdollisuudella on suuri merkitys ja vaikutus.
Älyliikenne - Telia Connected Vehicle
Ympäristöasiat ovat tänä päivänä hyvin tärkeä seikka, johin kiinnitetään yhä enemmän huomiota. Älyliikenteessä IoT voi tukea joukkoliikennettä sekä raskaan liikenteen toimijoita älykkäämpään, tehostettuun toimintaan jotka säästävät sekä kustannuksia että ympäristöä.
Paikannus: Missä kalusto liikkuu ja kuka kuljettaja on missäkin autossa.
Digipiirturi: Ajoaikatietojen siirto pilvipalveluun ja automaattinen edelleen lähetys oikeaan paikkaan.
Ennakoiva huolto: Huoltotarpeiden ennakointi ennen suuria vahinkoja ja korjaustarpeita, joista ilmoitetaan hälytyksillä.
Taloudellinen ajo: Kuljettaja pystyy seuraamaan polttoaineen kulutusta, nopeuksia, kiihdytyksiä ja jarrutuksia
Polttoaineen säästöjä jopa 10l/100km kohden.
Toimivat yhteydet: Näytölle tuodaan ajojärjestelmien viestejä, esim. uudet ajotehtävät. Bussien matkustamoihin tarjotaan katkeamattomat WiFi-yhteydet.
Millaisiin asioihin sinä ajattelisit voivasi vaikuttaa erilaisilla älyratkaisuilla?
Minkälaisia esineitä ja älylaitteita toivoisit saataville, joita voisit omassa arjessasi hyödyntää?
Lue myös
Älylaitteet pelastaa ihmishenkiä
Älykiekko jatkossa käyttöön kaikissa halleissa
IoT:n 5 tärkeintä trendiä
Sisäilman laadun IoT:n avulla
Karri Suoraniemi digitalisoi jalkapalloa