Pidimme kesäkuun alkupuolella matkailu ja roaming -aiheisen Twitterchatin, jossa keskustelimme mm. älylaitteiden hyödyntämisestä matkalla ja jaoimme kokemuksia sekä vinkkejä suosikkisovelluksista.
Mukana keskustelussa oli paljon matkabloggareita sekä matkailusta muuten vain innostuneita reissaajia. Päätimme @Merja_J:n kanssa koostaa chatin myötä listan sovelluksista, jotka nousivat eritoten esille keskusteluissa ja joista on varmasti jokaiselle reissaajalle hyötyä!
KARTTA- JA MATKAOPASSOVELLUKSET
Erilaiset kartta- ja matkaopassovellukset ovat reppureissaajan peruskauraa, joita ilman on vaikea kuvitella enää pärjäävänsä. Kun vielä kymmenen vuotta sitten haettiin fyysinen kartta turistipuodista tai kysyttiin vinkkejä hotellin respasta, on nykyään tarjolla lukuisia mobiilisovelluksia, joiden avulla nähtävyyksien bongailu ja navigointi uudessa kohteessa helpottuu huomattavasti.
Twitterchatissa nousi esille mm. Ulmon CityMaps2, Forever Map 2, Here Maps sekä luonnollisesti kaikille tuttu Google Maps. Sovelluksien avulla voit mm. navigoida ja suunnitella parhaan reitin, katsoa liikennetietoja tai etsiä suosittuja nähtävyyksiä, ravintoloita tai ostospaikkoja. Voit myös ladata kartat puhelimeesi ja käyttää sen jälkeen ilman internet-yhteyttä. Sovellusten perusperiaatteet eivät eroa hirveästi toisistaan ja jääkin jokaisen itsensä testattavaksi, mikä soveltuu omiin tarpeisiin parhaiten. Forever Map 2:sta lukuun ottamatta sovellukset ovat myös ilmaisia.
Townske kaupunkiopas on puolestaan hieman eri maata. Sovelluksen kantavana ideana on tarjota paikallisten asukkaiden kirjoittamia kaupunkioppaita, koskivat ne sitten parhaita taidegallerioita, konserttipaikkoja, jäätelökioskeja tai paikallisten suosimia kahviloita ja ravintoloita. Vain mielikuvitus on rajana.
Townskea voidaankin pitää vaihtoehtona Trip Advisorin kaltaisille sovelluksille, joissa ensimmäisenä listalla ovat yleensä ne suosituimmat nähtävyydet ja samalla pahimmat turistirysät. Sovellus sisältää jo yli 18000 kohdetta, 300 kaupunkia ja peräti 4000 paikallisten asukkaiden kirjoittamaa kaupunkiopasta. Itse aion ottaa tämän tarkempaan testiin heti seuraavalla ulkomaanmatkalla parin viikon päästä :)
GOOGLE KÄÄNTÄJÄ
Tämä sovellus kääntää tekstiä suoraa keskustelusta mikrofonin kautta, valokuvasta, kameratilassa, ihan normisti kirjoittamalla tai voit kirjoittaa tekstiä myös käsin. Erityisen kätevä varsinkin Aasian matkoilla kun kirjaimet eivät ole tuttuja. Nappaa esim. kuva ruokalistasta sovelluksen avulla ja se kääntää listan sinulle suomeksi. Itse käännöstiedoston voi ladata ohjelmaan jo valmiiksi kotona, jolloin et tarvitse nettiä käyttääksesi palvelua. Offline-tilassa palvelu kääntää jopa 52 eri kieltä.
Sovelluksessa on myös lausemuistio jonne käännöksiä voi tallettaa myöhempää käyttöä varten. Itse testailin sovellusta ja juttelin mikrofonin kautta niitä näitä. Käänsin tekstin ruotsiksi ja kyllä, käännös oli ihan sitä mitä pitikin. Vahva suositus!
GOOGLE KUVAT
Kuvat-sovellusta käytetään kuvien ja videoiden tallennuspaikkana. Sovellus järjestää mobiililaitteessasi olevat kuvat ja videot automaattisesti ja voit etsiä niitä esim. kuvissa näkyvien paikkojen ja asioiden perusteella. Palvelu varmuuskopioi kuvasi ja videosi automaattisesti ja voit katsella kuviasi eri laitteilla osoitteessa photos.google.com. Kuvasi ovat tallessa, eivätkä ulkopuoliset näe niitä. Tämä toiminne säästää ehdottomasti puhelimen tallennustilaa, koska puhelimen oma automaattitallennus ei tarvitse olla päällä.
Sovelluksen avulla voit tehdä esim. matkakuvista omia kansioita, elokuvia, animaatiota ja kuvakollaaseja. Palvelussa oleva Assistentti tekee myös itsenäisesti mobiililaitteessasi olevista kuvista elokuvia ja animaatiota joita voit halutessasi tallentaa ja jakaa eteenpäin.
Twitterchatissa esiin nousi myös Trip Advisor sekä Airbnb –sovellukset, joista bloggasimme jo aiemmin sekä Booking.com-sovellus, josta lisää täällä. Hieman erikoisempia sovellusvinkkejä löytyy puolestaan sivuiltamme. Tutustu myös sonera.fi:n Matkalla-sivustoon, josta löytyy huikean paljon hyödyllistä tietoa reissaajalle.