Skip to main content

 





 



Sykkeen seuraaminen urheilusuorituksen ja riittävän palautumisen näkökulmasta on hyödyllistä niin aktiiviurheilijoille kuin arkiliikkujille. Sykettä mittaava urheilukello ja rinnan alle kiinnitettävä sykevyö auttavat löytämään henkilökohtaiset sykerajasi, jonka myötä voit harjoitella oikeaoppisesti oman sykerajasi puitteissa.



 



Sykkeen seuraamisen avulla tiedät, miten kuormittavaa harjoittelusi on, ja sen myötä voit säädellä treeniesi intensiteettitasoa ja kasvattaa samalla kuntoasi. Treenaaminen vaihtelevasti eri sykealueilla vaikuttaa tehokkaasti yleiskunnon kohentumiseen. Molempien mittarien avulla pystyt optimoimaan myös riittävän palautumisajan. Näiden lisäksi urheilukellolla tai sykevyöllä harjoittelu tekee liikkumisesta mielenkiintoisempaa ja tehokkaampaa!



 



Sykkeen mittaustekniikat eroavat urheilukellon ja sykevyön välillä. Tässä artikkelissa käydään läpi molempien laitteiden perusominaisuuksia, joiden pohjalta voit valita juuri sinun tarpeisiisi sopivan mittarin.



 



 



Urheilukellon avulla saat monipuolista tietoa aktiivisuudestasi ja hyvinvoinnistasi



 



Moni meistä kantaa päivittäin ranteessaan aktiivisuutta mittaavaa urheilukelloa, joka tuottaa dataa kantajansa fyysisestä kunnosta. Sen avulla on myös helppoa ja kätevää seurata omaa sykettä. Kello mahdollistaa urheilusuoritusten yksityiskohtaisen analysoinnin ja syketasojen seurannan treenin ohella. Tämän lisäksi urheilukello mittaa sykettäsi myös palautumisen ja yön aikana. Urheilukello on siten monipuolinen vaihtoehto oman fyysisen kunnon seurantaa varten. Esimerkiksi tieto käyttäjän sykkeestä tallentuu koko vuorokauden ajalta, jos kelloa muistaa pitää ranteessa yön yli. Sykkeen mittaus ranteesta tekee myös treenaamisesta vapaampaa, sillä kello istuu ranteeseen huomaamattomasti.



 



Urheilukello mittaa sykkeen ranteesta pulssiaallon, eli veren virtausta seuraavien LED-valojen avulla. Kellon pohjasta lähtee valosignaali ranteeseen, jonka heijastuminen paljastaa tietoa kantajan sykkeestä. Jotta rannesykemittaus olisi mahdollisimman tarkka, on kellon istuvuuden ranteessa oltava napakka, eikä se saa jäädä hölskymään liian löysälle. Nopeatempoisessa urheilusuorituksessa urheilukellon ilmoittama syke voi näkyä virheellisesti, sillä mittaus on herkkä äkillisille liikkeille. Tietyissä tilanteissa syketaso voi näkyä myös viiveellä, sillä ihmisen syke ei reagoi heti rasituksen muutokseen. Myös käden asento, liikuntalaji ja kylmä ilma vaikuttavat rannesykemittauksen tarkkuuteen.



 




Sykevyö on hyvä mittari korkean sykkeen harjoittelussa



 



Sykevyö sopii sykkeen mittaamiseen vauhdikkaissa treeneissä ja kestävyysurheilussa, kuten intervalleissa, tenniksessä ja lentopallossa. Myös kylmissä olosuhteissa liikkuessa sykevyö antaa tarkempaa dataa käyttäjän syketasosta verrattuna urheilukelloon. Sykevyö tulee kiinnittää rinnan ympärille napakasti, ettei se pääse liikkumaan treenin aikana. Rintakehän ympärille kiinnitettävä sykevyö mittaa sykkeen sydämen sähköimpulsseista, jolloin käyttäjä saa tiedon sen hetkisestä syketasosta. Tätä mittaustapaa voidaan pitää tarkempana, kuin sykkeen mittaamista ranteesta. Myös sykevyö on altis häiriöille, mutta sen toiminta on vakaampaa ja tarkempaa.



 





 



Suurimmat erot mittaustekniikassa



 



Kuinka tarkkoja mittareita sykevyöt sitten ovat verrattuna urheilukelloihin? Molemmat, sykemittari sekä urheilukello ovat hyviä välineitä oman kunnon seurannalle. Suurin ero näiden kahden mittarin välillä liittyy niiden tapoihin mitata sykettä. Urheilukellon mittaustekniikka perustuu ranteessa etenevän pulssiaallon optiseen mittaamiseen, kun taas sykevyö mittaa sydämen sähköimpulsseja rintakehältä. Molempia mittaustapoja voidaan pitää toimivina ja suhteellisenkin tarkkoina, mutta sykevyö voidaan mieltää tarkemmaksi välineeksi sykkeen mittauksessa. Sykevyön tarkkuus urheilukelloon verrattuna korostuu esimerkiksi tietyissä urheilulajeissa sekä alhaisissa lämpötiloissa.



Vaikka sykevyötä voidaan pitää tarkempana mittarina, niin urheilukellot eivät jää pahasti mittauksessa jälkeen. Urheilukellojen mittaustekniikka kehittyy jatkuvasti tarkempaan suuntaan, ja niiden mittaustulosten tarkkuus on noussut lähelle sykevöiden tasolle. Lisäksi rannesykkeen mittauksen ylivoimainen vahvuus on sen helppous ja sen tarjoama mahdollisuus jatkuvaan aktiivisuuden seurantaan. Useampiin urheilukelloihin on myös mahdollista liittää sykevyö lisävarusteeksi.



 



Kun itselleen valitsee sopivaa sykemittaria, kannattaa valinnassa ottaa huomioon, millaisissa urheilusuorituksissa sitä käyttää. Jos harjoittelu sisältää paljon äkkinäisiä liikkeitä ja haluat seurata sykevaihteluitasi, tuo sykevyö kaipaamaasi tarkkuutta sykkeen seurantaan. Mikäli intresseissäsi on enemmänkin oman aktiivisuuden ja sykerajojen suurpiirteinen seuranta, ajaa kello asiansa, eikä tarvetta sykevyölle välttämättä ole. On myös hyvä muistaa, että sykemittauksen tarkkuuteen voivat vaikuttaa monet eri tekijät ja sen myötä mittaustuloksia tulisi pitää vain arviona.



 



 



Lue lisää:



Omia kokemuksia rannemittaus vs sykevyö voi lukea tuolta: https://yhteiso.telia.fi/t5/Laite-esittelyt-ja-uutiset/Testissa-Polar-Vantage-M-luotettava-ja-monipuolinen/m-p/203807

 

Nyt on rinnakain kulkeneet OH1 optinen anturi ja H7 sykevyö. Perinteisessä hiihdossa ei rannemittaus antanut minulle luotettavaa tulosta. Optinen anturi ja sykevyö näyttivät antavan vertailukelpoisen tuloksen.

 

Rannemittaus on kyllä näppärä ominaisuus rauhallisemmissa lajeissa.


@Kuukkelinpuu kävin lukaisemassa kommenttisi tuosta laittamasta ketjustasi, ja mielenkiintoisia havaintoja olet tehnyt. 🙂> Hiihdossa tuo sykevyö onkin varmasti parempi, kun esimerkiksi kylmä ilma ja äkilliset liikkeet voivat häiritä rannemittausta. Itse olen kuitenkin hiihtolenkeillä käyttänyt Polarin Ignite -kelloa, ja sillä olen saanut ihan relevanttia dataa juurikin sykkeen osalta. 


Omat havainnot perustuu Honor "taikakello" 2 sykkeenseurantaan ja sanottakoon niin, että toimiessaan loistava homma mutta aiheuttaa myös harmaita hiuksia 😁>

 

Soveltuu parhaiten pyöräilyn, kävelyn (varmaan myös juoksun), hulailun ja jalkatreenin sykkeenseurantaan. Puntti ynnä muut missä käsillä tehdään mitään tuottaa yleensä ihan sekopäisiä tuloksia.

 

Noita kummia tuloksia tulee myös noissa edellämainituissa lajeissa aika ajoin, joten kaipaisin jotain "älyä" älykellon sykkeenseurantaan, nimittäin joskus sykkeet voi pyöriä vaikkapa tasaisesti 160 tienoilla ja yhtäkkiä kellon mukaan putoaa 70 tienoille ja hetken päästä takaisin ylös tai sitten ei. Ärsyttävintä tässä on se, että mitään logiikkaa ei löydy. Huomasin joskus, että jos treenejä yrittää "kellottaa" niin aika saattaa kulua kellon toimintaa kirotessa joten nykyään pistän mittaamaan lähinnä kävelylenkkejä ja pyöräilyä, muut sitten ilman kelloa niin ei turhaan vie huomiota. Vaikka on se myös napakan 15km pyörälenkin jälkeen turhauttavaa huomata, että kellon mukaan keskisyke on ollut 90 ja maksimi vaikkapa 103 kun itse tietää että näin ei ole.

 

Kaikenkaikkiaan kuitenkin kannustaa liikkumaan enemmän kun askeltavotteita metsästää, eipä ennen kelloa tullut lähdettyä vaikka iltalenkille jos aamulla on jo käynyt, mutta jos 15k askelta on parin tuhannen päässä niin hyvinkin saattaa tulla lähdettyä.


Kyllähän se rannemittaus toimii pääsääntöisesti myös hiihdossa. Sykevyö herää heti mittaamaan oikein ja rannemittaus saattaa pudota pelistä milloin vain. Hiihdon osalta on vielä erikseen mainittu, että kyseessä on rannemittaukselle haasteellinen laji. Onneksi laitteet kehittyvät ja kaikesta palautteesta otetaan oppia. Ottaa luonnolle kun tietää mäenpäällä ollessaan, että syke on vähintään 140 ja kello näyttää alle 100... Treenistä saatava palaute menee noissa tilanteissa metsään pahemman kerran.

 

Vuoden parin päästä tilanne voi olla jo täysin eri. Itse kun en muutenkaan tykkää pitää kelloa kovin tiukalla (paitsi treenit) niin sykevyö tai erillinen anturi ovat erinomainen lisä.

 

Kesäksi voisi pyörään hankkia kellolle oman pidikkeen. H7 vyö on paritettu iPhoneen ja saan sen kautta sykkeet Sportstrackeriin. Polar on kädessä 24/7 joten uskottavan datan vuoksi käytän urheillessa erikseen lähetintä. Palauttavaan kävelyyn tms en viitsi välttämättä lähetintä pukea päälle.

 

Faceliftattu Vantage M2 ei pidä sisällään mitään sellaista, jonka vuoksi Vantage M menisi vaihtoon.


@Kuukkelinpuu Niinpä. Hiihdossa tuo urheilukello on kyllä hyvä esimerkiksi GPS:n suhteen. Näiden äly- ja urheilukellojen tekniikka kehittyy todella nopeaa vauhtia, joten saa nähdä millaisia ominaisuuksia niistä löytyy sitten muutamien vuosien päästä. 🙂> 


Vastaa