Älykodin rakentaminen voi kuulostaa vaivalloiselta ja vaikealta asialta. Aloitusta ei kuitenkaan kannata stressata, sillä älykodin hallintaan tarkoitetut sovellukset ja älylaitteet ovat yllättävän yksinkertaisia. Älykodin rakentaminen ei vaadi suurta panostusta yhdeltä istumalta, vaan älykotia voi rakentaa omassa tahdissa, yksi tai useampi pala kerrallaan. Tästä artikkelista löydät tietopaketin, jonka avulla pääset alkuun oman älykodin rakentamisessa.
Ensimmäiset askeleet kohti älykkäämpää kotia
Älykodin rakentaminen ja ylläpito ei vaadi tutkintoja tai syvää ymmärrystä tekniikasta. Tunnetut valmistajat tyypillisesti tarjoavat tuotteilleen jopa automaattisia tietoturvapäivityksiä, sekä laitteiden käyttöönotto on sovelluksen avulla tehty helpoksi. Älylaitteiden hallintaan tarkoitetut sovellukset löytyvät nykypäivänä kotimaisella kielellä.
Tekniikasta kiinnostuneelle älykodin rakentaminen voi hyvin olla jopa mielenkiintoinen harrastus, josta myös koko perhe pääsee hyötymään.
Älyvalojen hankinta on usein ensimmäinen askel kohti älykodin tarjoamia mukavuuksia. Nykyään lähes jokaisen led-polttimon ja valonauhan saa hankittua älyominaisuuksien kera. Älyvalaistuksen vaihtoehtoihin pääset tutustumaan verkkokauppamme kautta. Älyvalojen ehdoton hyöty on valaistuksen muokattavuus ja automaatiot. Saat älyvalojen avulla aina hetkeen sopivan valaistuksen. Älyvalojen kanssa voit hyödyntää nykyisiä kiinteitä valokatkaisijoita, älykodin hallintasovellusta ja lisäosina myytäviä älykkäitä valokatkaisijoita.
Ensimmäistä älyvaloaan ostavalle on helppo suositella wifi-verkkoon yhdistettävää älyvaloa, sillä wifi-laitteen käyttöönotto tai hallinta ei vaadi ylimääräisten lisälaitteiden hankkimista. Pelkällä Bluetooth -yhteydellä tai kauko-ohjaimella hallittavia älyvaloja on syytä vältellä, sillä tarjolla on huomattavasti parempia vaihtoehtoja.
Ennen älylaitteen ostoa on hyvä varmistaa yhteyden kuuluvuus asennussijainnissa. Tämä onnistuu helposti esimerkiksi puhelimen avulla. Heikko kuuluvuus enteilee epäsäännöllistä toimintaa ja heikkoa käyttökokemusta. Wifi-verkon kuuluvuutta voit tarvittaessa parantaa Mesh-laitteiden avulla. Huomioithan, että wifi-verkkoon kytkettävien älylaitteiden hallinnointi ei ole mahdollista ilman toimivaa kodin internet-yhteyttä.
Wifi-verkkoon kytkettävät älylaitteet voidaan yhdistää samaan wifi-verkkoon kuin muut kodin päätelaitteet. Verkkoon ei kuitenkaan kannata yhdistää suurta määrää älylaitteita, sillä älylaitteet voivat ruuhkauttaa wifi-verkkoa, nostaen vasteaikaa sekä heikentäen nopeuksia. Laadukkaat reitittimet usein mahdollistavat erillisen wifi-verkon (IoT-verkko) luonnin kodin älylaitteita varten. IoT-verkkoon yhdistetyt älylaitteet eivät hidasta pääverkkoon kytkettyjen laitteiden yhteyttä. Tietoturvan kannalta erillisen IoT-verkon käyttö on erittäin suositeltua. Yksinkertaista käyttöönottoa ja saumatonta toimintaa varten reitittimen UPnP-toiminne on hyvä pitää aktiivisena.
Älysensorit tarjoavat säästöjä, automaatioita ja ehkäisevät vahinkoja

Älysensorit seuraavat taustalla mitä kotonasi tapahtuu, jotta sinä voit keskittyä elämään. Älylaitteiden avulla vähennät vahinkojen vaikutuksia tai pystyt ehkäisemään ne kokonaan. Oikein sijoitettu älysensori ja ajatuksella laadittu automaatio helpottavat arjen askareissa, lisäten samalla asumisen mukavuutta. Kodin toiminteiden automatisoinnissa vain mielikuvituksesi on rajana. Alla muutamia esimerkkejä miten voit hyödyntää älylaitteita.
Kosteusvahinkojen ehkäisyyn tarkoitettu vesivuototunnistin sijoitetaan vesipisteen lähelle tai keittiön kodinkoneen turvakaukaloon. Havaitessa kosteutta tunnistin ilmoittaa siitä äänekkäällä hälytyksellä, lisäksi tunnistin voi lähettää ilmoituksen puhelimeesi. Automaatioita käyttäen vuotohälytys voi sulkea vesipisteen, johon laite on kytketty. Vedentulon automaattinen katkaisu onnistuu vain älyventtiilin tai perinteisen venttiilin kahvaan asennetun älykatkaisimen avulla.
Älykäs palovaroitin yhdessä älykkään sireenin kanssa on erinomainen tapa nopeuttaa reagointia tulipalon syttyessä. Palovaroittimen voit asentaa erilliseen talli- tai varastorakennukseen ja sireenin sisälle asuntoosi. Palovaroittimen oman hälytyksen lisäksi saat ilmoituksen myös asuntosi sisätiloissa sijaitsevasta sireenistä. Luonnollisesti tämäkin hälytys voidaan määrittää soimaan puhelimessa. Automaatioiden avulla älyvalaistus saadaan syttymään automaattisesti, jos palohälytys alkaa soimaan yöaikaan.
Ovi- ja ikkunasensoreiden sekä liiketunnistimien avulla älyvalaistuksesta saadaan kaikki hyöty irti. Liiketunnistimen avulla esimerkiksi ulkovalaistus saadaan valaisemaan kirkkaammin liikettä havaitessa ja liikkeen päättyessä valaistus himmenee takaisin perustasolle. Ovi- ja ikkunasensoreita ja liiketunnistimia voi hyödyntää yhdessä valvontakameroiden kanssa parantamaan kodin turvallisuutta. Valaistusta ohjaava liike- tai ovitunnistin voidaan määrittää toimimaan hälytyksen laukaisija, kun koti on tyhjillään.
Lämpötilaa ja ilmankosteutta mittaavan ilmastosensorin hankinnassa kannattaa kiinnittää huomiota sensorin toimintalämpötila-alueeseen. Paahdetta ja pakkasta kestävän sensorin voi sijoittaa tarvittaessa myös ulos. Ilmastosensorin tarjoamia tietoja voidaan käyttää asumisviihtyvyyden parantamisessa tai apuna energiansäästämisessä. Alla muutama vinkki miten voit hyödyntää ilmastosensoria lämpötilan seuraamisen lisäksi.
Sijoita kuumuutta kestävä lämpötilasensori saunan lauteiden alle. Näin saat ilmoituksen saunan saavuttaessa asettamasi tavoitelämpötilan. Autokatokseen sijoitettu lämpötilasensori yhdessä älypistorasian kanssa aktivoi auton esilämmityksen vain ulkolämpötilan laskiessa asettamasi rajan alle. Esilämmityksen kestoa tai aikataulua voidaan näin myös muokata älykodin hallintasovelluksen kautta. Kaikki ulkokäyttöön sopivat älypistokkeet eivät sovellu käytettäväksi alle 0 c lämpötiloissa. Sisätiloihin tarkoitettua älypistoketta ei saa käyttää ulkona.
Älykäs kulunvalvonta luo turvallisuutta

Valvontakameran valinnassa kannattaa huomioida asennuspaikan vaatimukset. Asennuspaikka on viisasta valita ensin ja vasta sen jälkeen sijaintiin sopiva kamera. Liikkuvan ja liikettä seuraavan valvontakameran avulla voit järjestää laajan alueen valvonnan. QHD- tai UHD-kuvalaatua tarjoavalla kameralla tallennetut leikkeet sisältävät enemmän yksityiskohtia kuin HD tai FullHD -laatua tarjoava kamera. Tarkasta kuvanlaadusta ei ole hyötyä, jos kuvattavan kohteen ja kameran etäisyys on liian suuri. Näissä tilanteissa voi olla viisaampaa hankkia kaksi eri sijanteihin asennettavaa kameraa.
Akullisella kameralla valvonnan saa järjestettyä vaikka sähköttömälle kesämökille, kunhan kamera tukee 4G-verkkoyhteyttä. Keväästä syksyyn kestävän akunkeston voi varmistaa kameraan kytkettävällä aurinkopaneelilla. Akullisen kameran valinta ei automaattisesti tarkoita jatkuvaa lataamista, sillä mallin mukaan laite voi toimia ilman latausta useiden kuukausien ajan. Verkkokauppamme laajasta valikoimasta löydät juuri sinun tarpeitasi vastaavan kameran.
Valvontakameran havaitsemat tapahtumat voidaan tallentaa kameraan hankitulle muistikortille tai useiden kameroiden tallenteet erillisen keskuslaitteen muistikortille. Kameran omalle muistikortille tapahtuva paikallinen tallennus ei rajoita kameran sijoittamista, kuten langatonta yhteyttä vaativa keskuslaitteelle tapahtuva tallennus.
Kodin kulunvalvonnan rakentaminen on suositeltua aloittaa älyovikellon avulla, sillä älyovikellon hankinnasta saat enemmän hyötyä kuin pelkän valvontakameran hankinnasta. Älyovikellon avulla saat ilmoituksen puhelimeesi, kun ovikelloa soitetaan ja näin voit halutessasi keskustella ovella olijalle, vaikka et olisi kotona. Älylukko yhdessä älyovikellon kanssa mahdollistaa avaimettoman kulkemisen koko perheelle. Esimerkiksi pienen koululaisen ei tarvitse huolehtia avaimista tai puhelimesta, sillä hän voi soittaa älyovikelloa ja sinä voit avata oven lukituksen, vaikka et olisi itse kotona.
Yhteysprotokollat ja yhteensopivuus

Wifi älylaitteet pääsääntöisesti toimivat samaan verkkoon yhdistettyjen älylaitteiden kanssa. Wifiin yhdistettävät älylaitteet usein kuluttavat enemmän virtaa kuin muita yhteystapoja käyttävät älylaitteet. Tämän vuoksi monet wifiä käyttävät älylaitteet ovat suunniteltu siten, että ne kytketään verkkovirtaan. Akulliset wifiä käyttävät älylaitteet eivät ole harvinaisia, mutta niiden vasteaika on usein muita yhteystapoja hitaampi.
ZigBee on yksi suositummista vain älylaitteille tarkoitetuista yhteysprotokollista. ZigBee-laitteet tarvitsevat oman erillisen reitittimeen kytkettävän sillan. Laitteet luovat oman Mesh-verkon, joka mahdollistaa älylaitteiden sijoittamisen myös sellaiseen sijaintiin missä wifi-verkko kuuluu heikosti. ZigBee -siltaan yhdistettyjen laitteiden hallinnointi tapahtuu paikallisesti. Paikallinen hallinta nopeuttaa laitteiden vasteaikaa ja mahdollistaa älykodin toimintojen suorituksen myös ilman internet -yhteyttä. Kodin ulkopuolelta tapahtuva etäohjaus vaatii toimivan verkkoyhteyden
Z-Wave yhteysprotokolla tarjoaa vastaavat edut kuin ZigBee sekä hieman paremman kantaman. Vastapainoksi Z-Wave älylaitteiden tiedonsiirtonopeus on hieman heikompi kuin ZigBee-laitteiden.
Thread on avoin älylaitteiden yhteysprotokolla. Threadia käyttävät älylaitteet pystyvät keskustelemaan keskenään ilman erillistä reitittimeen kytkettyä siltaa. Thread tarjoaa samankaltaisen käyttökokemuksen kuin ZigBee tai Z-Wave, mutta paremmalla tietoturvalla.
Matter on uusin avoin älylaitteiden yhteysprotokolla. Matterin tarkoitus on tarjota yhteensopivuutta kaikille samassa verkossa olevilla älylaitteille, riippumatta älylaitteen valmistajasta tai älylaitteen käyttämästä yhteysprotokollasta. Uutta älylaitetta hankkiessa kannattaakin varmistaa, että älylaitteesta löytyy Matter-tuki. Päivittämällä kotisi älylaitteiden hubin eli sillan Matter yhteensopivaksi voit käyttää vanhoja älylaitteita yhdessä uusien Matter laitteiden kanssa.
Toistaiseksi laitevalmistajien Matter -tuen jalkautus on ollut nopeaa, mutta osittain ontuvaa. Esimerkiksi osa älylaitteen ominaisuuksista tai toiminteista ei välttämättä ole käytettävissä, jos laitetta ei yhdistetä tai hallinnoida laitevalmistajan oman sillan tai sovelluksen kautta. Rajoitettu toimivuus tarjoaa kuitenkin enemmän hyötyä kuin täysi yhteensopimattomuus.
Hallintasovellus on älykodin avain
Älykodin ja älylaitteiden hallintaa varten tarvitset laitteellesi hallintasovelluksen. Hallintasovelluksia kannattaa testata ja vertailla, sillä yksi sovellus voi tarjota yksityiskohtaisempia tai yksinkertaisempia toiminteita kuin toinen sovellus. Apple Home, Google Home, Samsung Smart Things, Amazon Echo ja Tyua Smart ovat suosituimpia älykodin hallintaan tarkoitettuja sovelluksia. Osa hallintasovelluksista mahdollistaa äänikomentojen hyödyntämisen älykaiuttimen avulla tai television käyttämisen älykodin ohjaimena.
Lapsiperheessä hyvän älykodin hallintasovelluksen valitseminen on tärkeää. Oikean sovelluksen kautta perheenjäsenille voidaan asettaa eritasoisia oikeuksia älykodin hallintaan. Näin lapset eivät voi muokata luotuja automaatioita tai poistaa laitteita, mutta he voivat esimerkiksi hallita omien huoneidensa älyvalaistusta.
Älylaitteen hankinnan yhteydessä on hyvä varmistaa, että älylaite tukee käytössäsi olevaa hallintasovellusta. Jos virallinen tuki puuttuu voi kyseisen älylaitteen hallinta olla mahdotonta, tai osa älylaitteen tärkeistä ominaisuuksista ei toimi kuten laitevalmistaja on ne suunnitellut.
Oletko jo aloittanut älykodin rakentamisen? Mitä laitteita suosittelisit muille, entä mitä laitteita kannattaa vältellä?
Lue myös: