Skip to main content

Tiedätkö miten voit löytää mahdollisen viruksen puhelimestasi, tai voiko puhelimessasi edes olla virusta ja mitä sinun pitäisi tehdä, jos sellainen on? Näihin kysymyksiin löydät vastaukset tästä artikkelista ja paljon muuta tietoa viruksista ja muista aiheeseen liittyvistä asioista. 

 

Voiko puhelimessa olla virus?

 

Vielä tänäkään päivänä ei ole kehitetty sellaista laitetta, jonka hakkerointi olisi täysin mahdotonta. Mikäli virus pääsee puhelimeesi, se voi aiheuttaa isoja vaurioita.  Virukset voivat aiheuttaa suuren puhelinlaskun, varastaa henkilökohtaisia tiedostoja tai aiheuttaa suuria vikoja puhelimessa. Jopa kymmenet tuhannet virukset pyrkivät puhelimeesi joka kuukausi. Olen usein kuullut, ettei Applen laitteisiin pitäisi pystyä tarttumaan virukset. Totuus kuitenkin on, että myös iOS-laitteille on mahdollista tarttua virus, vaikka se onkin harvinaista. Erityisesti silloin tartunnan riski on suurempi, jos lataat puhelimeesi sovelluksia jostain muualta kuin alkuperäisistä sovelluskaupoista. Täytyy kuitenkin muistaa, että viruksia tai haittaohjelmia on löytynyt myös Google Play:n sekä App store:n kautta ladatuista sovelluksista. Tietenkin Kaikki virukset eivät myöskään ole saman­laisia. Jotkut viruksista on tarkoitettu havaittavaksi, kun taas toisten on tarkoitettu pysyä piilossa.

 

Mistä tiedän, onko puhelimessani virus?

 

Kerron muutamia esimerkkejä, mistä voit huomata viruksen. Muistathan kuitenkin, ettei nämäkään aina ole selviä merkkejä viruksesta.

  • On selvää, että puhelin lämpenee hiukan latauksen aikana. Puhelimen ei kuitenkaan kuuluisi tuntua normaalissa käytössä kuumalta. Virukset kuormittavat puhelinta todella paljon, jonka vuoksi virukselle altistunut puhelin voi ylikuumentua useammin. 
  • Jos huomaat puhelimeesi ilmestyneen sovelluksen, jota et ole aikaisemmin nähnyt tai ladannut - saattaa kyseessä olla virus.
  • Nopeasti kuluva akku ja dataa on käytetty paljon.
  • Huomaat mainoksia, jotka ilmestyvät erikoiseen aikaan. Ponnahdusikkunat ja jatkuvat mainokset tarkoittavat useimmiten virusta. On todenäköistä, että olet ladannut sovelluksen, jossa on haittaohjelma. 
  • Sovellukset ja sivustot kaatuvat. Yksittäisistä sivujen kaatumisista ei tarvitse olla vielä huolissaan, mutta jos huomaat sivujen kaatuvan kokoajan - voi kyseessä hyvinkin olla virus.

 

Mitä pitäisi tehdä, jos puhelimessa on virus?

 

Poista Applen puhelimesta kaikki ne sovellukset, joita et ole itse ladannut. Tämän jälkeen käynnistä puhelin uudelleen. Puhelimen ja selaimen historia kannattaa tyhjentää ja poistaa sinne kertynyt data. Asetuksista voit palauttaa puhelimen täysin tehdasasetuksiin. Huom! Tämä poistaa kaiken, mitä puhelimeen on tallentunut.

Mikäli sinulla on Android -puhelin, sinun täytyy ensin itse laittaa puhelin vikasietotilaan. Tämän jälkeen voit etsiä sellaisia sovelluksia, joita et ole itse ladannut ja poistaa ne. Laitteen turvallisuusasetuksia saatat joutua muokkaamaan ennen sovelluksen poistamista, mikäli delete -nappi näkyy harmaana.

Näillä ohjeilla voit useimmiten onnistua virusten poistamisessa. Viruksia ei kannata jäädä odottamaan, vaan kaikista paras tapa suojata puhelin viruksilta on hankkia tietoturvapaketti ennen kuin siihen on päässyt haittaohjelma asentumaan. Alla listattuna vielä neljä syytä, miksi sinun kannattaa ottaa käyttöön Telia Turvapaketti Total:

  • Suojaudut tehokkaasti viruksilta, troijalaisilta ja haittaohjelmilta.
  • Voit asentaa Turvapaketin jopa 25 laitteelle samoilla tunnuksilla.
  • Käytät nettipankkia ja teet ostokset netissä turvallisesti.
  • Voit asettaa turvalliset rajat lapsen netin käytölle.

Turvapaketti suorittaa vähintään kerran päivässä automaattisesti virustarkistuksen ja lisäksi aina, kun lataat uuden sovelluksen tai tiedoston.

Voit myös itse suorittaa virustarkistuksen näin: 

  • Avaa Turvapaketti laitteeltasi.
  • Valitse Suojaus viruksilta ja uhilta.
  • Klikkaa Tarkista.
  • Turvapaketti suorittaa ylimääräisen tarkistuksen.

Tarkistushistorian näet valitsemalla kohdasta Tarkistushistoria

 

 

Onko sinulla jo jokin virustorjunta puhelimessa? Kerro kommenteissa!

 

Lue myös:

 

Harmillisesti nämä turvapaketit eivät voi tehdä paljonkaan Android että iOS ympäristöissä sillä molemmat ajaa sovelluksia hiekkalaatikossa erillään toisistaan rajoitetuilla käyttöoikeuksilla joten ulkopuoliset haittaohjelmaskannaukset eivät oikein onnistu. Androidissa voidaan toki sovelluslistaa valvoa mitä asennettu ja antaa silloin hyvin korkeat oikeudet tietoturvaohjelmalle joka on myöskin riski. Eli pidän tietoturvaohjelmaa isompana riskinä kuin suojana puhelimissa.

 

Lähtökohtaisesti molemmat alustat ovat erittäin turvallista ja haittaohjelmaa (virusta) ei yleensä saa kuin itse asentamalla erityisesti kolmansista sovelluskaupoista tai manuaalisesti. Itsestään ei tartu oikein tartu helpolla. Pegasus tyyppiset haittaohjelmat ovat eri asia mutta ne ei tartu normaalin käyttäjien luureihin. 

 

Itse neuvoisin vaan pitämään käyttöjärjestelmä päivitettynä viimeisimpään versioon ja olla asentamatta epämääräisiä sovelluksia puhelimeen sekä antamaan korkeita oikeuksia. Android puolella parhaiten päivityksiä tarjoaa Samsung ja Apple tarjoaa iPhoneille hyvin kuukausittain joten näillä pääsee pitkälle. 


Turvapaketti tarjoaa paljon hyviä ominaisuuksia, joista etenkin näin koulujen alun yhteydessä voisi mainita lasten käytössä hyödyllisen turvaselaimen. Se suodattaa tunnettuja haitallisia sivustoja ja luo siten turvallisemman ympäristön nuorelle puhelimenkäyttäjälle. 



 



Tietoturvaohjelma voi toki olla sinällään tietoturvariski sellaisissa tapauksissa, joissa ohjelman tarjoajalla ei ole ns. puhtaat jauhot pussissa. Siksi kannattaa aina varmistua ennen ohjelman (minkä tahansa) lataamista sen tarjoajan taustoista. Telian Turvapaketti-tietoturvaohjelmisto on rakennettu yhteistyössä kotimaisen F-Securen kanssa.




Vastaa