Esittely

Kannettavan valinta liikkuvaan työhön ja vapaa-aikaan

  • 25 May 2023
  • 0 kommenttia
  • 360 katselukertaa
Kannettavan valinta liikkuvaan työhön ja vapaa-aikaan
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

Onko sinulla uuden kannettavan tietokoneen hankinta mietinnässä? Valinnanvaraa läppäreissa on valtava määrä; monen monta merkkiä ja mallia, ominaisuuksia laidasta laitaan sekä myös hintahaitari hyvinkin laaja. Ensimmäisenä sinun kannattaakin listata speksejä, joita omalta kannettavaltasi haluat, tai millaisia ominaisuuksia itse tarvitset sekä millainen on budjettisi. Esittelen tässä artikkelissa muutaman huomioon otettavan asian valinnassa, sekä verkkokaupastamme löytyvän eri hintapisteen kannettavan, joissa on LTE-ominaisuus.

4G- tai 5G -yhteydellä varustettu kannettava tietokone on suunniteltu sinulle, joka arvostat liikkumisen vapautta ja haluat pääsyn internetiin paikasta riippumatta. Avoimet WiFi-verkot voivat olla riskialttiita eri hyökkäyksille. Asenna siis SIM-kortti sopivan liittymän kera tietokoneeseen ja olet valmis surffailuun!

 

Käyttöjärjestelmä: Windows tai Chrome

 

Windows on käyttöjärjestelmistä yleisin ja sillä voit käyttää monia ohjelmia huoletta. Se on monipuolinen ja mukautuu hyvin kaikenlaisten käyttäjien tarpeisiin. Windows on myös oiva valinta pelaamiseen. 

Chrome OS on helppokäyttöinen ja kevyt käyttöjärjestelmä. Sen toiminta perustuu pitkälti pilvipalveluihin, eli se ei vaadi tietokoneelta järeää suorituskykyä tai suurta tallennustilaa. Chrome OS muistuttaa paljon älypuhelimista löytyvää Androidia, sillä käyttöjärjestelmät jakavat juurensa Googlella. 
 

Näytönohjain ja prosessori

 

Näytönohjain on tietokoneen komponentti, jonka tehtävänä on piirtää graafiset elementit näytölle. Peruskäyttöön tarkoitetuissa kannettavissa tietokoneissa ei ole erillistä näytönohjainta, sillä se ei ole välttämätön komponentti muutoin kuin raskaiden 3D-sovellusten käyttöön. Näytönohjaimen ja prosessorin valinta kannattaa tehdä sen mukaan, miten aiot kannettavaa käyttää. Kuvien ja videoiden muokkaaminen vaatii näytönohjaimelta ja prosessorilta enemmän kuin netin selaaminen tai elokuvien katseleminen. Kevyeen pelaamiseen on hyvä valita kannettavaan hieman tavallista tehokkaampi näytönohjain ja prosessori. Prosessorin nopeus ilmoitetaan laitteissa gigahertzeinä (GHz). 

 

RAM ja kovalevyn tallennustila
 

Tietokoneista löytyy kahta erilaista muistia. RAM eli keskusmuisti vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti tietokone avaa ohjelmat ja kuinka montaa ohjelmaa voit käyttää yhtäaikaa. Suositeltu RAM-määrä kevyessä käytössä on 4–8 Gt, kun taas pelaamiseen, editointiin ja muuhun raskaaseen käyttöön suositellaan vähintään 16 Gt:n keskusmuistia. Uusin RAM-standardi DDR5 tarjoaa parempaa nopeutta ja suorituskykyä edellisiin verrattuna. RAM-muisti on yksi tärkeimpiä tietokoneen osia. Tämän muistin kanssa prosessori työskentelee tietokonetta käytettäessä. Käytöstä riippuen ero RAM-muistin määrässä voi oikeasti vaikuttaa enemmän kuin prosessorin valinta. 

Toinen muisti on tallennustila, jossa säilötään sovellukset ja tiedostot. Kovalevyt jaetaan kahteen eri tyyppiin, jotka ovat SSD (Solid State Drive) ja HDD (Hard Disk Drive). Modernit SSD:t ovat kestäviä ja niissä ei ole liikkuvia osia, jotka menisivät rikki iskusta tai kuluisivat muuten ajan myötä. SSD-levyt käynnistävät tietokoneen nopeasti, ovat tehokkaita tiedostonsiirrossa ja minimoivat latausajat peleissä ja muissa sovelluksissa. SSD-levyt ovat myös melkein äänettömiä.

Tavallisessa käytössä 128 tai 256 Gt:n kovalevy on riittävä määrä tilaa. Pelaajat ja muut vaativammat käyttäjät, erityisesti luovia työkaluja käyttävät ammattilaiset, tarvitsevat todennäköisesti vähintään 512 Gt kovalevytilaa. Jos haluat säilyttää esimerkiksi ison määrän pelejä, mediakirjastoja tai graafisia töitä koneellasi, saatat tarvita huomattavasti enemmänkin. Tälllöin voit hankkia ulkoisen SSD-levyn tiedostojen säilömiseen. 

Chromebookeissa on tavallisesti muita vähemmän tallennustilaa, sillä tiedostot säilytetään pilvessä. Jotkin alemman hintaluokan kannettavat saattavat myös sisältää eMMC-muistia, mikä on tutumpi älypuhelinten maailmasta ja tarjoaa SSD:tä vähemmän levytilaa. 

 

Akunkesto

 

Jos läppäri tulee kulkemaan sinulla mukana, on tärkeää että sen akku kestää varsinkin silloin, jos latausmahdollisuuksia ei aina ole. Jos kannettava tietokone tulee kotikäyttöön, on se todennäköisesti melko usein yhdistettynä verkkovirtaan. Silloin tietokoneen akunkestolla ei ole niin suurta merkitystä. 

Osassa kannettavista tietokoneista on myös lisäominaisuutena pikalataus. Tämä on näppärä silloin, kun akku pitää ladata esimerkiksi ennen matkaanlähtöä.

Chromebookit tarjoavat erinomaisen akkukeston, koska suuri osa prosessoinnista tapahtuu pilvessä: tietokoneen ei tarvitse tehdä kaikkea työtä itse. Uusissa kannettavissa on yleisestikin hyvin kestävät akut, joilla riittää käyttöaikaa useiksi tunneiksi. 

 

Näytön koko, resoluutio, paneelin tyyppi ja virkistystaajuus

 

Jos kannettavaa tietokonetta on tarkoitus käyttää esimerkiksi elokuvien katseluun tai pelaamiseen, on suositeltavaa valita suurempikokoinen näyttö. Jos kone kulkee sinun mukana matkoilla julkisissa kulkuvälineissä, kannattaa valita kompaktimman kokoinen näyttö. Kannettavien tietokoneiden näyttöjen koot sijoittuvat yleensä 12 ja 16 tuuman välille riippuen malleista ja valmistajista. Jos taas käytät tietokonetta esimerkiksi kuvien muokkaamiseen kotona, kannattaa harkita erillisen näytön hankkimista. 

Kiinnitä huomiota myös näytön resoluutioon, joka vaikuttaa siihen miten terävää kuvaa pääset katselemaan. Resoluutio tarkoittaa sitä, että kuinka monta kuvapikseliä muodostaa kuvan näytölle. Mitä enemmän pikseleitä on olemassa korkeus- ja leveyssuunnassa, sitä tarkempi kuva muodostuu kuvaruudulle. Full HD tai QHD -näyttö on riittävän hyvä tavalliseen käyttöön, mutta vaativampaan katseluun on QHD:n lisäksi 4K-näyttö parempi valinta. Pelaamisessa kannattaa huomioida, että mitä korkeampaa resoluutiota käytät pelissä, sitä enemmän tehoa läppäriltä vaaditaan. Niin pelaaminen kuin editoiminen QHD:lla tai 4K:lla vaatii komponenteilta erinomaista suorituskykyä pyörittääkseen sovelluksia sulavasti. 

TN-paneelit ovat hyviä peruskäyttöön, mikäli et kaipaa kannettavaltasi korkeinta kuvanlaatua. IPS-paneelit tarjoavat paremman väritoiston ja katselukulmat graafiseen työhön, mutta OLED-näytöllä saat vielä paremmat kontrastit, vivahteikkaamat värit, yhä laajemmilla katselukulmilla sekä nopeammilla vasteajoilla. Näiden etujen ansiosta OLED-paneelit ovat paras valinta niin pelaajille, luoville ammattilaisille sekä niille, jotka haluavat katsoa TV-sarjoja ja muita sisältöjä parhaalla laadulla. Heijastusta estävä pinta vähentää silmiin kohdistuvaa rasitusta.

Näytön kuvanlaadun sulavuuteen vaikuttaa näytön virkistystaajuus, jolla kuvataan sitä kuinka monta kertaa sekunnissa uusi kuva piirtyy näytölle. Esimerkiksi 60 Hz:n näytön virkistystaajuus päivittää pikselinsä 60 kertaa sekunnissa viimeisimmällä vastaanottamallaan kuvatiedolla. Pelikannettavissa virkistystaajuus kannattaa olla vähintään 60 Hz, mieluiten 120 Hz tai isompi.

Hybridimallit ovat mainio valinta sinulle, jos haluat käyttää laitetta sekä kannettavana tietokoneena että tablettina. Joidenkin 2-in-1-tietokoneiden näyttöä voidaan kääntää 360 astetta ja näin muuntaminen tietokoneesta tabletiksi käy hetkessä. 
 

Valaistu näppäimistö

 

Valaistu näppäimistö on hyödyllinen ominaisuus, jos kone tulee käyttöön ympäristöihin, joissa on vaihteleva valon määrä. Valaistuissa näppäimissä näkyvät kuviot, numerot ja kirjaimet ovat melkein läpikuultavia, jotta valo pääsee niistä läpi. Läpi tuleva valo valaisee myös näppäintä ympäröivän tilan, mikä helpottaa näppäimien näkyvyyttä. Tietyt kannettavat mahdollistavat valaistun näppäimistön kirkkauden säädön. Suurimmassa osassa valaistuja näppäimistöjä on valkoinen valo, mutta pelikoneissa voi olla värikkäät valot.
 

Budjetti

 

Kannettavan hintaan vaikuttaa eri ominaisuudet, joita on esimerkiksi laitten keveys, materiaali ja design, näytön laatu, kosketustoiminnot, pidempi akunkesto, komponentit, sekä tietokoneen pidennetty takuuaika. Asiakasetuna saat laitteellesi pidennetyn takuuajan: liittymäasiakkaana sinulle kuuluu erikoispitkä takuu puhelimille, tableteille, 4G-älykelloille sekä 4G/5G-tietokoneille. 

Budjettia miettiessä sinun on hyvä pohtia mihin ominaisuuksiin kannattaa panostaa, jotta käyttötarpeet täyttyvät. Kannattaako esimerkiksi sijottaa lisää kosketusnäyttötoiminnosta tai kevytmetallikuoresta? Korkeamman hintaluokan laitteissa on myös yleisesti pidempi käyttöikä.

 

Lisätarvikkeet

 

Itse kannettavan tietokoneen lisäksi kannattaa valita oikeat lisätarvikkeet, sillä ne tekevät tietokoneen käyttämisestä entistä mukavampaa. Esimerkiksi kannettavissa tietokoneissa hiiri on tietokoneeseen sisäänrakennettu tasohiiri, jonka käyttäminen pitkiä aikoja kerralla saattaa väsyttää rannetta. Silloin on hyvä ottaa avuksi erillinen hiiri, jota käyttäessä ranne pysyy oikeassa asennossa. Jos tietokoneella työskentelee julkisilla paikoilla, kannattaa harkita vastamelukuulokkeiden ostamista. Näin voit keskittyä myös hälyisemmässä ympäristössä oleelliseen.
 

Tietoturva

 

Jos tietokoneesi suojaus ei ole kunnossa, voit joutua erilaisten haittaohjelmien hyökkäyksen kohteeksi. Silloin tietoturvasi on uhattuna. Paras tapa huolehtia laitteidesi tietoturvasta on hankkia Telia Turvapaketti Premium, jolloin koko perheesi voi surffata netissä turvallisesti. Turvapaketti-tietoturvaohjelmisto on rakennettu yhteistyössä suomalaisen F-Securen kanssa. Käyttämämme ja tuottamamme data kulkee aina operaattorin tarjoaman verkon kautta. Siksi onkin tärkeää, että tuo verkko on mahdollisimman turvallinen
 

Alla poiminta muutamista verkkokaupastamme saatavilla olevista kannettavista liikkuvaan työhön ja vapaa-aikaan:

 

Samsung Galaxy Chromebook 2 360 12,4" 4G

 

Chromebook -kannettava 360 astetta kääntyvällä kosketusnäytöllä ja Stylus-kynä -yhteensopivuudella (kynä myydään erikseen)

Käyttöjärjestelmä: Google Chrome OS

Näytönohjain: Intel UHD Graphics

Prosessori: Intel Celeron N4500 / 1.1 GHz

RAM-muisti: 4 Gt (annettu muisti on integroitu)

Kovalevyn tallennustila: 64 GB eMMC

Akunkesto: jopa 10 tuntia (kapasiteetti 45.5 Wh)

Näytön koko: 12,4" 

Resoluutio: 2560 x 1600 (WQXGA)

Mitat: 28.79 cm x 20.66 cm x 1.69 cm

Paino: 1.28 kg

Kääntö läppäristä tabletiksi

Hinta: 649 € (05/2023)

 

Samsung Galaxy Book2 Go 14" 5G 

 

Samsung Galaxy Book2 Go 14" 5G:n mukaan sisältyy vuoden käyttöoikeus Microsoft Office 365 Personal -palveluun.

Käyttöjärjestelmä: Windows 11 Home

Näytönohjain: Qualcomm Adreno

Prosessori: Qualcomm Snapdragon 7cx+ Gen 3

RAM-muisti: 4 Gt (annettu muisti on integroitu)

Kovalevyn tallennustila: 128 Gt SSD - eUFS

Akunkesto: jopa 18 tuntia (kapasiteetti 42.3 Wh)

Näytön koko: 14"

Resoluutio: 1920 x 1080 (Full HD)

Mitat: 32.39 cm x 22.48 cm x 1.55 cm

Paino: 1.44 kg

Hinta: 599 € (05/2023 asiakasetuhinta, norm. 699 €)

 

Samsung Galaxy Book2 Pro 15,6" 5G 

 

Samsung Galaxy Book2 Pro 15,6 5G on yksi luokkansa kevyimmistä ja ohuimmista tietokoneista tehokkuudesta tinkimättä.

Käyttöjärjestelmä: Windows 11 Home

Näytönohjain: Intel Iris Xe Graphics

Prosessori: Intel Core i7 12. sukupolvi 1260P / 2.1 GHz

RAM-muisti: 16 Gt (annettu muisti on integroitu)

Kovalevyn tallennustila: 512 GB SSD - NVM Express (NVMe)

Akunkesto: jopa 21 tuntia (kapasiteetti 68 Wh)

Näytön koko: 15.6" - AMOLED

Resoluutio: 1920 x 1080 (Full HD)

Valaistu näppäimistö: Kyllä

Mitat: 35.54 cm x 22.58 cm x 1.17 cm

Paino: 1.16 kg

Hinta: 1899 € (05/2023)

 

HP Pavilion x360 14-dw0007no 14" 4G 

 

HP Pavilion x360 14-dw0007no 14" 4G - 360 astetta kääntyvän kosketusnäytön ansiosta voit käyttää kannettavaa myös tablettina.

Käyttöjärjestelmä: Windows 10 Home 64-bit Edition 

Näytönohjain: Intel UHD Graphics

Prosessori: Intel Core i5 (10. sukupolvi) 1035G1 / 1 GHz

RAM-muisti: 8 Gt (annettu muisti on integroitu)

Kovalevyn tallennustila: 256 GB SSD - (M.2) PCIe - NVM Express (NVMe)

Akunkesto: kapasiteetti 43 Wh

Näytön koko: 14" - IPS

Resoluutio: 1920 x 1080 (Full HD)

Mitat: 32.4 cm x 22.1 cm x 1.87 cm

Paino: 1.61 kg

Kääntö läppäristä tabletiksi

Hinta: 749 € 30.6.2023 saakka (Norm. 899 € 05/2023)

 

Lenovo Yoga 5G 14"

 


Valmistaja lupaa Lenovo Yoga 5G 14” läppärille jopa 24 tunnin akunkeston.

Käyttöjärjestelmä: Windows 10 Pro 64-bit Edition (ARM:ssä)

Näytönohjain: Qualcomm Adreno 680

Prosessori: Qualcomm Snapdragon 8cx Kryo 495

RAM-muisti: 8 Gt (annettu muisti on integroitu)

Kovalevyn tallennustila: 512 GB SSD - UFS 3.0

Akunkesto: jopa 24 tuntia (kapasiteetti 60 Wh)

Näytön koko: 14" - IPS

Resoluutio: 1920 x 1080 (Full HD)

Mitat: 32.14 cm x 21.5 cm x 1.47 cm

Paino: 1.35 kg

Valaistu näppäimistö: Kyllä

Kääntö läppäristä tabletiksi

Hinta: 1999 € (05/2023)

 

Mikä asia kannettavassa on sinulle se tärkein ja onko LTE-ominaisuus “must”-juttu, vai kätevä lisäominaisuus? 

 

Lue myös

 

 


0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa