Skip to main content

Oletko onnekas uusi iPhonen omistaja tai tuntuuko vanhan puhelimesi akku nykyisin loppuvan herkästi kesken päivän? Pulmaan löytyy ratkaisu, nimittäin muutamia asetuksia muokkaamalla voit kasvattaa akun kestoasi merkittävästi. Tutustutaan seuraavaksi mitä nämä asetukset ovat!

 

Sisällysluettelo:

 

Mikä kuluttaa puhelimen akkua?

 

Ennen kuin pureudumme tarkemmin asetuksien vaihtoon, on hyvä ymmärtää mikä kuluttaa puhelimen akkua. Yleisimmät akun kuluttajat ovat itseselitteisiä, kuten kirkas näyttö tai videoita pyörittävät sovellukset, mutta tiesitkö, että esimerkiksi sijaintipalvelut kuluttavat huomattavasti puhelimesi akkua? Myös sähköpostin päivitys on merkittävä akkusyöppö. Näiden palveluiden akun käyttöön voidaan kuitenkin vaikuttaa asetuksien avulla todella paljon ilman, että se vaikuttaa puhelimesi päivittäistä käyttöä lainkaan.

Esimerkiksi sovellukset saattavat käyttää sijaintiasi, dataa tai lähettää ilmoituksia jatkuvasti taustalla, vaikka se ei ole tarpeellista. On siis järkevää rajoittaa sovellusten oikeuksia käyttää dataasi vain sovellusta käytettäessä. 

 

Puhelimen asetukset, jotka vähentävät merkittävästi akun kulutusta

 

Säästääksemme akkua voimme muuttaa seuraavien ominaisuuksien toimintoja;

  • Näytön kirkkaus
  • Push mail
  • Sijaintipalvelut
  • Sovellusten toiminta taustalla
  • Sulje sovellukset käytön jälkeen tai päivittäin

Selvitetään seuraavaksi asetus kerrallaan miksi ja miten sen avulla voidaan säästää akkua. Artikkelin lopussa olevasta videosta voit myös seurata visuaalisesti englannin kielisellä ohjeistuksella, kuinka asetukset tulisi asettaa. Videolla löytyy joitakin muutoksia joita ei käydä läpi artikkelissa sen vuoksi, että osa videon ohjeista voi vaikuttaa negatiivisesti puhelimesi käyttöön tai sen vaikutus akun kulutukseesi on heikko. Suosittelen kuitenkin tutustumaan videoon tämän artikkelin lisäksi!

 

Näytön kirkkaus

 

Näyttö on puhelimen eniten akkua syövä komponentti. Erityisesti videoita katsoessa kirkas ja vaihtuva kuva voi huventaa akun kapasiteettia nopeasti. Tämän vuoksi kannattaa tarkastaa, että käytössäsi on Applen kehittämä automaattinen kirkkauden/värien säätö True Tone. Ominaisuuden avulla puhelimesi säätää automaattisesti kirkkautta ja värejä valaistusolosuhteiden muuttuessa. Ainakin omalla kohdallani puhelin on asettanut aina itselleni mieleisen kirkkaustason. Tarvittaessa voit myös vaihtaa kirkkautta mieleiseksi ja kirkkaus pysyy asettamalla tasolla kunnes olet valaistuksen osalta taas erilaisessa ympäristössä.

Lisäksi suosittelen ehdottomasti asettamaan puhelimesi Tummaan tilaan sekä asettamaan näytölle automaattilukituksen. Tumma tila vähentää näytön kirkkautta vaihtamalla vaaleat taustat tummiksi ja automaattilukitus varmistaa ettei puhelimesi jää esimerkiksi taskuusi päälle pitkäksi aikaa.

Voit tehdä nämä muutokset klikkaamalla puhelimestasi Asetukset → Näyttö ja kirkkaus → Valitse ominaisuudet käyttöön niiden omista kytkimistä.

 

Push mail

 

Push mail -asetus tarkoittaa sitä, kuinka useasti Mail-sovellus tarkastaa oletko saanut sähköpostia. Vakiona asetus on laitettu Push-asetukselle, joka tarkastaa sähköpostin joka sekuntilla. Kuten arvata saattaa, tämä lisää datan kulutusta sekä prosessointia, jota puhelin joutuu tekemään. Asettamalla Push-tilan pois ja tarkastusvälin pidemmäksi, puhelin tarkastaa sähköpostin vain asettamallasi välillä. Itse olen asettanut tarkastusväliksi 30 minuuttia. Jos odotat jotakin tärkeää sähköpostia, niin avaamalla Mail-sovelluksen voit manuaalisesti tarkastaa uudet sähköpostit.

 

Mail → Tilit → Hae uudet tiedot → Liu’uta Push pois päältä sekä valitse haluamasi sähköpostin tarkastusväli Hae -kohdasta.

 

Sijaintipalvelut

 

Sijaintipalvelut käyttävät merkittävästi akkua ja monesti useat sovellukset tahtovat käyttää sijaintiasi, vaikka sovellus ei olisi edes käytössä. Monen sovelluksen käyttäessä sijaintiasi hukkaat turhaan akkusi kapasiteettia. iPhonen asetuksista voit määrittää miten kukin sovellus käyttää sijaintiasi. Jos jokin sovellus on useasti käytössäsi ja tarvitset sijaintisi aina näkyviin kyseiselle sovellukselle, kannattaa silloin asettaa sijainti Aina -tilaan kyseiseen sovellukseen käytön helpottamiseksi.

Muissa tapauksissa suosittelen asettamaan tilan Käytettäessä -asentoon. Näin sovellus käyttää sijaintiasi vain kun käytät sovellusta. Jos jokin sovellus ei mielestäsi tarvitse sijaintiasi ollenkaan voit valita ettei sovellus saa käyttää lainkaan sijaintiasi.

 

Tietosuoja ja suojaus → Sijaintipalvelut → Valitse sovellus kerrallaan sijainnin käyttö Käytettäessä -tilaan.

 

Sovellusten toiminta taustalla

 

Sovellukset toimivat normaalisti taustalla ladaten sisältöä valmiiksi laitteellesi, vaikka sovellus ei ole päällä. Useimmiten tämä on kuitenkin turhaa ja myös puhelimessa asetus varoittaa tämän vaikuttavan akun kestoon. On siis kannattavaa asettaa taustalla toiminta pois päältä sovelluksista, jotka eivät tarvitse toimintaa taustalla. Jos olet epävarma mitä sovelluksia kytkeä pois päältä, hyvä nyrkkisääntö on ajatella, että tarvitseeko kyseisen sovelluksen ladata jatkuvasti lisää sisältöä. Useimmiten vastaus kysymykseen on ei, ja voit aina kytkeä tausta toiminnan takaisin päälle mille vain sovellukselle.

 

Yleiset → Appien päivitys taustalla → Kytke toiminta taustalla pois sovelluksilta, jotka eivät sitä tarvitse.

 

Sulje sovellukset käytön jälkeen tai päivittäin

 

Pidätkö sovellukset aina auki puhelimessasi? Tämä ei ole kannattavaa, koska niiden ollessa auki taustalla apit kuluttavat kokoajan akkuasi ja puhelimen suorituskykyä. Itse olen tottunut sulkemaan sovellukset aina käytön jälkeen mutta on riittävää, että sovellukset muistaa sulkea kun niitä on kertynyt useampi taustalle.

Voit sulkea sovelluksia vetämällä sormella näytön alareunasta ylöspäin, jolloin kaikki käytössä olevat sovellukset avautuvat listaksi keskelle ruutua. Voit sulkea sovellukset vetämällä sovelluksen ylöspäin “pois ruudulta”.

 

 

Onko sinulla vinkkejä, kuinka puhelimen akkua voi säästää päivittäisessä käytössä? Kerro ne alla kommenteissa!  👇

 

Lue myös:

 

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa