Elokuvien ja sarjojen suoratoistaminen kotona on nykypäivänä erittäin yleistä. Miltei jokaiselta löytyykin vähintään yksi suoratoistopalvelu käytöstään, ja älytelevisiolle on saatavilla useita vuokraamo-sovelluksia. Koska sisältöä kulutetaan enemmän kotona, voi Soundbar-kaiutin olla sinulle kannattava ostos. Artikkelin avulla opit mitä asioita sinun tulisi huomioida Soundbaria valitessa, ja mitä itse Soundbar tarjoaa sinulle.
Mikä on Soundbar?
Soundbar on ikäänkuin pieneen tilaan pakattu kotiteatterijärjestelmä. Soundbareja on saatavilla useassa koossa ja usealla hintatasolla. Tyyriimmät mallit saattavat sisältää yli kymmenen äänikanavaa ja erillisen subwooferin, kun taas huokeammissa malleissa äänikanavia on vähemmän ja erillistä subwooferia ei välttämättä tule mukana. Soundbar eroaa normaalista kotiteatterijärjestelmästä siten, että kaikki äänikanavat ovat yhdessä paketissa ja soundbarin käyttöönotto on tehty erittäin mutkattomaksi. Lisäksi Soundbar on huomaamaton elementti kotona eikä vaadi yhtä suurta tilaa minkä kokonainen kotiteatterijärjestelmä vaatisi.
Helppouden ja ulkoasunsa vuoksi Soundbar sopiikin hyvin useimpiin talouksiin. Etenkin Dolby Atmosta tukevat mallit kykenevät elokuvateatterimaiseen äänenlaatuun. Jos aiemmin äänilähteenä käytössäsi on ollut vain television kaiuttimet, et varmasti tule pettymään ostaessasi Soundbarin.
Millainen Soundbar sopii minulle?
Soundbarin ostoa suunnitellessa kannattaa ensin miettiä millaista oma sisällön kulutus on. Jos katsot paljon elokuvia ja sarjoja, Soundbar, joka tukee Dolby Atmossia tarjoaa huomattavasti immersiivisemmän kokemuksen. Jos Soundbar toimii taas useammin musiikinsoittimena, Dolby Atmos-tuki ei välttämättä ole pakollinen ominaisuus sinulle. Dolby Atmos-tuki tarkoittaa sitä, että laitteesta löytyy ylöspäin ääntä ampuvat kanavat sekä että laite osaa simuloida tilaääntä Dolby Atmos ääniraidan avulla.
Subwoofer ei kuulu myöskään jokaiseen Soundbariin mukaan, joten se kannattaa huomioida ostoa tehdessä. Etenkin elokuviin subwoofer kykenee korostamaan matalia taajuuksia, kuten räjähdyksiä ja siten luomaan tunteen, että olet itse toiminnan keskellä. Tavalliset televisio-ohjelmat eivät toista paljoakaan matalia taajuuksia, eli jos suurin osa omasta sisällöstä on esimerkiksi tosi-tv:tä, subwoofer voi olla sinulle tarpeeton.
Mitä tulee huomioida Soundbaria ostaessa?
Ennen laitteen ostoa on tärkeää huomioida muutama seikka. Jotta Soundbarisi voi toimia kaikkien ominaisuuksiensa kanssa, myös televisiosi täytyy tukea kyseisiä tekniikoita. Esimerkiksi jos televiosi ei tue Dolby Atmossia, et myöskään voi toistaa ääntä Soundbarista Dolby Atmoksena, vaikka Soundbar tukisi sitä. Tämä on kuitenkin mahdollista kiertää erillisellä soittimella tai adapterilla, kuten Xboxilla, jolloin television tukemat ominaisuudet eivät rajoita laitteen toimintaa. Myös Soundbarin liitännät kannattaa selvittää etukäteen. Suurinosa Soundbareista on mahdollista yhdistää optisella tai HDMI-ARC kaapelilla. HDMI kaapelin avulla Soundbaria voi ohjata television omalla kaukosäätimellä, sekä se on ainoa vaihtoehto kytkeä laite jos tahdot Dolby Atmos tuen käyttöösi.
Soundbarin koko kannattaa selvittää etukäteen ja mitata, kuinka se mahtuu omalle TV-tasolle tai onko Soundbar niin korkea, että se peittää televisioruutua. Usein isommat Soundbarit ovat kallimpia ja laadukkaampia, koska niihin mahtuu enemmän äänikanavia. Oiva niksi välttääkin Soundbarin koko ongelmat on kiinnittää televisio seinälle, jolloin Soundbar ei ole kuvan tiellä.
Joihinkin Soundbareihin on mahdollista ostaa jälkeenpäin subwoofer tai takakaiuttimet. Jos tahdot siis itsellesi päivitettävän järjestelmän, kannattaa huomioida onko haluamaasi Soundbaria mahdollista laajentaa. Esimerkiksi LG, Samsung ja Sonos tarjoavat useisiin malleihinsa mahdollisuuden lisätä kaiuttimia langattomasti.
3 Soundbar-vaihtoehtoa verkkokaupastamme
Tähän osioon olen koonnut kolme parasta vaihtoehtoa eri hinnoittelulle verkkokaupastamme. Ensimmäinen vaihtoehto on alle 200e hintaluokassa ja suunnattu tosi-tv:n katseluun, satunnaiseen musiikinkuunteluun sekä sarjojen katseluun. Vaihtoehto kaksi edustaa keskitason hintaluokkaa ja on tähdätty parhaaseen hintalaatusuhteeseen laajaan käyttöön. Viimeinen vaihtoehto on valittu periaattella, kun haluat vain parasta.
- Erillinen Subwoofer, jonka tarjoaa matalan ja syvän basson
- Pienikokoinen; sopiva myös matalalle televisiolle
- Dolby Digital -tekniikka, Bluetooth
- Alle 200€; Huokea vaihtoehto, joka tarjoaa televisiokaiuttimia huomattavasti paremman äänenlaadun
- Dolby Atmos -tuki ja virtuaalinen 3D-tilaääni
- 590 watin kokonaisteho
- JBL One -sovelluksen avulla voit helposti määrittää soundbar-kaiuttimen sekä mukauttaa asetuksia
- Langaton Subwoofer takaa syvän ja laadukkaan basson
- Dolby Atmos ja DTS:X -tekniikat
- Q-Symphony
- Mukauttaa äänen tilaan sopivaksi, kuulet äänet juuri niin kuin olisit itse mukana
- 1299€
- Tämä Soundbar tarjoaa lyömätöntä suorituskykyä ilman kompromisseja ja sopiikin erityisesti elokuvien ja sarjojen suurkuluttajalle
Lue myös: