Matkapuhelinten valikoima on nykyään todella laaja, ja erilaisia malleja ja merkkejä löytyy pilvin pimein. Mitkä ovat sinun ensimmäisiä valintakriteerejäsi uutta puhelinta ostaessasi? Onko se hinta, ominaisuudet, merkki, vai jokin muu? Tämän kaksiosaisen osto-oppaan aloitan esittelemällä yhden mahdollisen matkapuhelimen valintakriteerin, joka jakaa nykypäivän kuluttajat helposti kahteen leiriin, ja josta saatat lähteä valinnassasi liikkeelle; uusi puhelin iOS vai Android -käyttöjärjestelmällä?
Lähes 100 prosenttia kaikista myydyistä älypuhelimista pitää sisällään joko iOS-, tai Android -käyttöjärjestelmän. Valinnan tekeminen näiden kahden käyttöjärjestelmän välillä auttaa sinua hyvin alkuun uuden puhelimen valinnassa. Myös esimerkiksi kameran laatu ja ominaisuudet ovat yksi vahva valintakriteeri puhelimissa. Kamerapuhelimen osto-oppaasta löydät hyvät vinkit kameran ominaisuuksiin.
Matkapuhelimen Käytettävyys
Android-käyttöjärjestelmän valttikortti on aina ollut sen muunneltavuus. Androidin laitteilla voit esimerkiksi muokata kotinäkymää, päivittää teemaa, sekä sommitella näyttöösi erilaisia pienoisohjelmia (=widgettejä) niiden lukuisista eri vaihtoehdoista. Pienoisohjelmat ovat eräänlaisia nopeakäyttöisiä sovelluksia, jotka näyttävät kaiken oleellisen tiedon sovelluksesta jo suoraan laitteen työpöytänäkymässä. Tällaisia pienoisohjelmia on saatavilla esimerkiksi kellosta, kalenterista, sähköpostista, eri viestisovelluksista, säätilasta, ja uutisista. Pienoisohjelma päivittyy ja pyörii taustalla koko ajan, eikä sitä tarvitse ikinä erikseen käynnistää.
Androidin muunneltavuuden ansiosta pystyt tekemään puhelimestasi huomattavasti uniikimman, sekä sinulle käteen sopivamman. Tällainen muunneltavuus sopii erityisesti sinulle, jos tykkäät monipuolisuuden tuomista mahdollisuuksista, ja haluat itse määritellä miltä puhelimen valikot näyttävät, ja mistä löytyy mikäkin ohjelma tai sovellus.
iOS -käyttöjärjestelmä puolestaan on huomattavasti Androidia yksinkertaisempi. Muunneltavuus on rajoitetumpaa, eli käytännössä laitetta käyttöönottaessasi koko järjestelmä on sinulle jo valmiina. Joitakin pienoisohjelmia on valittavanasi myös iOS -laitteella, sekä voit vaihtaa myös mieleisesi kuvan puhelimen taustakuvaksi. Käytettävyydeltään iOS on siis erittäin selkeä, yksinkertainen, ja helppokäyttöinen. Tämä soveltuu sinulle hyvin, jos et erityisesti kaipaa vapautta luoda ja muokata alustaa valmiista paketista toisenlaiseen. Android -käyttöjärjestelmästä saatat löytää myös pieniä eroavaisuuksia eri laitevalmistajien välillä, mutta iOS on samanlainen kaikissa Apple -laitteissa.
Saatavilla olevat sovellukset
Android -käyttöjärjestelmän laitteisiin on saatavilla lähtökohtaisesti enemmän sovelluksia, kuin iOS -laitteille, ja myös ilmaisten sovelluksien määrä on suurempi. Ilmaiset sovellukset tosin mahdollistuvat mainoksilla, ja tämä voi olla osalle käyttäjistä ärsyttävä ominaisuus josta haluaakin eroon pienellä lisämaksulla. Määrä ei myöskään korvaa laatua sovelluksissa, ja kaikki tärkeimmät ja suosituimmat sovellukset löydät kummankin käyttöjärjestelmän puhelimista.
Uudet kehitetyt sovellukset saattavat tulla iOS -laitteille hieman Androidia aikaisemmin, johtuen sen paremmasta kannattavuudesta sovelluksenkehittäjille. Sovelluksenkehittäjiä helpottaa iOS -laitteiden vähäisempi määrä verrattuna Android-laitteiden ja käyttöjärjestelmäversioiden määrään. Android-käyttöjärjestelmän markkinaosuuden koko ajan kasvaessa erot sovellusten ilmestymisajankohdan suhteen ovat kuitenkin pikkuhiljaa kaventuneet. Android-laitteilla onnistuu sovelluksien lataaminen myös muista lähteistä, kuin laitteen omasta Google Play -sovelluskaupasta. Tämä ominaisuus tuo myös mukanaan lisää monipuolisuutta laitteen sovellusvalikoimaan.
Turvallisuus
Tietoturva-asioissa iOS on ollut tutkimuksien mukaan Androidia turvallisempi, sillä suurin osa haittaohjelmista on yhä kohdistettu Android-käyttöjärjestelmään. Tämä johtuu Androidin maailmanlaajuisesta suosiosta, sekä Play-sovelluskaupan avoimuudesta. Lähes kuka tahansa voi lisätä sinne tekemiään sovelluksia, kun taas iOS:n App Storessa valikoidaan tarkasti, ketkä sovelluskehittäjät pääsevät Applen ekosysteemiin; eli laitteiden, sovellusten ja kehittäjien verkostoon. Android-laitteilla on sallittu myös sovelluksien lataus Google Play -kaupan ulkopuolelta, ja tämänkin vuoksi mahdollisia haittaohjelmia on mahdoton täysin valvoa. Androidissakin on tosin tietoturva-asioissa otettu viime vuosina suuria harppauksia eteenpäin ja olemassa on esimerkiksi taustaohjelmia, jotka skannaavat haitallisia sovelluksia laitteesta, sekä esimerkiksi Play-kaupasta varottaen niistä samalla myös käyttäjäänsä.
Laitteiden omista suojauksista huolimatta, suosittelemme aina hankkimaan erillisen tietoturvapalvelun myös mobiililaitteille. Huijaus voi nimittäin olla myös sellainen, ettei itse päätelaitteesi saastu, vaan tietojasi voidaan viedä myös ilman haittaohjelmia. Erilaisilla huijauksilla tavoitellaan luottokorttitietoja, salasanoja, käyttäjätunnuksia tai pankkitunnuksia, ja tällaista ulkoa päin tulevaa tietojenkalastelua ei käyttöjärjestelmien omat suojaukset pysty estämään. Meidän kauttamme on saatavilla Telia Turvapaketti Total -palvelu, joka suojaa myös vakoiluohjelmilta, ja turvaa esimerkiksi nettipankkisi käytön.
Muut ominaisuudet
Käytettävyyden ja saatavien sovellusten lisäksi käyttöjärjestelmien välillä on toki muitakin vertailtavia ominaisuuksia. Akku ja sen kestävyys kiinnostaa varmasti monia, ja kummastakin löydät esimerkiksi hyödyllisen akunsäästötilan, jolla pystyt minimoimaan laitteesi akunkulutuksen tarpeen vaatiessa. Myös pikalataus löytyy molempien käyttöjärjestelmien puhelimista, mutta pienenä erona mainittakoon, että iOS-laitteille pikalaturi tulee ostaa erikseen. Useimmat Android-käyttöjärjestelmää käyttävät laitevalmistajat ovat laittaneet myyntipakkauksiin jo valmiiksi pikalaturin mukaan. Android-laitteista valittavanasi on puhelimia suoraan kapasiteetiltaan isommilla akuilla, joten pelkästään niitä suoraan vertailtaessa Android-laitteiden latausväli olisi pidempi. IOS -laitteet ovat kuitenkin optimoitu hyödyntämään akkua mahdollisimman säästellen ja akkuystävällisesti.
Useat suosituimmista järjestelmistä ja palveluista toimivat kummallakin käyttöjärjestelmällä, mutta käytettävyydellä saattaa olla kuitenkin pieniä eroja. Hyvänä esimerkkinä tästä on Googlen palvelut, jotka toimivat lähtökohtaisesti paremmin Android-laitteilla (mm. Gmail). iOS -laitteet puolestaan toimivat kaikista parhaiten yksiin muiden Applen tuotteiden kanssa. Tästä syystä moni Applen puhelimen omistaja saattaa käyttää tietokoneenaan Macia, tablettina iPadia, kellona Apple Watchia, ja katsoa TV-sisällöt Apple-TV:n kautta.
Android ja iOS-käyttöjärjestelmä ovat kumpikin hyviä vaihtoehtoja, mutta eroavaisuuksiakin löytyy. Lopullista valintaa ennen kannattaakin miettiä, mitkä ovat tärkeimmät ominaisuudet sinulle, ja tehdä valinta sen mukaan. Google tarjoaa Android-käyttöjärjestelmäänsä monille eri laitevalmistajille, kuten Samsungille, Motorolalle, Honorille, sekä OnePlussalle. iOS -käyttöjärjestelmä on hyödynnettävissä vain Applen omilla laitteilla, eli vaihtoehdot ovat hieman suppeammat. IOS-laitteiden välillä päätöksen tekeminen on varmasti kuitenkin helpompaa, sillä valinta tulee tehdä vain eri mallien, eikä merkkien välillä. Applen laitteet ovat kuitenkin aina kalliimpia, eikä valinnanvapautta näin ollen ole hintojen suhteen. Android-laitteita löydät monesta eri hintaluokasta noin 100 eurosta yli 1000 euroon.
Käyttöjärjestelmän valinta saattaa olla sinulle myös jo tottumiskysymys. Monesti uusi puhelin valikoituukin vanhan puhelimen perusteella; Jos olet ollut vanhaan luuriin tyytyväinen, niin uusi puhelimesikin on todennäköisesti samalta laitevalmistajalta samalla käyttöjärjestelmällä. Jos vanhassa puhelimessasi olisi ollut parantamisen varaa, on helpompi kokeilla toista vaihtoehtoa.
Android vai iOS, kumpaan leiriin sinä kuulut?
Lue lisää: