Elektroniikka- ja viihdejätti Sony on tuonut myyntiin uusimman lippulaivapuhelimensa Sony Xperia XZ3:n. Sony on ilahduttavasti aina hyödyntänyt puhelimissa kattavaa teknologiaosaamistaan, eikä tämä malli ole siitä poikkeus. Etenkin viihdekäyttöön tarkoitettu Xperia XZ3 pitää sisällään erinomaiset audio- sekä kameraominaisuudet, ja huomionarvoisin on varmasti puhelimen HDR OLED -näyttö. Siinä on hyödynnetty samaa teknologiaa kuin suosituissa Sony Bravia -televisioissakin.
Sain Sony Xperia XZ3 -puhelimen testiin muutama viikko sitten ja teknisten tietojen perusteella odotukseni olivat korkealla. Katselen melko vähän puhelimelta videoita, leffoja tai sarjoja, ja olen kaivannutkin jotain sellaista ominaisuutta mikä saisi keskittymään esimerkiksi matkoilla näytön ääreen ja uppoutumaan leffaelämykseen. Myös innokkaana kuvaajana 13 megapikselin etukamera ja 19 megapikselin Motion eye -takakamera kuulostivat hyviltä. Lenkillä puolestaan Spotify on välttämätön, eli mikäs sen parempaa jos audio puolikin on puhelimessa kunnossa.
Xperia XZ3:n ulkomuotoa on aiemmista malleista hieman uudistettu. Näyttökokoa on kasvatettu edellisen XZ2 -puhelimen 5,7 tuumasta 6 tuumaan, pitäen kuitenkin rungon kasvun maltillisena. Puhelin on edeltäjäänsä jopa ohuempi ja kevyempi. Sony Xperia XZ3 -puhelimessa on reunaton muotoilu pyöristetyllä näytöllä. Reunattomuutta on heti hyödynnetty uudessa Side Sense -toiminteessa, jolla saat helposti reunaa näpäyttäen esiin laitteen itse keräämät, eniten käyttämäsi sovellukset. Side Sense oli heti alusta lähtien helppokäyttöinen, ja huomasin nopeasti sitä hyödyntäväni. Sivuvalikkoon puhelin oli kerännyt itselläni päivittäin käyttämäni some-kanavat, sekä verkkopankin jolloin mitään näistä ei tarvinnut erikseen valikoista etsiä. En lopulta määritellyt sovelluksia tämän ominaisuuden ansiosta edes päävalikkoon, jolloin se pysyi mielestäni selkeämpänä ja tilaa jäi pienoisohjelmille. Mukava ja näppärä ominaisuus etenkin jos puhelimessasi tuppaa olemaan paljon sovelluksia ja päänäytölle ei niitä kaikkia halua tai voi laittaa.
Näyttö Xperia XZ3 -puhelimessa on erinomainen ja HDR -kuvanlaadun ansiosta värit ja yksityiskohdat toistuivat kirkkaina ja selkeinä. Muutamana iltana intouduin katsomaan leffaa, ja sitä kautta testasin myös Sonyn dynaamista värinätehostinta joka olikin yllättävän hauska lisä. Värinätehostin reagoi videoiden tapahtumiin ja toi sitä myöten lisää fiilistä katseluun. Värinä ei ollut missään nimessä liiallista ja sen voimakkuutta pystyt säätelemään oman maun mukaan. Ääntä testasin itse sekä bluetooth -kuulokkeilla, että tavallisilla johdollisilla nappikuulokkeilla ja kummassakin tapauksessa äänet soivat puhtaasti. Sonyn kehittämällä LDAC -bluetooth-tekniikalla äänet toistetaan miltei High-Resolution Audio -tasolla vaikka kuulokkeilla kuuntelisitkin langattomasti. Kuulokepaikkaa ei puhelimesta suoraan löydy, mutta myyntipakkaukseen sisältyy USB-C -latausaukkoon laitettava adapteri jolla saat tavallisen 3,5 mm audioliitännän.
Xperia XZ3:ssa kamera ei myöskään pettänyt odotuksia. Mikäli sinun tarvitsee päästä kuvaustilaan vauhdilla, nopein keino on nostaa puhelin ylös vaakatasossa jolloin kamera käynnistyy ja pääset ottamaan kuvan. Al in Xperia -toiminnolla laite oppii tilanteista joita kuvaat, ja sen tekoälyn havaitessa liikettä kamera alkaa suoraan tallentamaan kuvia jopa ennen kuin olet painanut suljinnappia. Tällöin sinun ei tarvitse pelätä että menetät hyvän tilanteen, sillä mieluisan kuvan voit valita neljästä tallennetusta kuvasta; siitä minkä sinä otit, ja lopuista kolmesta mitkä kamera oli hetkeä aiemmin tilanteesta automaattisesti jo ennakoinut. Tämä on ainakin erinomainen ominaisuus jos kuvauksen kohteena ovat monesti hyvinkin liikkuvaiset objektit: esimerkiksi lemmikit, lapset tai urheilutilanteet :smileyhappy:
Myös videokuvaus onnistuu tarkalla 4K HDR -laadulla ja ominaisuuksista löytyy myös Full HD- tarkkuudella kuvattava Super slow motion -hidastus. Full HD -tarkkuuden voi määritellä erikseen videokuvauksen asetuksista, itseltäni jäi se ensin huomaamatta. Blogin lopusta löytyykin näytteenä ottamani Super slow motion -video, joka on kuvattu HD-laadulla.
Super slow motion -hidastus kuului itselläni ominaisuuksiin joita ei tajunnut edes kaivanneensa ennen kuin se puhelimessa oli. Alku vaati ainakin itseltäni hieman opettelua jotta oikea kohta löytyi hidastuksen aloittamiselle, mutta sitten kun sen tajusi niin alkoi sujumaan. Superhidastuksen kuvaamiseen tarvitset myös hyvän valaistuksen jotta siitä saa tarkan. Parhaimmat otokset syntyivät esimerkiksi päiväsaikaan luonnonvalossa. Hidastusvideoita tuli kuvailtua pomppivista palloista kahvin kaatamiseen kuppiin, ja jatkossa tulee hyödynnettyä paljon muuhunkin nyt kun olen päässyt näissä vauhtiin. Hidastuksella saat nopeasti näyttävyyttä videoon ja vastaan tulee varmasti lukemattomia tilanteita joissa tätä ominaisuutta haluat päästä hyödyntämään.
Akun kesto varmasti mietityttää kun kyseessä on puhelin jolla mieluusti katselisit videoita, kuvaisit ja kuuntelisit musiikkia. Xperia XZ3 akusta löytyy tehoja 3330 mAh ja omassa käytössäni puhelin kesti 1-2 päivää. Monesti yhden käyttöpäivän jälkeen akku ei ollut vielä lähelläkään tyhjentymistä, mutta laitoin silti puhelimen yöksi lataukseen. Xperia XZ3:ssa onkin juuri tällaisille vastaaville lataajille hyviä akun käyttöikää pidentäviä ominaisuuksia, sillä täyteen ladatun puhelimen jättäminen kiinni laturiin saattaa vaurioittaa akkua. Puhelimessa on esimerkiksi akunhoitotoiminne, joka ensin tekoälynsä avulla tunnistaa ajankohdan kun laitat puhelimen lataukseen, ja arvioi myös aiempien keräämiensä tietojen mukaan milloin seuraavan kerran irroitat laitteesi latauksesta. Itselläni tämä aktivoitui päälle nimenomaan illalla kun olin käymässä nukkumaan ja laitoin laturin kiinni. Tällöin näyttöön ilmestyikin teksti toiminnon käynnistymisestä. Tekstistä kävi ilmi että laite on arvioinut minun irrottavan puhelimen laturista seuraavan kerran klo 6.50, eli laite lataa akun aluksi 90 prosenttiin, ja sitten täyteen lähempänä tuota kellonaikaa.
Mikäli itseni tavoin kuvailet paljon puhelimella ja käytät sitä muutenkin esimerkiksi musiikin kuunteluun ja muuhun viihtymiseen, suosittelen vahvasti Sony Xperia XZ3 -puhelinta. Mikäli sinulla heräsi kysyttävää jostakin itseäsi kiinnostavasta toiminteesta tai ominaisuudesta, kysäise ihmeessä niin vastailen mielelläni!
Jos Xperia XZ3 -puhelin sinulta jo löytyy, kuulemme mielellämme myös omia käyttökokemuksiasi! Keskusteluketjuun pääset täältä.
Pääset tilaamaan Sony Xperia XZ3 -puhelimen itsellesi verkkokaupastamme neljällä eri värivaihtoehdolla: punainen, vihreä, musta ja valkoinen. Kannattaa toimia nopeasti jos uuden television hankinta on myös mielessä, sillä ennen 12.10. tilanneet saavat Sony Bravia 55AF8 OLED – television puoleen hintaan 1200 €! (Svh 2400 €)
Tässä vielä muutamia Sony Xperia XZ3 -puhelimella ottamiani valokuvia:
Lue myös nämä
- Esittelyssä Sony Xperia 10 ja 10 Plus