Esikoiseni aloittaa koulun tulevana syksynä. On aika aloittaa harjoittelemaan yksin olemista ja muita ”isojen poikien” juttuja. Yksi näistä on ensimmäisen oman puhelimen hankkiminen. Puhelin tuo turvallisuuden tunnetta niin lapselle kuin vanhemmillekin. Moni esikoululainen on jo vallan näppärä puhelimen käyttäjä, kun vanhempien tai sisarusten puhelimilla ja tableteilla on päästy taitoja kehittämään. Teknisesti tulevat ekaluokkalaiset ovat jo todella taitavia, mutta muutamia käytännön asioita vanhempien on hyvä käydä lapsen kanssa läpi ja puhelimen käytölle tulee sopia yhteiset pelisäännöt.
Älypuhelin vai perusmalli?
Millainen puhelin lapselle hankitaan, riippuu siitä, mitä toimintoja puhelimelta halutaan. Riittääkö, että puhelimella voi soittaa ja lähettää viestejä vai halutaanko, että puhelimella voi ottaa kuvia ja kuunnella musiikkia? Moni lapsi varmastikin perii ensimmäisen puhelimen perheen sisältä ja se voi olla älypuhelin tai perinteisempi malli. Mikäli tarve kuitenkin on uuden puhelimen hankinnalle, kannattaa puhelin valita kahden-kolmen vuoden tähtäimellä, jolloin puhelin täyttää nopeasti lapsen tulevaisuudessa kasvavat tarpeet. Toisella luokalla lapsi käyttää puhelinta jo todella taitavasti ja monipuolisesti. Sonera Kaupasta löydät monipuolisesti edullisempiakin älypuhelimia esim. Huawei Y5, Microsoft Lumia 550 ja Sony M4 Aqua. Sonera Kaupan puhelinvalikoimaan voit tutusta täällä.
Kulut kuriin ja netin vaarat
Puhelinta hankkiessa ainakin itselleni suurimmat huolenaiheet olivat, kuinka pitää puhelimen kulut kurissa? Miten puhelin pysyy ehjänä? Mitä jos puhelin häviää ja joutuu vääriin käsiin? Miten estän netin käytön tai ainakin lapsen silmille sopimattoman sisällön? Onneksi löytyy teknisiä ratkaisuja, joilla vanhempien huolet saadaan vähemmälle, ellei jopa täysin hälvennettyä.
Lapsen ensiliittymäksi suosittelemme Sonera Simppeliä, joka on yksinkertainen perusliittymä kevyeen yhteydenpitoon. Liittymän voit räätälöidä tarpeen mukaan niin puheen ja tekstareiden määrän kuin nettipaketin koon puolesta. Nettiyhteydestä on tullut puhelinliittymien perusominaisuus ja myös lapsen liittymällä on hyvä olla nettiyhteys, joka mahdollistaa puhelimen päivitykset ja on kullanarvoinen apu hätätilanteissa. Älypuhelin nettiyhteydellä on mahdollista paikantaa hätätilanteessa. Lapsen liittymälle suosittelemme hyvää turvapakettia ja estopalveluita. Tässä parhaat vinkit lapsen ensimmäiselle liittymälle:
- Sonera Simppeli-liittymä, joka on yksinkertainen perusliittymä kevyeen käyttöön. Tutustu Simppeli-liittymään täällä.
- Saldosopimuksella varmistat, ettei lapsen liittymälle synny yllätyslaskuja.
Lue Saldosopimuksesta ja muista saldopalveluista tarkemmin täällä.
- Viihde- ja palvelunumeroesto estää mm. aikuisviihteen ja tv-chatit. Viestiestolla estät myös mobiilimaksamisen. Emme veloita estopalveluiden kytkemisestä ja muutokset itsepalveluna myös veloituksetta. Tutustu tarkemmin täällä.
- Turvapaketti sisältää virusturvan, vakoilusuojan, roskapostinsuodattimen, lapsilukko-ominaisuuden ja verkkopankkisuojauksen. Turvapaketin avulla vanhempien on mahdollista hallinnoida myös etänä lapsen puhelinta. Tutustu Sonera Turvapakettiin tarkemmin täällä.
Kamu-palvelulla voit valita liittymälle haluamasi numerot, joihin lapsi voi kotimaassa saldorajan täyttyessäkin soittaa tai viestittää. Yhden Kamu-numeron hinta on 1€/kk.
Lue Kamu-palvelusta tarkemmin täällä.- Puhelimen suojakotelo ja -kalvo auttaa pitämään puhelimen ehjänä. Vaihtoehtoja on runsaasti ja voit tutustua Sonera Kaupan valikoimaan täällä. Valitse valikosta “Kategorian mukaan”.
Puhelimen käyttökulttuuri ja pelisäännöt
Puhelimen myötä lapsi joutuu opettelemaan vastuuta ja huolellisuutta. Erittäin tärkeää on keskustella lapsen kanssa puhelimen käyttökulttuurista sekä sopia yhteiset pelisäännöt.
- Milloin ja missä tilanteissa puhelinta käytetään? Mihin tarkoitukseen puhelin on lapselle hankittu? Milloin ja missä on puhelimen ”nukkumaanmenoaika ja -paikka”?
- Tallentakaa yhdessä puhelimeen lapselle tärkeät numerot. Liittäkää mukaan myös henkilön kuva, jos puhelin sen mahdollistaa.
- Koulumatkalla puhelin on hyvä pitää repussa ja keskittyä turvalliseen liikkumiseen liikenteessä.
- Peilatkaa yhdessä sovittavia sääntöjä mahdollisesti koululta tuleviin ohjeisiin matkapuhelimiin liittyen. Lapsi oppii käytännöt helpommin, kun kotona ja koulussa on samat säännöt.
- Sopikaa millaisessa tilanteessa on hyvä soittaa ja milloin voi lähettää tekstiviestejä tai vaikkapa ääniviestejä WhatsAppin kautta.
- Puhelin saattaa unohtua repun pohjalle tai jäädä äänettömälle, myös vanhemmilla. Mukana kulkeva puhelin ei tarkoita, että on aina tavoitettavissa. Puhelimeen ei välttämättä aina pääse heti vastaamaan, mutta on hyvä välillä katsoa onko joku tavoitellut.
- Mitä teen, jos tulee puhelu vieraasta numerosta? Helppo käytäntö on sopia, ettei lapsi saa vastata, jos ei tunnista soittajaa. Vanhempien kanssa voidaan yhdessä selvittää jälkikäteen kuka on yrittänyt tavoitella.
- Mitä teen, jos huomaan kiusaamista? Sopikaa yhdessä, peilaten myös koulun ohjeisiin, kuinka lapsen tulee toimia, jos hän itse kokee tulleensa kiusatuksi tai huomaa kaveria kiusattavan puhelimen välityksellä.
- Käykää yhdessä läpi, miten soitetaan hätäpuhelu. Vinkkinä älypuhelimelle ladattava Suomi 112 -sovellus.
- Vanhemmat! Vaikka ette olisi itse aktiivisa somekanavissa, kannattaa teidän ottaa selvää mistä on kyse, kun mainitaan esim. Instagram, Spotify, Snapchat, YouTube tai Periscope. Suosittelen myös tutustumaan peleihin, joita lapsesi tykkää pelata.
Muistutuksena itselle ja kaikille vanhemmille, että yhdessä sovitut säännöt tulee koskea koko perhettä. Jos lapselta on kielletty puhelimen käyttö ruokapöydässä, niin pidetään me vanhemmatkin luurit poissa ruokapöydästä. Omalla puhelinkäyttäytymisellä opetamme parhaiten lapselle oikean mallin toimia.
Mikä on lapselle tärkeintä?
Kysyin omalta 7-vuotiaaltani mikä puhelimen saamisessa oli kivointa. Vastaus: ”Se, kun te isän kanssa opetitte miten sitä käytetään. Nyt osaan soittaa teille, mummille ja kummeille tai laittaa WhatsAppissa ääniviestejä. Kesällä voin pyöräillä yksin kavereille leikkimään, kun on puhelin mukana. Niin ja kiva, kun voi pelata.” Tulihan se pelaaminenkin sieltä, mutta ensimmäisenä pojalla oli mielessä se kuinka kivaa oli, että puhelimen käyttö ja säännöt opeteltiin yhdessä! Nyt me vanhemmat sitten opettelemme luottamaan hunsvottiin ja muistellaan kuinka monta kertaa itse tuon ikäisenä onnistuimme hävittämään kotiavaimet, sotkemaan tai rikkomaan uudet vaatteet ja hajottamaan sisaruksilta perityn kannettavan kasettisoittimen (se oli silloin 80-luvulla) tai polkupyörän.