Varmuuskopiointi on sellainen asia, jota et välttämättä muista vasta kuin vahingon sattuessa. Tätä nykyä puhelimissa on reilusti tallennustilaa sinun tiedostojasi varten ja muistikorttipaikka puhelimessa alkaa olla katoava luonnonvara. Mikäli tiedostosi ovat ainoastaan puhelimen omassa muistissa menetät auttamattomasti tiedostosi, jos laite vahingoittuu tai katoaa. Tämän vuoksi onkin hyvä, että olet tallentanut tärkeät tiedostosi, tavallisesti kuvat ja videot myös toiseen paikkaan, josta voit ne tarvittaessa palauttaa.
Varmuuskopion puhelimesi tiedostoista voit tehdä joko pilvipalveluun tai tietokoneelle. Alta löydät muutaman neuvon niin Android kuin iPhone-puhelimen varmuuskopioimiseksi.
Android-puhelimen varmuuskopiointi
Android on Googlen hallinnoima ohjelmisto, jota käytetään Google-tileillä. Jos olet luonut Gmail-sähköpostin, olet samalla tullut luoneeksi myös Google-tilin. Google-tili tarjoaa muun muassa kalenterin ja sähköpostin lisäksi kattavat varmuuskopiointimahdollisuudet.
Automaattisesti varmuuskopioitavia tietoja ovat muun muassa sinun Kalenteri, Yhteystiedot, Wifi-verkot salasanoineen ja jotkut kolmannen osapuolen sovellukset. Tavanomainen reitti varmuuskopioinnille löytyy valitsemalla Asetukset → Järjestelmä → Varmuuskopiointi.
Kuvien ja muiden tiedostojen varmuuskopiointi täytyy tehdä pilvipalveluun, muistikortille (mikäli sille on puhelimessa paikka) tai esimerkiksi tietokoneelle. Pilvipalvelu on kuitenkin mielestäni vaivattomin vaihtoehto.
Google-tili varmuuskopiointi
Android-käyttäjälle on usein luontevaa käyttää Googlen tarjoamaa pilvipalvelua. Google Drive tarjoaa 15 gigatavua maksutonta tilaa sinun kuvillesi, videoillesi ja tiedostoillesi. Rekisteröidyttyäsi Google-tilille, saat 15 gigatavua tallennustilaa pilvipalveluun ilmaiseksi. Tallennustila on jaettu Google Driven, Gmailin ja Google Kuvien kesken.
Mikäli maksuton 15 gigatavua ei riitä, voit päivittää Google Drive tilauksesi Google One -palveluun. Google One -palvelu tarjoaa tallennustilan lisäksi perhejaon, nopean yhteyden Google tukeen ja vaihtuvia etuja, kuten hotelli-yö tarjouksia. Tallennusvaihtoehtoja ovat 100 Gt, 200 Gt, 2 Tt, 10Tt, 20Tt ja 30 Tt. Hinnat alkavat 1,99 dollarista kuukaudessa.
Tällä hetkellä Google Kuvat tarjoaa maksuttoman ja rajattoman tallennustilan kuvillesi ja videoillesi, joiden pakkausresoluutio on 16 MP ja videoiden 1080p. Alkuperäiset korkealaatuiset kuvat ja videot kuluttavat Google-tilisi tallennustilaa. Tosin Google on ilmoittanut, että tämän vuoden kesäkuusta eteenpäin myös pienemmän resoluution kuvasi tulevat kuluttamaan maksutonta tilaa.
Tietojen palautus varmuuskopiosta Android-puhelimeen
Mikäli aikomuksenasi on palauttaa tiedot Google-tilin varmuuskopiosta, jos mahdollista varmista ennen uuden Android-puhelimen käyttöönottoa onko vanhan laitteesi varmuuskopiot ajan tasalla, sekä olet kirjautunut Google-tilillesi vanhalla laitteellasi. Käynnistettyäsi uuden puhelimesi yhdistä se WiFi-verkkoon ja valitse kysyttäessä, että sovellukset ja data kopioidaan vanhalta puhelimeltasi. Tämän jälkeen seuraa uuden puhelimen näytön ohjeita ja kirjaudu sisään Google-tilillesi.
Kuvia, musiikkia ja muita tiedostoja voit siirtää myös tietokoneen ja Android-puhelimen välillä niin Google-tilin kautta kuin myös yhdistämällä puhelimesi tietokoneeseesi USB-johdolla. Tarkemmat ohjeet saat kumpaankin vaihtoehtoon Googlen tukisivustolta.
iPhonen varmuuskopiointi
iPhonen varmuuskopiointi onnistuu helpoiten iCloud Driven kautta, joka on osa Applen ekosysteemiä. iCloudiin kirjaudutaan sinun Apple ID:lläsi, eli samoilla tunnuksilla joilla kirjaudut kaikkiin Applen palveluihin. Tarkista iPhonestasi, että varmuuskopio on päällä reittiä Asetukset → sinun nimesi → iCloud → iCloud Varmuuskopio. Toinen keino varmuuskopiointia varten on siirtää tiedot tietokoneellesi iTunesin välityksellä.
iCloud-varmuuskopiointia varten yhdistä laitteesi virtalähteeseen ja WiFi-verkkoon. Varmista, että iCloud tililläsi on riittävästi tilaa ja lukitse näyttö. Samaista reittiä voit valikoida varmuuskopioitavia tietoja ja halutessasi kytkeä varmuuskopioinnin pois päältä valitsemastasi sovelluksesta. Tosin jotkin apit varmuuskopioidaan aina, eikä tätä voi muuttaa. Viimeisimmän varmuuskopion päivämäärä ja aika näkyy klikkaamalla Asetuksista Apple ID:täsi ja sen takaa valitsemalla iCloud-varmuuskopio.
Apple tarjoaa iCloudin varmuuskopiointiin 5 gigatavua maksutonta tallennustilaa. Tämä määrä on pieni, eikä se mitä luultavammin tule riittämään tietojesi varmuuskopiointiin. Tallennusvaihtoehtoja ovat 50 Gt, 200 Gt ja 2 Tt. Hinnat ovat alkaen 0,99 euroa kuukaudessa. Mikäli valitset 200 gigatavun tai 2 teratavun tallennustilan saat käyttöösi Applen perhejaon.
Tietojen palautus varmuuskopiosta iPhoneen
Mikäli aikomuksenasi on palauttaa iPhonen varmuuskopio iCloudin avulla, ota uusi iPhone käyttöön ja seuraa näytöllä olevia ohjeita kunnes pääset valitsemaan kohdan Ota käyttöön käsin. Tämän jälkeen valitse palautettava varmuuskopio ja kirjaudu sisään Apple ID:lläsi. iPhone täytyy pitää yhteydessä WiFi-verkkoon ja verkkovirtaan.
iPhone varmuuskopion saat palautettua tietokoneeltasi yhdistämällä uuden tai tyhjennetyn iPhonen koneeseesi USB-kaapelilla. Mac-tietokoneessa Finder ohjelman tulisi tunnistaa iPhone ja Windows-tietokoneessa iTunesin. Kummankin ohjelman tervetulosivulla valitse laite ja sen varmuuskopio luettelosta. Lisätietoa palautusta varten löydät Applen tukisivuilta.
Palvelut Google One ja iCloud Drive muistuttavat kovasti toisiaan. Kumpikin kokoaa kaikki palvelunsa yhteen paikkaan selkeästi ja johdonmukaisesti. Palvelut esimerkiksi järjestävät kuvasi automaattisesti erilaisiin osioihin, kuten saman aihepiirin kuvat tai tietyssä paikassa otetut kuvat omiin albumeihinsa. Kummankin kohdalla voit halutessasi lisätä kuviisi esimerkiksi tunnisteita, kuten vaikka ”pyöräretki”, joka osaltaan helpottaa kuvien etsimistä entisestään.
Lue myös: