Skip to main content

Sykkiikö sinunkin sydämesi videokuvaamiselle ja editoinnille? Erityisesti lyhytvideoiden suosio on huimassa kasvussa, ja yhä useampi palvelujen käyttäjä on alkanut tehdä myös omaa sisältöä eri somealustoille. Itse olen innokas videokuvaaja, ja kuvaan ja editoin sisältöä eri kanaviin päivittäinTässä artikkelissa jaan oman kokemukseni pohjalta niksejä harrastuksen aloittamiseen. Jos olet siis aloitteleva videoiden tekijä, toivottavasti saat näistä itsellesi hyödyllisiä vinkkejä kuvaamiseen ja editointiin!

 

Laitteet ja tarvikkeet

 

Mikäli olet vasta aloittamassa kuvausharrastustasi, et tarvitse kovin ihmeellisiä välineitä päästäksesi alkuun. On pitkälti omista ambitioistasi kiinni, paljonko videoiden tekemiseen on kannattavaa rahallisesti panostaa. Aika ja tekemäsi sisällöt näyttävät, millaisiksi tarpeesi muodostuvat.

Julkaisukelpoista materiaalia voit kuvata tavallisella älypuhelimella, sillä nykypuhelinten kameralaatu on järjestäen melko hyvä. Oma kokemukseni perustuu lähinnä Applen tuotteisiin, tosin muidenkin valmistajien puhelimilla on tullut välillä kuvattua.

Nykyään kuvaan iPhone 14:llä. Kamera-asetuksiin olen asettanut tallennuslaadun oletukseksi vähintään 1080p tai 4K HD / 60 fps. Näin korkea tallennustaso kuluttaa tilaa, mutta videoiden laatu on myös terävää. Videoita katsellaan useimmiten kännykän ruudulta, joten kuvaamisessa kannattaa suosia pystyvideota.

Lisäapuna käytän kuvauspaikasta riippuen erilaisia kuvaustelineitä, kuten pöydälle asetettavia tripodeja tai jalallista Ring Light -rengasvalotelinettä, jossa on himmennin. Edullisemmilla välineillä pärjää kyllä jonkin aikaa, mutta ajan myötä alkaa käyttömukavuuden tärkeys korostua, ja sitä myötä saattaa hankintoihinkin kulua euroja. Jos kuvaat mieluummin käsivaralta, et luonnollisesti tarvitse telineitä!

 

Visioi etukäteen  

 

Valaistus on asia, joka kannattaa aina suunnitella etukäteen. Kuvaustarkoitukseen valmistetuista ledvaloista on hyötyä tarkkuutta vaativien kohteiden kuvaamisessa ja esimerkiksi vlogia tehdessä. Jos taas haet videoltasi esteettistä tunnelmaa, kokeile kuvata kohdetta luonnonvalossa valon suuntaisesti. Kesäaikaan kannattaa myös hyödyntää auringonvaloa.

Kuvittele, miltä haluat valmiin sisällön näyttävän. Päätä etukäteen haluamasi kuvakulmat ja rajaukset. Materiaalia on myös hyvä kuvata aina hiukan enemmän, jotta editointivaiheessa on varaa valita eri otoksista. Toisaalta, jos videota kertyy kymmeniä minuutteja, kuluu editointiin helposti useita tunteja. Myös puhelintila saattaa täyttyä, mutta onneksi on olemassa pilvipalveluja!

Mieti myös videosi äänimaisemaa. Riittääkö puhelimen sisäänrakennettu mikrofoni, vai tarvitsisitko äänen tallentamiseen erillisen mikrofonin? Jos aiot kuvata vlogeja tai vaikkapa ASMR-sisältöä, kannattaisi ehdottomasti panostaa jo alkuvaiheessa hyvään mikrofoniin. Itselleni on tähän asti riittänyt puhelimen oma mikrofoni, sillä en yleensä käytä videon ääniä, vaan äänitän voiceoverit erikseen editointivaiheessa.

 

Kännykkäteline rengasvalolla 

Vinkkejä jälkikäsittelyyn

 

Sovelluskaupoista löytyy videoeditointiin useita applikaatioita, ja yksi suosituimmista lienee Bytedancen editori CapCut. CapCut on maksuton ja yllättävän helppokäyttöinen sovellus, jonka avulla saat luotua klipeistäsi mitä mielikuvituksellisimpia sisältöjä. (Android, iOS)

Sovellus sisältää suuren valikoiman erilaisia siirtymiä, grafiikkapohjia ja filttereitä, joiden hyödyntämiseen löytyy hyviä tutoriaaleja TikTokissa ja YouTubessa. Kivoja lisätehosteita saat esimerkiksi hidastus- ja nopeutustoiminnoilla. CapCutissa on myös laaja äänikirjasto tekijänoikeusvapaalle musiikille sekä ääniefekteille. 

Leikkausrytmi vaikuttaa oleellisesti videon tunnelmaan. Mieti siis jo etukäteen, millaista tyyliä olet hakemassa. Videoleikkeet valitaan kuvakirjastosta yksitellen editorin aikajanalle, jossa voit raahata ne haluamaasi järjestykseen, muokata aloitus- ja lopetuskohtia ja lisätä erilaisia transitioita. Lyhytvideoita tehdessä on tietenkin haasteena materiaalin tiivistäminen muutamaan sekuntiin tai minuuttiin, mutta tähänkin silmä harjaantuu nopeasti!

 

Heräsikö sinulle aiheesta kysymyksiä tai ajatuksia? Jätä ihmeessä kommenttia, niin jatketaan keskustelua! :)

 

Lue myös:

 

Pakko mainita em. mobiilikäyttöön tarkoitettujen videoeditoreiden lisäksi paras mitä ilmaiseksi on tarjolla työpöytäkäyttöön, eli DaVinci Resolve (Windows/Mac/Linux). Kovin helppokäyttöinen se ei toki ole, mutta jos intoutuu enemmän, ja tekemään ihan tietokoneen näytöllä jopa ammattitason videoeditointeja maksamatta "alan standardista" Adobe Premiere Prosta. 😊


Pakko mainita em. mobiilikäyttöön tarkoitettujen videoeditoreiden lisäksi paras mitä ilmaiseksi on tarjolla työpöytäkäyttöön, eli DaVinci Resolve (Windows/Mac/Linux). Kovin helppokäyttöinen se ei toki ole, mutta jos intoutuu enemmän, ja tekemään ihan tietokoneen näytöllä jopa ammattitason videoeditointeja maksamatta "alan standardista" Adobe Premiere Prosta. 😊

Hyvä vinkki! 😎 Tuo kyseinen ohjelma ei ole itselle tuttu, mutta tiedän että monet hoitavat editointipuolen (ainakin osittain) tietokoneella. Itsellä tulee käytettyä lähinnä kännykkää, kun kaikki toiminnot löytyy siitä sovelluksesta niin kätevästi, eikä tarvitse siirtää tiedostoja.

Mutta esimerkiksi värisäätöjä tai muuta tarkkuutta vaativaa on mukavampi tehdä koneella, kun kaiken näkee suurelta ruudulta. Maksuttomuudesta myös plussaa!


Vastaa