EU:ssa päätetty digilaitteiden yhtenäisiä latauslaitteita koskeva asetus on saanut nyt myös virallisen aikataulun. Viimeistään vuoden 2024 lopun jälkeen Euroopan Unionissa myytävissä matkapuhelimissa, kameroissa, kannettavissa tietokoneissa ja muissa pienelektroniikan laitteissa täytyy olla latausliitäntänä nimenomaan USB-C.
Euroopan alueella erityisesti Applen laitteisiin vaikuttava EU:n asetus sai viimein tarkan aikataulun. Asetus annettiin virallisesti 8.12., jonka jälkeen EU:n jäsenmailla on vuosi aikaa soveltaa asetus kansallisiin lakeihin, ja tämän jälkeen on vielä vuoden siirtymäaika. Näiden loputtua joulukuussa 2024 alkaa USB-C -liitäntä olla pakollinen Euroopan Unionissa myytävissä kevyissä elektronisissa laitteissa.
Isoin dramatiikka lakipaketissa on liittynyt siihen, että Applen on pakko alkaa käyttämään kaikissa laitteissaan USB-C -liitäntää, kun aiemmin yhtiön puhelimet, tabletit ja kuulokkeet on ladattu sen omalla Lightning-portilla.
Apple julkaisee uudet puhelinmallinsa syksyisin, joten ensimmäiset pakotetusti USB-C -porttia käyttävät iPhonet olisivat nykyisen tahdin jatkuessa iPhone 17 -tuoteperhe syksyllä 2025.
Monet laitteet latautuvat tulevaisuudessa samalla kaapelilla
Määräys koskee seuraavia enintään sadan watin tehoa käyttäviä laitteita: Älypuhelimet, tabletit, kannettavat tietokoneet, digitaalikamerat, kuulokkeet ja kuulokemikrofoonit, käsikonsolit, matkakaiuttimet, sähköiset lukulaitteet, hiiret, näppäimistöt ja navigaattorit. Asetus ei koske ainoastaan langattomasti ladattavia laitteita, joita ovat esimerkiksi useimmat älykellot.
Asetus ei rajoitu ainoastaan USB-C -liitännän pakottamiseen. USB-C -laturien täytyy tulevaisuudessa ladata kaikkia asetukseen kuuluvia laitteita vähintään 15 watin teholla. Samalla todennäköisesti eri lataustehojen standardit mukautuvat EU:n käyttöön. Jo nykyisellään USB-C -puhelimet tukevat yleensä USB-C PD -standardia, joka tarjoaa puhelimille yleensä enimmillään 25 watin lataustehon. Kannettavien tietokoneiden ja muiden isompien laitteiden kohdalla PD-standardi yltää 100 watin lataustehoon saakka.
PD-standardin latureita löytyy Telian verkkokaupasta, ja ne tunnistaa PD-merkinnästä tuotesivulla, kuten esimerkiksi tässä: Celly 65W -seinälaturi.
Tällä hetkellä markkinoilla on esimerkiksi enintään 100 watin ja 65 watin USB-C -virtalähteitä, jotka toimivat niiden valmistajien omien laitteiden lisäksi kaikkien USB-C PD -standardia tukevien laitteiden kanssa.
Pyrkimyksenä on, että laturien määrä, ja lopulta niistä syntyvän jätteen määrä, vähenisi. Latureita ei enää myöskään ole tarkoitus toimittaa jokaisen laitteen yhteydessä. Älypuhelinvalmistajista ainakin Samsung ja Apple ovat jo siirtyneet tähän toimintatapaan.
Standardia myös langattomaan lataukseen
USB-C -kaapeleilla tapahtuvan latauksen lisäksi asetus haluaa yhdenmukaistaa samojen laitteiden langatonta latausta. Kaikkien laitteiden tulee tukea samaa langatonta latausta. Nykyisinkin Qi-lataus on erittäin yleistä, joten isoja muutoksia tuskin nähdään.
Asetus vaatii myös tarkempia pakkausmerkintöjä, joissa kerrotaan mitä latausnopeuksia laitteet tukevat tulevaisuudessa. Näiden tarkoituksena on, että kuluttaja tietäisi laitteen ostaessaan tarvitseeko myös latureita päivittää.
Lähde.