Verkkokauppaamme on juuri saapunut uutuutena suomalaista alkuperää olevat Polarin urheilukellot: Polar Ignite ja Polar Vantage M. Sain ilon testata Polar Vantage M -urheilukelloa, joka on ollut haaveissani jo pidemmän aikaa.
Polar Vantage -sarja seuraa V800-kellon jalanjäljissä ja edustaakin uutta premium-sarjaa. Sarjasta löytyy kaksi versiota, joista V on suunnattu ammattilaisille ja M kuntoilijoille.
Polar vantage m -kellon Käyttöönotto
Polarin paketista kuoriutuu ulos tyylikkäästi pakattu kello, sekä virtajohto ja aloitusopas usealla kielellä. Laitoin kellon saman tien lataukseen ja huomasin, että se oli jo käyttöönottovalmis. Valitsin valkoisen rannekkeen mutta Vantage M kelloon on saatavilla erilaisia ja eri värisiä rannekkeita. Kellosta saa siis muokattua ihan sellaisen kuin haluaa. Polar Vantage M -urheilukelloon sopii mitkä vain 22mm pikalukituksella toimivat rannekkeet.
Käyttöönotto onnistuu puhelimella, tietokoneella tai suoraan kellosta. Itse käytän Polar Flow -sovellusta puhelimella, joten valitsin sen käyttöönoton kaveriksi. Käyttöönotto kävi muutamalla napsautuksella valitsemalla kieli ja yhdistämällä puhelimen ja kello Polar Flow -sovelluksen kanssa. Sovellus kysyy muutamat käyttöönottokysymykset, eli pääset valitsemaan ajan esitysmuodon, laitteen kielen, unitavoitteen ja ilmoittamaan kummassa ranteessa pidät kelloa.
Kellossa on suurehko ja selkeä värinäyttö ja akunkesto treenitilassa on noin 30 tuntia. Omassa käytössä kello toimi yhdellä latauksella helposti kuusi vuorokautta, ja akku latautuu todella nopeasti. Kosketusnäyttö olisi omaan mieltymykseen mukavampi, mutta alkukankeuden jälkeen näppäimet ovat selkeät käyttää.
Kellon näytöllä voi valita useamman näkymän, oletusnäkymä on perus kellotaulu, jossa näkyy aika ja päivämäärä. Näiden lisäksi näyttöön saa näkymään päivittäisen aktiivisuuden, viikon treenin tilan, sykkeen, viimeisimmän unidatan tai treenisuunnitelman.
Aktiivisuuden seuranta polar flowssa
Polar Vantage M -kellon seuraama aktiivisuus koostuu sykkeestä, päivän aikana otetuista askeleista sekä poltetuista kaloreista. Polar Flow -sovelluksessa pääset valitsemaan päivittäisen aktiivisuustavoitteen kolmesta vaihtoehdosta perustuen päiväsi fyysiseen kuormittavuuteen, sekä normaaliin aktiviisiuuteen. Itselläni on ollut valittuna Taso 1, sillä työpäiväni kuluvat suurimmaksi osaksi työpöydän ääressä ja työmatkat ovat kävellen todella lyhyet. Tykkään seurata kellosta aktiivisuutta, joten päivän aktiivisuusnäyttö on ollut kellon valikoista kovimmassa käytössä. Aktiivisuus näkyy kellotaulun ympärillä animaationa sekä prosentteina.
FitSpark -päivittäinen treeniopas
FitSpark -treeniopas tarjoilee valmiita treenejä päivittäin suoraan omaan Polar kelloon. Parasta näissä treeneissä on se, että ne on mukautettu vastaamaan omaa kuntotasoa, treenihistoriaa sekä päivän palautumistasoa Nightly recharge -tulosten perusteella. Treenit vaihtelevat kardion, voimaharjoittelun sekä huoltavan liikunnan väliltä.
Treeniopas antaa useamman vaihtoehdon, joista yksi sopii päivään parhaiten ja loput ovat 1-3 vaihtoehtoisia. Teeniviikon viimeisenä päivänä pitkän juoksulenkin jälkeen ja kohtuullisilla yöunilla kello herättelee uuteen päivään suosittelemalla päivän liikunta-annokseksi 23 minuutin dynaamista liikkuvuusharjoittelua. Loput vaihtoehdot ovat 20 minuutin staattinen liikkuvuusharjoittelu tai 30 minuutin lyhyt kardio. Treeneihin kuuluu lämmittely-, harjoitus- ja jäähdyttelyvaiheet, ja liikkeet on opastettu videoiden muodossa, joten liikkeitä voi turvallisesti tehdä. Nämä videot ovat myös motivoineet minua tekemään treenejä, sillä tekeminen on helpompaa kun video ohjeistaa ja kertoo tarvittavan ajan, jota liikettä tehdään.
Oman kokemuksen mukaan treeniehdotus sopii hyvin kuluneen viikon ohjelmaan ja ottaa huomioon viikon kuormituksen, sekä palautumisen tason. Minua pitää välillä muistutella pitämään huolta venyttelystä, joten FitSpark on siihen oiva kaveri!
Juoksuohjelma
Laitoin oman juoksuohjelman tauolle testatakseni PolarFlow -sivustolta löytyviä treeniohjelmia. Valittavana on 5 km, 10 km, puolimaraton ja kokonainen maraton ja ohjelman keston voi valita oman tavoitetapahtuman ajankohdan mukaan. Ohjelma muodostuu nykyisen fyysisen aktiviisuustasosi perusteella, joka arvioidaan viikoittaisten harjoitusmäärien keskiarvon, niiden pituuden sekä niiden kuormittavuuden perusteella. Lisäksi siihen vaikuttaa juoksutapahtuman ajankohta ja haluttu treenijakson kesto.
Harjoitusohjelmaan voi valita mukaan tukiharjoitukset, jolloin harjoitusviikko täydentyy liikkuvuusharjoitteilla, voimaharjoitteilla ja core-treeneillä. Näitä odotan itse innolla, sillä tiedän oman haasteeni piilevän erityisesti mielikuvituksen puutteessa liikkuvuusharjoitteiden saralla. Positiivinen yllätys on myös se, että voima- ja liikkuvuusharjoitteet ovat ”ohjattuja”, eli Polar Flow -sivustolta löytyy videot liikkeistä ja niiden kestoista.
Olen pitänyt juoksuohjelmasta todella paljon ja se tuntuu sopivan nykyiseen harjoitustasoon kuin nakutettu. Pidän erityisesti siitä, että ohjelma ottaa huomioon aiemman harjoitustaustan sekä erilaiset tavoitteet. Olen aina kokenut peruskuntotreenit haasteellisiksi, sillä en malta hidastaa vauhtia tarvittavan syketason löytymiseksi. Kun syketaso on valmiina kellossa ja kello varoittaa liian korkeasta sykkeestä, on se helpompi pitää kohtuullisena ja treenin kannalta optimaalisena.
Kisavauhti
Osa omaa treenaamista on oman kisavauhdin arvioiminen, sillä haluan olla mahdollisimman varautunut ja valmis oman tavoitteen saavuttamiseen. Näin ollen Vantagen huikea lisäominaisuus, joka jää itselle varmasti aktiivikäyttöön, on kisavauhti. Kisavauhti auttaa saavuttamaan tavoiteajan tietyllä matkalla ja ylläpitämään tasaista vauhtia. Kisavauhti-ominaisuus antaa mahdollisuuden valita tavoiteajan, esim. 30 minuuttia 5 km juoksumatkalle, ja näet suoraan kellosta paljonko olet edellä tai jäljessä tavoitevauhtia. Samalla näet mikä vauhti on vaadittu tavoitteen saavuttamiseksi. Kisavauhdin voi asettaa suoraan näppärästi suoraan kellossa treenin aluksi tai Flow-verkkopalvelussa tai -sovelluksessa.
Uni ja palautuminen
Unen mittaus mittaa nukahtamisaikasi, heräämisaikasi, sekä yön aikana tapahtuneet unen keskeytykset. Näet yhteenvedon edellisyön unesta suoraan kellosta, ja voit vertailla sitä sekä koko viikon unta kuvaavia piirakkadiagrammit Polar Flow -sovelluksessa.
Polar Flow -sovelluksessa pystyy myös seuraamaan oman unirytmin kehittymistä. Sovellus koostaa viikon nukkumaanmeno- ja heräämisajat helposti luettavaksi taulukoksi, jossa näkyy myös keskiarvoiset nukkumaanmeno- ja heräämisajat. Näkymään saa muutettua myös oman uniajan ja sen keskiarvon. Omalla kohdalla taulukko oli karua luettavaa, vaikka pääsiäisen pyhät osuivatkin juuri testihetkeen. Tarkoitukseni on ollut korjata unirytmiä myös viikonloppuisin, joten tämä ominaisuus jää ehdottomasti omaan seurantaan. Ensi kerralla laitan jatkuvan sykeseurannan päälle niin saan tarkemman raportin nukkumisestani. Ohjeista selviää, että sen saa päälle Asetukset > Yleisasetukset > Jatkuva sykeseuranta. Kolmen yön jälkeen palaute tulee näkyviin.
Nightly Recharge
Nightly Recharge -tiedot kertovat, miten keho on palautunut stresisstä ja treenin aiheuttamasta kuormituksesta yön aikana. Palautumista arvioidaan automaattisesti mitatun unidatan ja autonomisen hermoston (ANS) tietojen perusteella, jotka saadaan käyttäjän sykkeestä.
ANS-tila näyttää miten autonominen hermosto on rauhoittunut yön aikana. Käyttäjän oma taso on lähtökohtaisesti nollan paikkeilla ja asteikko on -10 – +10. Eli mitä korkemmalla arvo on yli oman tason, sitä enemmän kehosi rauhoittuu ja rentoutuu. Unen tila vastaavasti vertaa edellisen yön unidataa omaan tasoo verrattuna. Unitulos on numero, joka kertoo kuinka paljon ja kuinka hyvin nukuit. Vihreä väri viittaa siihen, että uni on edellisenä yönä ollut tavallinen tai tavallista parempi. Molemmat tilat vaativat kellon käyttöä 28 vuorokauden ajan, jotta saavat riittävästi mittaustuloksia keskiarvon laskemiseksi.
Serene-hengitysharjoitus
Hektisen työpäivän keskellä tulee välillä tarve ottaa pieni tauko ja selvittää hieman ajatuksia, joten otin testiin Vantage M -kellosta löytyvän Serene -hengitysharjoituksen. Oletusmittainen hengitysharjoitus kesti 3 minuuttia, mutta harjoituksen pituuden voi päättää myös itse. Kello ohjeistaa harjoituksen tekoa kellon näytöllä näkyvällä animaatiolla sekä värähtelyllä, joten kelloa ei tarvitse tuijottaa vaan hengittelyyn voi keskittyä täysillä.
Tarkoituksena on tehdä kuusi hengenvetoa minuutin aikana, sillä se on optimaalinen hengitystiheys stressin lievittämiseksi. Serene analysoi miten keho reagoi hengitysharjoitukseen ja antaa harjoituksen jälkeen palautteen suoraan kellon näytölle. Palaute jakautuu kolmeen Serene tasoon ja kertoo paljonko aikaa vietit milläkin tasolla. Pidän hengitysharjoitusten tekemisestä, sillä ne auttavat hallitsemaan stressiä.
Training Load Pro
Yksi odotetuimmista ominaisuuksista omasta mielestäni on treenin kuormituksen seuranta. Training Load Pro -ominaisuus auttaa arvioimaan, oletko treenannut juuri sopivasti, liian paljon vai liian vähän. Training Load Pro laskee kuormituksen niin kardion kuin lihaskunnon osalta.
Kardiokuorman statusta on helppo seurata Polar Flow-sovelluksessa ja omassa kellossa. Statuksella on neljä tasoa, jotka ovat aliharjoittelu, ylläpitävä, kehittävä ja ylikuormittava. Viikon tilastot näkee Polar Flow -sovelluksesta yhteenvetona ja sieltä voi seurata kardiokuorman kehitystä viikon aikana. Jokaisen treenin yhteenvedossa pääsee myös itsearvioimaan oman treenin vaativuuden asteikolla 1-10.
Treenin kuormittavuutta voi seurata myös suoraan kellon näytöltä. Reunojen animaatio liikkuu kuormittavuuden mukaan ja kellotaulun alareunassa lukee vielä kardiokuorman status.
Polar vantage m fitnesskellon Muut ominaisuudet
Kuntotesti
Yksi erityisen mielenkiintoinen ominaisuus Polar Vantage M -kellossa on ranteesta mitattava kuntotesti. Ranteesta mitattuun sykkeen perustuva kuntotesti arvioi aerobista kuntoasi levossa. Kellon antamat tulokset ovat verrattavissa maksimihapenottokykyyn (VO2max), ja antaa osviittaa siitä, miten verenkiertoelimistö pystyy kuljettamaan happea eripuolille kehoa. Polarin mukaan tuloksen selkeään kehittymiseen tarvitaan noin kuuden viikon säännöllistä treenaamista, joten tavoitteelliselle kuntoilijalle Kuntotesti-ominaisuus on helppo tapa seurata oman kunnon kehittymistä.
Testi löytyy kellon valikosta nimellä Kuntotesti. Valitse Rentoudu ja aloita testi, niin pääset tekemään ensimmäisen arvion kuntotasostasi. Testi tapahtuu rentoutumalla maaten samalla kun kello mittaa sykkeesi kehittymistä. Pääset samassa näkymässä näkemään myös viimeisimmän testituloksen.
Tämä ominaisuus tulee varmasti olemaan yksi omassa seurannassa tiiviimmin olevista ominaisuuksista. Olen treenannut melko tavoitteellisesti juoksua, ja toisinaan omaan kehitykseen on vaikea uskoa. Pidän siis siitä, että kellosta saa suuntaa antavaa numeerista dataa oman työn tuloksista!
Ilmoitukset
Kelloon saa yhdistettyä suoraan puhelimeen tulevat ilmoitukset, ja ne on näppärä lukea suurikokoiselta näytöltä. Pidän erityisesti siitä, että ilmoitukset saa valittua niin, että ne ovat päällä, mutta eivät tule näkyviin treenin aikana. Omasta puhelimesta ilmoitukset tuntuvat tulevan hieman viiveellä, eikä niihin pysty vastaamaan suoraan kellosta.
Multisport
Multisport-tila mahdollistaa kahden erilaisen harjoituksen yhdistämisen saumattomasti saman mittauksen alle. Kellon harjoitusvalikosta valitaan lajiksi multisport ja sitten aloitetaan ensimmäisen lajin tallennus. Kun ensimmäinen treeni on tehty, pääset valitsemaan seuraavan painamalla kellon takaisin-painiketta. Kello antaa pienen siirtymäajan lajien välille ja jatkaa sitten uuden lajin tallennusta.
Itse kokeilin tätä joogaan ja dynaamiseen venyttelyyn. Yleensä yhdistelen erityisesti venyttelyn ohjeen muita harjoitusmuotoja, joten on näppärää, että ne saa tallennettua yhdellä tallennuksella.
Miksi Polar Vantage M?
Polar Vantage M kiinnitti oman huomioni tyylikkään ulkomuotonsa, hyvien ominaisuuksiensa ja erityisesti sisäänrakennetun GPS:n takia. Nykyinen urheilukelloni oikein huutaa olevansa urheilukello, joten olen etsinyt sirompaa vaihtoehtoa, joka sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen lenkkipoluilta töiden kautta iltajuhliin. Omaan käyttöön tärkeimmät kriteerit ovat sisäänrakennettu GPS, uintimatkan mittaaminen sekä palautumisen mittaaminen. Käyn juoksemassa useita kertoja viikossa, ja erityisesti kesäkuumalla puhelimen raahaaminen mukana tuntuu usein vastenmieliseltä. Sisäänrakennetun GPS:n avulla puhelimen voi huoletta jättää kotiin ja tärkeät tiedot treenistä tallentuvat siitä huolimatta.
Polar Vantage M sopii jokaiselle kuntoilijalle, joka haluaa aktiivisesti seurata oman kuntonsa kehittymistä, erilaisten harjoitusten suorituksia, sekä palautumisen tilaa. Omaan juoksutaustaan peilattuna kello on todella hyvä lisä tukemaan monipuolista harjoittelua, sekä oman edistymisen seurantaan. Pidän siitä, että kellossa on huomioitu myös palautuminen, joka on tehnyt omaan treenaamiseen ison muutoksen. Plussaa myös ohjatuista harjoituksista FitSparkissa.
Tilaa oma Polar Vantage M verkkokaupastamme.
Lue myös: