Todetaan se heti alkuun: Samsungin syksyllä julkaisema Galaxy Watch on upea laite. Vaikka siinä on omat puutteensa, niin kellon keskeiset vahvuudet nostavat kokonaisuuden selvästi plussan puolelle. Kerron kohta miksi.
Palataan ensin testin alkuun ja aikaan ennen Galaxy Watchia. Käytin edellisen kerran kelloa, älyllä tai ilman, noin kaksikymmentä vuotta sitten. Ajattelin, etten tarvitse sitä yhtään mihinkään. Puhelinhan kulkee mukana joka tapauksessa, eikö niin?
Tämä ajatus lensi hyvin nopeasti romukoppaan, kun sain Galaxy Watchin ja eSIMin käyttööni. Ne nimittäin kääntävät koko asetelman päälaelleen.
eSIM avaa uusia ovia
Liikun paljon luonnossa ja käyn juoksemassa tai salilla pari kertaa viikossa. Haluan samalla olla tavoitettavissa, kuunnella musiikkia tai seurata ja mitata treenin edistymistä.
Kuulostaako tutulta?
Kuten moni lenkkeilijä varmasti tietää, älypuhelin kuuden tuuman näytöllä ja juoksulenkki eivät toimi hirveän hyvin yhteen. Siitä huolimatta puhelinta raahataan mukana joka ikinen kerta.
Galaxy Watch ja eSIM, eli sisäänrakennettu, sähköinen SIM-kortti, tuovat tähän paljon kaivattua helpotusta. Tiivistäen voidaan sanoa, että eSIMin avulla Galaxy Watch toimii itsenäisesti ilman, että sen tarvitsee olla jatkuvasti yhteydessä puhelimeen. Tämä avaa kokonaan uusia käyttömahdollisuuksia ja eSIMin hyödyt konkretisoituvat hyvin nopeasti käyttöönoton jälkeen. Ensimmäinen juoksulenkki tai kuntosalireissu ilman puhelinta, Spotifyn pauhatessa kuulokkeissa, tuntui suorastaan vapauttavalta ja vaikka Galaxy Watch on kelloksi melko suurikokoinen, totuin siihen yllättävän nopeasti.
Galaxy Watch on myös ensimmäinen eSIMiä tukeva laite Telian valikoimissa. Sen sijaan, että syöttäisit kelloon perinteisen fyysisen SIM-kortin, se joko lähetetään siihen sähköisesti eSIMinä kellon IMEI-koodin perusteella tai käyttäjä lataa eSIM-profiilin laitteeseen käyttämällä QR-koodia. Liittymään tehdään normaali kortinvaihto, jonka jälkeen voit ottaa eSIMin käyttöön laitteen asetuksista. Siinä koko käyttöönottoprosessi hieman yksinkertaistettuna. Jos tämä kuulostaa heprealta, asiakaspalvelumme auttaa käyttöönotossa mielellään.
Lue lisää eSIMistä ja osallistu keskusteluun.
Myös Galaxy Watchin käyttöönotto sujui ongelmitta ilman sen kummempia käyttöohjeita. Käytettävyys on mielestäni kuulunut Samsungin vahvuuksiin jo vuosia, eikä Galaxy Watch tee tähän poikkeusta. Testiajan käytössäni oli Samsungin Galaxy-sarjan puhelin, jolla kellosta saa kaiken hyödyn irti. Galaxy Watch on yhteensopiva muidenkin Android-puhelinten ja jopa iPhonen kanssa, mutta tällöin kaikki ominaisuudet eivät välttämättä toimi kunnolla.
On myös paikallaan tarkentaa, että käytössäni on Multi-SIM-palvelu, jonka avulla voin käyttää samaa numeroa kahdessa eri laitteessa. Pääliittymä on siis puhelimessani ja rinnakkaiskortti Galaxy Watchissa. Tällöin kaikki liittymän palvelut toimivat molemmilla korteilla ja sekä puhelin, että kello soivat samanaikaisesti numerooni soitettaessa.
Tsekkaa myös alta Yhteisön jäsen @jluuri:n tekemä hieno Galaxy Watch Unboxing -video.
Terveysominaisuudet Galaxy Watchin valttikorttina
Älykelloja markkinoidaan ennen kaikkea niiden terveyteen ja hyvinvointiin liittyvillä ominaisuuksilla. Myös Galaxy Watchissa terveysominaisuudet ovat sen selkeä vahvuus.
Kellosta tehdasasennettuna löytyvän Samsung Health -sovelluksen avulla voit seurata päivän askelmäärää, poltettuja kaloreita, sykettä, stressitasoa ja paljon muuta. Se antaa varsin kokonaisvaltaisen kuvan päivän aktiviteeteista ja omia tasoja on helppo seurata pidemmälläkin aikavälillä. Sovellus toimii luonnollisesti myös älypuhelimella, jolloin kaikkea ei tarvitse tihrustaa kellon näytöltä.
Kello osaa tunnistaa kuusi eri harjoitusta ja tallentaa käyttäjän treenit automaattisesti. Näitä ovat kävely, juoksu, pyöräily, crosstrainer, soutulaite ja dynaaminen harjoitus. Erittäin kätevä ominaisuus, johon on helppo ihastua sen tuoman vaivattomuuden vuoksi.
Jos tuleva treeni ei näistä vaihtoehdoista löydy, voit halutessasi valita sen manuaalisesti peräti 39 vaihtoehdon joukosta. Galaxy Watch on vesitiivis, joten myös uinti onnistuu mainiosti. Kellosta löytyy myös näppärä vesilukitustila, jolloin näyttö ei mene vahingossa päälle kesken uintitreenin. Tämän totesin itse myös käytännössä.
Treenien lisäksi kello osaa tunnistaa unen määrän ja laadun. Voit siis heti aamulla tarkistaa kuinka edellinen yösi sujui, kauanko nukuit ja kuinka suuri osa unesta oli kevyttä, syvää tai REM-unta. Oli varsin mielenkiintoista seurata unen laatua ja sen keskiarvoja hieman pidemmällä aikavälillä ja pohtia miten päivän aktiviteetit vaikuttavat tulevan yön uneen.
Galaxy Watch myös varoittaa, jos syke on liian korkea. Tällöin se ehdottaa erilaisia hengitysharjoituksia, joilla sykkeen saa takaisin normaalitasolle.
Äänenlaatu yllättää positiivisesti
Kello ja puhelin keskustelevat hienosti keskenään ja esimerkiksi WhatsApp ja Facebook Messenger -viestit tulevat kelloon automaattisesti ilman erillisten sovellusten asentamista. Sama pätee puheluihin ja tekstiviesteihin. Oli melko hämmentävä kokemus vastaanottaa ensimmäinen puhelu kellon kautta, mutta siihenkin tottui hyvin nopeasti ja erityisesti äänenlaatu yllätti positiivisesti.
Viestien kirjoittaminen on arvatenkin melko haastavaa ja aikaa vievää johtuen kellon pienestä näytöstä. Ennakoiva tekstinsyöttö ja valmiit vastauspohjat helpottavat viestittelyä jonkin verran. Vastauspohjia voi myös muokata mieleisekseen.
Samsungin oma puheentunnistuksella toimivat Bixby-assistentti on hyödyllinen apuri tietyissä tilanteissa, mutta toistaiseksi se ei osaa suomea ja myös englannin kielen puheentunnistus on tämän testin perusteella vielä suhteellisen vaatimattomalla tasolla. Tämäkin osa-alue varmasti parantuu tulevaisuudessa tekoälyn kehityksen ja softapäivityksien myötä.
Sovellusvalikoimassa vielä parannettavaa
Kellosta löytyvän Galaxy Apps -sovelluskaupan valikoima on vielä suhteellisen vaatimaton ja sen suhteen Samsungilla riittää kirittävää kilpakumppani Apple Watchiin verrattuna. Testin aikana asensin kelloon vain Spotifyn, HERE WeGo -navigaattorin ja verkkoselaimen. Toisaalta suurin osa hyödylliseksi kokemiani sovelluksia, kuten sää, kalenteri ja sähköposti, löytyivät kellosta jo valmiina.
Ykkössovellukseksi nousi kuitenkin länsinaapurimme ylpeys Spotify, joka toimii hienosti myös Galaxy Watchissa. eSIMin ansiosta pystyn kuuntelemaan musiikkia myös ilman yhteyttä puhelimeen. Kelloon voi ladata myös offline-soittolistoja, mutta laitteen 4 Gt tallennustila on toki varsin rajallinen.
Sovellusvalikoimasta jäin kaipaamaan erityisesti Google Payta tai muuta maksusovellusta. Kellosta löytyy esiasennettuna Samsung Pay, mutta tämäkään ei toimi vielä Suomessa. Olisi erittäin näppärää maksaa ostokset kellolla, mutta toistaiseksi joudun kantamaan puhelinta tai maksukorttia mukanani.
Galaxy Watch häikäisee akunkestollaan
Galaxy Watch muistuttaa designiltaan perinteistä kelloa pyöreine muotoineen. Valittavana on kaksi versiota, 42mm ja 46mm, joilla viitataan kellon näytön halkaisijaan. Näistä testiin päätyi jälkimmäinen.
Akun kestoksi Samsung lupaa peräti neljä päivää normaalikäytöllä, mutta testien perusteella tuo on hieman optimistinen arvio. Siihen voidaan varmasti päästä, mutta tällöin ainakin jatkuva sykkeen mittaus ja kellonäytön always on -toiminne pitää laittaa pois päältä. Myös mobiilidata kannattaa asettaa automaattiseksi kellon asetuksista. Tällöin Galaxy Watch yhdistyy 3G/4G-verkkoon vain silloin, kun se ei ole yhteydessä puhelimeen bluetoothin kautta. Akku kestää huomattavasti vähemmän aikaa, jos bluetooth ja WiFi ovat pois päältä ja kello käyttää jatkuvasti pelkkää mobiilidataa.
Omien kokemusten perusteella akku kestää aktiivikäytössä keskimäärin 2-3 päivää. Tämä on loppujen lopuksi loistava suoritus, varsinkin jos sitä vertaa Apple Watchin lupaamaan 18 tunnin akunkestoon. Langattoman latauksen ansiosta kello on myös helppo laittaa latautumaan esimerkiksi yön ajaksi.
Kello toimii kaikin puolin nopeasti ja jouhevasti. Konepellin alla on tarpeeksi potkua silloinkin, kun kaikki tarvitsemani toiminnot ovat päällä samanaikaisesti. En havainnut oikeastaan minkäänlaista tökkimistä tai jäätymistä kuukauden kestäneen testijakson aikana, mikä on hieno osoitus kellon toimintavarmuudesta.
eSIM kruunaa upean kokonaisuuden
Galaxy Watch on tyylikäs, monipuolinen ja tehokas älykello, jossa ei ole mitään merkittäviä puutteita ainakaan näin peruskäyttäjän näkökulmasta. Hienosti toimiva eSIM kruunaa kokonaisuuden ja vapauttaa käyttäjän puhelimen kahleista.
Ei Galaxy Watch silti virheetön ole. Viestien kirjoittaminen on melko hankalaa ja hidasta ilman toimivaa puheentunnistusta, sovelluksia voisi olla enemmän ja kello voisi myös painaa hieman vähemmän. Myös Google Payn puuttuminen laskee arvosanaa ainakin omissa papereissani. Lienee kuitenkin ajan kysymys, kunnes sovelluspuoli nousee muun kellon tasolle.
Puutteistaan huolimatta eSIMin tuomat mahdollisuudet sekä loistavat liikunta- ja hyvinvointisovellukset nostavat kokonaisuuden selvästi plussan puolelle. Ensimmäisten viikkojen jälkeen voisin jopa väittää, että tulisin koko päivän toimeen pelkällä kellolla ilman puhelinta. Tämä on tosin vielä testaamatta, joten ehkä aika ei ole siihen vielä kypsä.
<< Tilaa Samsung Galaxy Watch verkkokaupastamme >>
Lue myös:
- Älykellot esittelyssä – Samsung Galaxy Watch vs. Apple Watch, kumpi korjaa potin?
- Samsung Galaxy Watch sekä eSIM tulivat myyntiin Suomessa