Millainen on paras kamera? Useimmiten se on juuri se, joka on kuvaushetkellä mukana. Useimmilla meistä se on kännykkä. Kun tulee uuden puhelimen hankinnan aika ja tärkein ominaisuus on kuvaaminen, millainen laite kannattaa silloin hankkia? Mitä kannattaa ottaa huomioon ja mihin ominaisuuksiin erityisesti kiinnittää huomiota?
Hinta-laatusuhde kulkee usein käsi kädessä. Mitä arvokkaampi puhelin, sitä parempi kamera. Näin voisi ainakin olettaa. Entä jos sinulla on kaksi samanhintaista puhelinta, ovatko kamerat silloinkin yhtä hyviä? Kuvaajia on lisäksi yhtä monenlaisia kuin kameroitakin. Yhdet tykkäävät napsia otoksia tarkoista yksityiskohdista, toiset arvostavat enemmän hyviä hämäräkuvausominaisuuksia ja kolmannet taas rikasta värimaailmaa. Koska tarpeita on monenlaisia, tarkastellaan lähemmin mitkä ominaisuudet ovat olennaisimmat.
Päivitetty 16.12.2024
Kuvanvakaaja poistaa käden tärinää
Kuvanvakaaja on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista. Se korjaa käden tärinästä aiheutuvaa epätarkkuutta ja sumeutta sekä mahdollistaa myös paremmat kuvat hämärässä. Kuvanvakaaja voi olla joko sähköinen (eis) tai optinen (ois) ja kyseinen ominaisuus löytyy usein kalleimmista puhelinmalleista. Kuvavakautuksen tärkeyden huomaa erityisesti silloin, jos puhelimella täytyy kuvata hämärässä tai valottaa pitkä aika sisätiloissa. Myös videoiden kuvaamisessa erityisesti optinen kuvanvakaaja on tärkeä ominaisuus juuri tärinän hillitsemisen vuoksi. Optinen kuvanvakaaja on kuvanlaadun kannalta paras, joten jos mahdollista, valitse puhelin josta tämä ominaisuus löytyy. Sähköisen tai optisen kuvanvakaajan löydät jo useimmista puhelinmalleista. Korkea hinta ei välttämättä ole tae siitä että kamera sisältää kuvanvakaajan, joten kannattaa tarkistaa asia laitteen teknisistä tiedoista.
Valovoimaisuus tärkeämpää kuin pikselit
Megapikseleiden määrä (Mpix) kertoo kuinka monta pikseliä kuvassa on yhteensä sekä pysty-, että vaakasuunnassa. Mitä isompi pikselimäärä, sitä paremmin tarkkuus riittää isojen kuvien tulostamiseen. Pikseleiden määrällä ei kuitenkaan tavalliselle kuvaajalle ole juuri merkitystä eikä iso pikselimäärä ole tae kuvanlaadusta. Harva meistä suurentaa ottamiansa kännykkäkuvia julistekokoiseksi, vaan kuvia katsotaan yleensä puhelimelta, kuvista tehdään kuvakirjoja tai jaetaan nettiin kavereiden katsottavaksi. Lisäksi kaikissa uusissa puhelimissa on nykyään riittävästi pikseleitä, joten senkään vuoksi siihen ei kannata kiinnittää erityistä huomiota.
Kameran valovoimaisuus on sen sijaan huomattavasti tärkeämpi ominaisuus. Valovoimaa mitataan f-arvolla. Valovoimaisella kameralla saa tarkkoja kuvia myös hämärässä. Mitä pienempi f-luku, sitä valovoimaisempi optiikka. Kenno vastaanottaa siis enemmän valoa samassa ajassa, josta on hyötyä hämäräkuvauksessa. Esim. f/1,8 valotusarvolla oleva kamera on valovoimaisempi kuin f/1,9 arvon linssi. Mitä pienempi valotusarvo on, sitä paremmin henkilö voidaan kuvattaessa erottaa kohteesta ja tehdä tausta sumeaksi. Jos valovoima on huono, täytyy valotusaikaa kasvattaa, jolloin kamera tärähtää helpommin ja kuvan tarkkuus kärsii. Valovoimaa voi kompensoida myös herkkyyttä kasvattamalla (ISO) joka taas puolestaan voi lisätä kuvaan rakeisuutta. Suurella valovoimalla varustetulla optiikalla voit kuvata myös nopeasti liikkuvia kohteita siten että liike pysähtyy. Juokseva lapsi saadaan pysähtymään kuvaan siten että henkilö ja liikkeessä olevat jalat ja kädet ovat piirtyvät kuvaan tarkasti. Valovoimaisimpia kameroita f-arvolla mitattuna ovat yleensä valmistajien lippulaivamallit.
Onko polttovälillä merkitystä?
Näkymä jonka kännykkäkamera tallentaa, määräytyy kameran polttovälin perusteella. Laaja kuvakulma on usein toimivin, jos haluat että kuvaan mahtuu mahdollisimman paljon. Kannattaa tosin muistaa että mitä laajempi kuva (lyhyempi polttoväli), sitä helpommin kuvan reunoilla voi näkyä vääristymiä. Esimerkiksi aivan kuva-alan reunalla seisova ihminen voi näyttää oudolta. Lähietäisyydeltä kuvattaessa suppeampi kuvakulma on luonnollisesti parempi. Myös polttovälien spekseissä pätee sääntö, mitä pienempi on linssin polttoväli, sitä laajemman kuvan se ottaa. Hyvän järjestelmäkameran linssin polttoväli on noin 24 mm. Huippupuhelimissa polttoväli voi olla jopa 16 mm, joten se arvo on jo todella hyvä.
Markkinoilla on nykyään myös kahden eri polttovälin kamerapuhelimia. Näillä kuvatessa voit valita haluatko laajemman kuvakulman vai tiukan rajauksen. Kuvien laatu tai tarkkuus ei kuitenkaan kärsi kun käytössä on kaksi polttoväliä, valitset kumman tahansa. Kahden tai useamman polttovälin kameroita löytyy yleensä kalliimman hintaluokan puhelinvalikoimasta, kaikilta puhelinvalmistajilta.
Makrokuvaus yksityiskohtien ikuistajalle
Puhelimien kamerat ovat yleisesti ottaen hyviä makrokuvauksessa. Lyhin tarkennusetäisyys on yleensä vain muutamia senttejä, joten jos kameran perusominaisuudet ovat hyvät, se sopii myös makrokuvaukseen. Uusimmissa puhelimalleissa on myös makrokuvaukseen tarkoitettuja erillisiä linssejä jolloin tarkkoja yksityiskohtia voi kuvata vieläkin lähempää. Niissä voi myös olla makro-tila -ominaisuuksia, jotka aktivoituvat kun kohde on tarpeeksi lähellä kameraa. Varsinainen makrokamera alkaa jäämään uutuusmalleista jo pois, mutta valmistajasta riippuen se saattaa löytyä satunnaisesti niin kalliimmista kuin halvemmistakin malleista.
Rikas värimaailma elävöittää kuvia
Värintoisto on myös yksi tärkeimmistä ominaisuuksista, joita kannattaa vertailla uutta laitetta hankkiessa. Eri laitevalmistajien puhelimilla otetut kuvat eroavat hivenen toisistaan, joten on lähinnä makuasia minkä tyyppinen värimaailma on omaan silmään paras. Jos kuvia on tarkoitus katsoa vain puhelimen näytöltä, erot ovat todella pieniä. Joissain malleissa värit ovat voimakkaat ja niissä on paljon kontrastia. Toisissa puhelimissa kuviat voivat olla lämpimän sävyisiä ja hyvin luonnollisen näköisiä. Samsungin kameroissa värit yleensä korostuvat voimakkaasti ja myös kontrastin on sanottu olevan voimakas ja yksityiskohdat tulevat tarkasti esiin. Myös OnePlussan malleissa värit toistuvat testien mukaan luonnollisesti, kuvissa on tarkka kontrasti ja yksityiskohdat tallentuvat kirkkaasti ja terävästi. Kun kamera vangitsee kuvaan luonnolliset värit, on tärkeää että näyttö on sellainen joka toistaa kuvat rikkaasti ja elävästi. AMOLED- ja Retina -näytöt ovat tällä hetkellä parhaimpia näyttöteknologioita joissa värintoisto on käyttäjän silmään erinomainen.
Syväterävyyden hallinnalla tuot kuviin 3D efektiä
Syväterävyydellä kuviin saa luotua uutta ulottuvuutta. Etualalla oleva kohde näkyy syväterävissä kuvissa tarkkana ja taka-alalle jäävä tausta on sumeampi. Syväterävyydestä käytetään myös nimeä bokeh-efekti. Syväterävyyden määrittymisen kolme tärkeintä tekijää ovat aukko, objektiivin polttoväli ja kuvausetäisyys. Mitä isompi f-luku on, sitä suurempi osa kuva-alassa on terävää syvyyssuunnassa, eli kamerasta kuvaussuuntaan nähden. Käytännössä kuvassa on siis terävää se osa, johon kamera on tarkennettu. Pienellä f-luvulla saadaan taas sumennettua taustaa ja terävöitettyä kohdetta ja näin tuotua varsinainen kohde paremmin esiin. Markkinoilta löytyy myös puhelimia, joista löytyy erillinen syväterävyyskamera.
Mikä on paras?
Jokaisella meistä on varmasti oma mielipide siitä minkä puhelimen kamera on paras. Pienellä googlettelulla selviää kuitenkin helposti mitkä ovat tällä hetkellä ne parhaimmat kamerapuhelimet. Useat arvostelut ja testit tuskin ovat väärässä kun samat mallit komeilevat jokaisen listan kärkipäässä. Jos haluat perehtyä älypuhelinten yksityiskohtaiseen arviointiin, suosittelen tutustumaan DxO Mark -sivustoon. Se on erikoistunut nimenomaan kameraominaisuuksien testaamiseen.
Huomioi myös nämä
- Puhelimen suorituskyky vaikuttaa kuvaamiseen, mitä tehokkaampi puhelin, sitä tehokkaampi kamera. Tämä tulee esiin esim. tilanteissa jossa kuva täytyy saada napattua nopeasti. Kamera avautuu nopeammin ja ottaa myös nopeampia sarjakuvia kun laite itsessään on tehokas.
- Mieti käytätkö kameran zoomia vai onko sinulla mahdollisuus siirtyä lähemmäksi kohdetta. Jos puhelimessa ei ole optista zoomia, parempaan lopputulokseen pääset kun siirryt lähemmäksi tai rajaat ja suurennat kuvaa jälkikäteen kuvaeditorin kautta.
- Laadukkaan ja keskinkertaisen kameran erot huomaat parhaiten hämäräkuvauksen yhteydessä. Laadukkaalla kameralla saat hyviä otoksia myös hieman hämärämmissä paikoissa, keskinkertaisella kameralla kuvat ovat helposti sumeampia ja rakeisia.
- Mieti missä kuvaat eniten ja valitse puhelin sen mukaan. Vaativammat olosuhteet tarvitsevat aina paremman kameran.
- Kameran yksittäisiin ominaisuuksiin ei kannata kiinnittää liiaksi huomiota, kokonaisuus ratkaisee.
Mihin itse kiinnität erityistä huomiota kun ostat puhelimen nimenomaan kameraominaisuuksien perusteella?
Lue myös: