Puhelin kulkee yleensä käyttäjänsä mukana kaikkialle, niin keittiöön, lenkille, vessaan, metsäretkelle kuin uimarannallekin. Onneksi aika moni uusimmista puhelinmalleista on nykyään luokiteltu vedenpitäväksi, mutta se ei välttämättä takaa, että puhelinta voisi huljutella missä vain. Mitäs sitten kun puhelin tippuu kahvimukiin, vessanpönttöön tai lipsahtaa laiturilta veteen? Tässä muutama vinkki ensiavuksi.
Toimi näin:
- Nosta puhelin vedestä tai muusta nesteestä välittömästi. Mitä vähemmän aikaa puhelin ehtii olla nesteessä, sitä parempi.
- Sammuta laite heti. Puhelinta ei tule kytkeä takaisin päälle eikä sitä saa ladata. Puhelimen päälle laittaminen vahingoittaa sitä entistä enemmän, joten kannattaa malttaa hetki.
- Jos puhelin on tippunut meriveteen tai makeaan nesteeseen, huuhtele se hanaveden alla ennen kuivatusta. Suola edistää korroosion muodostumista joten huuhtelu makealla vedellä on erityisen tärkeää.
- Jos puhelimessa on suojakuori, ota se pois. Ota myös SIM-telakka ja SIM-kortti pois. Jos puhelimen akku on irroitettavissa, ota se myös irti.
- Kuivaa puhelin imukykyisellä materiaalilla. Ravistele puhelinta hieman, jotta vesi tippuu ulos virta- ja kuulokeliitännästä.
- Aseta puhelin ilmatiiviiseen pussiin tai rasiaan, joka täytetään keittämättömällä riisillä tai silikonigeelipusseilla. Puhelimen tulee olla kokonaan riisin peittämä, jotta prosessista on mahdollisimman paljon hyötyä. Ilmatiivis pussi on tärkeää, jotta riisit eivät ime kosteutta ilmasta. Puhelin kannattaa kääriä myös talouspaperiin ennen pussiin laittamista ettei riisistä irtoava pöly tuki lataus kuuloke- tai latausreikiä. Jos silikonigeelipusseja on saatavilla, ne ovat tästä syystä kuivaukseen paremmin soveltuvia. Kosteudenpoistopusseja tulee esim. uusien kenkien ja laukkujen mukana.
- Anna puhelimen kuivua vähintään kaksi vuorokautta. Älä käynnistä puhelinta kuivumisen aikana edes kokeilumielessä.
- Kokeile käynnistää puhelin. Aluksi se voi toimia normaalisti, mutta myöhemmin siinä voi ilmaantua erikoisempia ongelmia. Vahingot voivat näkyä vasta kuukausienkin kuluttua. Yleisimpiä kosteusvaurioita ovat kaiuttimien ja mikrofonien hajoamiset.
- Jos puhelin ei kuivauksen jälkeen käynnisty tai jokin sen ominaisuuksista ei toimi, on puhelin syytä viedä huoltoon. Siellä laite avataan ja selvitetään millaisia vaurioita kosteus on aiheuttanut sekä korjataan alkuperäisillä varaosilla, jos puhelin on vielä korjattavissa.
- Vahingoista viisastuu, joten ole ensi kerralla huolellisempi. Vesille voit varautua esim. vedenpitävällä suojapussilla, joka kulkee kätevästi mukana. Jos puhelinta ei voi enää pelastaa, voit hankkia uuden esim. kierrätyspuhelinvalikoimastamme tai verkkokaupasta.
Huomioi vielä tämä
Jos puhelimessasi on IP-vedenkestävyysluokitus, muista että se koskee vain puhdasta, makeaa vettä. Vedenkestäviäkään laitteita ei kannata altistaa kloori- tai merivedelle. Myös kuuma vesi on laitteille haitallista luokituksesta riippumatta. Lisäksi kannattaa muistaa että muutaman vuoden vanha älylaite ei ole välttämättä yhtä kestävä kuin uusi malli.
Jaa omat vinkkisi kastuneen puhelimen pelastamiseksi. Mikä toimii ja mitä ei missään nimessä kannata tehdä?
--
Lue myös: