Käytetyn älypuhelimen hankkiminen on ekologinen valinta. Kun käytetty puhelin huolletaan ja otetaan uuteen käyttöön, niin samalla säästyy luonnonvaroja. Käytetyn puhelimen ostaminen yleensä kiinnostaa monia suhteellisen edullisen hinnan ja ympäristöystävällisyyden takia, mutta joissain tapauksissa se voi olla myös riskialtis valinta. Kaupankäynnissä tuleekin olla tarkkana ja kiinnittää huomiota muutamiin tärkeisiin asioihin. Tässä artikkelissa käydään läpi muutamia seikkoja, jotka olisi syytä ottaa huomioon kännykkäostoksilla.
Mieti millainen puhelin kannattaa hankkia
Käytettyjä puhelimia löytyy monia eri malleja ja kaikissa hintaluokissa. Päätä etukäteen millaisen puhelimen haluat hankkia. Riittääkö omaan käyttöösi peruspuhelin soittamista ja tekstiviestien lähettämistä varten, vai kaipaatko laitteelta monipuolisempia ominaisuuksia? Onko hakusessa uudempi älypuhelin, vai kelpuutatko vanhemman mallin? Lähtökohtaisesti käytettynä kannattaa hankkia mielummin uudemman mallinen puhelin, jolloin laite on usein toimivuudeltaan vanhempaa mallia varmempi ratkaisu. Lisäksi vanhemmat puhelimet eivät välttämättä tue tärkeitä päivityksiä.
Harkitse mistä ostat käytetyn puhelimen
Käytettyjä puhelimia saa tänä päivänä ostettua monista paikoista. Puhelimia myydään niin nettikirpputoreilla kun niiden myymiseen erikoistuneissa liikkeissä. Myös yhä useampi operaattori on alkanut myymään käytettyjä puhelimia. Laitteen hankinnan yhteydessä kannattaakin tehdä hieman taustatyötä ja vertailla hintoja eri myyntipaikkojen välillä, sillä käytetyn puhelimen voi saada hyvällä tuurilla jopa uutta vastaavassa kunnossa ja tuntuvalla alennuksella.
Käytetyn puhelimen ostaminen viralliselta jälleenmyyjältä voi olla kaikista luotettavin vaihtoehto, sillä myytävät puhelimet ovat tällöin tehdashuollettuja, putsattuja ja niiden toimivuus on tarkastettu ammattilaisen toimesta. Lisäksi tehdashuolletut puhelimet ovat turvallisempi valinta, kuin huoltamattomat kännykät.
Jos käytetyn puhelimen päätyy ostamaan esimerkiksi nettikirpputorilta yksityiseltä myyjältä, on ostaessa syytä olla tarkkana, sillä verkossa saattaa liikkua huijareita. Voi olla, ettei myyjä esimerkiksi kerro täyttä totuutta laitteen kunnosta. Tällöin olisi hyvä, jos laitetta pääsisi itse henkilökohtaisesti testaamaan ennen kaupantekoa.
Kiinnitä huomiota puhelimen kuntoon
Kaikista helpoin ja nopein tapa tarkistaa puhelimen kunto on tutkia sen ulkonäkö. Laitteen historiasta kertoo paljon, jos se on kolhiintunut ja naarmuilla. Puhelimen rungon naarmut ja pienet kolhut eivät kuitenkaan välttämättä vaikuta sen toimintaan, joten pienet käytönjäljet eivät ole merkityksellisiä. Suuremmat säröt, kuten esimerkiksi pahasti rikkinäinen näyttö ja mahdolliset lohkeamat voivat kuitenkin merkittävästi vaikuttaa laitteen käyttöikään.
Jos puhelimen ostaa yksityiseltä myyjältä niin olisi hyvä, että puhelinta pääsisi itse ensin testaamaan. Älä siis osta sikaa säkissä vaan varmista, että laite käynnistyy, sillä se on merkittävin merkki sen toiminnasta. Varmista myös, että laitteen liitännät, kuten USB ja kuulokeliitäntä toimivat. Kannattaa myös katsoa, ettei kameran linssissä ole valokuvaamista haittaavia naarmuja.
Varmista, ettei puhelin ole etälukittu
Käytettyä puhelinta ostaessa tulee varmistaa ettei laitetta ole etälukittu. Tämä on yksi olennaisimmista tekijöistä, joka tulisi ottaa huomioon. Edellinen omistaja on voinut etälukita puhelimen esimerkiksi katoamisen tai varastamisen pelosta. Ongelma ilmenee siinä, ettei kännykkää saa auki, jos se on etälukittuna entisen käyttäjän Gmail tai iCloud-tunnuksilla. Tällöin myös tehdasasetusten palauttamisessa voi tulla ongelmia, sillä laite pyytää tällöin uudelleenaktivoinnin yhteydessä edellisen omistajan tunnuksia.
Varmista, että puhelinta myy sen oikea omistaja
Varmista myös, ettei laitetta ole varastettu, vaan puhelinta myy sen oikea omistaja. Kannattaa esimerkiksi pyytää nähtäville laitteen ostokuitti. Jos alkuperäistä ostokuittia ei ole tallessa, niin useimmilta löytyy kuitenkin vähintään laitteen takuukuitti.
Kysy akusta ja tarkista kosteusindikaattorit
Käytetyn puhelimen akku on usein uuteen verrattuna heikommassa kunnossa. Kaupanteon yhteydessä on syytä selvittää missä kunnossa puhelimen akku on. Olisi hyvä myös testata, kuumeneeko puhelin käytössä ja latautuuko se normaalisti. Myyjältä kannattaa myös kysyä onko puhelimen akku vaihdettu, ja jos on, niin missä.
Valtaosassa puhelimista akun tilan voi tarkistaa myös itse laitteesta. Esimerkiksi iPhonen akun kunnon näkee vaivattomasti laitteen asetuksista. Akun kunnon enimmäiskapasiteetti ilmaistaan iPhonessa skaalalla 0 – 100 % verrattuna siihen, kun laite oli uusi. Applen mukaan optimaalisessa tilassa olevat puhelimet ovat kapasiteetiltaan 80 % tai sen yli. Tämä ei kuitenkaan välttämättä yksistään kerro koko totuutta akun kunnosta.
Päällisin puolin kunnossa oleva puhelin voi joissain tapauksissa pitää sisällään ikäviä yllätyksiä. Ilman puhelimen sisäosien tarkistusta ei voi varmaksi tietää, onko puhelin esimerkiksi kastunut tai muuten vaurioitunut edellisen omistajan käytössä. Useimmista puhelimista löytyy vesivahingon tunnistamiseksi tehty kosteusindikaattori, joka vaihtaa väriä kun laiteeseen pääsee vettä. Kosteusindikaattori on yleensä pieni valkoinen tarra, joka kastuessaan vaihtaa väriä punaiseksi. Se sijaitsee useimmissa puhelimissa valmistajasta riippuen joko akun takana, lähellä sim-korttipaikkaa tai kuuloke- tai latausliittymässä.
Tarkista, onko puhelimella takuu voimassa
Käytetyn puhelimen takuu kannattaa selvittää laitteen oston yhteydessä. Puhelimen takuu ei ole voimassa, jos myyjä on esimerkiksi itse yrittänyt korjata tai avata puhelinta, sitä on huollettu valtuuttamattomassa huoltoliikkeessä tai laitteelle on tapahtunut jotain mikä ei kuulu takuun piiriin. Jos käytetyn puhelimen hankkii valtuutetulta myyjältä, on laitteen takuu tällöin mitä luotettavimmin taattu.
Telia Recycled
Telia Recycled on tarkistettu, kunnostettu ja vuoden takuulla varustettu käytetty puhelin, ja se on pieniä käytön jälkiä lukuun ottamatta kuin uusi. Taataksemme puhelimien erinomaisen toiminnallisen kunnon edellytämme, että käytetyt puhelimet ovat läpäisseet perusteellisen testauksen.
Kaikki käytetyt puhelimet käyvät läpi huolellisen tarkistus- ja kunnostusprosessin ennen kuin ne pakataan Telia Recycled -pakkauksiin. Laitteen akun kunto sekä toiminnot ovat testattu ammattilaisten toimesta, ja ennen pakettiin päätymistä käytetty puhelin on myös puhdistettu perusteellisesti käytön jäljistä.
Käytetyn puhelimen hinta on uutta mallia edullisempi, mutta edut ovat samat kuin uudella laitteella. Voit maksaa kierrätyspuhelimen kerralla tai osissa ilman korkoja ja kuluja. Takuun kattavuus on kaksitoista kuukautta.
Telia Recycled -kierrätyspuhelimet ovat myynnissä verkkokaupassamme sekä valituissa myyntipisteissämme. Tutustu verkkokaupassamme valikoimassa oleviin kierrätyspuhelimiin ja tarkista sieltä myös myymäläsaatavuus.
Oletko harkinnut käytetyn puhelimen ostamista? Kommentoi alle, mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?
Lue myös:
PÄIVITETTY 25.2.2024