Skip to main content
Arvostelu

Puettavat älylaitteet hyvinvointivalmentajana – testissä Oura-älysormus

  • 16 November 2021
  • 6 kommenttia
  • 2697 katselukertaa
Puettavat älylaitteet hyvinvointivalmentajana – testissä Oura-älysormus

Uni on huonolaatuista. Rasituksesta palautuminen on riittämätöntä, koska stressi vaivaa. Roikumme ihan liikaa somessa ja istumme päivät pitkät tietokoneella. Tuttu juttu varmasti monelle digiajan ihmiselle – niin myös minulle. Voisiko älylaitteista saada avun ongelmiin, joita ne ovat osaltaan tuoneet mukanaan?

 

Puettavat älylaitteet ovat jo arkipäivää

 

Teknologiasta ja hyvinvoinnista kiinnostuneena mittaan oman kehon toimintoja ja pyrin edistämään saamani datan avulla suorituskykyä ja palautumista. Sitä kutsutaan biohakkeroinniksi. Aloitin sykemittareilla ja -vöillä, hankin Samsung Gear Fit:n sen tultua markkinoille ja siirryin siitä Polar Loopin kautta Polar A360 käyttäjäksi.

Aktiivisuuden mittaamisen lisäksi olen kiinnostunut unen ja palautumisen mittaamisesta. Pidän myös siitä, että ranneke herättää minut aamulla lempeällä värinällä ja ilmoittaa toivomistani älypuhelimen viesteistä. En kuitenkaan halua ranteeseen jämerää älykelloa yöunta häiritsemään.

Polarin silikoninen ranneke tuntuu välillä ikävältä ja ulkonäkö toisinaan turhan urheilulliselta. Rannekkeen riisumista seuraa kuitenkin datan keräämiseen katkos. Aktiivisuutta ”träkkäävät” korut herättivät tämän vuoksi kiinnostukseni.

Oura-älysormus vaikutti älykoruista kiinnostavimmalta ja päädyin hankkimaan sen. Ennen kuin kerron tarkemmin kokemuksiani Ourasta, kurkistetaan vielä hieman siihen, mistä Ourassa on kyse.
 

10389i1AC7A17C7CC5B322.jpg

 

Oura-älysormus on suomalainen innovaatio

 

Oura-älysormus on oululaislähtöinen innovaatio ja yritys on perustettu vuonna 2013. Uraa kansainvälisissä teknologiayrityksissä luoneet perustajat ovat omakohtaisesti ymmärtäneet paitsi palautumisen myös sovelluksen laadun ja tuotteen designin merkityksen.

Pelkällä sormuksella ei tee juuri mitään, vaan se toimii yhdessä visuaalisesti selkeän englanninkielisen sovelluksen kanssa. Oura appin saa laitteisiin, joissa on iOS 11 ja Android 6.0 (tai suurempi).

Sovellus tekee päivittäisiä huomioita siitä, miten keho reagoi elintapoihin. Se on myös sillä tavalla älykäs, että riittävästi dataa kerättyään se alkaa tuottamaan henkilökohtaiseen rytmiin sopivia ehdotuksia liikkumisesta, unen ajoittamisesta ja esimerkiksi juuri tälle päivälle optimaalisesta kävelymatkasta. 

Tuo henkilökohtainen rytmi, hermoston sisäsyntyinen sirkadiaaninen rytmi, eli vuorokausirytmi, noudattaa noin 24 tunnin sykliä, mutta se ei ole jokaisella samanlainen.

 

Tätä Oura-älysormus mittaa:

  • Sykettä
  • Sykevälivaihtelua
  • Hengitystiheyttä ja sen vaihtelua
  • Aktiivisuutta
  • Kehon lämpötilaa ja sen vaihtelua
  • Unta

Sormuksessa on infrapunasensoreita pulssin mittaamiseen, 3D-kiihtyvyysanturi ja gyroskooppi liikkeen mittaamiseen sekä kehon lämpötilamittari. Sormus on vesitiivis 100 metriin, joten sen kanssa voi hyvin myös uida.

Sormuksen ulkokuori on titaania ja siinä on naarmutuksen kestävä DLC-pinnoite. Sormusta ei kuitenkaan suositella käytettäväksi raskaita painoja nostettaessa.

 

10390i8115DCB7631BC586.jpg

 

Sovelluksen lisäksi dataa voi selata Ouran pilvestä. Oura synkkaa tiedot helposti myös Apple Healthin kanssa.

Sormus latautuu huomattavan nopeasti ja akun varaus on kestänyt käytössäni noin viikon. Sen bluetooth siirtää dataa todella energiatehokkaasti, missä eron Polarin rannekkeen häviöksi huomaa selkeästi.

 

Oura älysormuksen uni- ja aktiivisuusmittaus

 

Ouran unimittauksen on validoinut Stanford Research Institute ja se taitaa olla yhä edelleen ainoa puettava älylaite, jonka unimittaus on validoitu riippumattomalla taholla.

Sormus mittaa yön aikana unen laatua, unen vaiheita, sydämenlyöntejä, hengitystaajuutta ja sen vaihtelua, leposykettä ja sykevälivaihtelua, kehon liikkeitä ja lämpötilan vaihtelua. Se vertailee dataa edellisten öiden dataan ja antaa aamulla palautteen unen laadusta ja siitä, miten palauttavaa uni on ollut. Lämpötilan vaihtelu kertoo esimerkiksi naisen ovulaation ajankohdasta ja se voi kertoa myös siitä, että on vaarassa sairastua!

Päivisin sormus mittaa aktiivisuutta, aktiivisten jaksojen kestoa, intensiteettiä ja kulutettuja kaloreita, sekä tietenkin askeleet. Sovellus mahdollistaa myös manuaalisen aktiviteettien, tai vaikka nautittujen alkoholimäärien, ylös kirjaamisen. Tämä helpottaa oman kehon toimintojen ymmärtämistä ja syy-seuraussuhteiden oivaltamista pitkällä aikavälillä.

 

10391i4E5D60A37B72210C.png

Oura-älysormus opettaa löytämään oikean ajoituksen

 

Noudatan paremmalla omallatunnolla Ouran sovelluksen kehotusta ”ottaa iisisti”, kuin omaa tuntemusta siitä, että nyt ei olisi oikein energiaa lähteä lenkille. Luontainen laiskuus kun saattaa saada mielen ja kehon viestimään omiaan, mutta data kertoo ihan faktaa kehon valmiudesta rasitukseen.

Koska kokemukseni omasta unenlaadusta on ollut jo pidempään se, että nukun koiranunta, oli todella mielenkiintoista ja huojentavaa nähdä se myös unikäyrältä. Oura-älysormuksen mukaan en tosiaan juuri nuku syvää unta.

Polarin ranneke ei auttanut ymmärtämään uniongelmani juurisyytä, koska se ”träkkää” vain rauhallisen ja levottoman unen määrän. Oura sen sijaan kertoo kuinka paljon olen ollut sängyssä hereillä ja rem-, kevyessä- tai syvässä unessa.

Ouran datasta näin myös selvästi, miten järisyttävän huono vaikutus pienelläkin määrällä alkoholia on unen laatuun. Koska en käytä alkoholia juurikaan, en aikaisemmin pitänyt satunnaista viinilasillista tai saunasiideriä katastrofina.

Sovellus kertoo minulle myös päivittäin aikaikkunan, jolloin minun kannattaisi mennä nukkumaan. Ohjeen noudattaminen on selkeästi jo vaikuttanut unen laatuun. Oura-älysormus siis opettaa minua löytämään elämään rytmin ja tapoja, jotka vaikuttavat unen laatuun.

Jos suunnittelisin lapsen hankkimista, seuraisin Ouran avulla kuukautiskiertoa. Ovulaation ajankohta näkyy tosi selkeästi käppyröissä!

 

10392iCF6C81BE905AE853.jpg

 

Oura-älysormus näyttää konkreettisesti mikä vaikuttaa hyvinvointiini

 

Muutaman kuukauden Oura-älysormusta käytettyäni voin todeta, että parasta siinä on juuri unesta saatava data ja henkilökohtaiset vinkit kannattaako päivään sijoittaa rankempia aktiviteetteja vai olisiko syytä himmailla.

Henkilökohtaisesti koen hyväksi myös sen, että Oura muistuttaa, milloin on syytä aktivoitua. Tämä toimii samoin kuin Polarin rannekkeessa, paitsi että Oura-älysormuksessa itsessään ei ole värinähälytystä, jota siihen kyllä kaipaisin! Ouran sovellus hälyttää puhelimessa ja saan siitä hälytyksen yhä käytössäni olevaan Polarin rannekkeeseen.

Joinakin aamuina olen ollut eri mieltä Ouran sovelluksen kanssa yöunien virkistävyydestä ja yhden sairauspäivän sohvalla maattuani olin ollut sovelluksen mukaan kiitettävän aktiivinen. Pääsääntöisesti olen kuitenkin pitänyt Ourasta saamaani dataa paikkansapitävänä – ja sen tarkoitushan onkin antaa vinkkejä ja ohjata minua, ei määrätä elämäni suuntaa.

Olen myös mielenkiinnosta vertaillut Polarin ja Ouran dataa. Niissä on päivittäin jonkin verran eroja askelmäärässä, kilometreissä ja unen eri tasoissa. Vaikka anturit ovatkin kehittyneet viime vuosina valtavasti, eivät ne kykene mittaamaan vielä aivan sataprosenttisesti oikein.

Sormus on ollut melko huomaamaton arjessa, enkä ole kokenut sitä häiritseväksi missään tilanteessa.

 

Summa summarum: Oura auttaa tunnistamaan oman rytmin ja ajoittamaan elämää sen mukaisesti, jolloin liikunnasta saa parhaan hyödyn ja palautuminenkin on mahdollista. Meillä jokaisella on henkilökohtaisesti optimaalisin aika nukkumiselle, syömiselle, rentoutumiselle ja liikunnalle. Oura-älysormus tekee tämän näkyvämmäksi ja ymmärrettävämmäksi. Oura ei tee ihmeitä, mutta minä voin valintojeni kautta niitä tehdäkin.

Koen, että Oura-älysormuksesta on tullut minulle henkilökohtainen hyvinvointivalmentaja ja uskallan  suositella sitä lämpimästi.

Oura-älysormuksen voi tilata suoraan Ouran nettisivujen kautta. Meidän verkkokaupassa on myynnissä älykelloja ja muita älylaiteita kuten vaikkapa älypohjalliset kenkiin.

Heräsikö sinulle jotain kysymyksiä aiheen tiimoilta? Vastailen mielelläni kysymyksiin omien kokemusteni pohjalta. 

 

--

Lue myös:

Samsung Health tekee liikkumisesta hauskempaa

Kuusi sovellusta parempaa digihyvinvointiin

Ylös, ulos ja lenkille – Esittelyssä aktiivisuusrannekkeet

Kiitokset @TuizeKoo hyvästä blogista!



Innostuin hankkimaan itsellekin tällaisen Oura sormuksen, kun halusin myös päästä seuraamaan omaa unenlaatua ja hyvinvointia. Tällä hetkellä olen ehtinyt käyttämään sormusta vasta noin viikon verran, mutta kirjoittelen tarkemmin havainnoista kun on hieman enemmän taustaa. Alku kuitenkin vaikuttaa erittäin hyvältä :smileyhappy:



 




Ihan mahtavaa @NikoNo, että tilasit oman Ouran. Tervetuloa sormustettujen heimoon :smileyhappy:. Kiva myös kuulla, että kirjoitus innosti. Kerrothan kokemuksiasi, kun olet päässyt sisään Ouran maailmaan ja se on asettunut osaksi arkeasi. 



 



Itsellä Oura-älysormus on ollut nyt puolisen vuotta ja edelleen pidän sitä hyvänä hankintana. Se on opastanut minua unien ja ennenkaikkea palautumisen kanssa oikeaan suuntaan. Välillä olen tosin miettinyt, mistä se repii dataa, kun muutaman kerran yöunet on näyttäneet riittämättömiltä, mutta olotila on ollut erittäin levännyt ja toisinaan olen muka nukkunut ja palautunut hyvin ja olo on ollut kuin jyrän alle jäänyt. Pääsääntöisesti olen kyllä sormuksen kanssa ollut täysin samaa mieltä yöunista:smileyhappy:. 

Jos Yhteisöstä löytyy muitakin Oura-älysormuksen omistajia, niin olisi kiva kuulla myös teidän kokemuksia!


Ainoa puute minkä olen tässä vaiheessa huomannut, niin omien liikuntatavoitteiden asettaminen ei taida olla mahdollista. Tämä sovellus kertoo, että pitäisi kävellä 10km päivässä tai muuten ei ole päässyt tavoitteisiin. Itsellä ei sattuneesta syystä ihan riitä kunto tuollaiseen, niin olisi kiva asettaa jokin omaan tasoon sopivampi taso. Vai oppiikohan tuo härveli jossain vaiheessa, että mikä se oma taso kenelläkin on?


Kokemusta Oura-sormuksesta löytyy reilun vuoden jälkeen ja olen enemmän kuin tyytyväinen siitä saatuun älydataan. Aivan kertakaikkisen loistava tuote. Sovellus muuttui alkukesästä 2020 suomenkieliseksi, joten sen ymmärrettävyys on muuttunut paremmaksi kokonaisvaltaisesti. 

Keväällä 2020 Ouran käyttäjät pääsivät osallistumaan vapaaehtoisesti UCSF:n TemPredict -tutkimukseen. Sen tarkoituksena on selvittää riippuvuussuhteita erilaisten esim. kehon lämpötilan ja sykkeen, covid-19-tartuntaan liittyvien oireiden puhkeamisen välillä. Joka aamu sovellus kysyy englanninkieliset kysymykset kehon lämpötilasta, minkä Oura mittaa yön aikana ja onko ollut edeltävänä päivänä jotakin oireita (esim. päänsärkyä, aivastelua, yskimistä jne). Tutkimukseen osallistuvan pyydetään täyttämään esitietolomake, käyttämään sormusta kolmen (3) kuukauden ajan, täyttämään päivittäin kyselyn mahdollisista sairauden oireista sekä jakamaan Oura-sormuksen sovelluksen keräämät tiedot Oura Inc:n kanssa. Tähän tietoon kuuluvat kehon lämpötila, syke, hengitystiheys, uni sekä aktiivisuus. Eli annat suostumuksen että tietojasi käytetään tutkimukseen.



 



Omalle kohdalle tapahtui huono tuuri viime viikolla sormuksen akun kanssa, mutta ottamalla helposti yhteyttä Ouran suomenkieliseen tukeen sovelluksen kautta, tuli vastaus nopeasti ja sormuksen akun kuuluessa takuun piiriin (24kk) minulle lähetettiin uusi Oura-sormus postissa. Kaikki tapahtui helposti, vaivattomasti ja ennenkaikkea nopeasti. 



 



Kiinnostukseni heräsi alunperin kaverini puolelta kertoessani tästä tuotteesta, sen jälkeen huomasin kollegani @TuizeKoo kirjoittaman blogin aiheesta ja kysellessäni häneltä lisää tuotteesta. Ouran käyttäjiä on tullut enemmän vastaan ja mikäli oma hyvinvointi kiinnostaa, niin tässä on mahdollisuus tutustua omaan itseensä vielä spesifisemmin. Käytän Apple Watch -kelloa treenien osalta fyysisen kunnon kehittämiseen  ja toimivuus on ollut Applen sovelluksien kautta saumatonta Ouran tuodessa levon puolelta tarvittavat tiedot.


Mites @NikoNo, onko Oura tunnistanut sinun henkilökohtaisen aktiivisuustasosi? Tämä herätti pohtimaan, että tämän kaltaisten laitteiden pitäisi lähteä ihan oikeasti henkilökohtaiselta tasolta, ei keskivertodatasta,  ja niin innostaa kuin aktivoidakin kaikkia ihmisiä heidän omista lähtökohdistaan lähtien. Voi olla tuntua henkisesti lannistavalta, jos joka päivä sovellus ilmoittaa, ettei ole saavuttanut tavoitteitaan. Itse seuraan aktiivisuutta tällä hetkellä Samsungin älykellolla ja Oura on mulle enemmän kokonaisuuden ja yöunen träkkeri. 


Itsellä ollut Oura oikeastaan pääasiallisesti unen, sykkeiden, ruumiinlämmön ja hyvinvoinnin seurantaan. Liikunnan osalta tuo ei oikein palvele omaa käyttöä, kun sinne ei pysty erikseen asettamaan päivittäisen kävelyn tai juoksun matkamäärää, vaan se tulee annettuna.



 



Olen kuitenkin tyytyväinen Ouran käyttäjä ja kyllä tuo itselle antaa hyvää dataa. Pari kertaa ilmoittanut, että ruumiinlämpö ollut normaalia enemmän koholla, niin tiennyt ottaa iisimmin ja pyrkinyt välttämään sairastumista. Unidatakin tuntuu olevan yllättävän tarkkaa.


Vastaa