5G-puhelimien valikoima on tämän syksyn aikana kasvanut hurjaa vauhtia ja uusia malleja tulee varmasti jatkossakin yhä kiihtyvällä tahdilla. Aiemmassa artikkelissa vertailin alle 500 euron 5G-puhelimia ja kerroin kuinka uusi ominaisuus ei ole pelkästään lippulaivamallien ominaisuus vaan se löytyy myös nykyään edullisemmista laitteista. Tässä artikkelissa perehdyn 500 – 800 euroa maksavien 5G-puhelimien ominaisuuksiin ja vertailen niitä keskenään. Tässä vertailussa mukana ovat seuraavat laitteet:
- Nokia 8.3 5G 8 – 128 Gt
- Xiaomi Mi 10T Pro 5G
- OnePlus 8T 8 + 128 Gt 5G
- Samsung Galaxy S20 FE 5G
- Huawei Mate 20X 5G
Näyttöjen ominaisuudet eroavat merkittävästi toisistaan
Vaikka puhelimet ovat ulkoisesti hyvin samanlaisia, on näyttöjen koossa ja ominaisuuksissa suuria eroavaisuuksia. Isoimman näytön kärkipaikkaa pitää Huawei Mate 20X, jonka näyttö on peräti 7,2”. Vertailussa mukana olevista laitteista pienin näyttö on Samsung Galaxy S20 FE -puhelimessa, kooltaan 6,5”. Muut mallit sijoittuvat tuohon välimaastoon. Suhteellisen iso näyttö on myös Nokian puhelinmallissa. Kooltaan se on 6,81”.
Toinen merkittävä ero on virkistystaajuuksissa. Suuri virkistystaajuus tekee animaatioista ja liikkeistä sujuvampia. Tämä ominaisuus korostuu erityisesti pelatessa. Myös sivujen ja sovellusten välillä siirtyminen käy pehmeästi ja jouhevasti korkean virkistystaajuuden ansiosta. OnePlus -puhelimien 90 hertsin virkistystaajuutta on aina pidetty isona, mutta Samsung Galaxy S20 FE -mallissa sekä OnePlus 8T -malleissa se on peräti 120 hertsiä ja Xiaomi Mi 10T Pro -mallissa jopa 144 hertsiä. Tällä hetkellä sen onkin sanottu olevan yksi markkinoiden parhaimmista näytöistä. Virkistystaajuuteen kannattaa kiinnittää huomiota laitetta ostaessa erityisesti silloin, jos puhelimella pelataan paljon tai katsotaan elokuvia ja muita videoita.
Kameraominaisuudet vaihtelevat paljon laitteiden välillä
Jos näyttöominaisuuksissa oli paljon eroa, niitä on myös kameraominaisuuksissa. Etukameran pikselit vaihtelevat 16 – 32 megapikselin välillä OnePlus 8 8 + 128 Gt ja Samsung Galaxy S20 FE ollessa ääripäissä. Takakameroita on hieman hankalampi laittaa paremmuusjärjestykseen. Ensinnäkin niiden määrä vaihtelee kolmen ja neljän kameran välillä. Laajakulmakamera löytyy jokaisesta mallista, mutta pikselimäärä vaihtelee. Muut kamerat ovat mallista riippuen syvyys-, tele- ja/tai makrokameroita. Pääkameran pikselimäärät vaihtelevat Samsung Galaxy S20 FE:n 12 megapikselistä Xiaomin aina 108 megapikseliin saakka. Xiaomi vetää pikseleiden lisäksi pisimmän korren myös erikosominaisuuksiensa puolesta. Se sisältää muista malleista poiketen Photo Clones -ominaisuuden, joka nimensä mukaisesti kloonaa henkilön yhteen kuvaan jopa neljä kertaa. Toki myös muissa puhelimissa on toisistaan poikkeavia erityisominaisuuksia, mutta edellä mainittu on niistä erikoisin.
Suorituskyvyssä vain pieniä eroavaisuuksia – akuissa erot selkeämpiä
Suorituskyvyltään ja teholtaan tämän hintaluokan puhelimet ovat hyvin samalla viivalla. Useimmissa vertailussa mukana olevissa laitteissa on suorittimena Snapdragon 865. Huawein suoritin jää vertailussa hivenen Snapdragonin 865 -suorittimelle, mutta siinä on lisäksi Balong 5000 muotopiiri joka vaikuttaa positiivisesti koko laitteen tehoon. Nokia 8.3 käytää suorittimenaan Snapdragonin 765G, joka suurimmilta osin jää uudemman suorittimen varjoon.
Akkujen tehot vaihtelevat myös laitteiden välillä aina Huawein 4200 milliampeerista Xiaomin 5000 milliampeerituntiin. Useimmista laitteista löytyy myös optimoitu virrankulutus, jolloin akku kestää pidempään. Nokialaisen akku on luvattu kestävän jopa kaksi päivää. Huaweista löytyy puolestaan erityinen jäähdytysratkaisu, jolloin puhelin säilyttää suorituskykynsä vaativimmissakin toiminteissa ja näin ollen myös akku kestää pidempään. Vertailun mallit tukevat kaikki pikalatausta, pois lukien Nokia. Tehot toki vaihtelevat näidenkin kesken. Samsungin laitteen mukana tuleva laturi on teholtaan 15 W kun taas esim. OnePlus tukee jopa 65 W pikalatausta.
Muita huomioitavia ominaisuuksia
Kaikissa vertailussa mukana olevista puhelimista löytyy Dual SIM sekä sormenjälkitunnistus. Kasvojen tunnistus löytyy muista paitsi Samsungin ja Huawein malleista. Iiristunnistus löytyy vain Xiaomin puhelimesta. Langatonta latausta tukevat ainoastaan Samsung ja Huawei, joten se ei vielä tämän hintaluokan puhelimissa ole itsestäänselvä ominaisuus. Tallennustila vaihtelee 128 Gt – 256 Gt välillä mallista riippuen ja käyttöjärjestelmänä käytetään pääsääntöisesti Android 10 -järjestelmää.
Yleisesti ottaen keskihintaluokan 5G -puhelimissa on tehokas suoritin, edistyneet kameraominaisuudet ja jokainen sisältää aina jonkin erityisominaisuuden, jota ei välttämättä muista malleista löydy. Kun teet valintaa tämän hintaluokan puhelimallien välillä, mieti mikä ominaisuus on 5G:n lisäksi sinulle tärkeä ja tee valinta sen perusteella. Hinta ja toiminteet kulkevat usein käsi kädessä.
Mitä ominaisuuksia itse pidät tärkeänä tämän hintaluokan puhelimissa?
Lue myös nämä artikkelit: