Skip to main content

Varmuuskopiointi on sellainen asia, jota et välttämättä muista vasta kuin vahingon sattuessa. Tätä nykyä puhelimissa on reilusti tallennustilaa sinun tiedostojasi varten ja muistikorttipaikka puhelimessa alkaa olla katoava luonnonvara. Mikäli tiedostosi ovat ainoastaan puhelimen omassa muistissa menetät auttamattomasti tiedostosi, jos laite vahingoittuu tai katoaa. Tämän vuoksi onkin hyvä, että olet tallentanut tärkeät tiedostosi, tavallisesti kuvat ja videot myös toiseen paikkaan, josta voit ne tarvittaessa palauttaa.

 

Varmuuskopion puhelimesi tiedostoista voit tehdä joko pilvipalveluun tai tietokoneelle. Alta löydät muutaman neuvon niin Android kuin iPhone-puhelimen varmuuskopioimiseksi.

 

Android-puhelimen varmuuskopiointi


Android on Googlen hallinnoima ohjelmisto, jota käytetään Google-tileillä. Jos olet luonut Gmail-sähköpostin, olet samalla tullut luoneeksi myös Google-tilin. Google-tili tarjoaa muun muassa kalenterin ja sähköpostin lisäksi kattavat varmuuskopiointimahdollisuudet.
 

Automaattisesti varmuuskopioitavia tietoja ovat muun muassa sinun Kalenteri, Yhteystiedot, Wifi-verkot salasanoineen ja jotkut kolmannen osapuolen sovellukset. Tavanomainen reitti varmuuskopioinnille löytyy valitsemalla Asetukset →  Järjestelmä →  Varmuuskopiointi.


Kuvien ja muiden tiedostojen varmuuskopiointi täytyy tehdä pilvipalveluun, muistikortille (mikäli sille on puhelimessa paikka) tai esimerkiksi tietokoneelle. Pilvipalvelu on kuitenkin mielestäni vaivattomin vaihtoehto.


Google-tili varmuuskopiointi

 

Android-käyttäjälle on usein luontevaa käyttää Googlen tarjoamaa pilvipalvelua. Google Drive tarjoaa 15 gigatavua maksutonta tilaa sinun kuvillesi, videoillesi ja tiedostoillesi. Rekisteröidyttyäsi Google-tilille, saat 15 gigatavua tallennustilaa pilvipalveluun ilmaiseksi. Tallennustila on jaettu Google Driven, Gmailin ja Google Kuvien kesken.

 

Mikäli maksuton 15 gigatavua ei riitä, voit päivittää Google Drive tilauksesi Google One -palveluun. Google One -palvelu tarjoaa tallennustilan lisäksi perhejaon, nopean yhteyden Google tukeen ja vaihtuvia etuja, kuten hotelli-yö tarjouksia. Tallennusvaihtoehtoja ovat 100 Gt, 200 Gt, 2 Tt, 10Tt, 20Tt ja 30 Tt. Hinnat alkavat 1,99 dollarista kuukaudessa.

 

Tällä hetkellä Google Kuvat tarjoaa maksuttoman ja rajattoman tallennustilan kuvillesi ja videoillesi, joiden pakkausresoluutio on 16 MP ja videoiden 1080p. Alkuperäiset korkealaatuiset kuvat ja videot kuluttavat Google-tilisi tallennustilaa. Tosin Google on ilmoittanut, että tämän vuoden kesäkuusta eteenpäin myös pienemmän resoluution kuvasi tulevat kuluttamaan maksutonta tilaa.


Tietojen palautus varmuuskopiosta Android-puhelimeen

 

Mikäli aikomuksenasi on palauttaa tiedot Google-tilin varmuuskopiosta, jos mahdollista varmista ennen uuden Android-puhelimen käyttöönottoa onko vanhan laitteesi varmuuskopiot ajan tasalla, sekä olet kirjautunut Google-tilillesi vanhalla laitteellasi. Käynnistettyäsi uuden puhelimesi yhdistä se WiFi-verkkoon ja valitse kysyttäessä, että sovellukset ja data kopioidaan vanhalta puhelimeltasi. Tämän jälkeen seuraa uuden puhelimen näytön ohjeita ja kirjaudu sisään Google-tilillesi.

Kuvia, musiikkia ja muita tiedostoja voit siirtää myös tietokoneen ja Android-puhelimen välillä niin Google-tilin kautta kuin myös yhdistämällä puhelimesi tietokoneeseesi USB-johdolla. Tarkemmat ohjeet saat kumpaankin vaihtoehtoon Googlen tukisivustolta.

 

iPhonen varmuuskopiointi


iPhonen varmuuskopiointi onnistuu helpoiten iCloud Driven kautta, joka on osa Applen ekosysteemiä. iCloudiin kirjaudutaan sinun Apple ID:lläsi, eli samoilla tunnuksilla joilla kirjaudut kaikkiin Applen palveluihin. Tarkista iPhonestasi, että varmuuskopio on päällä reittiä Asetukset → sinun nimesi → iCloud → iCloud Varmuuskopio. Toinen keino varmuuskopiointia varten on siirtää tiedot tietokoneellesi iTunesin välityksellä.


iCloud-varmuuskopiointia varten yhdistä laitteesi virtalähteeseen ja WiFi-verkkoon. Varmista, että iCloud tililläsi on riittävästi tilaa ja lukitse näyttö. Samaista reittiä voit valikoida varmuuskopioitavia tietoja ja halutessasi kytkeä varmuuskopioinnin pois päältä valitsemastasi sovelluksesta. Tosin jotkin apit varmuuskopioidaan aina, eikä tätä voi muuttaa. Viimeisimmän varmuuskopion päivämäärä ja aika näkyy klikkaamalla Asetuksista Apple ID:täsi ja sen takaa valitsemalla iCloud-varmuuskopio.


Apple tarjoaa iCloudin varmuuskopiointiin 5 gigatavua maksutonta tallennustilaa. Tämä määrä on pieni, eikä se mitä luultavammin tule riittämään tietojesi varmuuskopiointiin. Tallennusvaihtoehtoja ovat 50 Gt, 200 Gt ja 2 Tt. Hinnat ovat alkaen 0,99 euroa kuukaudessa. Mikäli valitset 200 gigatavun tai 2 teratavun tallennustilan saat käyttöösi Applen perhejaon.

 

Tietojen palautus varmuuskopiosta iPhoneen

 

Mikäli aikomuksenasi on palauttaa iPhonen varmuuskopio iCloudin avulla, ota uusi iPhone käyttöön ja seuraa näytöllä olevia ohjeita kunnes pääset valitsemaan kohdan Ota käyttöön käsin. Tämän jälkeen valitse palautettava varmuuskopio ja kirjaudu sisään Apple ID:lläsi. iPhone täytyy pitää yhteydessä WiFi-verkkoon ja verkkovirtaan.

 

iPhone varmuuskopion saat palautettua tietokoneeltasi yhdistämällä uuden tai tyhjennetyn iPhonen koneeseesi USB-kaapelilla. Mac-tietokoneessa Finder ohjelman tulisi tunnistaa iPhone ja Windows-tietokoneessa iTunesin. Kummankin ohjelman tervetulosivulla valitse laite ja sen varmuuskopio luettelosta. Lisätietoa palautusta varten löydät Applen tukisivuilta.

 

Palvelut Google One ja iCloud Drive muistuttavat kovasti toisiaan. Kumpikin kokoaa kaikki palvelunsa yhteen paikkaan selkeästi ja johdonmukaisesti. Palvelut esimerkiksi järjestävät kuvasi automaattisesti erilaisiin osioihin, kuten saman aihepiirin kuvat tai tietyssä paikassa otetut kuvat omiin albumeihinsa. Kummankin kohdalla voit halutessasi lisätä kuviisi esimerkiksi tunnisteita, kuten vaikka ”pyöräretki”, joka osaltaan helpottaa kuvien etsimistä entisestään.

Lue myös:

Käytätkö jotain pilvipalvelua puhelimesi tietojen varmuuskopioimiseksi, vai ehkä jotain muuta tapaa? 🤔>


TitaniumBackupilla ja sen luomat backupit kopioin omalle levypalvelimelle. Siellä on sitten ihan omat backup-käytäntönsä. Pilviin ajettavat backupit kootaan salatuiksi levyimageiksi ennen kuin niitä lähetetään, etenkään Googleen. Noilla oletusohjeillahan käyttäjä luovuttaa kaikki tietonsa Googleen ja herra ties minne nekin tiedot päätyvät ja miten niitä käytetään. Saati kuvia.

 

TitaniumBackupilla voi myös freezata ei-toivottuja sovelluksia puhelimesta, ilman että poistaa niitä kuitenkaan aivan kokonaan. Eli esimerkiksi kaikki bloatware ja ylimääräiset tiedonkeruu- ja seurantahärpäkkeet voi ekana freezata ja jos kaikki toimii ok niin poistaa vasta sitten, mussa tapauksessa unfreezaa jos tulee joku ongelma. Toki poiston jälkeenkin ne saa takaisin backupeista helposti.

 

Joskus käy myös niin että hyvin toimiva sovellus tuhotaan päivityksellä, jolloin backupeista voi palauttaa sen vanhan version takas.


@SINAD Puhelimen roottaus ja tämän Titanium Backupin käyttäminen vaatiikin jo vähän enemmän kiinnostusta aiheeseen 🙂> Ja täytyy jotain osatakin, että ei vahingossa vaikka poistele joitain välttämättömiä ohjelmia, jonka vuoksi luuri menisi käyttökelvottomaksi. Nähtävästi tällä ohjelmalla puhelimesta voi kopioida ihan kaikki ja halutessaan siirtää varmuuskopio Googlenkin palveluihin tai Dropboxiin. Mutta tottakai jos itsellä on käytössä oma nas-palvelin varmuuskopioita varten niin sieltä ei anneta niitä käyttöoikeuksia muille osapuolille.



 



Tämä sovellusten Freezaus on aika mielenkiintoinen homma ja kun asiaa vähän tutkin niin alkaa melkein itseäkin kiinnostaa 😁> Vaan mitenköhän hyvin sellainen sovellus toimii, joka on palautettu backupista edeltävään versioon ja onkohan sen käytössä sitten jotain riskejä?



@MinnaLN@  kirjoitti:

Puhelimen roottaus ja tämän Titanium Backupin käyttäminen vaatiikin jo vähän enemmän kiinnostusta aiheeseen 🙂> Ja täytyy jotain osatakin, että ei vahingossa vaikka poistele joitain välttämättömiä ohjelmia, jonka vuoksi luuri menisi käyttökelvottomaksi.


No jos yhtään välittää yksityisyydestä/tietoturvasta niin pakkohan se on rootata. Netissä on kyllä ohjeet ja niitä seuraamalla menee + pitää olla se perusajatus päässä että se on vaan puhelin ja jos sattuu menemään sököksi niin sittenpähän menee, koska ei se ole ilman roottaustakaan käyttökelpoinen. Roottaus on täysin laite- sekä käyttöjärjestelmäversioriippuvaista, joten ohjeet tulee olla juuri tasan oikealle laitteelle ja versiolle. Aivan kaikkia puhelimia ei välttämättä voi rootata. Oneplussat on varmaan parhaita roottauksen suhteen. Rootaus kannattaa tehdä aina uuteen puhelimeen heti ensimmäisenä, koska jos siellä on jo tietoja tallennettuna niin ne hyvin todennäköisesti menetetään siinä prosessissa kun flashin salaus pitää avata, jotta pystytään asentamaan sinne custom recovery menu. Mutta sitten jatkossa et menetä mitään tietoja koska aivan kaikesta saa backupit. Tosi iso osa puhelimeen käytetystä ajastahan kuluu mm. sovellusten valitsemiseen ja asenteluun ja siksi onkin tärkeää että myös tästä työstä saa täyden backupin + kontrollin siihen, ettei sovellusten ominaisuudet muutu hallitsemattomasti päivitysten takia.

 


@MinnaLN@  kirjoitti:

Nähtävästi tällä ohjelmalla puhelimesta voi kopioida ihan kaikki ja halutessaan siirtää varmuuskopio Googlenkin palveluihin tai Dropboxiin. Mutta tottakai jos itsellä on käytössä oma nas-palvelin varmuuskopioita varten niin sieltä ei anneta niitä käyttöoikeuksia muille osapuolille.


Titanium tekee vaan kasan tiedostoja kaikesta käyttäjän datasta ja sovellukset se backuppaa ihan .apk:na. Tulee siis tuhansia tiedostoja, joita voi palautella yksittäin tai ryhminä tarpeen mukaan ja ne voi tallennella minne huvittaa. Menee ne mullakin muunmuassa Googleen lopulta, mutta muiden backuppien yhteydessä salattuina. Puhelimesta siirrän ne aina NAS:ile.

 

Custom recovery on taas eri asia, se on tila johon puhelimen voi bootata tarvittaessa. Sieltä ajetaan backupit kaikista partitioista USB-tikulle, yksi tiedosto per pertitio eli näissä on ihan bit-by-bit image puhelimen muisitsta. Nämä backupit on ainoastaan sitä tilannetta varten, että onnistuisit sotkemaan laitteen niin hyvin, ettei se enää boottaa. Tässä vaiheessa bootataan custom recovery tilaan ja yritetään palauttaa. Itse en ole joutunut tätä koskaan tekemään nykyisellä puhelimella, mutta edellisen kanssa jouduin pariin kertaan ottamaan laitteen takaisin järkiinsä custom recoveryn backupeista. Tässä laitteessa oli vielä MicroSD-kortti, jossa ne backup-imaget sijaitsivat.

 


@MinnaLN@  kirjoitti:

Tämä sovellusten Freezaus on aika mielenkiintoinen homma ja kun asiaa vähän tutkin niin alkaa melkein itseäkin kiinnostaa 😁> Vaan mitenköhän hyvin sellainen sovellus toimii, joka on palautettu backupista edeltävään versioon ja onkohan sen käytössä sitten jotain riskejä?


No esimerkiksi Spotify on eräs minkä pidän normaalisti freezattuna, koska jos sammutan ja pysäytän sen normaalisti niin se ei pysy sammutettuna vaan hyppää pyytämättä omin päin takaisin pyörimään tausalle. En pidä sellaisesta että laite tai sovellukset tekee aivan omiaan. Koska tarvitsen Spotifyä puhelimessa tosi harvoin, niin freezaan sen jolloin se katoaa sovelluslistalta kokonaan. Sitten kun haluan käyttää Spotifyä niin käyn vaan unfreezaamassa sen ekana ja pistän käyntiin. Soitto jatkuu siitä mihin viimeksi loppui... 🙂>


Kiitos @SINAD perusteellisesta selvennyksestä, erittäin valaisevaa!  Porukan on hyvä muistaa että laitteen roottailu voi vaikuttaa laitteen takuuseen niin, että sen menettää.



@MinnaLN@  kirjoitti:

Kiitos @SINAD perusteellisesta selvennyksestä, erittäin valaisevaa!  Porukan on hyvä muistaa että laitteen roottailu voi vaikuttaa laitteen takuuseen niin, että sen menettää.


Oneplussassa ei, mutta joissakin muissa voi olla.


Vastaa